10 oväntade lärdomar efter flytten från landet till storstan

Att kollektivtrafiken är bättre och hyrorna högre i staden än på landsbygden förvånar ingen, men det finns mer oväntade lärdomar att dra av en flytt från landet till staden.
27 april, 2017

Vi är många som flyttat från landsbygden till storstaden. Kanske för att plugga, jobba eller för att vi helt enkelt ville ha större utbud av frappuccino och nattklubbar.

Själv gjorde jag resan från en 1800-talsgård på Gotlands obygd till Stockholms innerstad för snart halva livet sedan och intrycken var lika många som om jag hade hamnat i Laos djupaste djungel.

Här är några exempel som alla före detta lantisar garanterat känner igen efter flytten till en storstad.

1. Man kan dejta någon som ens kompis(ar) inte redan dejtat

En vän, också inflyttad från landet, utbrast en gång: ”Alltså tänk att ha varit ung i Stockholm! Då kunde man ju ligga med folk utan att det blev offentlig handling för hela byn inom en timme”. Ja, oavsett om det är för att kunna ligga ifred eller av någon annan anledning så kan lite anonymitet ibland göra en gott.

2. Typ omöjligt att få en pizza uppkallad efter sig

Anonymiteten i storstan kan också ligga en i fatet. Det har nämligen visat sig vara nästintill omöjligt att få en pizza uppkallad efter sig på en storstadspizzeria. På landetpizzerian kan du knappt få en Vesuvio – du beställer en Elizabet, SHC (efter lokala hockeylaget) eller en Micke å co.

3. Alla bor där men ingen har en bostad

Är du nyinflyttad och ekonomiskt oberoende (alternativt syr du dina egna kläder och lever på smakprover på Ica Kvantum), kan du kanske bo i andra hand i en etta på 26 kvadrat i innerstaden – för 14 papp i månaden. Eller också får du bo i fjärde hand hos en ”Erik”, tjugo minuters promenad från sista stoppet på blå linjen, inneboende hos en ensamstående tvåbarnsmamma eller hos något gubbslem som vill ta betalt in natura. Full valfrihet, som Alliansen kallar det!

4. Man kan duscha längre än 2 minuter

Att duscha på landet kan kräva både finess och planering, eftersom man ofta har egen brunn och vattenberedare. Du måste fingerfärdigt kalibrera blandaren, vara ytterst rörlig under strålen för att ömsöm skålla dig, ömsom köldchockas, och när du väl hittade en överkomlig temperatur var din tid redan ute och syrran skrek utifrån att du skulle ge fan i att ta slut på allt varmvatten. Obegränsat varmvatten är något av det lyxigaste en lantis vet.

5. Ingen kan köra bil

Jag minns det så väl, chocken när jag som 18-åring, relativt nyinflyttad stockholmare med ett rykande färskt körkort, rullade nerför Valhallavägen och körde om en man som kunde varit min pappa som försiktigt hankade sig fram i en ljusblå, tredörrars Peugeot, med den röda ÖVNINGSKÖR-skylten på taket. Stockholmare går nämligen genom livet med inställningen att körkort är totalt onödigt.

6. Du kan köpa snacks när som helst

Trots att jag nu bott i storstan längre än jag bott på landet kommer jag liksom aldrig sluta ha lite extra studs i steget när jag är på väg att köpa ett sexpack folköl och en grillad korv – klockan 03:47 på natten.

7. Det finns något som heter sharonfrukt

På landet valde du mellan det mjuka och det sträva toapappret, den dyra eller den billiga korven, och att hitta nödpresenter för en middagsbjudning på lanthandeln var mer än man kunde hoppas på – om de inte var i stort behov av kattmat. I staden upptäckte jag att det även finns saker som blåmusslor och sharonfrukt.

8. Det finns tydligen inga vinterkläder

Inga tar ”om du vill vara fin får du lida pin” på större allvar än stadsbor. Vårjackor, tygskor och nakna anklar sportas året runt och jämrandet över att vintern är så hemsk är heller inte starkare på någon annan plats på jorden, än just i storstaden.

(Detta är också en punkt på vår lista över tecken på att du blivit precis som din mamma)

9. Folk badar i farleder

Dina nyfunna stadsvänner bjuder med dig för att bada men de tycks ha gått vilse. De breder nämligen ut handduken på en oljig asfaltsplätt. På andra sidan farleden står rostiga industribyggnader och skapar kemiska moln samtidigt som bräkande Finlandsfärjor drar förbi, packade med (packade) storögda turister som står och vinkar på däck. Du är inte heller helt säker på att det som ligger och guppar i vattenbrynet inte är en kroppsdel.

10. Det finns nästan alltid el

Stadsbor kan aldrig riktigt förstå innebörden av ett strömavbrott. Visst, det kan hända att nån bakfull grävmaskinist klipper en ledning så att 1 000 pers i Vasastan inte kan kolla Netflix under en timme, men när blixten slår ner på landet och ödelägger ett helt samhälle – då får det konsekvenser. Tänk Game of Thrones, fast förhoppningsvis utan allt blod.