16 enkla iPhone-funktioner – som du aldrig kommer sluta använda

Lär dig använda din iPhone fullt ut. Vi tipsar om de dolda funktionerna som kommer att underlätta din vardag.
29 juli, 2017

Skicka hemliga meddelande

Har du långdistansförhållande och vill hetta upp det mellan dig och din partner genom att skicka en privat bild? Öppna meddelande-appen och klicka på kameraikonen till vänster. Välj bilden du vill skicka och håll sedan in skicka-knappen tills att det kommer upp en sida där det står ”skicka med effekt”. Du kan välja mellan flera roliga alternativ men om du väljer ”skicka med osynligt bläck” kommer bilden först att verka suddig för mottagaren. Först när man trycker på bilden blir den tydlig. På så vis kan du med större diskretion skicka bilder som du inte vill att någon annan än just den betänkta mottagaren ska råka se.

Kom åt alla appar

Gör iPhones stora mobilskärm det jobbigt att nå dina översta appar? Gör en snabb, och mycket lätt, dubbeltouch på hemknappen med tummen så åker ditt aktiva fönster ner och du når till alla appar och flikar utan att behöva byta grepp.

Styr musiken utan att gräva i fickan

Med iPhones tillhörande hörlurar kan du trycka på knappen mellan plus och minus för att starta och pausa musiken. Dubbelklicka för att byta till nästa låt eller trippelklicka för att återgå till föregående.

Bli bäst på att ta selfies

Sugen på en ny profilbild? Du kan ta foton genom att klicka på hörlurens volymknappar när du står i kameraläget – perfekt för selfies!

För många batterikrävande appar uppe

Du kan stänga ner flera appar samtidigt genom att använda flera fingrar. Dubbeltryck på hemknappen för att få upp aktiva appar i flikar. Istället för att ta en i taget sätter du då ett finger på varje flik och drar uppåt, dock går det att använda högst tre fingrar samtidigt.

Långa sms och kramp i tummen – inte längre!

Om du fått ett sms som du vet kommer kräva ett långt svar kan du med bluetooth länka din mobil till ett trådlöst tangentbord. Du går in på inställningar och slår på bluetooth varpå några alternativ kommer fram under ”enheter” där du väljer ”tangentbord”.

Carlos R/cr-arribas.com

Fånga allt och alla på bild

Brukar du ta foton på ditt kompisgäng som du inte får lägga ut för att det alltid är någon som klagar på att de blundar eller att vinden tog tag i håret? Du kan ta flera bilder i rad genom att hålla kvar fingret på kameraknappen när du tar kort, då måste ju åtminstone en bli bra!

Blir bilden för mörk?

Då kan du ändra ljusstyrkan genom att trycka en gång på skärmen när du är inne på kamerafunktionen. När du gör det kommer en liten sol upp och bredvid den ett streck som du kan dra fingret upp och ner längs för att få en ljusare eller mörkare bild.

Den här funktionen kan rädda ditt liv

På de nyare iphone-modellerna finns en app kallad ”hälsa” där du kan skapa ett Medicinskt ID. Där kan du ange olika personliga uppgifter så som födelsedatum, längd, vikt, hälsotillstånd, allergier och blodgrupp, tillsammans med dina nödkontakter. Dessa uppgifter går att komma åt när din telefon är låst om man trycker på ”nödsituation” vilket kan vara avgörande när ditt liv står på spel.

Håll koll på hälsan

Din iPhone håller koll på din hälsa utan att du ens vet om det. När du aktiverar appen hälsa kan du se att din iPhone registrerar hur mycket du rör på dig under dagarna med den inbyggda stegräknaren.

rawpixel.com

För dig med klumpiga fingrar

Ibland blir det bara inte rätt när vi skriver sms. Du kan enkelt radera text genom att skaka mobilen. På så sätt slipper du hålla in radera-knappen, i vad som känns som en evighet, för att ta bort en bokstav i taget. Plus att du får ge lite uttryck åt din irritation.

Stäng av notiser

Får du notifikationer från en app typ hela tiden? Eller smsar din kompis konstant om att hon vill ha tillbaka den där blusen som du lånade för flera månader sedan, men som nu har försvunnit i ditt hav av klädhögar? Stäng av notiser från en app eller kontakt genom att dra till vänster när notisen kommer upp som en roller högst upp på skärmen.

Surfa i mörkret

Vill din partner sova medan du vill fortsätta scrolla igenom flödet på Facebook. Många par har stött på det där nattgnabbet just för att den ena inte vill lägga ifrån sig mobilen, med en ljusstyrka som just då känns som en arena-spotlight. Ändra bara på displayens färg till nightshift på inställningar under fliken visning och ljusstyrka.

Berätta om dina relationer för Siri

Om du är en av de personer som använder Siri för att ringa samtal och skriva sms kan du ha nytta av den här funktionen. Berätta vilken relation du har till dina olika kontakter så kommer hon ihåg det, och du slipper benämna dem vid för- och efternamn när du ringer och kan istället säga ”call my brother” eller liknande.

Kom åt siffror supersnabbt när du smsar

Håll in sifferknappen när du skriver sms och dra fingret till den siffra du vill använda. När du sedan lyfter fingret kommer du tillbaka till bokstäverna på tangentbordet.

Skicka roliga teckningar

Du vet väl om att du kan rita i mobilen? När du är inne på sms och har tangentbordet uppe kan du vända på mobilen för fler valmöjligheter. Då kommer det upp en tangent med ett slingrat streck på längst till höger. När du trycker på den tangenten kommer en blank sida upp där du med hjälp av fingret kan rita roliga bilder. Perfekt om ni vill leka ”hänga gubbe” över sms.