Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Fördelar med att vara en högkänslig person i arbetslivet

29 sep, 2017 
Detta är fördelarna med att jobba med en högkänslig person.
Är du en högkänslig person? Då har du flera fördelar i arbetslivet som dina andra kollegor nödvändigtvis inte besitter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Uppemot 20 procent av befolkningen uppskattas vara högkänsliga personer, även kallat för HSP, en förkortning av det engelska ordet Highly sensitive person. Högkänsliga tar in fler intryck och tänker även mer på dem, vilket kan leda till att de blir utmattade av en stor mängd intryck.

Vissa kan felaktigt stämpla högkänsliga personer som känslosamma i en negativ bemärkelse, eftersom egenskaper som stresstålighet och skinn på näsan oftare hyllas på arbetsmarknaden. Men det finns flera fördelar med att vara högkänslig, precis som det finns fördelar med andra begåvningar i livet.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Maggan Hägglund och Doris Dahlin är författare av den nyutkomna boken ”Hitta din känslostyrka” och har båda personlig erfarenhet av att vara högkänsliga personer.

– Vi använder gärna termen sensitivt begåvad. Det är en begåvning precis som att vissa är musikaliskt eller matematiskt begåvade. En musikalisk person kan njuta mer av musik, men blir störd av någon som sjunger falskt, säger Maggan Hägglund och fortsätter:

Annons

– Det Niagarafall av känslor som högkänsliga har är en rikedom med alla sina nyanser. Man får en mer nyanserad bild av världen och man kan njuta av livet på ett väldigt intensivt sätt.

Nedan listar vi fyra fördelar med att vara en högkänslig person i arbetslivet – är du en av dem eller har du turen att ha en kollega som är HSP?

1. Du ser det som andra inte ser

Du uppfattar subtila förändringar i stämningen, du kan se saker från ett annat perspektiv och uppfattar många nyanser av världen omkring dig.

– På jobbet har man fördelen att man ser infallsvinklar som andra missar och kan tänka utanför boxen eftersom vi högkänsliga inte har någon box, säger Maggan Hägglund.

2. Du är kreativ

Högkänsliga personer är även kreativa personer som kommer med många idéer, vilket kan vara till stor nytta på arbetsplatsen, speciellt om du jobbar inom ett kreativt yrke.

– Det är sällan vi som är högkänsliga lider av idétorka, säger Doris Dahlin.

Annons

3. Du känner av stämningar i gruppen

Högkänsliga känner snabbt av stämningar – och förändringar i den – inom grupper, exempelvis bland kollegor på en arbetsplats.

– Man har stor nytta av att vara högkänslig i de flesta yrken. Jag har jobbat med grupper som ska fungera bättre tillsammans och då känner jag av stämningar. Det är även en fördel inom vårdjobb, man har stor nytta av sin empatiska förmåga och att man bryr sig om och ser om någon inte mår bra, säger Doris Dahlin.

4. Du lyfter dina kollegor

Tack vare din sensitiva begåvning avläser du andra människors känslor och signaler samt ser deras behov. Det ger dig chansen att lyfta dina kolleger som inte alltid vågar ta för sig.

– Som högkänslig kan man dra fram de som inte har så lätt att uttrycka sig. Högkänsliga märker andras subtila signaler och kan fråga vad kollegan tycker och tänker, säger Maggan Hägglund.

Foto: Shutterstock

 Läs mer:

8 vanor högkänsliga personer ofta har

8 vanliga missuppfattningar om högkänsliga personer

7 saker en högkänslig person behöver för att må bra

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons