12 saker du bara förstår om du har lockigt hår

Russian doll Netflix

Att hårborsten är din värsta fiende, vad en diffuser faktiskt är och hur viktigt det är med rätt frisör. Känner du igen dig? Här är 12 saker bara du med lockigt hår verkligen fattar!
07 juli, 2020

Fluff, friss, barr, burr. Kärt barn har många namn. Våra hår kan se ut på många olika sätt. Och varje frisyr har absolut både sina fördelar – och nackdelar. Vissa personer går runt med hårborsten i handväskan konstant, medan andra knappt äger någon. Vissa har aldrig ens övervägt att inhandla en hårprodukt medan andra absolut vill läsa varenda recension för att se om det finns någon annan med poröst hår som klickat i fem stjärnor.

Att ha lockigt hår kan vara jättekul. Men det kommer ofta med en hel del utmaningar.

Här är 12 saker bara du som har lockigt hår förstår:

1. Känslan av att hårborsten är din fiende

För en person med lockigt hår fungerar inte hårborsten på samma sätt som för andra. Den gör varken håret glansigt eller fräscht. En ordentlig genomkamning är snarare lika med ett garanterat okontrollerat skatbo.

2. Du vet bättre än någon annan hur 90 procents luftfuktighet känns

Vem kollar ens på väder-apparna för att se vilken luftfuktighet det är ute, förutom möjligtvis en astmatiker? Ja, jag får säga så för jag har både astma och lockigt hår. En luftfuktighet på över 80 procent innebär i princip att ditt hår själv kommer att bestämma frisyr. Du har själv noll makt i detta.

3. Den eviga väntan på att håret ska självtorka

Om inte din fön har en diffuser brukar föning innebära Simbas återkomst. Din frisyr är i princip ingen frisyr, utan en man som skulle få vilken lejonhane som helst att respektera dig. Att vänta på att håret ska självtorka kräver både tålamod och planering.

4. Du vet faktiskt vad en diffuser är för något

”Vad sa du att det hette”? En diffuser är helt enkelt det där andra munstycket du ibland får med när du köper en fön. Det där som ser ut som en sil med piggar på. Den är till för att föna lockigt hår för att lockarna ska definieras mer än av det klassiska munstycket.

5. Du skrattar åt de som kan somna med blött hår

Det ska krävas mycket innan en person med lockigt hår väljer att somna med blött hår. Det innebär nämligen att morgonen efter kommer behöva innehålla en lång session av att försöka tämja en i princip otämjbar frisyr som står åt alla håll.

6. Hur mycket man faktiskt kan ångra att skaffa lugg

”Kan Angelica Blick styla en lockig lugg kan väl jag”? Nej blev svaret på den frågan. Anledningen är att det bor en pudel på mitt huvud.

7. Du har givit ordet hjälmfrisyr en ny mening

Missförstå mig inte nu! Att använda hjälm under aktiviteter som cykling eller skidåkning är superviktigt. Men det går inte att ignorera det faktum att den delen av en lockig persons frisyr som är utanför hjälmen drabbas av akut frissighet så fort aktivitet som kräver hjälm utförs.

8. Hur jobbigt det är att dit hår fastnar i allas skägg

Jag har tappat räkningen på hur många gånger mitt lockiga hår fastnat i personers skägg när jag ska kramas hej. Nu snackar jag alltså om typ halvbekanta människor som man kramar istället för att skaka hand med. Varje gång försöker jag liksom att inte låtsas om något medan jag snabbt rycker tillbaka huvudet för att håret ska släppa personens skäggstrån. Men inombords är jag lika obekväm – varje gång.

9. Hur stor mängd produkt som faktiskt går åt

”Den här har räckt superlänge”, said no lockig person ever. För att en lockig frisyr ska må bra krävs många gånger rejält med återfuktande produkter. Har du dessutom tjockt hår kan det ibland kännas som att håret käkar både balsam och värmeskydd som att det vore godis.

10. Valet av frisör känns… typ jätteviktigt

Jag gick till en random frisör en gång. Hen klippte mig så att jag såg ut precis som en sån gammal skurmopp. Efter det har jag aldrig gjort samma misstag. En lockig frisyr kräver sin frisör. Det vet alla som någon gång gjort en vild chansning och kanske också sett ut som en mopp.

11. Hur det känns när alla ska tala om för en hur kul det är att ha lockigt hår

Ja, absolut! Det är jättekul när man har en bra hårdag! Men när personer med hår som kräver minimalt med jobb står och säger att det vore så himla kul med lockigt hår kan jag ibland bara känna: ”Varsågod, ta mitt! Idag är tvättdag av detta friss. Räkna med att endast hinna se ett halvt avsnitt av den där serien. Och inte tre (som du brukar hinna med)”.

12. Hur det är att känna sig som en lejoninna

Trots allt meckande med tvätt, produkter och minimalt med kamning kan det vara rätt kul att ha en lockig frisyr. Plötsligt är luftfuktigheten i perfekt harmoni med frisyren och du känner att den lyfter din look. Annars finns ju alltid tofsen. Det tackar vi för!

Läs mer:

Så tar du bäst hand om hud och hår i sommar

Kändisarna med rosa hår – Från Kylie Jenner till Lady Gaga