Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

12 män som fått det riktigt svettigt under #metoo

25 okt, 2017 
AvJoel Linde
Någonting händer. Världen är sig inte längre lik. I kölvattnet av metoo-kampanjen känner vissa män att de går en oviss framtid till mötes. Här är 12 typer som har det extra jobbigt just nu.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi går in i ännu en vecka som domineras av hashtagen #metoo. När det visade sig att en av filmvärldens mäktigaste människor, Harvey Weinstein, missbrukat sin makt för att sexuellt trakassera och utnyttja kvinnor i flera decennium var det som att fördämningarna brast. Snart hade hundratusentals – om inte miljoner – kvinnor berättat om sina egna upplevelser under hashtagen #metoo, och en av de senaste årens starkaste och viktigaste rörelser var ett faktum.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men vissa hade ändå stora problem med sakernas och diskussionens tillstånd. Män blev förvirrade, nervösa och till och med irriterade. Unisont tycktes dessa män skaka på sina huvuden och söka svaret på den brännande frågan: hur ska man bete sig nu?

Larry David har ingeting med sexuella trakasserier att göra, men han är bra på att förmedla en förvirrad blick. Via GIPHY

Vi hämtar 12 typer av män från verkligheten som haft det särskilt svettigt under #metoo. Varför svettigt? Jo för att dessa män har levt under en sten – en sten som metoo-kampanjen nu lyft på. De hånas för sin okunskap, sin brist på genusanalys och för sin sexistiska jargong. Är det då SYND om dessa snubbar? Nej. Men lite roligt är det ändå.

Annons

1. Nu får jag inte krama min tjej längre-mannen

Gränsen mellan respektfullt flirtande och sexuellt ofredande är för somliga en riktigt snårig historia. Nu får jag inte krama min tjej längre-mannen vågar inte längre röra sig utanför hemmets trygga hägn av rädsla att snubbla in i någon kvinna vid charkdisken och åka dit för sexuellt ofredande. Frågan är om han ens kan vara säker hemma – nu är det väl övergrepp att krama sin flickvän också!

2. Jag också-mannen

Han har minst lika stor rätt att dela #metoo, eftersom en full kvinna en gång la handen i hans midja, och ”tror du han tyckte det var najs eller?”. Jag också-mannen tänker naturligtvis inte låta kvinnorna stjäla showen!

3. Erik Hörstadius-mannen

”Det är otroligt viktigt att vi inte får ta bort det som handlar om både vardagens och festens glädjerika flirt. Lite halvfulla farbrorstafs som inte är illa menat. Det är livets smuts, och det är livets glädje, att människor gör bort sig”, sa krönikören Erik Hörstadius i TV4 Nyhetsmorgon.

Alltså visst, håll ni på med den här ”sluta sextrakassera mig”-grejen, men måtte vi ändå värna om fulla farbröders rätt att tafsa lite också. Den rätten kan vi bara inte inskränka, tycker Hörstadius-mannen.

Annons

4. Kvinnor har det för lätt-mannen

”Om inte kvinnor inser vilken makt de har (testa skaffa barn. Eller stå i kö till livbåt) så kan väl alla gå in osminkade med mustasch som en vanlig halvful rocker på 7/11 o köpa ett paket cigg o se hur de blir bemötta (…) En vacker kvinna är ju rockstjärna varje dag”, skrev en känd Kvinnor har det för lätt-man i ett Facebookinlägg.

Eftersom kvinnor – särskilt vackra kvinnor – kommer in gratis på Spy Bar ibland kan väl inga kvinnor rimligtvis ha något att klaga på, tycker Kvinnor har det för lätt-mannen.

5. Antivänster-mannen

Hela den här #metoo-grejen var egentligen mest en fjantvänstergrej – tills de såg att det stormade rejält kring anställda på Aftonbladet. Då tog de tjänstledigt för att ringa ner växeln och ”säga sanningen” på diverse ljusskygga sajter.

6. #ihave-mannen

Efter #metoo öppnades ett fönster för män att bekänna diverse sviniga beteenden – och kamma hem hjärt-emojis på Facebook för sin ärlighet. Men de har inte bara mötts av ryggdunk. Vissa ser nämligen inte rimligheten i att sexuella ofredanden ska mötas av jubel.

Annons

7. Konstigt att hon inte anmält-mannen

Finns det ingen anmälan finns heller inget brott. Och finns det en anmälan som dessutom lagts ned så är det ju redan uppklarat – kvinnan ljuger! Det där med maktmissbruk, hot, beroendeställning, förtryck och en statistik som visar att majoriteten av alla anmälningar om våldtäkter och sexuella trakasserier läggs ner, det är inget som Konstigt att hon inte anmält-mannen lägger någon vikt vid.

8. Vad har du hört-mannen

Det har börjat knaka ordentligt i fogarna nu. En efter en hängs de ut, ”mediemännen”, för sina mansgrisiga beteenden, och nu har elden spridit sig också till andra branscher. Vad har du hört-mannen har börjat svettas ordentligt nu, eftersom mjölet i den egna påsen inte direkt kan klassas som rent, och han är således ganska nyfiken på vem som snackar och vilka som hört något. Är det kanske läge för en proaktiv pudel?

Annons

9. Inte alla män-mannen

Så fort män som grupp är den största gemensamma nämnaren – som till exempel i 99 procent av fallen när det handlar om sexualbrott – så kryper de fram likt maskar efter hällregn: Inte alla män-männen. De ser det som sitt kall i livet att omdirigera den ursprungliga debatten till att i stället handla om att de själva minsann är jättesnälla.

10. Team män-mannen

Den här mannen känner enorm lojalitet mot det egna könet. Oavsett om de förtjänar det eller inte kommer Team män-mannen att kämpa för att misstroendeförklara alla ickemän om någon Martin Timell-liknande figur skulle stå anklagad för att ha gjort något olämpligt.

11. Jag känner honom-mannen

Jag känner honom-mannen lever i tron att onda människor har tydliga karaktärsdrag som avslöjar dem. De kanske bär en sjaskig blottarrock, har ett grovt ärr tvärs över ansiktet eller i vissa, lite mer sällsynta fall, en blänkande titankrok till högerhand. Lite så resonerade före detta ordförande i Svenska fotbollförbundet, Lars-Åke Lagrell, när han sa att Gunilla Axén, tidigare utvecklingschef på samma förbund, förmodligen ljuger om att spelare ur truppen har skickat kukbilder till henne.

Annons

– Jag känner alla som var i landslaget och jag kan inte tänka mig att någon av dem ha gjort det, sa han – och så var det med den saken!

12. Tjejers eget fel-mannen

För vissa män tar debatten helt enkelt stopp vid ”vad hade hon på sig?”. Allt annat än sälskinnsoverall och stödkrage betyder i Tjejers eget fel-mannens (och Elisabet Höglunds) värld att kvinnan faktiskt vill att du ska tafsa på henne.

Vad är rätt då?

Så hur gör man då rätt i denna snårskog, kanske dessa män undrar nu. Jo, det finns faktiskt ett facit.

1. Sluta ta på kvinnor du inte känner.

2. Sluta tjata. Sluta tjata till dig en dans, en kyss, ett telefonnummer. Sluta tjata till dig sex.

3. Sluta förminska och ifrågasätta kvinnors vittnesmål om sexuella övergrepp.

Amie Bramme Seys och Fanna Ndow Norrbys lista innehåller tio punkter som inte bör vara omöjliga för någon vettig man – läs resten här.

Läs mer:

Hon startade kampanjen #metoo – nu öppnar hundratusentals upp om övergrepp

Isabel Boltenstern om #metoo: ”Vi har alla drabbats – och inte bara en gång”

Kravlistan till männen efter #metoo-kampanjen: ”Sluta våldta oss för fan”

Annons