4 saker du omedelbart ska göra om du tappar din telefon i vatten

4 saker du omedelbart ska göra om du tappar din telefon i vatten

Plötsligt är olyckan framme. Vet du hur du ska agera? Här är fyra steg för att rädda telefonen.
05 oktober, 2016

1. Stäng av telefonen

Stäng så fort som möjligt av telefonen för att undvika kortslutning. Ju mer ström som hinner skickas genom telefonens kretsar, desto större är risken att den förstörs. Stänger du snabbt av telefonen har du 50 procent större chans att rädda den.

2. Ta ut batteriet

Lika viktigt är det att genast ta ut batteriet. Även SIM-kort och eventuellt minneskort bör plockas ut. Om du har en telefon där batteriet inte går att ta ut ska du direkt fortsätta med nästa steg.

3. Torka telefonen torr

Använd vanligt hushållspapper och torka noga bort allt synligt vatten, framför allt från alla uttag och håligheter. Eventuellt kan du blåsa försiktigt med en hårfön på långt avstånd. Du bör dock inte ha någon värme påslagen, utan enbart blåsa med rumstempererad luft, för att inte förstöra telefonen av överhettning.

4. Placera i försluten påse

Här kommer det avgörande knepet. Lägg telefonen i en plastpåse tillsammans med okokta riskorn och förslut påsen väl. Låt den ligga i cirka 1-3 dygn. Låter det märkligt? Inte alls. Riskornen suger upp den sista fukten från telefonen. Även havregryn, couscous eller quinoa har samma effekt.

Nu kan du öppna påsen och montera ihop alla lösa delar – och hålla tummarna för att telefonen fungerar igen.

Källa: Enkelteknik.se m.fl.

Foto: Shutterstock

Artikel av: Allas

Läs mer:

7 smarta knep som gör din iPhone tusen gånger bättre

10 bra (och nya) saker om nya iPhone6s