13 skills du behöver för att klara dig i Sverige

13 skills du behöver för att klara dig i Sverige

I varje land finns det saker som är specifika för just den platsen och den kulturen. Och för att överleva i Sverige är det viktigt att lära sig bemästra de här 13 färdigheterna.
28 juli, 2016

1. Lär dig parera när du halkar

I stället för någon enstaka vintermånad har vi ett helt vinterhalvår. Därför utvecklar de flesta svenskar en enastående färdighet i att parera plötslig halka, som i princip kan inträffa när som helst mellan oktober och april.

2. Planera alkoholinköp i god tid

Blev du sugen på ett glas vin efter klockan 15 på en lördag? Tråkigt, det skulle du ha tänkt på tidigare i veckan.

3. Dedikera ditt liv åt att hitta ett hem

Vår bostadsbrist är (nästan) lika globalt känd som Ikea och Zlatan. Så i samma veva som din förskolelärare frågar vad du vill bli när du blir stor, bör du också fundera på var du ska bo – och ställa dig i bostadskö. Och om du redan har ett bra hem: Lägg all vaken tid på att hitta ett bättre på Hemnet.

4. Ha en stark åsikt om dessa personer:

5 … för att inte tala om ordet ”hen”.

6. Lär dig budgetera

Den 25 varje månad: ”Äntligen är jag rik, nu ska jag UNNA mig saker!”

Den 2 varje månad: ”Alltså VARFÖR är det så lång tid kvar till lön!”

7. Planera ditt liv 24 månader framåt

Ska du skaffa mobil, bredband, tv, gymkort eller i princip vilket abonnemang som helst? Det är lätt fixat, så länge du är beredd att teckna ett avtal på minst ett år – med typ lika lång uppsägningstid. Du har väl inte tänkt flytta någonstans?

8. Respektera köerna

Bostadskö, vårdkö, telefonkö – för att inte tala om alla vanliga köer. Vi ÄLSKAR att ställa oss längst bak i folksamlingar, utan att veta vad som händer längst fram. Tänk på att hålla behörigt avstånd! Man vill ju inte uppfattas som en som tränger sig.

9. Lär dig bemästra passiv aggressivitet

Känslan när någon tränger sig före dig i kön, och du funderar hela vägen hem på vad du borde ha sagt och gjort, för att sedan klaga inför dina vänner som du vet kommer vara på din sida.

 

10. Lär dig låtsas som om ingenting har hänt

Någon annan: *Jag stötte precis in i den där stackaren. Lika bra att låtsas som om ingenting hänt, så slipper jag prata med en främling.*

Du: *Någon stötte precis in i mig. Lika bra att låtsas som om ingenting har hänt, så slipper jag prata med en främling.*

11. Kom inte för nära någon du inte känner

Försök hålla behörigt avstånd till övriga resenärer i kollektivtrafik, på kaféer och andra allmänna platser. Du vill inte riskera att komma närmare någon än vad du verkligen är nödgad att göra.

12. Ha en åsikt om vädret

Let’s face it: Förr eller senare kommer du att behöva kallprata med en främling. Då gäller det att ha trumfkortet redo: vädret. Som tur är pryds minst tre löpsedlar i veckan med det senaste om alltifrån ”ryssvärmen” till ”karatespark-i-magen-kylan” – gratis inspiration!

13. Kräv din kristna ledighet

Svenskar stoltserar gärna med landets sekularisering, och att religion inte har någon som helst betydelse för oss. Ändå är vi aldrig sena på att kräva ledighet så fort något Jesus-relaterat dyker upp i kalendern. Och gärna halvdagar innan och klämdagar efter också. Det är inte mer än rätt.

LÄS MER:

9 TECKEN PÅ ATT DU HAR BLIVIT PRECIS SOM DIN MAMMA

23 IRRITERANDE SAKER DIN PARTNER KOMMER UNDAN MED – FÖR ATT DU ÄR KÄR

ROSA BANDET UPPMANAR TILL BRÖSTBILDER PÅ FACEBOOK I NY KAMPANJ