10 throwbacks till lökig kvinnosyn som visar att vi har kommit framåt

Låt en kvinna blicka tillbaka

Alexandra Dahlström förminskades av Loa Falkman på Guldbaggegalan 1999, men det finns fler exempel på händelser som där och då inte höjde några ögonbryn – men som känns väldigt omoderna i dag.
12 februari, 2018

Den här artikeln är en del av artikelserien Låt en kvinna som syftar till att belysa sexism i Sverige och världen. Varje vecka publicerar vi en ny artikel i ämnet som, tyvärr, är ständigt aktuellt.

Den här artikeln kallar vi för Låt en kvinna blicka tillbaka, för det kan vara rätt skönt att känna att vi tar oss framåt trots allt.

Här hittar du alla artiklar från Låt en kvinna.

***

I samband med årets Guldbaggegala blev ett gammalt klipp från 1999 viralt. Klippet visar den då 14-åriga Alexandra Dahlström på Guldbaggengalans scen där hon ska hålla sitt tacktal efter att ha prisats för filmen Fucking Åmål.

Dahlström försöker ta upp utseendefixering och sexism i sitt tal, men blir avbruten av såväl regissören Lukas Moodysson som programledaren Loa Falkman. Många reagerade starkt på klippet och på Falkmans härskarteknik, där han bland annat kallar Alexandra Dahlström för ”lilla hjärtat”.

Om vi gräver i arkiven är det inte heller svårt att hitta fler exempel på musik, klipp och fenomen som känns oerhört förlegade, tveksamma, objektifierande och rentav sexistiska i dag. Något som kan kännas hopplöst och frustrerande att se på, men också hoppingivande – för nog har vi väl kommit en bit sedan dess? (Även om Doritos envisades med att ta fram tysta och kladdfria tjejchips så sent häromveckan, och att Cosmopolitan och SEAT tog fram en lättparkerad tjejbil 2016…)

Nåväl, här är några exempel som visar att då inte är nu – och att vi rör oss, i åtminstone maklig takt, framåt.

År 1984: Yvonne Ryding presenteras på Miss Universum

I klippet ovanför presenteras Yvonne Ryding med följande ord: ”Yvonne är en blåögd blondin som är 174 cm lång och väger 51 kg.” Det är allt.

Tidigt 90-tal: ZTV-snubbe intervjuar kvinnlig artist

Metallmagasinet var ett hårdrocksprogram som sändes på ZTV med start 1992. Programledare var Anders Tengner och i klippet ovanför fokuserar han helt och hållet på den kvinnliga artistens sexuella framtoning, och han tittar ner i hennes urringning och säger ”det här ser ju kul ut”.

År 1998: Dr Bombays kvinnosyn

1998 ville Dr. Bombay ingenting hellre än att hitta en kvinna som kunde agera slav i hemmet. Allt han ville var ju att få chilla?

Utdrag ur låten Dr. Bombays Girlie Girlie:

I want you in the kitchen
And i want you when i wash
Girlie girlie you’re the one i need
Goody good girls are good for me

Cleaning makes no meaning when you look upon the cieling
Instead i like to be in bed and sleep until the evening
I have to find a girl who understands the way i feel

År 1999: Joakim Hillson förfärades inte av osminkad tjej

ZTV intervjuar stjärnskottet Joakim Hillson, och frågar vad låten Vacker utan spackel handlar om: ”Den handlar om en tjej som jag träffade för ett år sen, som jag vaknade upp med en morgon, och så var hon så himla vacker! Killar brukar säga: ”Ojojoj, nu ska jag nog gå hem asså”, men det var inte så.”

1999: Markoolios snubbiga låttexter

Året var 1998 när Markoolio slog igenom med sin låt Sommar och sol om tjejer i kort, tajt kjol. Året därpå 1999 följde han upp med en låt av samma kaliber, Sola och bada. Barnen älskade både honom och låtarna och gick runt och sjöng verser som till exempel denna:

Utdrag ur Markoolios Sola och bada:

Jag går på party, humöret på topp
Jag ser en kvinna, vilken kropp!
Jag måste kramas, jag måste gosa
Jag måste få av hennes tanga trosa
Ett knä i skrevet, sen va det slut
Jag vill ha en brud och det é akut

År 2004: 7 av 100 höjdare är kvinnor

Den första säsongen av Filip och Fredriks Hundra höjdare innehåller sju höjdare som handlar om kvinnor. Sju av hundra. Och en av höjdarna är den översnubbiga punkten ”Jonas Berggrens tjej strippar på grisfest” (klippet).

År 2006: Niklas Wikegård gästar Folktoppen

I ett avsnitt av Folktoppen 2006 går Niklas Wikegård fram till Shirley Clamp och borrar ner sitt ansikte i hennes urringning. Hans Rosenfeldt och Babben Larsson är utom sig av glädje och skrattar så att det står härliga till.

År 2012: Danny Saucedo rappar om kvinnokroppar

Bingo Rimér regisserade musikvideon till Danny Saucedos Shake That Ass. Heads up, tjejer! Ni kan räkna med att hitta en tänd Danny bakom er om ni vickar på rumpan – och det spelar ingen roll hur era ansikten ser ut.

Utdrag ur Danny Saucedo feat Lazee – Shake That Ass:

When you wiggle that ass
From side to side
You can count on me
Girl, standing right behind

She’s got itty bitty waist
Struck her leggs today?
She got a billion dollars back
I don’t mind the face

År 2012: Stig Larsson pratar om att slicka tonåringar

Författaren Stig Larsson gästade TV4:s Malou efter 10 och förklarade varför han gillar tonårstjejer.

”Tjejens ph-värde i vagina förändras drastiskt fem år efter puberteten”, säger han.

Stig, tjejer kommer normalt in i puberteten mellan 8 och 13 års ålder, om du har ”slickat” dem innan de fyllt 15 är du en brottsling.

År 2014: Snubbklubb gästar Jenny Strömstedt

The Raw Man är en ”mansgrupp som kan göra det lättare för dig att andas”, enligt hemsidan. 2014 gästade kursledaren Herman Ottosson TV4 och Jenny Strömstedt för att visa upp en av övningarna som The Raw Man använder sig av. I övningen ska män stå i par och behålla fokus trots att sexiga kvinnor dansar runt dem. Ottosson förklarar övningens syfte på följande sätt:

”Vi blir ständigt distraherade av saker runtomkring oss och det är bra att man kan stå kvar i sig själv då, så att man kan driva sju företag och ha 30 anställda som Paolo [Roberto].”

Läs mer:

Ann Söderlund om den kvinnliga orgasmen: ”Varför är det klart när mannen kommer?”

Flora Wiström: ”Jag sa att jag hade mens för att slippa visa könshåret”

Veronika överlevde våldet: ”Jag kräktes på toan av ren ångest”