Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

10 frisyrer du minns om du var ung på 90-talet

04 dec, 2019 
AvMalin Ny
Cindy Crawford på 90-talet
Rachel-frisyren, Robyns korta page och Gwen Stefanis knutar i håret. Om du var ung på 90-talet minns du garanterat dessa godingar till frisyrer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Trendiga frisyrer att satsa på 2021Brand logo
Trendiga frisyrer att satsa på 2021

 

90-talet bjöd på bland annat Date-parfym, Buffalo-skor och internet som tog världen med storm. Och dessa tio frisyrer såklart – som du garanterat inte har glömt om du var ung på 90-talet.

1. Robyn-frisyren

Robyn 1996.
Robyn 1996.

När Robyn dök upp i sin korta page i videor som Do you really want me och Show me love var det många som rusade till sina frisörer med en urklippt bild på sångerskan. Robyn inspirerar fortfarande med sina hårlooks, men under 90-talet hade hon helt klart sin storhetstid vad gäller frisyrer.

Annons

2. Rachel-frisyren

Jennifer Anistons kända frisyr.
Jennifer Anistons kända frisyr.

Få frisyrer har varit så efterfrågade som den Jennifer Aniston hade när hon spelade Rachel i kultserien Vänner. Frisyren, som fixades av Chris McMillan, var så populär att den kallades ”The Rachel”, men Aniston själv var aldrig särskilt förtjust i den.

– Det finns ögonblick jag inte skulle vilja återuppleva, som hela den här Rachel-grejen. Hur ska jag säga det här… Jag tyckte det var den fulaste frisyren jag någonsin hade sett! har hon sagt i en intervju med tidningen Allure.

Annons

3. Kortkort

Prinsessan Diana 1993.
Prinsessan Diana 1993.

Prinsessan Dianas korta frisyr påverkade hela 90-talets hårlook. Frisören bakom den ikoniska frisyren var Sam McKnight, och i sin bok, Hair by Sam McKnight, berättade han om historien bakom hur det korta håret tog sin början då fotografen Patrick Demarchelier ombads plåta Diana för brittiska Vogue 1990.

– Jag gjorde så att hennes hår såg kort ut, inför tiarafotograferingen, och hon bestämde sig för att hon gillade det, berättar Sam i boken.

Annons

4. Blonda slingorna

Geri Halliwell 1997.
Geri Halliwell 1997.

Breda highlights i håret blev poppis under 90-talet med popstjärnor som Geri Halliwell i Spice Girls i spetsen. Många ville skaffa en Geri-frisyr – det vill säga knallrött hår med platinablonda slingor framtill. De som var modiga färgade håret rött och blekte blonda slingor, medan andra testade sig fram hemma med hjälp av hårmascaror.

5. Tunna luggen

Britney Spears 1999.
Britney Spears 1999.

Britney Spears fick sitt genombrott med låten Hit me baby one more time 1999, och blev över en natt en ständig inspirationskälla för tjejer världen över. Den slingade luggen, som helst skulle vara så tunn som möjligt vid 90-talets slut, var det många som härmade och tog efter.

Annons

6. Meg Ryan-frisyren

Meg Ryans rufsiga 90-talsbob.
Meg Ryans rufsiga 90-talsbob.

Skådespelerskan Meg Ryans rufsiga bob på 90-talet blev snabbt hennes signum och väldigt efterfrågad hos frisörer världen över. Stylisten bakom frisyren var Sally Hershberger, som också fick sitt genombrott tack vare den.

7. Knutarna

Gwen Stefani 1998.
Gwen Stefani 1998.

90-talet var helt klart knutens decennium! Helst skulle det vara många på en gång, likt de Gwen Stefani hade när hon uppträdde med bandet No Doubt. Även Melanie B i Spice Girls och isländska artisten Björk syntes ofta i frisyren.

Annons

8. Zickzack-benan

Christina Aguilera.
Christina Aguilera.

Varför ha en tråkig mittbena när man kan ha zickzack-bena? Så tänkte många av oss när sångerskan Christina Aguilera dök upp i trenden 1999, och plockade fram kammen hemma för att göra en likadan.

9. Volymsvallet

Cindy Crawford.
Cindy Crawford.

Ju större, desto bättre var ledorden för hur 90-talshåret helst skulle se ut, och mousse och spray användes flitigt för att få till samma volym som supermodeller som Cindy Crawford och Claudia Schiffer.

Annons

10. Posh Spice-pagen

Victoria Beckham.
Victoria Beckham.

Victoria Beckham satte en megatrend med sin korta page under sin tid som Posh Spice i Spice Girls. Tidigare har hon dock erkänt att en del modemissar från Spice Girls tidiga dagar fortfarande ger henne ångest.

– Jag tittar på bilderna och tänker ”åh herregud kolla på all makeup” eller ”titta på håret”. Då skruvar jag lite på mig. Men jag förstår att det gjorde mig till den jag är i dag. Det är jag stolt över, säger hon.

Foto: TT

Läs mer:

90-talets heta cardigan är tillbaka i modet

90-talssuccén Fucking Åmål blir teaterpjäs – då har den premiär

Stilnostalgi: 16 kändislooks från förr vi aldrig kommer glömma

Annons