Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

10 enkla knep för festlig midsommarkänsla – trots spöregn

21 jun, 2018 
AvNina Nyström
Fira midsommar med stil – även om inte vädergudarna samarbetar! Ta in midsommarfesten i uterummet, partytältet eller växthuset och skapa en lyxig och somrig känsla med tio enkla knep!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du sommarens enklaste midsommarkransBrand logo
Så gör du sommarens enklaste midsommarkrans
Den är lika vacker att titta på som enkel att göra – här visar vi hur du gör!

Svensk midsommar levererar sällan 25 grader och strålande sol. Men i år verkar prognoserna verkligen slå nya bottenrekord… 10 grader och regn på många håll runtom i landet. Låt inte det förstöra festen! Här är detaljerna som lyfter stämningen och får inomhus att kännas som utomhus!

1. Ta in naturen

Ta in naturen i din sommardukning
Via gardeningdreams.com

I trädgården, parken eller skogsdungen i närheten kan du göra många fynd – stenar, mossa, löv, rabarber i en vas eller grenar från ett fruktträd är perfekta billiga dekorationer. När inte naturen visar sig från sin bästa sida är det än viktigare att satsa på mycket växtlighet för att skapa den härliga, somriga känslan.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

2. Satsa på belysningen

Rätt belusning gör underverk för stämningen
Via Bjurfors Skåne

Även om midsommar förvisso är vår absolut ljusaste tid, så gör det stor skillnad för stämningen, festkänslan och myset att lägga ner kraft på bra belysning. Kommer det svarta moln kan det dessutom bli mörkt fort. Fixa extra eluttag och samla ihop passande mysbelysning, gärna ljusslingor och massor av ljuslyktor i olika varianter. Har du inte så många och vill ha en enhetlig känsla är det fint och charmigt att använda urdiskade glasburkar enkelt upphängda i ståltråd. 

Gör egna ljuslyktor av glasburkar
Via Skånska Byggvaror

3. Vimplar fixar festen

Ingen fest 2018 utan vimplar! Ett enkelt snabbknep är att vika servetter och hänga över ett snöre kors och tvärs i rummet. Ju fler desto festligare. Till midsommar kanske det passar med traditionella blågula eller mjukt blommiga vimplar. Men stilrent och naturnära är också väldigt fint.

Annons
Fixa egna vimplar enkelt till festen!
Via Skånska Byggvaror

4. Massor av blommor

Duka med massor av blommor till festen
Via: preludionoleggio.it

Less is not more i just det här fallet. Återskapa så mycket utomhuskänsla det bara går. Det är smartare med många små buketter som inte stör samtalen över bordet eller är i vägen när snapsen ska hällas och sillen skickas. Använd dig av små vackra glas, koppar eller värmeljushållare. Har ni ett buffébord, glöm inte att dekorera där också.

Annons

5. Gör en kransstation

Bygg en kransstation på midsommar!
Via Skånska Byggvaror

Kanske är vädret så trist att ingen är sugen på att ge sig ut på på ängarna och leta blommor. Förbered dagen innan med en massa enkelt grönt ifrån naturen och köp några passande billiga buketter och sätt i en vas. Lägg fram några saxar, ståltråd och snöre så är har du en stämningshöjande aktivitet som definitivt sätter fart på midsommarkänslan.

6. Gröna takkronor och girlanger

Pynta taket för en festligare känsla!
Via: theknot.com. Fotograf: Shea Christine Photography

När blomsterbindandet ändå är igång är det väldigt fint att även använda sig av en större krans eller rep med grönt att hänga över bordet för extra somrig och lantlig känsla. Några björk- eller syrenkvistar skapar enkelt basen och några större blommor adderar lite färg. Tada, klart!

Annons

7. Lägg ner lite kärlek på dukningen

Duka fint på sommarfesten
Via: domino.com

En linneduk och tygservetter enkelt knutna med en midsommarblomma ger en lyxig och välkomnande känsla. Ett annat smart tips är att knyta en namnlapp runt glaset för att undvika förväxlingar och en evig diskhög dagen efter. Använd gärna naturmaterial så mycket det går för en härligt bohemisk känsla. Plocka fram din allra somrigaste och finaste detaljer. Kanske loppisfyndade vasen eller mormors saftkanna och tårtfat?

8. Skapa mingelplatser

Bygg en enkel soffgrupp av lastpallar
Via: hunker.com

Skapa små mingelplatser runtom. Se till att det finns stolar, lite pynt, blommor, belysning och kanske lite snacks på några passande ställen så skapar du mysigare spontanmingel. Har du plats – skapa en provisorisk soffhörna! Några lastpallar, en madrass med ett lakan på, stora kuddar och filtar är allt som behövs.

Annons

9. Ös på med textilier

Via: zevyjoy.com

På midsommar sitter man länge. Lägg ut mjuka kuddar att ha som ryggstöd och filtar att svepa om sig när kylan når ända in i uterummet. Lägg gärna ut en matta du inte är så rädd om så blir det extra ombonat. Flera mattor i samma stil och färgskala ger en härligt bohemisk känsla. Fäst lakan i taket på partytältet för att skapa en varmare, mysigare och mer inboad känsla.

10. Välj rätt bord och stolar

Udda stolar ökar charmen på festen
Via: Ikea

Ett runt bord gör en mer inkluderande stämning än det traditionella långbordet. Använd udda stolar – ofta är man många så det där med blandade stolar kommer av sig själv, men blanda gärna även om stolarna räcker. Ska ni inte sitta ute, passa på att använda de finare, skönare stolarna.

Läs också:

Enkel eller lyxig? Så gör du tre olika varianter av midsommarkransen

12 enkla (och ja, roliga!) lekar till midsommar – som alla kan vara med på

Så gör du finaste drinken till midsommar – en dröm av fläder

Tack till Pernilla Jansson, inredningsexpert på Skånska byggvaror, som bidragit med sina bästa tips.

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons