Så påverkas du av Merkurius retrograd – och då sker det 2023

14 jan, 2022 
AvNathalie Mark
AvRedaktionen ELLE
merkurius retrograd
Instagram ligger nere, ett ex gör sig påmint och jobbet strular? Frågar du astrologerna kan det bero på Merkurius retrograd. ELLE reder ut fenomenet och berättar när det inträffar under 2023.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Den här tatueringen ska du skaffa – baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Den här tatueringen ska du skaffa – baserat på ditt stjärntecken

Vad betyder Merkurius retrograd?

Den 21 april inleds 2023:s första Merkurius retrograd, det fenomen som gör att planeten, när man tittar på den från jorden, ser ut att röra sig baklänges över himlen. Det är egentligen inte sant utan är en optisk synvilla som uppstår när alla planeter kretsar runt solen i olika hastighet så omloppsbanorna ligger olika i förhållande till varandra.

Retrograd-effekten kan egentligen ses på alla planeter, inte bara Merkurius, men blir starkare av att planeter rör sig snabbare ju närmare solen de är, förklarar Michael Bradley, professor i fysik vid Umeå universitet, för Wellness.

Annons

Hur påverkar Merkurius retrograd oss?

Enligt astrologin står planeten Merkurius för teknik, underhållning och sociala samspel. Det gör att när Merkurius är i retrograd så krånglar just de saker som planeten står för – vilket är dåliga nyheter för just teknik, kommunikation och logistik.

– Att försöka träffas flera stycken som kommer från varsitt håll, kan vara knepigt. Om man ska ha digitalt möte, lycka till, man får räkna med att det tar två timmar innan alla ens är uppkopplade, säger astrologen Hanna Tolander till Wellness.

streetstyle

Under Merkurius retrograd sägs risken vara stor för att saker och personer från ditt förflutna kommer tillbaka in i ditt liv. Var uppmärksam på ett ex som gör sig påmint eller vänner från ditt förflutna som plötsligt dyker upp.

Annons

Hur ska man hantera Merkurius retrograd?

Enligt astrologin påverkar Merkurius alltså teknik och kommunikation – så ett tips är att ägna dig åt saker utanför den digitala världen. Funderat på att ta upp stickning eller målning? Nu är tillfället! Spendera gärna även mycket tid i naturen. Du kan räkna med strul och förseningar, så var extra noga när du till exempel bokar resor och skickar viktiga mail.

Enligt astrologin ska du också inte fatta några viktiga beslut under de tillfällen som Merkurius är i retrograd. Perioden kan spä på konflikter, både yttre och inre, men försök att hålla huvudet kallt och inte agera impulsivt. Ta hellre tillfället i akt att fundera och reflektera.

Merkurius retrograd

Nu är alltså inte tillfället att ingå några nya kontrakt, inleda relationer eller ta några livsomvälvande beslut. Vänta hellre till perioden är över, vilket den är den 3 februari.

Annons

Finns det något positivt med Merkurius Retrograd?

Det kan ju låta som att perioden är en ren astrologisk mardröm, men det finns några positiva fördelar med Merkurius retrograd också. Enligt astrologen Kyle Thomas är Merkurius retrograd inte av naturen dålig eller ond, och om du utnyttjar perioden på rätt sätt kan den hjälpa dig komma till insikt om ditt liv.

Merkurius retrograd är ett tillfälle för dig att sakta ner, reflektera och omvärdera saker i ditt liv. Det är därför saker från ditt förflutna kan komma på besök, som en chans för dig att verkligen fundera på deras plats i ditt liv. Se bara till att inte ta några större beslut, utan använd perioden just för reflektion och eftertanke.

Då går Merkurius i retrograd 2023

Merkurius bana runt solen tar bara 88 dagar, medan jorden tar 365 dagar på sig innan den gått ett varv runt solen. Därför återkommer Merkurius retrograd flera gånger per år, perioden brukar infalla ungefär tre gånger per år.

2023:s första Merkurius retrograd inträffar den 21 april och pågår till den 14 maj.

Under 2023 inträffar Merkurius retrograd igen den 23 augusti till 15 september, samt 13 december till 1 januari 2024.

Källa: Illustrerad vetenskap, New York Post
Foto: Imaxtree, Unsplash

Annons