Stort horoskop för sommaren 2020

Sommarastro 2020

Horoskopet för sommaren 2020 är äntligen här och perioden kommer bjuda på möjligheter vi aldrig funderat på, platser vi aldrig förväntat oss att besöka och vänskaper vi aldrig kunnat förutse. Astrologen Bernard Fitzwalker vet hur sommaren 2020 kommer bli för just ditt stjärntecken!
12 maj, 2020
Slå på ljud

 

För de flesta av oss innebar vårens tumult att alla planer för framtiden fick läggas på is. Tillvaron är satt på paus med ovisst slutdatum. Våren går mot sommar och avståndet till våra liv så som de en gång såg ut ökar. Känslan av kontinuitet blir allt svårare att upprätthålla.

Stora beslut måste fattas. Borde vi göra ett försök att rekonstruera det vi hade förut? Eller ska vi försöka se den här extraordinära perioden i ett mer positivt ljus, som en möjlighet att vända våra liv i en ny riktning – om det är vad vill? Att hitta rätt väg i livet när tillvaron verkar kullkastad är ingen lätt sak, men som alltid kan planeterna hjälpa till.

Slutet för en era och början på en ny

Den kraftfulla kombinationen av Jupiter, Saturnus och Pluto – som med sin gruppering i början på året helt bryskt markerade slutet för en era och början på en ny – avtar något nu när de tre planeterna saktar ner och sprider ut sig. De märks fortfarande av, så klart, och håller fortfarande ihop – men vi har vant oss vid deras inflytande och kan hantera det. När de yttre planeterna färdas genom en viss del av himlavalvet sker det vanligtvis i tre faser: den första fasen för med sig ett nytt händelseförlopp, under den andra kommer våra reaktioner och vi hittar nya vägar framåt, under fas tre realiserar vi våra planer och löser eventuella problem.

De kommande sommarmånaderna befinner vi oss i fas två, när planeterna är relativt inaktiva. Vi måste hitta en väg framåt, fundera över vilka vi är, vad vi vill och vad vi ska göra med det som verkar bli en väldigt annorlunda framtid. Fas tre inträder i slutet av året men vi har inte bråttom. Vi behöver den här sommaren för att tänka och planera – men också för att vila och roa oss, om vi kan, för årets början har redan tagit mycket på krafterna.

Planeten mars är gnistan vi behöver – i precis rätt tid

För att kunna göra en nystart behöver vi inspiration, energi och självförtroende. Astrologiskt sett manifesteras den sortens energi av Mars, medan Väduren är det tecken som står för nystart. Under de sista dagarna i juni går Mars in i just Väduren och dröjer sig för ovanlighetens skull kvar där ända till början på nästa år, vilket gör att vi kan dra nytt av dess styrka i hela sex månader. Mars är exakt den kraft och gnista vi behöver – och i precis rätt tid.

Efter en liten svacka i maj och juni tilltar Venus också i styrka under sommaren och Merkurius – idérikedomens planet, som inte heller har varit på topp – tar sig framåt med stormsteg och oöverträffad energi. Det här är planeterna som gör livet drägligt och njutbart på en vardaglig nivå, och som återställer vårt välmående med små stunder av oväntad glädje. De ger oss även humor, en av livets viktigaste ingredienser som ofta trycks undan av pressen från de yttre planeterna. Så fort Venus är aktiv ges självfallet också tillfällen för kärlek och romantik. Inget går upp emot plötsliga krissituationer när det gäller oförutsedda möten mellan två människor – och när tiden är knapp och framtiden osäker, blir kärleken desto mer intensiv.

Den här sommaren kommer bjuda på möjligheter vi aldrig har funderat på, platser vi aldrig förväntat oss att besöka och vänskaper vi aldrig kunnat förutse. Nu finns alla chanser i världen att nå de framgångar och den lycka vi någonsin kan önska oss. Så länge vi är flexibla nog att ta tillvara på dem, i stället för att se tillbaka och sörja det vi varit tvungna att lämna bakom oss, kommer allt bli bra.

Sommarhoroskopet 2020 – alla stjärntecken

Väduren 21/3-19/4

Att din styrande planet Mars återvänder till hemtecknet Väduren är rent planetärt det bästa som kan hända dig. Efter ett halvår utan fysisk energi laddar Mars dina batterier och får dig på banan igen. Det här är inte bara bra för dig som individ, utan för alla andra också. Väduren är det tecken som tar första steget och visar vägen – så fort stenen är i rullning ansluter sig de andra tecknen och bidrar på sitt sätt. Men initiativet måste komma från någon som får sin energi från Mars, och det är du. Det spelar egentligen ingen roll om det du initierar inte utvecklar sig precis som du vill, du lär dig av misstagen och ditt andra försök blir mer lyckat. En av dina bästa egenskaper är att du aldrig låter dig nedslås av misslyckanden, du har en tro på dig själv som få andra tecken kan matcha. Människor i din omgivning inspireras av att du är aktiv, har nya idéer och rör dig mot framtiden. Vad du än vill göra – bara gör det.

Karriär:

Men vad vill du då göra? Det är den stora frågan. I och med att de tre yttre planeterna – Jupiter, Saturnus och Pluto – befinner sig högst upp i din horoskopkarta, och inte ger sig av förrän i slutet av året, finns alla de hinder de representerar kvar. Att försöka återgå till det som varit kanske helt enkelt inte är möjligt. Du har två alternativ. Antingen kan du fortsätta på samma bana som förut, acceptera det faktum att det kan ta mycket längre tid att nå dina mål än planerat och tålmodigt arbeta dig igenom alla svårigheter. Eller så kan du vända allt det gamla ryggen och ta ut en ny riktning med nya mål. Förmodligen väljer du det senare, eftersom detta alternativ ger dig mycket mer flexibilitet och resultaten kommer märkas tidigare. Tålamod är inte en av dina starkaste sidor. Men innan du verkligen bestämmer dig måste du ge de gamla rutinerna ett sista försök – knacka på alla dörrar som i nuläget är stängda för dig och se om de kan öppnas på något sätt. Det är först när du är helt säker på att möjligheterna är uttömda som du fullt ut kan satsa på din nya framtid. Allt detta sker under augusti och september och det blir en känslomässig kamp.

Relationer:

Även om de långsiktiga planerna verkar utvecklas lite väl långsamt finns det gott om kortsiktiga distraktioner som kan göra dig på gott humör. Speciellt i juli och början på augusti, då lättas tillvaron rejält på det sociala planet och du har roligare än på väldigt länge. Tempot trappas upp och du känner dig gladare. Nu finns också goda chanser att inleda ett nytt förhållande – något som började med en liten dispyt över vem som äger vad eller vem som var där först, utvecklas under september till något mycket varmare och intimare. Mot slutet av månaden kanske du tänker att även om ni inte kan gå vidare på det sätt du önskar, så gör det inte så mycket för nu finns ändå någon i ditt liv som är värd att vänta på. Och om ödets makter vill att du ska vänta, så kan ni åtminstone vänta tillsammans och lära känna varandra bättre.

Oxen 20/4-20/5

Den här perioden bjuder på många motstridiga känslor. Av alla stjärntecken är du den som bäst förstår vikten av att ha starka rötter och vara fast rotad i sin miljö. Att ägna sommarmånaderna åt att göra en temporär situation till en permanent kan alltså verka helt rimligt, men eftersom du inte befinner dig där du vill eller förväntat dig vara, kanske du ändå rör dig vidare snart igen. Eller hoppas du i hemlighet på att flytta tillbaka till en plats där du känner att du hör hemma? Den här osäkerheten speglas väldigt tydligt i Uranus bana. Planeten dröjer sig kvar i Oxen och kommer stanna där några år. Du har aldrig varit bekväm med dess närvaro och accepterar motvilligt de förändringar den för med sig. När Uranus tappar styrfarten, som nu, vill du ta tillfället i akt och återgå till livet som det såg ut förut. Men det är dessvärre omöjligt. Samtidigt känner du att den yttre pressen på dig avtar och därför bör du passa på att vila och återhämta dig innan hösten, då det är dags för nästa stora kliv framåt. Det här är en rytm som du måste vänja dig vid och den skiljer sig en hel del från de svårigheter världen ställdes inför i början av året. Slå dig till ro på det nya stället om det får dig att må bättre – men var samtidigt beredd på att ta dig vidare. I början på augusti ser du fram emot ytterligare förändringar och i september kämpar du emot igen. Det här är dock bara tillfälliga händelser, försök flyta med så går det bra.

Karriär:

En av de bästa sakerna med sommaren är att din materiella och ekonomiska standard återhämtar sig. Om du tidigare vant dig vid en viss livsstil men blivit tvungen att leva annorlunda på grund av oförutsedda händelser, kan du glädjas åt att de kommande månaderna för med sig att du kan leva som vanligt igen. Ofta kan det vara så att vi inte uppskattar något tillräckligt förrän vi har förlorat det, och om vi får tillbaka det, även om det bara är tillfälligt, så är vår uppskattning större än någonsin. Men ta det lite varligt i slutet av juli, du kan lockas in i extravaganser som din ekonomi inte klarar av.

Relationer:

Vad gäller kärlekslivet uppstår en samvetskonflikt under sommaren. Du befinner dig i ett långvarigt förhållande men börjar tvivla. Stannar du kvar för att du verkligen vill eller för att du känner att du måste? Din partner verkar inte ge det gensvar du väntar på och Uranus fortsätter att knuffa dig framåt, det uppstår en spricka mellan er. Nu måste du verkligen rannsaka dig själv, dina motiv och vad du tror på. När en ny person kommer in i ditt liv i början av september börjar du på riktigt överväga en annan framtid än den du alltid har föreställt dig. Det mest sannolika är att du får igenom förändringar i ditt gamla förhållande, så att ni kan börja utvecklas i rätt riktning igen – du gör det inte bara av lojalitet, utan för att det förhållandet har mer att ge på lång sikt. Men det slutgiltiga beslutet måste du förstås fatta själv.

Tvillingarna 21/5-20/6

En liten båt får vind i seglet av minsta bris och på samma sätt är Tvillingarna de första att reagera på minsta förändring i tillvaron. Det mörker som lade sig över årets första halva lättar nu något och solen letar sig fram mellan molnen – och där det finns förändring, finns möjligheter. Du känner av detta och agerar därefter. Kanske blir vinsten inte särskilt stor, men vad du än gör är det av godo, för du är beroende av förändring och utveckling i nästan samma grad som mat och vatten. Efter en lång period av total stiltje kan du känna doften av frihet i den lätta vinden och du mår genast mycket bättre.

Juli blir en väldigt härlig månad. Var du än är och vilka du än umgås med, så befinner du dig i rätt sällskap med roliga saker att göra (men inte för mycket), ett behagligt liv. Det kanske bara varar några veckor, vilket du är medveten om, men det passar dig utmärkt. Samtidigt finns det de i din närhet som inte är lika lyckligt lottade och du har lite dåligt samvete. Ha inte det. Goda och dåliga tider avlöser varandra och är sällan något vi kan råda över, så se till att göra det mesta av de glada dagarna när de väl infinner sig och kämpa på igen när de är över.

Karriär:

I början av augusti måste du fatta några beslut angående långsiktiga planer och din karriär. Två saker är uppenbara – för det första: det du alltid har betraktat som din framtida yrkesbana är inte längre tillgängligt, och för det andra: du har tänkt om och vill ändå inte fortsätta på samma spår. Det känns alltså ganska bra att sätta punkt för det förflutna och börja om på nytt. Det som skiljer dig från många andra som fattar liknande beslut just nu, är att du inte grämer dig över förluster eller vad som hade kunnat bli. Du kommer inte släpa på nostalgiska minnen och det ger dig en frihet och mobilitet som andra tecken saknar. Du har inte heller särskilt bråttom att ge dig in i nya långsiktiga engagemang, något som kan tyda på att dina tidigare projekt varit för begränsande – du föredrar helt enkelt att njuta av den nyvunna friheten. Kortsiktiga äventyr, som det ser ut att bli en hel del av i sommar, räcker gott och väl för att du ska må bra.

Relationer:

Som alltid när du har frigjort utrymme i livet så dyker något annat upp i dess ställe och nu sker det i form av en lättsam flirt. Kanske till och med så lättsam att ingen annan märker något, precis som du vill ha det. Ingen stormande passion, inga framtidsplaner. Sommaren hinner till och med gå mot sitt slut innan ni ens medger för varandra att ni är tillsammans. Under en kortare period i september funderar ni på att göra förhållandet mer seriöst, men det är uppenbarligen inget någon av er vill. Fortsätt att hålla det lättsamt, det blir bättre för er båda.

Kräftan 21/6-22/7

Den här sommaren kommer att visa att uthållighet lönar sig. Det sägs ofta att Kräftor är blyga och känsliga varelser, men faktum är att ni är bland de mest beslutsamma av alla och när tiderna blir svåra gör ni alltid det som krävs för att ta hand om era nära och flytta fram era positioner. I början av juli inträffar en månförmörkelse i Stenbocken, det tecken som är beläget precis mitt emot ditt. Normalt sett skulle detta ses som en varningssignal för att du har kommit så långt det går på en specifik väg och att alla försök att gå längre bara skulle leda till besvikelse. Men den här förmörkelsen är inte total, vilket innebär att månens ljus endast är fördunklat. Alltså blir motgångarna sannolikt inte alltför svåra och med rätt fokus kan du fortfarande åstadkomma en hel del. Kanske behöver du justera målbilden något och sänka dina förväntningar, så att resultatet blir lättare att nå. Du är den som bäst känner till din situation och vet vad som behöver göras. Det är viktigt att du påminner dig själv om att du faktiskt inte ger upp, tvärtom håller du fast vid allt du åstadkommit hittills och gör det du måste för att få bästa möjliga resultat under rådande omständigheter. Det kommer fortfarande att krävas massor av hårt arbete, det är du medveten om, men Mars befinner sig högst upp i din horoskopkarta, i framgångssektorn, och stannar där under hela andra halvåret. Så du får all energi du behöver och kan förvänta dig en hel del framgångar.

Karriär:

Under juli känner du dig lite nostalgisk, kanske tänker du tillbaka på hur det var förut och önskar att det fortfarande var så. Det är fint, men du vet att du har jobb att göra och efter förmörkelsen den 5:e och nymånen i ditt tecken den 20:e, som markerar inledningen på ett nytt kapitel, inser du att du måste släppa taget om det förflutna och blicka mot framtiden. Vid det här laget har du sett över alla möjligheter och alternativ som finns tillgängliga, du har ratat en del och bestämt dig för vilken utmaning du ska anta. När du ska ta de där viktiga första stegen framåt är du förvissad om att du har valt rätt väg. Om du har möjlighet ska du jämföra de tankar du har den 8:e juli med hur du tänker tre veckor senare – du kommer sannolikt ha ändrat ståndpunkt helt och hållet. Det är i sin ordning.

Relationer:

Har du utrymme för intimare känslor mitt i det här fokuserade arbetet? Bara om förhållandet går i samma riktning som du. Du vet hur mycket tid och kraft en svår relation kräver av dig och det kan uppstå en situation i slutet av augusti när du inser att en viss relation tär på dig mer än den ger, så svåra beslut måste tas. Det blir inte lätt, passionen är stark mellan er. Men du kommer ha människor runt dig till hjälp och i synnerhet en person tar sig extra tid för att försäkra sig om att du mår bra. Du uppskattar verkligen den sortens ömhet och omtänksamhet, speciellt i en krissituation som denna.

Lejonet 23/7-22/8

Precis som flera andra ”djurtecken” – till exempel Oxen och Stenbocken – är du väldigt platsbunden. Du har ditt kungarike med allt precis så som du vill ha det och går till försvar mot eventuella inkräktare. Men vad händer när du måste lämna allt och börja om på nytt? Den här sommaren går helt ut på att acceptera att det liv du har levt de senaste tio åren är över. Det här är början på en ny era, på alla möjliga sätt. Efter allt som hände under årets första hälft tar det givetvis ett tag innan saker är i sin ordning igen, men när det väl händer kommer inget att vara sig likt. Attityder och ambitioner har förändrats totalt. Det gäller även arbetsliv, sociala nätverk och relationer. Alla kommer ha bråttom att ta sig vidare och skapa något nytt, allt från förra årtiondet lämnas bakom oss. Och din egen tillvaro, ditt lejonterritorium som du var så stolt över, känns passé. Det kanske inte ens är möjligt att hålla fast vid det, så du måste släppa taget och det gör dig rasande. Din första impuls är att fortsätta som vanligt, men det innebär bara att du hamnar ännu mer på efterkälken. Vare sig du vill eller inte, så måste du göra som alla andra och ta till dig de idéer som krävs för att få energi till förnyelsen. Tro inte att små förändringar på ytan, medan du klamrar dig fast vid det gamla, innebär att du snart ska kunna återgå till det normala. Det är omöjligt. Det här är en verklig nystart, från grunden, och om du vill återta din position på toppen måste du kämpa dig dit på samma sätt som sist – i konkurrens med alla andra. Skillnaden den här gången är att spelreglerna har förändrats och det tar ett tag innan du har listat ut vad som funkar bäst för dig. Du kan förvänta dig motgångar och frustration på ett sätt som du inte upplevt på länge. När du sedan når vissa framgångar måste du återigen bromsa tankarna på att du snart har ditt gamla liv tillbaka. Livet är annorlunda nu och vi lever i en ny värld – släpp den gamla helt.

Karriär:

De flesta svåra beslut måste tas under andra halvan av juli. Det passar ju bra, se det som att du påbörjar ditt nya liv i och med födelsedagen och passa på att fira det. Under andra halvan av augusti visar det sig hur allt går och om du har gjort tillräckligt genomgripande förändringar. I september dyker några möjligheter för framtiden upp. Alla är bra, men alla är inte rätt för just dig. Välj inte bara första bästa – överväg dem noga innan du gör ditt val.

Relationer:

Även dina privata relationer måste anpassas till den nya tidens anda om de ska utvecklas. Början på augusti blir som att se sig i spegeln: tycker du fortfarande om det du ser? Om inte, vad ska du göra åt det? Inledningen på september hjälper dig att fatta rätt beslut och efter det mår du mycket bättre.

Jungfrun 23/8-22/9

Ditt schema för den här sommaren är enkelt men fullspäckat. Fram till mitten av augusti har du alldeles för mycket att göra och för lite tid. Men sen, från slutet av augusti och genom hela september, är du fri att göra vad du vill. Då har du hamnat på banan igen och livet flyter på som det ska, kanske till och med ännu mer framgångsrikt än förut. Därför har du tid över, sannolikt för första gången det här året, att luta dig tillbaka och se över de möjligheter som kan ligga öppna för dig.

Anledningen till din oväntade framgång är att du helt enkelt varit rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle. Under det här seklets början lydde det övergripande idealet: ”ju större, desto bättre”, vilket inte var till din fördel. Du har alltid föredragit att arbeta i en mindre, mer individuell skala och försäkrat dig om att du verkligen har gjort ditt allra bästa. I år är allt annorlunda, litet har blivit bra igen. Att en person gör något för en annan person kanske inte låter som särskilt högtflygande ambitioner, men i sommar sker mycket på precis den nivån. Vi ser tillvarons första gröna skott av återhämtning, en miljö du verkligen kan frodas i. Plus att allt du tror på och försöker leva efter – miljömedvetenhet, hälsofrågor, göra saker ordentligt, personligt och gärna hantverksmässigt – är en del av den nya tidens anda. Du passar väl in i nuet och det här är din tid.

Karriär:

Juli blir en mycket framgångsrik månad. Vad du än gör verkar du vara hett eftertraktad och uppskattad. Du är inte van vid känslan, men den är minst sagt härlig. Det finns några ekonomiska frågor att reda ut men efter lyckade förhandlingar ser allt ut att lösa sig i slutet av månaden till din fördel. Du vet ditt eget värde, så stå på dig. Augusti fortskrider på samma sätt, framåt och uppåt, och när din styrande planet Mars återvänder till ditt tecken den 20:e, känns det som att du går in i en helt ny fas i ditt yrkesliv, där du kan kombinera uppenbara framgångsfaktorer med personlig tillfredsställelse. För en gångs skull behöver du inte kompromissa med dina egna värderingar för att kunna försörja dig.

Relationer:

Privat ser tillvaron inte ut att flyta på lika lätt. De svåra händelserna under början av året kan ha framkallat en del underliggande dispyter mellan dig och din partner. Förut var de lätta att ignorera, men nu är de blottade och oundvikliga. Under andra omständigheter hade ni kanske helt enkelt bestämt er för att göra slut, men externa faktorer kanske gör att ni måste hålla ihop vare sig ni vill eller inte, åtminstone i några månader. Möjligheten finns att ni hittar ett sätt att reda ut problemen. Om ni inte gör det så innebär i alla fall den extra tiden tillsammans att ni fortsätter vara vänner – vilket ju är bra. Om ni hade brutit upp mer abrupt hade detta inte varit möjligt.

Vågen 23/9-22/10

Går det verkligen att engagera sig i någon eller något i de här osäkra tiderna? När omständigheterna drar er åt olika håll, då tryter väl allt hopp för framtiden? Men faktum är att så fungerar ju livet även i de bästa av tider – tillvaron är fylld av oväntade händelser. Under sommaren 2020 är inget säkert och det råder en övergripande känsla av att livet ska levas i nuet. Flera månader har redan gått förlorade och det måste kompenseras. Att engagera sig känslomässigt är helt enkelt att gripa tag i chansen medan den finns där och att våga satsa på en bättre framtid. Oavsett hur engagemanget ser ut är det att likställa med en ekonomisk investering – målet är att gå med vinst. Men oavsett utfall, så finns i alla fall spänningen och det är ju nästan gott nog.

Karriär:

Under större delen av den här sommaren befinner sig de planeter som styr dig och din partner i konflikt med varandra – och dessutom med de planeter som styr det här årets utmanande omständigheter. Framåtrörelser i något av hörnen i den här triangeln verkar bara vara möjliga på bekostnad av de andra två och ofta resulterar ett steg framåt i ett nästan lika stort steg bakåt några veckor senare. Utvecklingen sker alltså väldigt långsamt. Ändå hjälper de små stegen till att lätta på spänningarna så att det vardagliga livet kan fortsätta. I september får du ett oemotståndligt jobberbjudande. Det skulle vara ett kliv uppåt, men också ett kliv bort, eftersom du blir tvungen att bryta helt med det du hade förut. På ett sätt är detta den perfekta nystarten, att se framåt i stället för att försöka bygga en bro mellan tillvaron som den såg ut i slutet av förra året och allt som hänt sedan dess.

Relationer:

Du oroar dig över ditt förhållande, som är för bra för att gå miste om. Klarar det en flytt? Eller måste du välja? Nej, det måste du inte. Din partner känner precis likadant som du och är beredd att flytta med dig eller på andra sätt hålla förhållandet vid liv. Ni har båda hittat det ni söker i varandra och allt annat är bara detaljer. Ditt huvudsakliga fokus verkar ligga på framtiden för ditt förhållande, men det ser faktiskt ut att klara sig fint. Mer än fint, till och med. Det hettar om er, mer än vanligt. Att hitta passion som denna är ovanligt och under ett svårt år är det extra välkommet, eftersom ni får möjlighet att fly från vardagliga bekymmer. Du njuter av varenda sekund, full av upphetsning, och vill inte att glöden ska falna. Du vill att förhållandet ska växa sig starkare, eller bli mer permanent, och gör allt du kan. Det kanske ser ut att bli svårt, men oroa dig inte. Det var tumultet i början på året som förde ihop er och trycket från de yttre planeterna är fortfarande mer än tillräckligt för att hålla er samman.

Skorpionen 23/10-21/11

Äntligen kan du slappna av. Ända sedan början på året har din styrande planet Pluto varit inträngd mellan Jupiter och Saturnus – en kraftfull kombination som redan gjort avtryck på såväl 2020 som i historien. Nu börjar de tre planeterna gå isär. Saturnus ökar förvisso sin press i september igen men inte alls lika intensivt som i januari. Jupiter drar sig tillbaka helt under sommaren och återvänder först i november för ett sista möte. Under de kommande månaderna får du alltså lite andrum.

Medan pressen från Jupiter lindras får du lättare att återta kontrollen över ditt eget liv, i stället för att yttre omständigheter får dig att fatta beslut som du egentligen känner dig obekväm med. Vanligtvis brukar du tycka om att ta risker, men bara om du kan påverka utfallet åt det håll du vill och den senaste tiden har Jupiter knuffat dig i riktningar som du inte alls har varit bekväm med. Sannolikt har din ekonomi varit extra utsatt de senaste månaderna – Jupiter kan vara en generös planet, men också en slösaktig. Du mår bra av att få några veckor när du kan hitta en balans mellan inkomster och utgifter igen.

Karriär:

Utan Saturnus förkrossande inflytande kan din vardag återgå till någon sorts normalläge, även om du vet att det aldrig kan bli exakt som förut. Allt du tar dig för nu är temporära lösningar medan du funderar över hur du ska forma ditt framtida liv. Du måste lägga en ny grund och det kan vara en god idé att vänta med alla långsiktiga beslut till början på nästa år, när de tre yttre planeterna inte längre befinner sig i botten av din horoskopkarta, som är ett känsligt område. Av samma anledning är det inte heller läge att göra drastiska förändringar i ditt yrkesliv, så håll dig till det du känner till. Du kan göra stora framsteg i juli och augusti, överraskande lätt dessutom, men när du känner pressen från de yttre planeterna igen i september ska du släppa taget. Det är meningslöst att ge allt du har i strider du inte kan vinna. Den här sommaren ska handla om vila och återhämtning, glöm inte det.

Relationer:

Om framtiden är oviss och din vardag bara utgörs av tillfälliga lösningar kanske du kan få känslomässigt stöd genom att backa bakåt i tiden en smula. Det verkar som att det bästa du kan göra för din kärleksrelation är att återuppleva några av era finaste stunder, snarare än att försöka ta förhållandet framåt. Gör sådant ni brukade och njut av nostalgin. Håll ihop, men inte krampaktigt. Var tillsammans, men försök inte staka ut någon riktning. Låt förhållandet sväva lite fritt, om ni vill. Så länge ni fortfarande är ett par gör det inte så mycket om ni avviker från den ursprungliga planen.

Skytten 22/11-21/12

En av dina främsta egenskaper är att kunna se fördelarna i alla situationer och bortse från problemen. Ibland resulterar det i naiv optimism, när du helhjärtat hoppar på hopplösa projekt – men det innebär också att du kan skapa framgång ur något som ingen annan skulle ta sig an. I sommar kommer den här sortens optimism vara till stor nytta.

Sedan början av året har världen genomgått en total förändring. Många upplever att de fortfarande hålls tillbaka av kollapsen och av att försöka komma upp till ytan igen. Det gäller till viss del även dig, men när planeterna börjar röra sig framåt igen ser deras bana ut att vara mer gynnsam för dig än för många andra tecken. Du kommer tycka att det är lättare att blicka framåt och föreställa dig en bättre framtid.

Av de tre yttre planeter vars nära sammanstrålning signalerade inledningen på en ny era, är det din styrande planet Jupiter som har lättast att dra sig undan från de andra två. Den glider bort från Saturnus och Pluto likt någon på en fest som inte vill synas med fel personer. När Jupiter rör sig, så gör även du det, vilket ger dig stora möjligheter under sommaren – till skillnad från tidigare i år. Mars befinner sig också i gynnsamt läge för att kunna hjälpa till. Och lille Merkurius, som alltid är en säker måttstock på din framgång och status, klättar upp mot toppen av din horoskopkarta igen efter en svårare period i juni. Inget av detta är förstås någon garant för succé, men de indikerar att det finns riktigt goda möjligheter – din egen energi och entusiasm gör resten av arbetet.

Karriär:

Det vore förståeligt att vilja återgå till livet som det såg ut förut och nu när Jupiter rör sig bakåt – åtminstone till september – ligger den vägen öppen för dig, men som alltid blickar du framåt i stället. I sin bana bort från Saturnus och Pluto ingår Jupiter i en väldigt fruktbar allians med inspirerande Neptunus, vilket får dig att tänka i helt nya banor angående framtiden. Du betraktar den senaste tidens avbrott som slutet på ett kapitel, kanske slutet på en hel berättelse. Nu kan du helt börja om på nytt, göra vad du vill, utan några som helst band till det förflutna. För dig är det här utgångsläget spännande och snart upptäcker du att i stället för en oviss framtid har du oändliga möjligheter.

Relationer:

Det här är också en bra tid för intima relationer och om du inte har något förhållande är chanserna stora att du träffar någon. I början av augusti upptäcker ni hur olika ni är, men bråken får er att komma närmre varandra. Det bästa ni kan göra för att utveckla relationen är inte att stanna där ni är och försöka få det att fungera, utan att göra planer för framtiden – fundera på var ni vill befinna er om två eller tre år och ta sikte på det tillsammans. Var inte rädda för att tänka stort eller för att slå er ner någon helt annanstans. Det här är en helt ny saga som kan utspela sig precis var ni vill.

Stenbocken 22/12-19/1

För att beskriva Stenbocken är bergsgeten perfekt som liknelse – själva djuret i tecknet. Du bestiger alla berg och klättar upp för omöjliga sluttningar utan något att hålla fast vid, för att till slut nå toppen. Och om du skulle upptäcka att du inte nått toppen, att berget sträcker sig ännu högre, börjar du din klättring på nytt. I år har världen dessvärre upplevt något som kan liknas vid en jordbävning – ditt berg finns inte längre kvar. Vad ska du göra? Det är en väldigt avgörande fråga. När de yttre planeterna går samman som de har gjort i år, för de med sig enorma förändringar för hela världen och tvingar oss att fundera över hur vi lever våra liv. Detta inträffar bara en eller två gånger vart hundrade år och eftersom det här var första gången på 2000-talet har 2020 varit chockartat. Självklart påverkar så stora händelser alla, men eftersom alla de tre yttre planeterna befinner sig i Stenbocken känner du av deras inverkan än mer. Du befinner dig sannerligen i stormens öga. Desto viktigare då att du besvarar de frågor planeten ställer sanningsenligt och inte bara ignorerar dem eller försöker fortsätta som om inget hänt.

Karriär:

Det du måste göra – och det är ingen lätt sak – är att kliva utanför dig själv, om du kan. Medan solen och Merkurius utmanar planeterna i Stenbocken uppmanar de dig att betrakta din egen situation ur ett nytt perspektiv. Varför ville du bestiga berget? Varför just det berget? Skulle ett annat passa lika bra? Har du kanske klättrat färdigt? Vad kan du göra i stället? Det här är inte bara en teoretisk lek – du har tagit dig igenom krisen och nu vill planeten ha ditt gensvar, så att du mot slutet av året kan genomföra vissa förändringar och gå vidare mot bättre tider. Förvänta dig inga omedelbara resultat, med tre planeter som rör sig framåt och bakåt i ditt eget tecken, i olika hastigheter och under resten av året, är det många olika faktorer som spelar in och mycket att ha i beaktande. Du kanske ändrar dig flera gånger innan du fattar ett beslut, men det spelar ingen roll. Det här är en process, inte något som ska avgöras i en hast. Det tar tid. Och fast det är svårt att tänka bortom dagens tumult, försök tänka så långt framåt i tiden du kan. När Saturnus färdas genom ditt tecken, även under normala omständigheter, sätter den agendan för upp till trettio år. Det finns alltid en övergång mellan din tidigare tillvaro och de årtionden som ligger framför dig och det som har hänt den här gången är att vikten av förändring har belysts kraftigare än vanligt.

Relationer:

Den goda nyheten är att du inte behöver gå igenom allt detta ensam. I sommar befinner sig Venus i relationssektorn på din horoskopkarta, så det finns någon där ute som bryr sig om dig. Kanske inte nödvändigtvis den du tror, men definitivt någon. Venus och din planet Saturnus utgör en intressant kombination: lågenergisk, men långvarig och känslomässigt närande, vilket alltid är bra. Som relation betraktad är detta motsvarigheten till en mysig stuga i lugn miljö, raka motsatsen till penthouselägenheten som den ständigt klättrande bergsgeten ville nå. Och just nu kan det vara helt perfekt.

Vattumannen 20/1-18/2

Nästan från dag ett har det här året dominerats av att tungviktarplaneter ingått märkbara allianser med varandra, som förändrat tillvaron för många av oss i grunden. Men din styrande planet, Uranus, har inte varit delaktig alls. Den har betraktat de andras aktiviteter lite från sidan, intresserad men utan att lägga sig i. Förhoppningsvis är det likadant för dig. Det uppstår fler planetära sammandrabbningar under sommaren, men återigen utspelar de sig inte i din direkta närhet, så du ser ut att undkomma de värsta konsekvenserna. Om du känner dig åsidosatt ska du inte misströsta – under 2021 hamnar du närmre hetluften, men det är en annan historia.

Karriär:

Det som blir mest märkbart i sommar är att du har svårt att slutföra uppgifter som skulle ha varit klara för flera månader sedan. I krisläget som rådde insåg du att mycket av det som planerades skulle ställas in och att allt arbete du lagt ner varit förgäves, du accepterade detta och gick vidare. Men nu när livet börjar få upp styrfart igen märker du att allt det där ändå måste tas itu med. Du kanske har gått vidare, men det har inte plikterna. Du väntar på att Jupiter och Saturnus ska gå in i ditt tecken och öppna dörrarna till framtiden, men de dröjer sig kvar i Stenbocken, tecknet bakom dig, vilket skapar extra förseningar och onödiga komplikationer. Jobbet, hälsan, privatlivet, kärleken, ekonomin … inget verkar riktigt fungera, så det enda du kan göra är att ta tag i allt. Du gör det motvilligt, för du vet att det mesta inte kommer ha någon plats i ditt framtida liv. Men det måste göras. Du kan vara ganska brutal när det behövs och eftersom Vattumannens logiska sida saknar sentimentalitet arbetar du snabbt och metodiskt igenom allt som släpat efter. Om någon kommer i vägen skräder du inte direkt dina ord. I början av juli känner du dig slutkörd, men under första veckan i augusti blir du helt klar och kan börja göra sådant du verkligen vill. Vid det laget har du också börjat utforska nya karriärmöjligheter och försöker betrakta dem ur ett långsiktigt perspektiv. I september verkar du redo att avancera, vilket du ett annat år skulle se som oviktigt, men nu betraktar du det som ett väsentligt steg framåt.

Relationer:

Mitten av augusti är oväntat romantisk och kan dessutom vara startpunkten för en ny och betydelsefull känsloutveckling, med potential att berika ditt liv en lång tid framöver. Kanske har ni beslutat er för att hålla ihop trots allt och är redo att signalera detta för omvärlden. Det verkar i alla fall vara någon form av deklarering inblandad eller ett framtida datum som annonseras. Men det är lika mycket en modig framtidsvision som en hyllning till det ni redan har upplevt tillsammans. Kanske skrattar ni åt hur ni träffades en gång i tiden, eller hur ni var då jämfört med nu – men förutom kärlek och tillit finns också en stolthet över styrkan i ert förhållande. Och ni har helt rätt som känner så.

Fiskarna 19/2-20/3

För ett vattentecken som ditt är situationer med driv och rörlighet alltid en fördel – och i sommar, när inget fungerar som vanligt, är allt i rörelse. De senaste månaderna har många sociala barriärer rivits ner medan desto fler fysiska har tillkommit. Alla regler vi brukade leva efter har lösts upp. Detta innebär att många människor har förlorat sin riktning och inte vet vad de ska göra härnäst, men medan sommaren fortskrider kommer några av de gamla grundvalarna och sociala strukturerna återfå sina funktioner. Till dess erbjuder de kommande veckorna kreativa möjligheter som varit otänkbara förut och som kanske aldrig dyker upp igen. För en person som dig är den här fantastiska, fritt flytande strömmen av chanser en dröm som blir verklighet. Nya former av musik, litteratur och framträdanden kommer garanterat att födas i kölvattnet av allt som hänt i år och Fiskar är alltid de första att involvera sig i uttrycksfulla konstformer. Det är inspirerande tider.

De två planeter som alltid guidar dig, Jupiter och Neptunus, är tätt lierade i sommar. Det brukar sägas att den ena representerar ditt yttre jag, rollen du spelar och den du är gentemot omvärlden, och att den andra står för ett sannare inre, den du är rent privat. När dessa två harmonierar med varandra, som nu, får du möjlighet att uttrycka dig och visa dina verkliga talanger utan att filtrera dem eller anpassa dem efter andras förväntningar. För en gångs skull kan du vara dig själv, helt och hållet. Det är underbart, men också påfrestande, så försök att behålla åtminstone en liten del av ditt inre för dig själv och ge inte allt du har på en gång.

Karriär:

Kan du verkligen göra precis vad du vill? Till en viss grad, ja. Men det kan vara så att mycket av det du alltid velat göra, men aldrig haft möjlighet till, inte längre finns tillgängligt på grund av tumultet tidigare under året. Alltså måste du staka ut nya mål och nya drömmar att uppfylla. Det är både spännande och svårt, för du har ingen tidigare erfarenhet att luta dig mot. Att vara den första som gör något är mycket svårare än det låter, men det verkar som att du är beredd på att göra ett försök. Framåt mitten av september kan det mycket väl vara så att du har byggt upp ett helt nytt liv. Faktum är att dina framgångar är en naturlig kulmen på en längre cykel, skapad av Jupiter och Neptunus, som har pågått under de senaste åren. Omständigheterna må vara lite annorlunda nu, men bedrifterna är dina – så njut av dem.

Relationer:

Efter en statisk period i maj och juni ser din kärleksrelation ut att vara redo för utveckling. Kanske hölls ni tillbaka av yttre omständigheter eller så behövde ni tid för att reda ut problem. Oavsett verkar det ha gått bra och ni är lyckliga över att ge relationen en andra chans. Sena augusti är den bästa perioden. I början på september kanske du känner att ditt nya liv, med allt det har att erbjuda, är din verkligt stora kärlek, snarare än relationen som nu verkar höra hemma i en annan era. Håll saker flytande, var ärlig med vad du vill och vad du känner – och ge inga löften du inte vill hålla.

Foto: Imaxtree, Unsplash

MER ASTRO PÅ ELLE.SE:

Årets horoskop 2020

Missa inte dagens astro – alltid på ELLE.se

Vanliga kännetecken för alla stjärntecken – hela listan