16 varningstecken på att du lever i en ohälsosam relation

Detta är tecken på att du lever i en ohälsosam relation.

Ingen relation är perfekt, men det innebär inte att du ska stanna i något som sårar dig. I vissa fall kan det till och med handla om verbal misshandel och vara farligt. Här är 16 tecken på att du bör fundera på om din relation är värd att stanna i.
28 juni, 2016

Ingen relation är perfekt och ibland kan det vara svårt att veta var gränsen går. Men om du får ont i magen av tanken på ert förhållande, undviker att diskutera stämningen i er relation med andra eller känner dig mer olycklig än lycklig kan det vara en varningssignal. Att leva i en missunnsam relation är otroligt energikrävande och sårande. De tecknen nedan är tvärtemot vad en hälsosam och lycklig relation är.

Läs igenom dessa 16 punkter och om du känner igen dig i flera av dem bör du fundera på hur hälsosam er relation är och vad du kan göra för att må bättre.

Kom ihåg: du förtjänar att vara älskad och att bli behandlad med respekt. Om du behöver prata med någon eller vill få hjälp, kontakta Kvinnofridslinjen eller besök Unizon eller ROKS för att hitta närmaste kvinnojour.

Din partner…

1. är kontrollerande

Hen vill veta vem du pratar med, vem du umgås med, vilka vänner du har på Facebook, var du är och vad du gör. Hen blandar sig i dina studier och/eller ditt arbete. Hen försöker hindra dig från att ha bra kontakt med din familj och dina vänner och hindrar dig även från att få en bra kontakt med hens familj och vänner.

2. agerar oförutsägbart

Hen får plötsliga utbrott utan någon konkret anledning. Hen reagerar helt olika på samma situation från gång till gång. Vad hen sa i går gäller inte i dag. Hens humörssvängningar gör att du aldrig kan veta vad som ska hända härnäst.

3. ofredar dig sexuellt

Hen tvingar dig att ha sex då du inte vill. Hen tvingar dig att gå med på sexuella handlingar som du tycker är obehagliga.

4. får dig att verka galen

Hen förnekar saker som ni båda vet har hänt, till exempel att hen har kränkt dig. Hen påstår att du ljuger eller inbillar dig. Hen får dig att tvivla på det du hört och sett, till och med tvivla på ditt förstånd. ”Det har jag aldrig sagt!” ”Du måste vara galen” ”Du hittar bara på!”

5. hotar om fysisk skada

Hen slår sönder saker i ert hem. Hen hotar att skada dig eller någon du tycker om. Hen kör bil så fort och vårdslöst att du fruktar ditt liv när hen är arg.

6. förväntar sig och kräver omöjliga saker av dig

Hen kräver orimliga saker av dig, t.ex. att du ska vara sexuellt tillgänglig hela tiden. Du ska släppa allt du har för händer så snart hen vill ha någonting av dig. Hen är aldrig nöjd hur mycket du än anstränger dig.

7. kallar dig vid kränkande namn

Hen kallar dig idiot, bitch, slampa, hora eller andra nedsättande ord.

8. undanhåller sina känslor

Din partner undanhåller sina känslor. Hen kan tiga flera dagar i rad utan att tala om vad som är fel. Hen tycker att många saker inte angår dig. Hen vägrar planera framtiden med dig. Hen vägrar visa ömhet. Försöker du få till ett samtal så tiger hen eller svarar något som t.ex. ”Det finns inget att prata om” eller ”du är ändå inte intresserad”.

9. anklagar dig och behandlar dig som om du vore hans fiende

Hen anklagar och förebrår dig. Hen behandlar dig som om du vore hens fiende. ”Du vill bara ha problem”, ”Du attackerar mig”, ”Du lämnar mig aldrig ifred”.

10. verkar blockerande och avledande

När du försöker prata med personen om något du tycker är viktigt så blockerar hen dig. Exempel: ”Vem frågade efter din mening?” Skitsnack!” ”Du tror att du vet allt” .

11. trivialiserar dina känslor

Det du tycker är viktigt är bara strunt. Det du lyckats med betyder ingenting. Hen gör ner dina tankar, känslor och det du lyckats med.

12. anser att du har fel, hela tiden

Du uttrycker dina åsikter eller berättar om hur du upplever något. Hen säger bara emot och hävdar att du har fel. Exempel: Du: ”Det är litet kallt i kväll” Han: ”Det är inte kallt, det är kyligt!” Eller: hen: ”Serveringen tog för lång tid” Du: ”Jag tyckte inte vi väntade så länge” Hen: ”Du har fel!”.

13. gör sig rolig på din bekostnad

Hen säger saker som kränker eller sårar dig och när du talar om det så får du höra ”tål du inte ett skämt eller?”.

14. glömmer och ignorerar

Hen ”glömmer bort” det ni kommit överens om. Hen gör aldrig de saker hen lovat dig, utan säger att hen snart ska göra det men nu när du tjatar så tappade hen lusten.

15. kritiserar och anklagar dig 

Hen kritiserar och anklagar dig för en massa saker. Du är för känslig, för uppkäftig, för tjock, för smal, för pratsam, för tystlåten. Du är korkad. Du är aldrig nöjd. Kritiken kan också komma mer inlindad som ”goda råd”, när hen gör sken av att ”vilja hjälpa dig att förbättras”. Hen kan också berätta om dina misstag då ni umgås med andra och få dig att känna dig dum.

16. ger dig order

Hen pratar till dig som om du vore hens tjänare. Exempel: ”Städa upp här”,”Du tar inte på dig de där kläderna!”, ”Nu går vi!”, ”Ingen diskussion!”

Källa: Psykiskmisshandel.se

Läs mer:

11 tecken på att din partner älskar dig – på riktigt

12 sötsaker som är bättre än en partner

23 irriterande saker din partner kommer undan med – för att du är kär