Årshoroskop 2018: Kärlek, karriär och allt därtill

Är 2018 året du haffar drömjobbet, hittar kärleken – eller gör något totalt oväntat? Astrologen Bernard Fitzwalter spanar in i framtiden och ser ett dramatiskt år präglat av nya möjligheter, pånyttfödelse – och drömmar som går i uppfyllelse.
20 december, 2017

Vattumannen 20/1–18/2

Då och då hamnar du i en period när alla nyckelkomponenter i livet – jobbet, hemmet, relationerna – tycks genomgå stora förändringar samtidigt. Resultatet är kaotiskt, förvirrande och stundtals ganska skrämmande – men bara under några veckor. 2018 kan mycket väl bli en sådan period för dig. Vattumannen sägs ofta vara det mest radikala av alla stjärntecken – det som bäst kan hantera förändring och kanske till och med behöver genomgå förnyelseprocesser med jämna mellanrum för att väcka liv i de vitala energierna – så årets överraskningar behöver inte alls bli oangenäma. Kanske har du låtit vissa områden i livet stagnera och fastnat i rutiner som inte längre fyller någon funktion. Om så är fallet kommer det här omvälvande året att ta hand om saken – du kommer att utvecklas, göra förändringar eller helt enkelt fly fältet. Det kan också vara så att du är rätt nöjd med din situation, men känner att du tappat fart. I så fall är de kreativa energier som 2018 bär med sig precis den kick du behöver.

Kärlek: De stora förändringarna kommer i samband med sol- och månförmörkelser och i år infaller de i relationssektorn. De kan ge den där extra knuffen som krävs för att du ska våga ta chanser, speciellt om du är benägen att vara avvaktande. Förmörkelser har också en förmåga att visa nya sidor av dig, vilket i sin tur kan få dig att genomföra förändringar och ta en ny väg. Ibland kan de också signalera att du har begått ett misstag eller är på väg åt fel håll. Allt eftersom dina värderingar och åsikter förändras måste dina relationer göra detsamma. Ofta blir det en ganska enkel och smärtfri process, nyttig för er båda, men inte alltid. Kanske har du vuxit ur ett förhållande och måste slå dig fri. Självklart är det inte säkert att allt inträffar under året, men med fyra förmörkelser fördelade i ditt tecken kommer du sannolikt att märka av åtminstone en av dem.

Karriär: Även ditt yrkesliv står i begrepp att förändras. Din egen planet Uranus korsar nedre delen av ditt horoskop två gånger i år, tillvaron ruskas om en smula och du undrar varför du har stannat så länge där du är. Det är ingen katastrof, det är en väckarklocka – och med Jupiter allra högst upp i framgångssektorn borde det finnas en uppsjö av lockande möjligheter. Du kan komma långt med Jupiters hjälp, så sikta högt och mot det du verkligen vill, nöj dig inte med mindre. Din ekonomi under året kan beskrivas med ett ord: extravagant. Kanske är det en del av din pånyttfödelse, eller några av de belöningar som Jupiter kommer med. Hur som helst, man lever bara en gång, så varför inte?

Fiskarna 19/2–20/3

Det här och nästa år kommer att bli två av de bästa du har haft på länge, och trots att 2019 förmodligen har mer att erbjuda vad gäller både bedrifter och belöningar så blir 2018 roligast och mest inspirerande. Självfallet är de sammanlänkade: det här året står för de nya idéerna, de kreativa impulserna och utforskandet, nästa år handlar om att förverkliga idéerna och nå framgång.

Idéerna kommer från interaktionen mellan dina två styrande planeter, Jupiter och Neptunus. I år befinner de sig i sina mest hjälpsamma och produktiva banor och i sektorer på himlavalvet som tycks bistå med ett konstant flöde av nya idéer och upplevelser som du genast vill utveckla.

Även om du är genuint entusiastisk över alla nya projekt så befarar du att de kanske inte blir så framgångsrika som du önskar. De senaste åren har du upplevt ett slags tak som du inte kunnat ta dig förbi och som har begränsat dina handlingar. Det taket var i själva verket Saturnus, som alltid föredrar beprövad erfarenhet framför en chansning på något nytt och innovativt. Men i år har Saturnus gett sig av, fönstret mot universum står öppet. Om du tittar upp kan du se himlavalvet – och det finns ingen gräns för vad du kan åstadkomma eller hur högt du kan nå.

Kärlek: Även privatlivet blir hektiskt. En solförmörkelse under sommaren tyder på en ny kärleksaffär med raka puckar. Men det blir fler förmörkelser som infaller i de mer hemlighetsfulla sektorerna, vilket kan innebära händelser som du bara vill dela med dig av till väldigt nära vänner. Hemliga kärleksaffärer har en sorts spänning och energi som vanliga relationer inte har, och eftersom de brinner i mörkret brinner de också mer intensivt. Men förr eller senare måste sanningen komma fram och då brukar glöden falna. Kanske upptäcker du också att en gammal förälskelse inte riktigt är över, det är fortfarande spännande men det ni egentligen gör är att skjuta upp det oundvikliga.

Karriär: 2018 är också ett toppenår för din karriär. I början av året tar du ett steg framåt och vid årsskiftet ännu ett. De har ingen koppling till varandra, så troligtvis har du gjort något drastiskt däremellan – kanske till och med bytt yrkesbana. Allt är en del av den framgångsvåg som bär dig in i nästa år och resultatet av ditt eget hårda arbete. Det betyder att du styr processen snarare än bara flyter med. Rent ekonomiskt ser mars ut att bli bäst och en bonus väntar någon gång i sommar – kanske måste du slåss för den.

 

Väduren 21/3–19/4

2018 blir ett avgörande år på alla plan, med förändringar inom både yrkes- och privatliv. Du är redo att ta till vara möjligheterna när de dyker upp, men du betraktar dem som beståndsdelar i ett spel, något du roar dig med. Det är först när du engagerar dig fullt ut som du inser hur långtgående effekterna kan bli – att om total förändring utlovas så blir det faktiskt så. Att lämna det förflutna och ta sig an något nytt har aldrig varit svårt för dig, du har en beundransvärd förmåga att pånyttfödas. Men i år känner du dig kluven mellan två liv – det du vill ha och det du lämnar bakom dig. Det innebär nästan ett halvår när du har svårt att röra dig åt det håll du vill. Du är osäker på om du gör rätt. Oavsett vilken av de nya vägarna du bestämmer dig för att ta, stöter du på oväntade hinder som kräver mer tid och ansträngning än du kunnat ana. Du tvivlar genast på din motivation. Mot slutet av sommaren har du fått dina svar, men du är tvungen att på djupet begrunda din inställning till livet. Sannolikt är du för hård mot dig själv och framstegen du gör under årets tre sista månader kommer vara bevis nog. Men på något sätt har livet blivit mer på allvar.

Kärlek: Privatlivet ser inte ut exakt som du önskar. Det uppstår abrupta förändringar i januari och februari och igen i juli och augusti, men du upplever en framåtrörelse. Du bryter aldrig helt med det förflutna, och mot årets slut kan du mycket väl vara tillbaka i samma förhållande som inledningsvis. Förändringarna beror på yttre omständigheter snarare än egna beslut, vilket får dig att känna maktlöshet.

Karriär: Du känner dig tvingad att säkra din position eller kanske skriva ett långsiktigt kontrakt. Många skulle se det som ett steg uppåt, men du oroar dig för att din frihet ska begränsas och att du inte kan ta dig loss när du väl skrivit på. Ekonomiskt sett är maj och juni bra, men bli inte överexalterad under sommar-månaderna. Det svajar till rejält i början på augusti, men allt borde ha löst sig till årsskiftet.

 

Oxen 20/4–20/5

2018 blir antingen ett år då du inte kommer tillräckligt långt, eller – i mer positiva ordalag – ett år som ger en föraning om stora steg som ska tas framöver. Du är alltid försiktig när det gäller förändringar i livet, så möjligheten att få prova innan du bestämmer dig ger dig inte bara de svar du vill ha, det dämpar också dina farhågor. Huvudaktören i allt detta är Uranus, de stora förändring-arnas planet, som går in i ditt tecken i maj.Har du ännu inte fått tillfälle att förverkliga dina ambitioner så kommer han inom de närmaste åren att bidra med det som krävs – oftast på de mest oväntade sätt. Du kommer känna av chockvågorna från hans närvaro, den distinkta doften av möjlighet blandad med ovisshet. Kanske öppnas nya dörrar, även om du inte behöver gå igenom dem – såvida du inte känner dig väldigt modig. Det här är både spännande och skrämmande. Oavsett så lär du dig massvis.

Kärlek: Rent privat börjar en relation som tappade styrfart i slutet av förra året få upp tempot igen och når snabbt det stadium när väldigt viktiga beslut om framtiden måste fattas. Det här är visserligen vad du velat, men allt går så fort. Du försöker dessutom hantera andra stora förändringar i livet, samtidigt som Uranus befinner sig i ditt tecken och visar glimtar av ett nytt och väldigt annorlunda liv – så när det avgörande ögonblicket är inne säger du nej. Det är inget slutgiltigt svar, bara en vädjan om att få tänka över situationen, och du blir själv överraskad av ditt besked. Mot slutet av året är du förmodligen redo att säga ja, men den där pausen i oktober är absolut nödvändig för att du ska kunna tänka klart.

Karriär: 2018 är också ett viktigt år för din karriär. Såväl sol- som månförmörkelser i toppen av ditt horoskop knuffar dig framåt och uppåt. En chans som dyker upp i början på året verkar för bra för att missa, så du tar den. Inom några månader kan det kännas som att du har förbrukat den, men det stämmer inte – du måste bara se den ur ett annat perspektiv. När du väl har gjort det kan du gladeligen fortsätta. Vändpunkten ser ut att komma i början av augusti. Ekonomiskt sett är maj bäst. I juli och december uppstår tillfällen då du måste vara varsam: under ett år som detta, när precis allt tycks förändras, kan du helt enkelt inte förlita dig på att göra som du alltid har gjort. Alltså, var försiktig.

 

Tvillingarna 21/5–20/6

Du saknar aldrig idéer eller ambitioner, men ofta rör det sig om saker som du inte kan förverkliga omedelbart. Du behöver några hållplatser längs vägen för att nå dina uppsatta mål. Eller varför inte någon sorts fordon som kan ta dig från nuläge till drömläge? Det här året kan mycket väl innehålla just det – det perfekta färdmedlet för dina förmågor.

Planeten Neptunus har under en längre tid befunnit sig högt upp i ditt horoskop, som en outsinlig inspirationskälla. Men även om det innebär fantastiska idéer och lockande löften om rikedom och berömmelse så får du aldrig veta hur de bäst förverkligas. Likt en hägring tycks de blekna ju närmare du kommer. Ändå är du förvissad om att det måste finnas ett sätt att nå dit. De senaste åren har Saturnus försökt hålla Neptunus i schack, vänner och kolleger har sagt att du måste se lite mer praktiskt på framtiden och sluta drömma. Förnuftiga råd, men innerst inne ger du ändå inte upp.

Under 2018 ger sig Saturnus av och har inte längre någon hämmande inverkan på Neptunus. Samtidigt kliver Jupiter in för att stötta och uppmuntra Neptunus – och dig. Så under de kommande nio månaderna får du allt stöd du behöver. Jupiters ökade inflytande hjälper dig att förvalta det du har, så du kan ge efter för Neptunus: dina drömmar kan gå i uppfyllelse. Du märker säkert att dessa gigantiska planeter erbjuder en mängd olika möjligheter, ofta samtidigt, och att du själv måste bestämma vilka du tror är rätt. Självklart måste du fortfarande arbeta hårt och i en omfattning du aldrig varit med om tidigare. Men du kommer att förverkliga en dröm – vilket i sig ger dig den styrka och energi som krävs.

