14 framsteg för jämställdheten 2017

14 framsteg för jämställdheten 2017

Kvinnor har fått kämpa länge och kommer att få fortsätta göra det. #MeToo har haft ett enormt genomslag under hösten, men det är inte det enda kliven jämställdheten tagit i år. Här listar vi 14 framsteg som skett under 2017.
28 december, 2017

Det här reportaget är en del av artikelserien Låt en kvinna – ett samarbete mellan ELLE.se och Femina.se som belyser sexismen och ojämställdheten i Sverige och världen. Varje vecka publicerar vi en ny artikel i ämnet som, tyvärr, är ständigt aktuellt.

Här kan du läsa alla delar ur Låt en kvinna.

Den här artikeln kallar vi för Låt en kvinna bli jämställd – för vi är på väg dit, om än i alldeles för sakta mak.

***

Det finns mycket som talar emot att år 2017 skulle ha varit ett år av framsteg på jämställdhetsfronten. Kvinnor har mördats, våldtagits, könsstympats och trakasserats. Kvinnor har blivit diskriminerade, sexualiserade, bortgifta mot sin vilja och hotade på sociala medier. Kvinnor får fortfarande inte lika lön eller makt i världen. Donald Trump, som vid flera tillfällen uttryck sig sexistiskt och rasistiskt, svors in som president för världens supermakt.

Listan kan göras lång – men så kan även listan över framstegen. För visst sker framsteg på jämställdhetsfronten och även om de ibland kan kännas som små myrsteg i jämförelse med andra händelser i världen så är det trots allt steg i rätt riktning. Här följer 14 framsteg jämställdheten tagit år 2017.

1. Women’s March

Women’s March

Foto: IBL

Den 21 och 22 januari hölls demonstrationer för mänskliga rättigheter runtom i hela världen. Betoningen låg på lagstiftning kring kvinnor, HBTQ-personer och andra som utsätts för strukturell diskriminering. Den ursprungliga protesten ägde rum i Washington DC och uppemot en halv miljon deltog i staden. Globalt sett uppskattas omkring fem miljoner människor ha marscherat i 673 demonstrationer.

En av symbolerna för demonstrationerna blev den rosa mössan som går under namnet ”pussyhat”. Den skapades för att ge demonstrationerna visuell effekt och för att fungera som en symbol för stöd till kvinnors rättigheter.

2. Fler får gifta sig i världen

Folkhav på pridefestival.

Foto: IBL

2017 kommer gå till historien som ett år som gav fler möjligheten att gifta sig med den de älskar. Australien sa kollektivt ja med en folkomröstning som sedan förverkligades i parlamentet innan jul. Även Malta legaliserade samkönade äktenskap i juli och från och med den 1 oktober är det tillåtet för homosexuella att gifta sig i Tyskland. I Österrike jublades det i december när det blev klart att homosexuella par kommer att få börja gifta sig i landet. Enligt författningsdomstolens beslut kommer det ske senast från och med 2019.

I augusti skrev dessutom Michelle Bachelet, president i Chile, på ett förslag om att göra det lagligt för homosexuella att gifta sig. Förslaget väntar dock fortfarande på godkännande i parlamentet. I Taiwan slog landets författningsdomstol även fast att samkönade äktenskap ska vara lagliga i landet. Taiwans regering har nu två år på sig att följa domstolsbeslutet och lär därmed bli det första landet i Asien att tillåta samkönade äktenskap.

3. Cellprov blir gratis

Politiker har länge fått kritik för att inte prioritera kvinnors vård. I år skedde två förändringar; regeringen beslutade att satsa ytterligare en miljard per år på förlossningsvården mellan åren 2018-2020 och att cellprov ska bli gratis i hela Sverige för alla kvinnor mellan 23 och 64 år från och med 1 januari 2018.

4. Feminism blir på modet

Kvinnor med tröjor med texten " We will not be silenced" och " The future is female"

Foto: IBL

Tröjor och t-shirts med feministiskt tryck har aldrig varit trendigare än 2017. De har bland annat synts till på catwalken hos Prabal Gurung, Jonathan Simkai och hos Dior inför våren 2017. De har även funnits i var och varannan butikskedja för alla att köpa. Många modedesigners har även blivit öppet politiska och tagit ställning för Planned Parenthood och The Pussyhat project, däribland Tome och Missoni. Att stå för att man är feminist har blivit en trend som förhoppningsvis består – med eller utan tröja.

5. Saudiarabien ändrar sina lagar

Kvinna som kör bil

Foto: IBL

En av symbolerna för förtrycket mot kvinnor i det ärkekonservativa Saudiarabien har länge varit lagen om att kvinnor inte får köra bil. Men i år beslutades det om att lagen ska hävas och att saudiska kvinnor ska få börja köra bil från och med juni nästa år. Förutom att få köra bil kommer de även att få ta körkort till motorcykel och lastbil.

6. Lönerna ska bli jämlika på Island


Islands parlament röstade igenom att företag med mer än 25 anställda måste bevisa att de betalar män och kvinnor lika lön för samma arbete. Island blir därmed världens första land som gör det obligatoriskt för företag. Lagen träder i kraft i januari 2018 och tanken är att lönegapet mellan män och kvinnor ska försvinna senast år 2022.

7. Filmbranschen gör framsteg

Förutom att Harvey Weinstein och andra mäns trakasserier inom filmbranschen avslöjas i samband med #MeToo så sker fler framsteg tidigare under året. I maj 2017 har Wonder Woman-filmen premiär och i september kommer Battle of the Sexes-filmen ut. MTV Movie & TV Awards tog även bort könsuppdelningen och delade istället pris till ”bästa skådespelare” – oavsett kön. Det första könsneutrala priset togs emot av Emma Watson, som även är ambassadör för UN Women.

8. Kändisar tar ställning

Tjej med färgat hår

Foto: IBL

Skådespelare som Nicole Kidman, Meryl Streep och Tracee Ellis Ross ägnar tacktal till att beröra ämnen som våld mot kvinnor, mångfald och diskrimineringen av mörkhyade. Blake Lively och Kanadas premiärminister Justin Trudeau pratar öppet om feministisk uppfostran. Reese Witherspoon uppmanar alla kvinnor att fly män som inte klarar av ambitiösa kvinnor, medan Helen Mirren i ett tal uppmanar alla att vara feminister.

Madonna, Scarlett Johansson, Olivia Wilde, America Ferrera, Michael Moore och Amy Schumer deltar i Women’s March. Beyoncé instiftar ett stipendium för att hjälpa unga kvinnor och Drake avbryter en konsert för att läxa upp en man som tafsar i publikhavet.

Ulrikke Falch, känd som Vilde i succéserien Skam, får en miljon följare på sin Instagram där hon är uttalad feminist, kroppspositivist och ständigt tar upp ämnen på smarta sätt. Handbollsspelaren Linnéa Claeson gör en lista med tio tips för att undvika våldtäkt för män som blir viral och herrlandslaget i handboll sänker sin landslagslön för att damerna ska få lika mycket, i likhet med det norska herrlandslaget i fotboll.

9. Privatpersoner gör skillnad

På den här punkten kvalar förhoppningsvis även du som läser in. Vi kan alla göra skillnad i såväl stort som smått. Rogerio Silva och Shanga Aziz åker landet runt till olika idrottslag med sitt projekt Locker room talk för att förebygga sexism och homofobi bland killar i grupp. Deltagarna i Miss Peru väljer att lyfta våldet mot kvinnor i landet istället för sina mått. Kroppspositiva bloggare breddar bilden av kroppar som får synas i sociala medier. Designers, företagare, privatpersoner och såväl ung som gammal har bidragit till att göra skillnad i år.

10. Företag fattar galoppen

Foto: Stadium

Allt fler företag förstår att det inte längre är coolt med föråldrade könsroller och ensidig representation i sin reklam och i sitt sortiment. Nike släpper en hijab för idrottande muslimska kvinnor, kvinnliga idrottare lyfts i kampanjer, Madrids kollektivtrafik sätter upp skyltar mot manspreading och företag stöttar organisationer som jobbar för jämställdhet samt stöder kvinnor och utsatta.

11. Världen får fler kvinnliga ledare

I Serbien blir Ana Brnabić premiärminister och landets första kvinnliga samt öppet homosexuella person på posten. I september blir Halimah Yacob Singapores första kvinnliga president medan Mercedes Aráoz blir premiärminister i Peru. Kanada får en kvinnlig generalguvernör i astronauten Julie Payette och såväl Nya Zeeland som Island får kvinnliga premiärministrar i Jacinda Ardern och Katrín Jakobsdottír. I San Marino innehar två kvinnor för första gången de två posterna som ”Captain Regent”, överhuvud för den lilla staten, samtidigt.

12. #MeToo sveper över världen

#METOO

Foto: IBL

Det är den femte oktober som startskottet går. Harvey Weinsteins decennier av trakasserier avslöjas och skapar ringar på vattnet. Hashtaggen #MeToo börjar trenda på sociala medier den 15 oktober och på en månad skrivs över tre miljoner inlägg med hashtaggen på Twitter. 12 470 artiklar publiceras om ämnet på en månad i Sverige, enligt Retrivers siffror. I Sverige görs över 20 branschupprop och alla från jurister och politiker till lärare, elever och idrottare vittnar och lyfter problemet.

13. #MeToo får följder i samhället

Internutredningar startas och personer som gått över gränsen, trakasserat och utfört övergrepp får ta konsekvenser för sitt handlande. Diskrimineringsombudsmannen (DO) påbörjar en granskning av omkring 40 företag för att se över hur de hanterar sexuella trakasserier.

#MeToo får även anmälningar om sexuellt ofredande att öka. Enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, inkom 868 nya anmälningar under november månad, en ökning med 33 procent jämfört med samma månad året innan. Anmälningarna ökade redan i oktober och även anmälda våldtäkter ökade med 16 procent i november jämfört med november 2016.

Den 17 december lägger regeringen fram ett förslag om en samtyckeslag. Lagens syfte är att förtydliga frivilligheten, förändra attityder i samhället samt att täcka in fler handlingar som våldtäkt och höja straffen.

– Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt är det olagligt, sa Stefan Löfven i samband med att lagrådsremissen offentliggjordes.

14. Feminism blir årets ord

Merriam-Webster, ett av de populäraste lexikonen i USA, utser feminism till årets ord 2017. Valet baseras dels på årets händelser och dels på att ordet sökts betydligt mer än tidigare år, speciellt vid vissa nyhetshändelser kring Trump och hans administration. Merriam-Websters definition för ordet lyder så här: ”teorin om könens politiska, ekonomiska och sociala jämlikhet”.

Exemplen ovan är bara en del av det som hänt i år. Framsteg sker hela tiden, oavsett om det är du som säger ifrån, en bild som blir viral eller en kvinna som väljs in på en maktposition inom ett företag. Så fortsätt kämpa 2018!

Källor: SVT Nyheter, Dagens Nyheter, Telegraph, ELLE, Time, Aftonbladet

Foto: IBL, Giphy

Läs mer:

Drottning Silvia uttalar sig om #metoo: Det här var så grovt, det var en humanitär fråga

12 män som fått det riktigt svettigt under #metoo

Läs Nina Åkestams hyllade text om dagens feminism: Känner mig så anklagad

Svenska kyrkan i nytt metoo-upprop: Känner vrede