Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

10 år sedan Britney greppade rakapparaten – och gjorde skillnad

05 jan, 2017 
AvSofia Börjesson
Steve Jobs presenterade för första gången mobiltelefonen iPhone, Facebook blev stort i Sverige, alpina världsmästerskapet hölls i Åre och The Ark vann Melodifestivalen. 2007 var onekligen ett händelserikt år – men den största snackisen handlade om en person. Nämligen då 25-åriga Britney Spears.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

2007. Ett fullkomligt skitår för många kändisar i världen. Det var året då Pete Doherty och Amy Winehouse förekom i tabloidpressen var och varannan vecka, Paris Hilton och Nicole Richie avtjänade varsitt fängelsestraff, Lindsay Lohan var på rehab tre gånger och Anna Nicole Smith tog en överdos och dog. Men det vi kanske minns allra tydligaste från detta inferno av tragik och skandaler var nog ändå Britneys tilltag med hårtrimmern.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I februari är det tio år sedan en av vår tids största kändiskrascher inträffade – och det gick att följa varje millimeter av det tragiska förloppet genom den enorma mediabevakningen av huvudpersonen.

Britney Spears och Kevin Federline hade nyligen skilt sig och sångerskan hade tillbringat ett knappt dygn på ett behandlingshem när hon plötsligt begav sig till en frisörsalong och rakade av sig sitt långa hår. Bilder från rakningen letade sig snabbt ut i världen och det rådde inte längre några tvivel om att den nu vuxna tonårsidolen var i stort behov av hjälp. Ytterligare bevis på det kom när hon en kort tid senare blev inlagd på ännu ett behandlingshem där hon försökte ta sitt liv.

Annons

Men inte nog med det, under detta botten-år för artisten.

Vårdnadstvisten med ex-maken Federline skulle inte låta sig bli en enkel sak. Britney anklagades för barnmisshandel och vanvård av djur, och på grund av sin psykiska ohälsa förlorade hon vårdnaden av barnen, om än tillfälligt. Några månader senare blev hon omyndigförklarad och hennes pappa, Jamie Spears, blev hennes förmyndare.

LÄS OCKSÅ: BRITNEY SPEARS HAR EN NY POJKVÄN – OCH HAN ÄR GALET HET

Britney Spears genom åren:

Hur blev det så här?

Britneys gamla manager Sam Lutfi (som senare stämde henne för bland annat kontraktsbrott) har påstått att allt berodde på stjärnans tunga amfetamin-missbruk, och att han gång efter annan försökte få henne att bli nykter. Britneys mamma har dock en annan förklaring. Hon menar att det i själva verket var managern, Sam Lutfi, som höll Britney neddrogad för att kunna manipulera henne.

Annons

Enligt Britney själv grundade sig problematiken i separationen från Kevin Federline, och att hon hade släppt in fel människor i sitt liv. Huruvida hon syftar på managern, ex-maken eller kanske rentav hennes BFF:s Paris Hilton och Nicole Richie förtäljer dock inte historien.

”Jag var som ett olydigt barn med adhd som bara sprang runt”, har Britney själv skrivit på sin hemsida om tiden.

Men Dr Hannah Hamad, mediaforskare, ger en annan förklaring i en intervju med Vice.

– Det obevekliga kvinnohatet från pressen som riktades mot kvinnliga kändisar i mitten av 2000-talet bidrog utan tvekan till försämringen av Britneys psykiska hälsa. Och det ledde i sin tur att hon förlorade vårdnaden om sina barn. Samma sak bidrog till Amy Winehouse tragiska, och förutsägbara, död 2011.

Men nästan lika väl som vi minns Britneys rakning minns vi Chris Crocker, kanske ett av världens absolut mest dedikerade Britney-fans, som gråtandes i en Youtube-video uppmanar världen att lämna Britney ifred.

LÄS OCKSÅ: SE BRITNEY SPEARS SLÄPPA LOSS TOTALT I NY HEMMAVIDEO

Se klippet:

I dag är Britney Spears 35 år gammal och räknas som en av de bäst säljande artisterna genom tiderna. Trots krisperioden tog hon aldrig någon längre paus från karriären, och redan året därpå, 2008, prisades hon för sitt arbete igen.

Den tragiska krisen som nådde sin kulmen för tio år sedan medförde svåra konsekvenser för stjärnan, men uppmärksamheten förde kanske något gott med sig till slut. Chris Crocker var nämligen inte den enda som fick nog av hur Britney hängdes ut på löpsedel efter löpsedel, och kanske bidrog det till att häxjakten på kända kvinnor har blivit något bättre de senaste tio åren. Det är bara synd att Britney fick ta smällen för att vi andra skulle lära oss.

Annons