Kärlek: Privatlivet kan komma att hamna lite i bakgrunden under 2018, till förmån för de möjligheter som tack vare Jupiter och Neptunus uppstår på andra områden. Saturnus, som satt press på ditt privatliv under de senaste två åren, är ute ur leken, så dina relationer kan få fritt spelrum och du kan uppleva en större frihet. Många romanser inleds och växer under pressade förhållanden, men rinner ut i sanden när intensiteten avtar. Oavsett hur dina relationer utvecklas kan det vara intressant att notera att du i slutet av året inte tycks vilja ta ett steg som du bara ett år tidigare skulle ha tagit utan att tveka. Uppenbarligen ser du förhållandet ur ett nytt perspektiv nu.

Karriär: Dina karriärmöjligheter under 2018 är också förknippade med möjligheterna som Jupiter och Neptunus erbjuder. De stora kliven sker i januari och december. Du får dessutom ett ekonomiskt uppsving i juli, kanske till och med tillräckligt stort för att höja dina ambitioner ytterligare. Det stora karriärklivet i december kommer som en bekräftelse på att du har nått ända fram.

 

Kräftan 21/6–22/7

Är din livssituation resultatet av medvetna val? Eller helt enkelt så bra den kan bli med tanke på omständigheterna – och fritiden bara något du stressar igenom när du inte drunknar i krav från jobbet? Kanske har du vant dig vid att arbetet tar fokus från resten av livet och kan helt enkelt inte föreställa dig ett annat sätt leva. I så fall kommer det här året både att överraska och behaga dig – för första gången på länge får du möjlighet att uttrycka vad du vill och inte vill, samt vad som är viktigt för dig och vad som kan vänta.

Under sommaren lämnar Uranus karriärsektorn i ditt horoskop. Inga fler överraskande kursändringar – inga fler storslagna projekt som antingen ställs in eller genomförs med alltför pressat schema. Tillvaron lugnar ner sig med fasta rutiner. I slutet av året kan kaoset återvända, men du inser att det bara kommer att vara några månader så det gör inte så mycket. Även årets förmörkelser bidrar till stora förändringar. En av förmörkelserna infaller i ditt eget tecken, något som får dig att fundera över vad du verkligen vill bli och vilken sorts liv du vill leva. Det är den första av tre och de kan hjälpa dig att återuppfinna dig själv – för att sedan stå redo inför 2020-talet.

Kärlek: Privat kommer du att ställas inför ett intressant dilemma. Å ena sidan har du en stabil Saturnus i horoskopets relationssektor, vilket medför en mognad och ansvarskänsla som saknats tidigare. Har du en befintlig relation kanske du slås av tanken att ni borde stadga er en gång för alla. Är du singel kan 2018 vara året du hittar en ny kärlek, fast på nya premisser. Återigen är det Saturnus inflytande. Å andra sidan befinner sig den lekfulle Jupiter i en annan av horoskopets personliga sektorer och hans inflytande är lika starkt. Saturnus propsar på att du ska stadga dig, medan Jupiter tycker att du bara ska ha kul. Hur du hanterar dessa två, och vem som vinner i slutänden, är helt upp till dig.

Karriär: Under sommaren kan du behöva tänka över dina långsiktiga karriärplaner. Inte bara för att Uranus påverkar dina prioriteringar, utan också för att det du en gång ville kanske inte längre är möjligt. 2018 innebär också förändringar i din ekonomi, både vad gäller inkomster och utgifter. Det som en gång sågs som nödvändigheter blir nu rena lyxen, och vice versa. Du lägger grunden för ett helt nytt finansiellt förhållningssätt och det kan ta några månader att hitta balansen.

 

Lejonet 23/7–22/8

Om du alltid har vetat vilken väg du ska ta i livet och det hittills har gått som på räls, så har 2018 några viktiga nyheter att komma med. Det ser ut att komma en kurva som förmodligen inte fanns med i ursprungsplanen. Bakom den väntar en korsning med flera alternativ som du inte kunnat förutse. Du skulle kunna bortse från de nya möjligheterna och fortsätta som du tänkt från början – men sannolikt gör du det inte. Du tar en ny väg, vilket innebär att du kommer att kunna dela in ditt liv i två tydliga delar: det du gjorde fram till 2018 och det du gjorde efter. När du sedan blickar tillbaka, från låt oss säga 2030, kommer det inte att råda något tvivel om vilket som blev bäst. Kort och gott, det här är året du har väntat på.

Du är bra på det du gör – och det vet du. Så bra att det inte längre är någon utmaning. Du behöver göra något helt nytt. Men även om du väljer en ny bana så satsar du sannolikt på något där du kan nå framgång. Det innebär att du använder dig av de förmågor du vet att du har, för att i slutänden hamna där du befann dig förut. Men ödets makter kommer att få in dig på ett annat spår, dock bara under några månader. Det hela är en del av en längre process som sträcker sig över nästa årtionde och som får dig att nå full potential.

Det infaller fyra sol- och månförmörkelser i ditt eller ditt motsatta tecken under 2018. Samtliga manar dig till självrannsakan och förändring. När året går mot sitt slut kommer du knappt att känna igen dig själv – vilket är som det ska.

Kärlek: I ditt privatliv har du en nyvunnen känsla av frihet. De senaste åren har det hela tiden dykt upp hinder – personliga, juridiska eller till och med medicinska – som gjort att din relation inte har utvecklats så som ni båda har velat. Inget av det där finns kvar nu, i stället gör sommarens förmörkelse att dina planer för framtiden ändras och du vill något helt annat än i fjol. Men du har manöverutrymme och tid att hitta lösningar. Om förhållandet är rätt kommer allt att lösa sig. Slutet på året ser ut att bli väldigt lyckligt, motsättningarna är borta och ni är nu inställda på att utvecklas tillsammans.

Karriär: Yrkesmässigt ser du ut att få mer ansvar, vilket kan vara precis det du vill – men det kan också hända att du upplever det som en tvångströja, något som begränsar dig och inte låter dig utveckla egna idéer. Känner du så kommer du genast att börja söka dig vidare. Ekonomiskt ser det ljusast ut i februari, juli och september. I mitten av juni ska du vara lite extra varsam, men annars borde allt flyta på fint.

 

Jungfrun 23/8–22/9

Framåt är bästa väg sägs det, och under 2018 har du nog inget annat val, även om du först inte tycks vilja acceptera det. I början av året blickar du definitivt tillbaka snarare än framåt. Det pågår en hel del planetär aktivitet i de delar av ditt horoskop som har med det förflutna att göra. Kanske leker du med tanken på att återgå till en tidigare yrkesbana eller återvända till en plats du varit på, helt enkelt för att du trivdes då. Men som du kommer att bli varse är det förflutna inte längre som det var och dörrar som en gång stod öppna har nu stängts. Alltså, ingen returbiljett.

I stället funderar du på att stärka din nuvarande position. Utveckling och kontinuitet, vad kan gå fel? Inget, förutom att vägen har blivit brantare – eventuella framsteg kräver betydligt mer ansträngning än tidigare. Självfallet kan du fortfarande bli framgångsrik, men du ser framför dig några år då du står nästan stilla. Med andra ord, det förflutna har stängt sina dörrar och nuet är begränsat – enda riktningen är framåt, in i framtiden. Den har alltid verkat problematisk och osäker, men i år sveps problemen och osäkerheten bort, vägen blir tydligare. Ta några bestämda steg för att ta reda på vad som erbjuds. Kanske känns det som om ödet har ett finger med i spelet och det stämmer nog. Sådana här händelseförlopp ska man inte motarbeta. Allt som sker kommer att vara det bästa möjliga på lång sikt, även om det kanske inte verkar så i stunden.

Kärlek: I år domineras ditt privatliv av att en ny person gör entré. Du behöver inte söka aktivt, hen kommer ändå – kanske i form av en ny kollega eller granne. Vänskapen som växer fram är av det långsamma slaget, främst grundad på samarbete. Men månaderna går, ni inser att ni verkligen tycker om varandra och har ett känslomässigt utbyte. Framför allt litar ni på varandra, en ovanlig och värdefull ingrediens i alla förhållanden. Varken romantik eller passion finns nog där än, men det verkar inte spela någon roll. Ingen av er har bråttom.

Karriär: Det kan mycket väl vara så att du byter jobb både en och två gånger under året, men inte yrkesbana, så det är antingen några steg upp på karriärstegen eller förändringar till förmån för en löneökning. Bara det faktum att du har tagit dig vidare gör det lättare att visualisera ytterligare avancemang i framtiden, och det är bra. Rent ekonomiskt kommer du inte att ha några bekymmer, bortsett från en jobbig vecka under hösten. Men eftersom du tar dig igenom den med mer pengar än innan, så hanterar du uppenbarligen krisen väl.

Vågen 23/9–22/10

Som så många gånger tidigare leder förändringar i dina relationer också till förändringar i livet i stort. Det är inget du medvetet planerar, men för en våg är förhållanden den grund som resten av livet vilar på. Under 2018 koncentreras ovanligt många förmörkelser i de sektorer av ditt horoskop som rör kärleksliv och framtidsdrömmar, så bli inte förvånad om du sveps med i en ny romans och sedan byter yrkesbana eller till och med flyttar utomlands. För en del är målet med förnyelse att uttrycka sin personlighet, en väg till berömmelse eller att tjäna massor av pengar. Men för dig är relationen den motor som får allt annat att fungera, och det här är ett år när det verkligen kommer att befästas.

I början av året är du nöjd med att en sten satts i rullning, du är nyfiken på vad den ska föra med sig. Händelser i januari understryker att du har fått nog av din nuvarande situation och du kommer att söka efter ett lämpligt sätt att komma ur den. Som vanligt vill du undvika konflikt och hoppas på att komma fram till en gemensam lösning. När februari erbjuder ett nytt förhållande blir du exalterad, och glädjen över den nya relationen bär dig genom årets första halva som i ett rus. Ditt liv förändras under tiden: nya vänner, nya platser, nytt liv, ny kärlek. Du lämnar det förflutna bakom dig utan att blinka.

Kärlek: Med sommaren kommer ännu en förändringsvåg. Det kan vara så att det första stadiet i ditt nya liv är förbi och tempot blir lugnare. Eller så har den nya romansen brunnit ut och ersatts av ännu en, som också tar dig framåt, men på ett annat sätt – och kanske i en ny riktning. Mot slutet av året känns det som att du har rest jorden runt flera gånger utan att pausa, du är trött och vet inte var du befinner dig eller vad klockan är. Så när hösten kommer stannar du upp för att tänka över vad du vill. Framåt nyår börjar allt kännas bra. Du lever ett nytt och annorlunda liv och det gillar du, men du inser också att du förmodligen inte skulle ha genomfört de här förändringarna själv – relationerna var nödvändiga för att det skulle ske.

Karriär: Ditt yrkesliv följer ditt kärleksliv, precis som allt annat, men en ny tjänst du får i juli kan vara något du faktiskt håller fast vid ett tag. Du känner att du kanske har hittat din rätta roll till slut. Ekonomiskt blir det här ett år då du spenderar mer än någonsin, men det är nödvändiga utgifter som hör ihop med alla andra förändringar i ditt liv. Så länge du har kontroll och inte bränner pengar i onödan så kommer allt att gå bra.

Skorpionen 23/10–21/11

För dig blir 2018 det bästa året på hela decenniet – Jupiter går in i Skorpionen för första gången sedan 2006 och stannar till november. Den här gigantiska planeten kommer att ge dig en ändlös ström av möjligheter och hjälpa dig att göra livet härligare och mer framgångsrikt på alla tänkbara sätt. För att ytterligare förstärka effekten går Jupiter i perfekt linje med din egen planet, Pluto, vid tre olika tillfällen under året – då kanaliseras hans kraft direkt till dig.

