Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

10 kvinnor berättar: ”Så har vi kränkts på grund av vårt kön”

08 mar, 2017 
AvSofia Börjesson
Vissa saker är kvinnor förunnade – och det kan vara väldigt bra saker. Men det finns även en del situationer som vi önskar att vi hade sluppit, och som vi förmodligen aldrig hade upplevt om vi hade varit män.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I dag är det internationella kvinnodagen. Och även om världen i stort har tagit några steg framåt det senaste året så finns det fortfarande mycket kvar att göra. Vi har pratat med 10 kvinnor i olika åldrar om vad de har fått utstå på grund av sitt kön. Här är deras berättelser.

Han tryckte upp fingret och sprang

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

”Jag och min syster hade varit ute och tagit någon drink. Vi var på väg ner för trappan i tunnelbanan när vi passerade två män, den ena stack blixtsnabbt in handen under min kjol och tryckte upp sitt finger i mitt underliv genom trosorna. Jag hann knappt reagera förrän de hade sprungit vidare uppför trappan.”
– Sanna, 36

”Vackra ögon”

”Jag fick ett jobb med kommentaren: ‘Jag anställer dig för dina vackra ögon.’ Jag hade hellre hört något om min kompetens.
– Maria, 45 år

LÄS OCKSÅ: 12 FRAMSTEG FÖR VÄRLDENS KVINNOR UNDER FÖRRA ÅRET

Pappa-rådet

”Jag är uppvuxen med min pappa som alltid har berättat fräcka ‘höhö’-historier om kvinnor han har fått omkull. I mitt huvud var sex något kul, inte något som jag behövde skämmas för, eftersom det var den inställningen pappa hade.

Annons

När jag var 16 år bjöd jag över en kille på filmkväll och det slutade med att vi hade sex. Dagen efter kom pappa in i mitt rum och sa: ‘Det är inte lämpligt att du delar säng med pojkar om du inte har ett fast förhållande. Du kan faktiskt få ett rykte’.

Jag skämdes och förstod att jag givetvis inte alls kunde ligga på samma villkor som en man. Att jag under hela livet skulle behöva gå balansgång på den millimetertunna linan, och om jag faller över åt ena sidan blir jag hora, åt den andra pryd och tråkig.”
– Kristin, 27 år

Kollegans sexskämt

”Första dagen på min praktik frågade den äldre manliga kollegan mig om jag gillade stora kukar eller hårda kukar. På ‘skämt’, inför alla. Jag skämtade tillbaka för att jag ville vara en ‘skön’ tjej och inte besvärlig.”
– Cecilia, 31

LÄS OCKSÅ: 13 KÄNDA KVINNOR BERÄTTAR – DÄRFÖR ÄR VI FEMINISTER

Killens ”sköna” kompis

”När jag träffade en kompis till mitt ex för andra gången var vi ett gäng på krogen. Eftersom vi hade hälsat en gång tidigare kramades vi när vi sågs. Han tog ett rejält grepp om min rumpa och jag blev så paff att jag inte sa något där och då. Senare fick jag veta att det var något han gjorde mot alla killars nya flickvänner: ‘Testar deras rumpor’.”
– Hanna, 26

Annons

Titlar på jobbet

”Jag har haft flera diskussioner med manliga chefer om titlar på jobbet. Deras mening är oftast att det ‘inte är så viktigt’. Spoiler-alert angående livet som kvinna: Det spelar jättestor roll för oss. För när det gäller lön, titlar och mycket annat arbetsrelaterat kämpar vi i en motvind som inte ni behöver fightas mot. Och då är en titel och vidare ett papper på vad man gör, uppnår eller ansvarar för jätteviktigt.”
– Kajsa, 34

LÄS OCKSÅ: 12 FRAMSTEG FÖR VÄRLDENS KVINNOR UNDER FÖRRA ÅRET

På restaurangen

”Varje gång jag är ute och käkar med min kille är det likadant. Först får killen prova vinet medan jag tittar på, och sedan är det han som får notan – även om det är jag som ber om den.”
– Fanny, 25

Trafikolyckan

”När jag hade blivit påkörd i en rondell tyckte försäkringsbolagets representant att jag skulle ta på mig skulden för att mannen i den andra bilen inte hade någon vagnskadeförsäkring. Jag blev heligt förbannad. När jag berättade det för min man ringde han upp försäkringsmannen som genast bytte ståndpunkt och blev behjälplig.”
– Monica, 60 år

Annons

”Det finns män här”

”Jag var på en anställningsintervju med en manlig vd. Jag hade ett halsband med en kvinnosymbol på mig som han inte kunde sluta stirra på. Precis innan intervjun var slut sa han: ‘Förresten, du vet att vi har män här på företaget va?’ Jag nickade oförstående, varpå han sa: ‘Bra’ räckte fram handen och visade mig ut.”
– Stina, 30

Lönen

”Ganska direkt efter universitetet anställdes jag av en byrå och fick börja som junior, alltså chefernas assistent (kopiera papper, föra anteckningar och boka möten). Ett halvår senare anställdes en manlig kollega som jag pluggade med och som alltså inte hade mer erfarenhet än jag. Han gick in direkt som konsult (inte junior) och fick en lön som var 10 000 över min.”
– Carro, 33

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons