Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

5 kända kvinnor om sina aborter – här är deras egna ord

16 maj, 2019 
AvEmma Castman
Bianca Ingrosso och Little Jinder är några av de kända kvinnorna som berättat om sina aborter.
Även om över 35 000 kvinnor i Sverige gör abort varje år är det få som väljer att prata om det. Här är fem kändisar som valt att trotsa tabun och öppet berätta om sina erfarenheter av abort – i hopp om att hjälpa andra.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den senaste tiden har flera amerikanska delstater klubbat igenom stenhårda abortlagar. Senast ut var Alabama som tog ett jättekliv mot att få igenom en lag som sätter stopp för alla aborter utom i de fall då moderns liv är i fara. Förslaget innebär också att läkare som försöker genomföra – eller genomför – en abort ska kunna straffas med upp till 99 år i fängelse.

Det här har förstås inte gått obemärkt förbi, och flera kända personer har valt att protestera mot lagförslagen. Bland annat har skådespelaren och #metoo-aktivisten Alyssa Milano genom ett hyllat Twitterinlägg uppmanat alla världens kvinnor till att sexstrejka i protest.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Nedan listar vi fem svenska kvinnor som sedan tidigare tagit ställning i frågan och öppet valt att prata om sina erfarenheter av abort:

1. Johanna Toftby

Johanna Toftby
Foto: Karin Törnblom/TT

I januari i år skrev tv-profilen Johanna Toftby ett blogginlägg om rätten till abort. Hon beskrev hur tacksam hon är över rättigheten till fri abort i Sverige, och lättnaden hon känner över att ingen annan får bestämma över våra kroppar. I inlägget berättar hon även om sina egna aborter:

Annons

”Jag har gjort två aborter. Det är inget jag alls är glad eller stolt över, men jag är oerhört tacksam över att bo i Sverige där vi har den rätten, vi har valet och vi har fantastisk sjukvård. Det är sorgligt och väldigt jobbigt, men en lättnad efteråt. För mig fanns det inga alternativ alls just då”.

2. Sanna Bråding

Foto: Eero Hannukainen/TT
Foto: Eero Hannukainen/TT

I programmet Pira & Bråding i P3 valde Sanna Bråding år 2016 att för första gången berätta om de fem aborter hon gjort. På grund av sina ätstörningar hade hon fått höra att hon skulle ha svårt för att bli gravid, men det var precis tvärtom.

I början av 2004 genomgick programledaren sin första abort. Därefter började hon äta p-piller och mini-piller, men ingenting fungerade. Andra gången hon blev gravid var mindre än ett år efter första aborten, och sedan följde två aborter till. Den sista gjorde hon 2012.

Annons

Kroppen stötte mer eller mindre bort alla preventivmedel, men Sanna Bråding orkade inte förklara hur det låg till. Hon var nämligen säker på att folk skulle tänka att hon var oansvarig och i stället agera dömande:

”Varför jag inte har velat prata om de aborter jag gjort, vilket är fem stycken, är för att det är så dömande”, säger hon i radioprogrammet enligt Expressen.

3. Jonna Lundell

Jonna Lundell
Foto: Jessica Gow/TT

Youtubern Jonna Lundell var bara fjorton år gammal när hon genomgick en abort. I boken PMS-kossan från 2018 berättar hon om den tuffa tiden:

”När jag var fjorton och blev gravid gick jag upp väldigt mycket i vikt. Det tog slut med min pojkvän ungefär ett år efter aborten. Jag blev så knäckt så jag tappade 19 kilo på två månader”.

Annons

I samband med boksläppet intervjuade tidningen Allas Jonna Lundell, och på frågan om hon mindes hur det var att vara 14 år i en så omtumlande tid i livet svarar hon så här:

”Jag märkte det inte först, utan mådde bara så psykiskt dåligt. Jag visste inte vem jag själv var. Jag blev så osäker på allt. Jag visste inte var jag ville vara eller om jag ville vara ensam eller med kompisar. Allt blev oerhört förvirrat. När min pojkvän, mitt livs största kärlek just då, försvann ur mitt liv kom det som en chock. Jag låg bara och grät och hade svårt att äta. Jag kunde bara dricka fruktjuice, och rasade i vikt.”

4. Bianca Ingrosso

Bianca Ingrosso
Foto: Karin Törnblom/TT

Tv-profilen Bianca Ingrosso drömmer om familjelivet, men hon är inte redo att bli mamma. I ett avsnitt av podcasten Alice & Bianca – har du sagt A får du säga B berättar influencern att hon genomgått två aborter, och beskriver det som det värsta hon varit med om psykiskt:

Annons

”Jag har gjort abort två gånger och det är inte bara bland det värsta jag varit med om psykiskt, utan det är den värsta smärtan jag någonsin varit med om. Jag minns att jag låg på mitt badrumsgolv i åtta timmar och kunde inte andas. Jag skakade och spydde”, säger hon i avsnittet.

5. Little Jinder

Little Jinder
Foto: IVARSSON JERKER/Aftonbladet/TT

2016 var Little Jinder med i Så mycket bättre. Hon blev hyllad för sin insats, och många kritiker ansåg till och med att artisten var för bra för programmet.

Däremot har Little Jinder själv beskrivit sin medverkan som den värsta tiden i hennes liv. Hon hade nämligen genomgått en abort bara dagar innan inspelningen drog igång, och för ELLE beskrev artisten hur hon mer eller mindre kände sig som ett hormonellt vrak:

Annons

”Jag hade gjort en abort bara dagar innan jag åkte till inspelningen, så jag var ett hormonellt vrak. De tre första dagarna ville jag bara åka hem. När jag höll på att få panikångest under en gemensam aktivitet bestämde jag mig för att berätta för producenten. Jag fick ett bra stöd från henne och då kändes det bättre. Även om de andra artisterna inte visste om något kunde jag slappna av också med dem eftersom jag visste att det fanns någon där som såg och som förstod.”

Läs mer:

Efter nya abortlagarna – Alyssa Milano utlyser sexstrejk

Alabamas nya abortlag ger inte undantag för våldtäkt och incest

10 kändispar som har fått barn genom surrogatmödraskap

Annons