3 cocktailrecept – inspirerade av svenska kvinnliga förebilder
Den franska apelsinlikören Cointreau skapades 1875 av Édouard Cointreau. Samma år gifte han sig med sin fru Louisa Cointreau som tack vare hennes mod att gå sin egen väg och följa sin passion kom att bli en stor inspiration och musa för varumärket.
– Att lyfta och hylla starka kvinnor har sedan starten legat Cointreau väldigt varmt om hjärtat, säger Kiana Enssi, produktchef för Cointreau i Sverige.
Nu släpper Cointreau ihop med barerna en coffee table-bok med 20 recept som är inspirerade av starka kvinnor. Vi har fått tillåtelse att publicera tre av dem.
1. Status Quo Tonic av Linje tio, Tjoget
– Status Quo Tonic är en Cointreau-Espresso-tonic som är könsneutral till både utseende och smak. Drinken är en hyllning till begreppet hen och en person uppmärksammad för sin kreativa karaktär och sitt skapande snarare än för sitt fysiska kön, säger Vilma Pettersson, bartender på Linje tio, Tjoget.
Du behöver:
25 ml Cointreau
25 ml Appleton 12
20 ml Espresso
10 ml rå ingefärsjuice
10 ml sockerlag
2 dash vaniljtinktur
1 nypa havssalt
Gör så här:
Skaka ingredienserna och sila sedan upp i highballglas. Fyll på med is och fizza med tonic, garnera med en tjock apelsinklyfta.
2. The Ultimate Diva av Nobis Hotel Guldbaren
– Vår drink är inspirerad av en legendarisk svensk skådespelerska, elegant och säregen. The Ultimate Diva är en elegant cocktail med tydliga apelsinnoter som balanseras med kummin och fänkål samt en syrlig jordighet från lingon. Drinken avslutas med en ljuvlig bouquet av lavendel, säger Adam Näslund från Nobis Hotel Guldbaren.
Du behöver:
30 ml Cointreau
20 ml O.P Anderson
25 ml färskpressad limejuice
20 ml lingonsocker
6 droppar Scrappy’s lavendelbitters
10 ml äggvita
Garneras med lingon och torkad lavendel
Gör så här:
Börja med att koka upp ett sockerlag och fyll sedan på med lingon. Låt smakerna dra i cirka 30 minuter och sila sedan av i en glasflaska. Torrskaka sedan alla ingredienserna (skaka utan is) för att äggvitan lättare ska få sin skumkrona innan du skakar med isen. Garnera med lingon och torkad lavendel.
3. The Collector av Mr P
– Vi har inspirerats av Göthilda – en konstsamlare som tillsammans med sin man stöttade och hyllade svenska konstnärer genom att köpa deras konst och visa upp konstverken i sitt galleri. Idag kan man se flera av dessa på Mr P. Drinken är precis som Göthilda, elegant men våghalsig, mycket tack vare den starka ginen, säger AJ Gomley på Mr P.
Du behöver:
30 ml Edinburgh Cannon Ball Navy Strength Gin 20 ml Cointreau
15 ml Orange Basil Cardamon Shrub
2 Dash Cardamon Bitters
Toppa med champagne
Apelsinzest
Gör så här:
Häll alla ingredienser förutom champagne i ett stort glas, rör om tillsammans med is. Häll över i ett glas och toppa med bubbel. Addera apelsinzest i drinken och garnera med apelsinskal.
Cocktailrecepten kommer att samlas i en coffee table-bok som lanseras på internationella kvinnodagen den 8 mars 2017 och finns att köpa på Papercut på Krukmakargatan 24 i Stockholm. Dessa tre recept är skapade av barerna Linje tio, Tjoget, Nobis Hotel Guldbaren och Mr P.