Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

3 kompistyper du borde göra slut med – omedelbart

02 jan, 2017 
AvJennie Sandberg
Hur har du det med vännerna egentligen? Det kan vara läge att göra slut – om de beter sig så här...
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Alla har vi någon gång råkat ut för en bekantskap som inte känns bra för oss. I de enklaste fallen är det personkemi som inte stämmer eller en energitjuv som suger mer kraft än vad du får tillbaka. Men det kan också handla om narcissister eller i värsta fall psykopater – och då är det läge att klippa vänskapsbanden rätt omgående.

Sajten The Earth Child har beskrivit tre vänskapstyper du helt bör undvika att inkludera i din kompiskrets. Har du någon av dem i din närhet?

1. Den manipulativa vännen

Manipulativa människors är i regel mycket skickliga och sluga för att få sin vilja fram. Och de vill de i regel alltid. Inte sällan har de en egen agenda för er vänskap, där du är ett redskap eller ett delmål till manipulatörens slutdestination. Det kan vara ditt jobb, andra vänner i er gemensamma bekantskapskrets – eller till och med din partner. Ofta har du en magkänsla att något inte stämmer, men det är svårt att sätta fingret på exakt vad.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Råd: Lyssna på din magkänsla och lita på instinkten. Det här är inte någon du vill ha i ditt liv.

2. Översittarkompisen

Översittaren mår som bäst på toppen, och då behövs det (bokstavligt talat) personer att trampa på. Ofta är det du som nedvärderas eller hånas. Det kan vara små påhopp kring ditt utseende, klädsel eller annat – som sedan avfärdas med ett ”tål du inte ett skämt?”. Får översittaren fortsätta utvecklas det ofta till kraftigare kränkningar där du till slut blir så försvagad att du inte orkar säga ifrån eller faktiskt börjar tro på översittarens sanningar.

Råd: En översittare mår som bäst när andra mår sämre. I grunden handlar det om personens eget mående – gör slut med tipset att hen bör se över sin egen självkänsla.

3. Egoisten

Mycket handlar om egoistens liv, problem och utmaningar. Ni ses på egoistens villkor och det är sällan balans mellan ert engagemang eller utgifter i vänskapsrelationen. Får du sällan motfrågor, blir bjuden tillbaka eller ett tack har du sannolikt med en egoist att göra. En vän som stannar kvar – så länge det finns något att vinna på vänskapen. Ofta hinner egoisten lämna dig innan du hinner reagera, för att sätta tänderna i en ny och ännu mer gynnsam bekantskap.

Råd: Gör slut innan egoisten dumpar dig. Annars riskerar du att ha hjälpt och stöttat någon som helt otacksamt lämnar dig utan ens ett tack.

LÄS MER: 5 VÄNSKAPSTYPER DU MÅSTE GÖRA DIG AV MED – NU

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons