Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

14 flummiga barnprogram som uppfostrade alla 80-och 90-talister

27 jun, 2017 
AvJoel Linde
Figurer som Dunderklumpen, Tummen och Ika i rutan är fantastiska kvarlever från generation Flower Power. Nu går nostalgitåget – häng med!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Om det var bättre eller sämre barn-tv förr låter vi vara osagt, men annorlundadet var det definitivt. Här är några tydliga exempel.

LÄS OCKSÅ: VÄRLDENS MEST POPULÄRA NETFLIX-SERIE ÄR KORAD

Kalles klätterträd

Svensk animerad serie från 1975, av Olof Landström. Rockigt intro av Georg ”Jojje” Wadenius som i sig är bättre än det mesta annat på tv.

Ika i rutan

Programledaren Ika Nord var konstig i rutan och barn satt till hälften skräckslagna, till hälften fascinerade och lyssnade på det smått obehagliga men också trollbindande introt. Från 1988.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Hagelbäcks matrast

En mejerianställd häller upp tre liter filmjölk i en balja där han skapar animationer med diverse tillbehör. Frågan är hur väl detta program följer kostcirkeln. Från 1992.

Beppes godnattstund

Beppe Wolgers ligger i sängen och snackar om allt möjligt med sina gosedjur. Bra tv! Från 1968.

Annons

https://www.youtube.com/watch?v=sOqoQr85Wuo

Dunderklumpen

Samma Beppe Wolgers skrev också den kulturella skatten Dunderklumpen, om den knasiga jämtlänningen Dunderklumpen och hans band av levande dockor. Från 1974.

Joelbitar

Kommer du ihåg hur det var förra vintern? Kommer du ihåg alla stjärnor och strutar? Kommer du ihåg när du var på ett jättekalas? I så fall kommer du också ihåg Joelbitar. Från 1988.

https://www.youtube.com/watch?v=3ia4iKggzYs

Pingu

Lerpingviner som lät och gjorde konstiga saker var något av det bästa som fanns på 80-talet. Från 1986.

Annons

Simpor och grodfötter

En familj amfibiska människoliknande varelser, kallade snurpingar, försöker klara sig i människornas värld. Varenda 80-och 90-talist drömmer fortfarande mardrömmar om att hitta en snurping i garderoben. Från 1994.

https://www.youtube.com/watch?v=YiPF9cFsL4Y

Skrotnisse och hans vänner

Ett gäng dockor lever i en magisk skrothög som de använder för att skapa lite allt möjligt. Från 1985.

Tummen

De gjorde ett tumavtryck på ett papper, fyllde i konturerna och gjorde Tummen levande. Svårare än så behöver det inte vara. Från 1978.

Annons

Den vita stenen

De vita stenarna på dagisets grusplan var mer värda än guld. Så varför inte göra ett helt barnprogram om de små livens kärlek till vita stenar? Från 1973.

Lillstrumpa och Syster Yster

Två trasiga gamla strumpor bor i ett hus på en äng. Ja, typ så. Älskar barnprogram från 80-talet! Från 1983.

Annons

Skymningssagor

Inget program satte kvällsstämningen bättre. Ett plonkande piano ackompanjerade den förtroendeingivande berättarrösten som berättade olika sagor från den lilla modellvärlden. Från 1988.

Dagens visa

Några utvalda barn satt med röda tröjor och sjöng sånger in i kameran, och övriga barn satt runtom i landet och undrade när tiden skulle komma för dem att visa upp sina ståtliga gluggar på bästa sändningstid. Från 1987.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons