10 saker du känner igen om du lever med en snusare

10 saker du känner igen om du lever med en snusare

"Har man råkat gå och bli förälskad i en man som snusar uppstår plötsligt situationer man tidigare, åtminstone som icke-snusare, inte har kommit i kontakt med och helt enkelt tvingas acceptera" skriver ELLEs Thowe Wagner Larsson om livet med en partner som snusar.
25 oktober, 2016

I början är det lätt att sätta sig på tvären, tycka si och så och skaka förundrat på huvudet när vanor som är signifikanta för snusare träder fram.

Men… För den man älskar står man ut med det mesta. Eller?

10 saker vi som bor med en snusare tvingas leva med

1. Tron om att snus är miljövänligt och går att slänga i komposten  

Den ständiga ursäkten ”Det är ju organiskt!” när han slänger snus på marken eller ännu värre – i föräldrarnas kompost. Nej, det är inte organiskt. Kika under läppen, ser det naturligt ut där? Nej, precis.

2. Hans begär av att ta en snus efter sex

För någon som aldrig förstått tjusningen med snus är den, enligt honom, närmast religiösa upplevelsen att stoppa in en snus efter orgasm helt absurd. Kan man få uppleva samma känsla utan nikotin, tack?

3. Att ta bilen till andra sidan stan för att en stock snus är en femtiolapp billigare är helt normalt

Den där kiosken två mil hemifrån ser inte mycket ut för världen, men den säljer en stock snus för rena rama vrakpriset. Att det både tar tid och kostar i bensinpengar verkar inte spela någon roll. Snuset är ju billigare!

4. Snusdosan är en vuxen mans snuttefilt

Den ligger bredvid kudden från kväll till morgon, alltid inom några centimeters avstånd om ett oväntat begär efter nikotin skulle sätta in under natten. Att ha dosan på nattduksbordet är tydligen inte nära nog – nära kroppen ska det vara.

5. Att dagens första snus alltid trumfar morgonmyset

Det är lördag morgon, båda är utvilade och på gott humör. Stämningen för morgonmys är alltså optimal – om det inte hade varit för att det första din partner gör när han vaknar är att stoppa in en prilla i munnen. So much för den romantiken…

6. En del av kylskåpet är till för annat än mat

För oss andra är kylen en plats för mat och dryck medan det för snusare är en parkeringsplats för en stock snus eller två. Givetvis kan en snus inte ligga i rumstemperatur, då blir det ju inte lika gott.

7. Risken att missa flyget för att snuset fastnar i säkerhetskontrollen 

Och när man säger att det är bättre att ha snuset i det incheckade bagaget svarar han ”Incheckat bagage kan faktiskt komma bort!”. Vilket leder oss till nästa punkt…

8. Paniken som uppstår när han inte hittar den sista snusdosan

Det är nästan lite roande att iaktta en man som febrilt letar efter sin snusdosa. Han stänger av. Allt man säger är för döva öron. Händerna klappar över tomma fickor, han lyfter på allt från soffkuddar till täcke och den fokuserade blicken vägrar ge vika för annat än den lilla puckformade dosan. Och han vägrar ge sig förrän han hittar den.

9. Den nya inredningsdetaljen

Har du tittat i blomkrukan? På nattduksbordet? På fönsterkarmen? Där finner du en ny inredningsdetalj; den torkade lilla påsen som inte sällan lämnar ett ljusbrunt avtryck när den avlägsnas.

10. Att toaletten ibland är mer ofräsch än vanligt

Det är aldrig fräscht att mötas av mörkbrunt vatten, oavsett om det härstammar från en snus eller något mer organiskt. Att det besudlar vatten och miljö verkar inte röra någon i ryggen, men om du mot förmodan måste slänga snuset i toaletten eller handfatet – SPOLA DIREKT.

Tips: Oavsett hur trött du är på de här sakerna: tänk efter innan du ställer ultimatumet ”Du får välja – det är mig eller snuset”…

Mer om relationer från ELLE:

9 köksvanor som får din partner att explodera av frustration

11 tecken på att din partner älskar dig – på riktigt

Från gnäll till humor – så förändras bråken i en relation