12 kändisar som gjorde ett statement mot Trump under SAG Awards i natt

Det var en tydlig röd tråd i tacktalen under Screen Actors Guild Awards i Los Angeles – ett motstånd mot Trumps senaste invandringsförbud. Här är 12 skådespelare som stod upp för de utsatta.
30 januari, 2017

Sedan Donald Trump blev president har flera demonstrationer ägt rum, bland annat Women’s March och de protester som utbrutit på flygplatser runtom i USA efter att Trump utfärdade ett invandringsförbud. Förbudet gäller sju länder med främst muslimsk befolkning samt även personer med dubbelt medborgarskap i något av de sju länderna.

Under natten till måndag hölls SAG Awards i Los Angeles och flera skådespelare bestämde sig för att använda sin tid i rampljuset för att göra ett statement.

Big Bang Theory-stjärnan Simon Helberg och hans fru Jocelyn Towne tog tillfället i akt när de gick på röda mattan. ”Howard Wolowitz”-skådespelaren bar en skylt med texten ”Refugees Welcome” medan Jocelyn Towne hade skrivit orden ”Let them in” över bröstet.

Simon Helberg and Jocelyn Towne

Simon Helberg och Jocelyn Towne Foto: Rob Latour/REX

Ashton Kutcher som var värd för kvällen satte även tonen direkt när han tog till scenen och sa: ”God kväll SAG/AFTRA medlemmar, alla där hemma och alla på flygplatser som hör hemma i mitt Amerika. Ni är en del av den vävnad som vi är och vi älskar er och välkomnar er.”

(“Good evening, fellow SAG-AFTRA members and everyone at home – and everyone in airports that belong in my America! You are a part of the fabric of who we are and we love you and we welcome you!”)

Men Ashton Kutcher nöjde sig inte med ett uttalande utan tog även till Twitter för att visa vad han tycker om Trump senaste drag. Där skrev han bland annat: ”Min fru kom till det här landet med ett flyktingvisum under kalla kriget! Mitt blod kokar just nu!”

Ashton Kutchers fru, Mila Kunis, föddes i Ukraina som då var en del av Sovjetunionen och kom till USA som flykting när hon var sju år gammal.

Många skådespelare berörde ämnet i sina tacktal och när de presenterade vinnarna i de olika kategorierna. Julia Louis-Dreyfus pikade Donald Trump för hans uttalanden om röstfusk i valet och påminde publiken om att hon är dotter till en immigrant som flydde undan nazisterna.

Skådespelarna i Orange Is The New Black prisades under galan och lyfte vikten av mångfald i sitt tacktal. ”Det kommer vara upp till oss och till er att fortsätta berätta berättelser som visar att det som förenar oss är starkare än krafterna som försöker splittra oss”, sa Taylor Schilling.

Scandal-skådespelaren Kerry Washington avslöjade inför galan att hon skulle bära en säkerhetsnål för att visa sin solidaritet mot de grupper som blivit utsatta för Trumps politik.

Mahershala Ali som vann pris för Bästa manliga biroll för Moonlight berättade sin egen historia om hur han konverterade till islam trots att hans mamma var pastor. Sarah Paulson, känd från 12 years a slave och American Horror Story,  uppmanade sina kolleger att donera till ACLU, som verkar för att bevara medborgarnas rättigheter, medan Alia Shawkat, känd från Arrested Development, inledde med en arabisk hälsningsfras när hon presenterade ett av priserna.

The Crown-skådespelaren John Lithgow riktade sig direkt till Meryl Streep och hänvisade till hennes omtalade Golden Globes-tal: ”Hon lyckades säga exakt det jag tänkte.” Emma Stone vann än en gång pris för La La Land och lyfte vikten av att agera och tackade sina skådespelarkolleger för att de gör det.

David Harbour fick ta plats på scen tillsammans med femton andra skådespelare ur Netflix-serien Stranger Things och i sitt tacktal pratade han om gemenskap och att stå upp mot mobbare, vilket fick stående ovationer. Hans tacktal överraskade dock hans kolleger och Winona Ryders många miner under talet har redan blivit en succé på nätet.

Se talet här.

https://www.youtube.com/watch?v=kfdjFNZ3FeI