Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Kampen mot kopiorna

15 aug, 2013 
AvRebecca Wictor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
stolen

Tillverkare av möbelklassiker har länge kämpat med kopior som sålts via Storbritannien. Nu stoppas möjligheten för kopior att komma in i EU den vägen.  Möbelkopior som har kommit in till Sverige via nätbutiker har länge varit ett gissel för tillverkare av välkända designmöbler i Europa. Kopior av möbler av till exempel Hans Wegner, Arne Jacobsen, Mies van der Rohe eller Le Corbusier har hittills tagit sig in i EU från övriga världen via butiker placerade i Storbritannien. När möblerna väl varit där har det varit i princip omöjligt för de företag som äger rätten att producera originalen att stoppa dem. Men från och med nu, oktober 2013, försvinner möjligheten för kopieföretagen att utnyttja Storbritannien som ”transitland” för möbelkopior eftersom landet nu anpassar sin upphovsrättslagstiftning till övriga EU. De enda länder inom EU som nu inte följer unionens upphovsrättslagar är Estland och Rumänien.

Annons

Eva Blum är advokat med immaterialrätt som specialitet och följer lagstiftningen på området noggrant. Hon tror att lagändringen i Storbritannien kommer att vara positiv för designföretagen eftersom EU:s gränser blir mer stängda gentemot kopiorna.

– Den stora skillnaden är att man kan komma åt källan om det skulle fortsätta komma in kopior i Storbritannien. Nu går det att väcka talan mot den som för in kopior i Storbritannien – det gick inte tidigare, säger hon.

Genom ett så kallat tullingripande kan den som innehar upphovsrätten till exempelvis en möbel be tullen vid EU:s gränser att söka efter kopior på just den möbeln för att hindra att de kommer in på marknaden. Möjligheten till sådana ingripanden ökar ju färre EU-länder som släpper in kopiorna med hänvisning till egen lagstiftning.

– Effekten blir att det kommer in färre kopior i EU.

Series 7

Upphovsrättslagen

Inom EU skyddas upphovsrätten för design i 70 år efter upphovsmannens död. Länge har Storbritannien haft ett undantag från upphovsrättslagen som gjort att kopior av välkända designmöbler kommit in i EU via Storbritannien varifrån de sedan kunnat säljas vidare till bland annat Sverige med hänvisning till EU:s frihandelsavtal. När nu Storbritannien anpassar sin lagstiftning till övriga EU är det bara EU-länderna Estland och Rumänien som inte följer EU:s upphovsrättslagar. Att köpa designkopior från något av dessa EU-länder är inte olagligt för privatpersoner, däremot är det alltid olagligt att sälja en kopia vidare i Sverige. En kopia har alltså inget andrahandsvärde.

Bilder

1 Arne Jacobsens Sjuan från 1955 – originalet från Fritz Hansen.

2 Ray och Charles Eames Lounge Chair från 1956 – originalet från Vitra. (Foto Mrc Eggleman ©Vitra)

 

Av Karin Ohlsson-Leijon

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons