Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

6 härliga herrgårdar och slott att besöka under en weekend i år

19 okt, 2022 
AvJessica Rådne
herrgårdsweekend och slottsweekend
Drömmer du om att checka in på en anrik herrgård eller slott? Det går fin-fint det. Här är 5 stycken som erbjuder härliga weekendupplevelser.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Bland vackra möbler, braskaminer, lusthus och sagolik historia finns det rum för just dig. Vi har plockat ut 5 ljuvliga guldkorn när det kommer till herrgårdar som går att hyra, helt eller delvis, ett rum eller flera. Perfekt för en drömlik weekend i vinter.

bästa herrgårsweekend och slottsweekend i sverge 2022

Bo på slott eller herrgård – 6 platser att besöka i år

Ibland behöver man ett miljöombyte, och det finns en hel drös med vackra slottshotell och herrgårdar i vårt avlånga land som är perfekta att besöka under en weekend tillsammans med någon som du håller kär. Spana in våra favoriter här.

1. Krägga herrgård, Bålsta, Uppland

bo på herrgård i Bålsta i Upplands län på Krägga Herrgård

Vid Mälarens strand ligger Krägga Herrgård, en förtrollande vacker plats att spendera helgen i. Här checkar du in i ett helrenoverat rum för att sedan göra det som faller dig in. Kanske vill du besöka vingården? Eller Kräggas sjöspa där det finns en brygga med pool, flytande vedeldad sjöbastu, lusthus med öppen spis och klassiska spa-behandlingar.

Annons

Gårdens anor går ända bak till 1300-talet då riddare Birger Ulfsson, son till den heliga Birgitta, var ägaren. Herrgårdsbyggnaden från 1830 har en romantisk historia då den uppfördes som brudgåva.

Läs mer och boka din vistelse här.

2. Ronnums Herrgård, Vänersborg, Västergötland

bo på herrgård i Västergötlands län på Ronnmus Herrgård i Vänersborg
Klicka på bilden för att läsa mer och boka din herrgårdsweekend.

Gör som Hollywoodstjärnorna och checka in på Ronnums Herrgård, mittemellan Vänersborg och Sveriges eget Filmmekka, Trollhättan. Genom åren har herrgården huserat filmstjärnor som Nicole Kidman, Laureen Bacall och Stellan Skarsgård då de jobbat med inspelningar i närheten.

Under en weekendresa här kan du bada bubbelpool och bastu, äta goda middagar, njuta av vacker herrgårdsmiljö, samt strosa runt längs Göta älvs strand. Herrgården har anor från 1300-talet och i flera av av de vackert träoljade gästrummen finns kakelugn.

Läs mer om Ronnums Herrgård och boka här (reklamlänk).

3. Rånäs slott, Rånäs, Norrtälje

bo på slott i Rånäs utanför Stockholm på Rånäs Slott
Till Rånäs Slott kan du ta dig smidigt med bil från till exempel Stockholm och Uppsala.

Om du är sugen på en lyxig slottsweekend är Rånäs Slott ett perfekt ställe att checka in på. Slottet har en anrik historia och inredningen andas verkligen slott med stora matsalar och vackra takkronor. Rånäs Slott erbjuder ett flertal olika weekendpaket med olika aktiviteter så som spa och middag i slottets salong.

Annons

Läs mer om Rånäs slott och boka din slottsweekend här (reklamlänk).

4. Lôkes hälsingegård, Järvsö, Hälsingland

bo på herrgård utanför Järvsö i Hälsingland på Lôkes hälsingegård

Högt belägget med vacker utsikt över Ljusnandalen i Skästra ligger detta vackra träslott med anor från 1500-talet. Gårdens mangårdsbyggnad byggdes som gästgiveri 1846 och rymmer en rik historia. Du bor nära skidåkning, bad, älven, Järvsö centrum, Järvzoo, cykelparken och cykelleder, Stene gårds fina besöksområde och alla aktiviteter Järvsö erbjuder.

Som gäst här hyr du faktiskt hela nedervåningen som rymmer sex sovrum, två salonger, tre badrum, en separat toalett och två kök med plats för stora middagssällskap.

Annons

Läs mer om Lôkes hälsingegård och boka här.

5. Thorskogs slott, Lilla Edet, Göteborg

Strax utanför Torskog, endast 30 minuter från Göteborg, ligger Thorsskogs slott. Slottet ligger granne med Svardalens naturreservat och erbjuder en rad aktiviteter. Här kan du avnjuta middag tillagad med lokala och ekologiska ingredienser, bastubad eller energigivande qi gong. Slottet erbjuder en rad olika weekendpaket beroende på preferens.

Läs mer om Thorskogs slott och boka din vistelse här (reklamlänk).

6. Susannas herrgård, Älvkarleby, Uppland

bo på Susannas herrgård belägen i Älvkarleby i Uppland
Klicka på bilden för att läsa mer om Susannas herrgård.

Att få hyra en hel herrgård med egen tillhörande sjö låter nästan för bra för att vara sant, men det är just vad du kan göra hos slottsvärden Susanna. Hon lockar med ljuvliga attribut som sjöutsikt, kvällssol, bubbelbad, högt i tak, vackra möbler, stora salar, kakelugnar samt ett fantastiskt stort kök att laga mat med dina vänner i.

Annons

Dessutom finns möjlighet att boka in klänningsprovning i herrgårdens egen privata butik. Vill du även riva av ett träningspass så finns det gym, beachvolleybollplan, klättervägg och konstgräsplan i den vackra ladan.

Här kan du läsa mer om Susannas herrgård och boka din herrgårdsweekend.

Foto: Booking.com, Krägga Herrgård, Leonardo, AirBnb

LÄS MER:

Fem fantastiska hotell i Köpenhamn du inte får missa

10 mysiga Bed and Breakfasts och utflykter i Skåne

10 romantiska hotell i Sverige – perfekt för Alla hjärtans dag

Så varvar du ner på semestern- Experten tipsarBrand logo
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons