18 störigaste sakerna vi som kör får höra från dig som sitter bredvid

När ditt resesällskap agerar självutnämnd körskolelärare – trots att du haft körkort i flera år – och med all (o)önskvärd tydlighet visar att den är nervös över din körning och inte litar ett dugg på att du klarar av att svänga höger i en otrafikerad korsning är det lätt att tappa humöret.
23 maj, 2017

Backseat driver, co-driver, den jobbiga jäveln som sitter bredvid – okär medpassagerare har många namn. Vare sig man ska åka en kort sväng till IKEA eller på en längre road trip är tillfällena när man slipper ständig coachning från den som INTE kör sällsynta.

Här sitter alltså en passagerare i ett fordon som inte kör fordonet men som överdrivet kommenterar förarens handlingar. Ett fullständigt orimligt beteende.

I en undersökning från YouGov och Audi har man frågat 2 000 bilförare i syfte att se hur det påverkar såväl säkerhet som körglädje. Resultatet? Det påverkar inte direkt positivt. 70% av de som svarat avsäger sig gärna dessa kommentarer, och ärligt talat är vi förvånade att siffran inte är högre.

Kan vi (ni) nu bara sluta med den här typen av instruerande tillrop:

”Det är XX i hastighetsbegränsning här.”

”Kör inte så nära bilen framför.”

”Du är för nära kanten.”

”Där skulle vi ha svängt…”

”Höger här!” *pekar åt vänster” ”Nej vänster!” *pekar åt höger*.

”Går det inte lite sakta nu?”

”Måste du köra om hela tiden?”

”Här hade du lätt hunnit köra om.”

”Nu borde du växla upp/ned.”

”Vill du att jag kör istället?”

”Vill du att jag parkerar åt dig?” eller ”Ska jag ta över?” när det är dags att fickparkera.

”Du kan börja blinka nu.”

”Såg du den där bilen?”

Eller de där frågorna som kommer som en lite mer subtil kritik mot ens körning, som när co-drivern krampaktigt klamrar sig fast i handtaget ovanför fönstret och säger…

…”Finns det inte fler saker att hålla i sig i?” Eller…

…”Du vet att det är 110 här va?” när man kör i typ 115, eller…

…”Var vi inte på väg till IKEA Skärholmen alltså?” när man själv redan VET att man kört fel och åkt för långt.

Förutom att kommentera körningen är även en co-driver som sitter och fingrar på reglagen ett otyg alla borde sluta med genast!

”Är det inte lite varmt? Är det inte lite kallt? Vad hög musik det är! Jag sänker volymen.”

Och så till sist, när personen suttit och gormat förslag och klagomål och uppmaningar och annat enerverande i ett par timmar har co-drivern (!), av alla, blivit trött.

”Är det okej om jag sover lite nu?”

Ja, det ÄR okej att du sover. Gärna resten av bilresan!

Sammanfattningsvis visar undersökningen att män tenderar att få säkerhetsrelaterade kommentarer om till exempel hastighet, avstånd och omkörningar, medan kvinnor tenderar att få kommentarer som handlar om körförmåga, som exempelvis erbjudande att hjälpa till att parkera eller missade omkörningstillfällen.