Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

15 steg i en parrelation – hur långt har ni kommit?

21 sep, 2020 
AvNina Nyström
Från filmen Dagboken
Alla förhållanden är olika och har såväl olika förutsättningar som prioriteringar. Men här listar vi femton ganska avgörande steg och utmaningar i en relation. Hur många har du och din partner gått igenom?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Paren som visar att det finns äkta kärlek i HollywoodBrand logo
Paren som visar att det finns äkta kärlek i Hollywood

Det spelar nästan ingen roll hur gammal man är eller hur många förhållande man haft tidigare. Varje ny kärlek tar en igenom samma känslofyllda steg i början. Några förhållanden hinner bocka av många punkter på listan, andra kommer inte särskilt långt.

Punkterna kommer sällan i just den ordning som vi har stolpat upp dem i, och många par hoppar över flera av stegen, för de känns helt enkelt inte relevanta för dem. Självklart betyder det alltså inte nödvändigtvis att man kommit längre i sitt förhållande för att man har bockat av många av dem.

Med det sagt, bockar ni av många av stegen nedan har ni förmodligen varit tillsammans ett tag, klarat av en del utmaningar och kommit varandra nära – och det är alltid värt att fira!

15 stora steg i ett förhållande

Första ligget

Alltid pirrigt med någon man verkligen tycker om. Men bästa sortens pirr, eller hur?

Från dejtande till exklusivt

Kan vara en lite knepig puckel att veta hur man ska komma över. Men det är väldigt skönt när man väl vet att man är förbi.

Annons

Säga ”jag älskar dig”

Också ett väldigt stort och pirrigt steg, som definitivt tar relationen till en ny nivå. Visst kan det kännas riskfyllt att vara den som säger de magiska orden först – för tänk om man inte får samma svar tillbaka? Men, de flesta riktigt viktiga saker i livet innebär faktiskt också en del risker.

Träffa familj och vänner

Vänner och familj ger ganska många fler detaljer hos personen du är kär i, vilket är spännande i sig. Dessutom vill du ju gärna att ni ska klicka eftersom ni förhoppningsvis ska tillbringa mycket tid tillsammans i framtiden.

Första bråket

Ok, kanske inte så mycket att fira i sig – men väl värt att fira att man blivit vänner igen. Och en stor grej för ett nytt förhållande. Förhoppningsvis har ni tagit er genom ert första gräl utan att upptäcka några riktigt dåliga sidor hos varandra.

Första resan ihop

Att åka på semester ihop när man är nykära är oftast ljuvligt. Men första resan avslöjar också en hel del nya sidor hos varandra. Kan ni kompromissa? Hur reagerar ni under press? Vill ni samma saker?

Annons

Flytta ihop

Att flytta ihop är ett stort steg. Era liv flätas samman allt mer och ni får ännu mer tid tillsammans. Härligt såklart, men det kan också vara lite påfrestande. Att bo ihop är ett stort test för förhållandet, men också en riktigt mysig grej.

Köp bostad ihop

Ni har testat att bo ihop och lärt er att leva med varandras ovanor. Nu är det dags för nästa, ännu större steg. Ett gemensamt hem sätter också andra krav på gemensam ekonomi. Att flytta innebär ofta också en hel del utmaningar för förhållandet. Man ska inte bara enas om investeringar och inredning, man ska dessutom skruva ihop Ikeamöbler tillsammans. Definitivt värt en att fira med en inflyttningsfest när allt är klart alltså!

Förlovning

En helt orelevant grej för vissa par, medan andra har drömt om den här stunden ett helt liv. För dem är förlovning definitivt ett tecken på att man vill ta förhållandet ett steg längre.

Karriärskliven

Jobbet är en stor del av våra liv och rejäla karriärskliv påverkar ofta vårt privatliv på flera olika sätt. Att ta sig igenom karriärskriser såväl som att fira befordran och nya jobb utvecklar både livet och förhållandet.

Annons

Bröllop

Ett bröllop kan vara en praktisk formalitet och en kul fest. För många är ett gemensamt boende och framförallt barn större steg för själva relationen. Men för andra är bröllop något man fantiserat om sedan man var barn. Och sade vi kul fest?

Dela en riktigt jobbig hemlighet

Att dela riktigt jobbiga saker sig inför den man allra helst vill bli älskad av kan vara ett stort och skrämmande steg. Men att våga blotta sig innebär också att ni känner er trygga med varandra och räknar med varandras stöd. Och det är en riktigt fin grej.

Första barnet

Definitivt en av de största livförändringarna och något som inte lockar alla. Ingen kan vara riktigt förberedd på vad det här egentligen innebär och hur det påverkar er som personer och ert förhållande. Många av föreställningarna man har om sig själv, sin partner och livet i allmänhet ställs på sig spets. Att få barn för er närmare än någonsin, men i perioder kan det upplevas som tvärtom. Glöm inte att vika tid för både egentid och varandra – lyckliga och harmoniska föräldrar ökar chansen för lyckliga och harmoniska barn.

Annons

Första skoldagen

En stor milstolpe för både barn och vuxna. Nu börjar en ny era och för många inbär det också en tillbakablick på åren som passerat. Klart värt att fira, helst tillsammans såklart. Och glöm inte att ta många bilder!

Barnen flyttar ut!

Ja, här gick det fort till nästa steg. Men de flesta föräldrar kan intyga att det gör just det. ”När barnen är små går dagarna sakta men åren fort”, är en ganska träffsäker beskrivning av småbarnsåren. Plötsligt ska det lilla byltet som låg i ens famn börja skolan, och innan du vet ordet av har hen vuxit upp, utsatt er för både en och flera kriser under årens lopp, och har man klarat att hålla ihop sitt förhållande så står ni plötsligt där, bara ni två igen. Klart värt att fira att ni tog er hit!

Men också – som ni längtade efter tystnad och lugn och ro, och plötsligt ekar det märkligt tomt. Tar man sig hit står förhållandet ofta inför en ny utmaning. Nu har ni all tid ni önskade för att prata till punkt och hitta på saker ihop. Nu gäller det att mötas på de nya villkoren, vara nyfikna på att utforska vilka ni blivit under åren och hitta nya gemensamma intressen och samtalsämnen. Fira ofta och mycket och njut av både fina minnen och nya möjligheter.

Foto: TT

Inspirerat av: Lifehack

LÄS MER:

Det här kommer du sakna från småbarnsåren

Relationer: Så vet du om du har träffat den rätta

11 små saker som boostar relationen i vardagen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons