16 norska ord och uttryck du behöver kunna från succéserien

16 norska ord och uttryck du behöver kunna från succéserien

Snart kommer den hyllade tv-serien Skam till Sverige – det är hög tid att lära sig några av norskans mest användbara uttryck.
12 december, 2016

Den norska tv-serien Skam har redan dundrat in som en snösmocka över grannlandet i väst. Den har vunnit tv-pris på tv-pris, gjort skådespelarna till rikskändisar, kallats ”världens bästa ungdomsserie” – och blivit ett av de mest sedda webbprogrammen någonsin.

Skam utspelar sig i och runt en gymnasieskola i Oslo och riktar sig till norska 15-åringar (men det kan du bortse från). I första säsongen får vi följa Eva och hennes stormiga relation med Jonas, andra säsongen handlar om Noora och hur det är att vara med någon äldre. Den tredje säsongen riktar kamerorna mot Isak och frågor om hans sexualitet. Nya klipp släpps varje dag på nätet och samlas sedan ihop till ett avsnitt som kommer på fredagar.

I likhet med serier som Shameless, Skins, Boys, Portkod 1321, Glappet och Spung kan Skam uppskattas av folk i alla åldrar. De trovärdiga beskrivningarna av ungdomsåren gör tittningen jobbigt real ibland – och minnen från skolkorridorer, hemmafester och kärlekar kommer snabbt tillbaka.

Runt jul är det dags för svensk premiär i SVT. Men det finns alla skäl i världen att surfa in på nrk.no och kolla igenom de snart tre säsonger som redan ligger ute. Det finns dock ett problem, norrmännen har såklart inte textat serien på svenska.

Café listar därför 16 ord du behöver lära kunna för att hänga med i Skam, se nedan.

LÄS OCKSÅ: 6 SJUKA SAKER MED AMERIKANSKA TV-SERIER SOM VI ÄNDÅ ACCEPTERAR

Få koll på orden från Skam

Russebuss: Ungefär som ett studentflak

Drittsekk: Skithög eller idiot

Doruller: Toalettpapper.

Homse: Homosexuell, gay

Sveis: Frilla, frisyr eller hår.

Vors: Förfest

Kødder du?: Skämtar du?

Ass: Alltså

Hooke: I princip som att hooka på svenska, hångla, hänga med någon.

Rart: Märklig eller sällsynt

Har du morrabrød?: Har du morgonstånd?

Lure på: Fundera, tänka på något

Ikke vaer frekk: Var inte oförskämd

Spess: Speciellt

Serr: Seriöst

Dust: Idiot/idiotisk

Här hittar du Skam. 

Artikel av: Café