Men som med allt annat finns vissa villkor. Jupiters inflytande kan inte begränsas eller hållas tillbaka. Du föredrar att behålla dina planer för dig själv, men jätteplaneten insisterar på att skapa scenarion där alla kort läggs på bordet och du trivs inte med uppmärksamheten. Jupiter är dessutom turen förkroppsligad och tar därmed en hel del risker, bergsäker på att inget kan gå fel – du, däremot, är inte lika säker. Visst kan du också ta risker då och då, men du är medveten om att det inte alltid går vägen och har alltid en reservplan. I år signalerar Jupiter att du inte behöver någon reservplan och lägger fram den sortens hand där du antingen vinner stort eller förlorar allt. Du måste helt enkelt lära dig att lita på planeten och dess extraordinära inflytande, vilket är lättare sagt än gjort för en skorpion.

Kärlek: Jupiter påverkar även dina relationer. I flera år har du varit involverad i en kärleksaffär som du inte vågat satsa på fullt ut. Du har fått för dig att du förlorar dig själv om du blottar dina innersta känslor. Eller med andra ord: du vill styra relationen på dina egna villkor, men den andre personen är smart nog att inte låta det ske. Så ni håller er på säkert avstånd, intensivt längtande men ovilliga att ta det hela längre. Jupiter har inget tålamod med sådant beteende. Hans ståndpunkt är att om förhållandet någonsin ska bli seriöst så måste du öppna ditt hjärta, visa dina känslor och ta chansen. Vid två tillfällen under sommaren förenas Jupiter och Neptunus, vilket ger avtryck i form av intensiva känslostormar då du får möjlighet att göra det. Som med allt annat det här fantastiska året är det tillfällen du inte ska missa

Karriär: Yrkesmässigt medför årets förmörkelser framgångar och snabb utveckling – men du måste vara beredd att släppa taget om en sak innan du sträcker dig efter nästa, något du alltid har haft svårt för. Men vad kan gå fel ett år som detta, med Jupiter vid din sida? Ekonomiskt ser det som ljusast ut under årets första månader och i november kanske du måste genomgå några jobbiga förhandlingar för att få det du har rätt till.

Läs också: Hur är skorpioner egentligen? 4 myter om det superaktuella stjärntecknet!

Skytten 22/11–21/12

I nödfall och under stark press gör du vad du måste, men vad händer om du inte har minsta press på dig och det akuta läget är förbi? Teoretiskt sett är det bästa tiden för att smida nya planer, men i praktiken sitter du mest och drömmer eller hämtar dig från tidigare vedermödor. 2018 är ett sådant år. De senaste tre åren har du haft Saturnus i ditt tecken och till en början tyckte du det var outhärdligt. Efter ett tag vande du dig och mot slutet var det till och med rätt trivsamt. Men nu är han borta och under en kortare period kommer det att kännas rätt konstigt. Saturnus har gjort dig till en ny människa: mindre idealistisk, mer realistisk, tuffare, starkare – han har förberett dig så du ska kunna hantera vad som än händer, tills han återvänder till Skytten någon gång under 2040-talet. Du måste självfallet inte förbli precis sådan du är nu i över 20 år, men du kan inte heller återgå till det liv du hade innan Saturnus gick in i ditt tecken.

Du är med andra ord fri. Vad skulle du vilja göra? Mot slutet av året kommer din styrande planet Jupiter att gå in i Skytten och stanna där under större delen av 2019 – det innebär en mängd nya möjligheter. Du skulle kunna luta dig tillbaka och invänta hans ankomst, men det vore slöseri med tid. Ett alternativ är att använda året till att utforska nya vägar in i framtiden och kanske till och med vara startklar när Jupiter ger dig den där extra lilla skjutsen nästa år. Eller så kan du göra allt du alltid har velat, men aldrig haft tid till. Det brukar vara bland det mest tillfredsställande som finns – ingen pengajakt, bara njutning. Och det känslomässiga näringstillskottet är ovärderligt.

Kärlek: Dina privata relationer ser ut att bli lite svävande i år. Under årets första halva verkar du vara osäker på om förhållandet du har verkligen ger dig det du behöver. Du är inte uttråkad, men du vill ha en ömsesidig förståelse, något mycket djupare än att bara få varandra att skratta. Senare på året ser det ut att hetta till lite, men du blir också mer defensiv. Ett avgörande ögonblick uppstår i november då avgörande sanningar äntligen kommer upp till ytan – förhoppningsvis löser sig allt då.

Karriär: Karriärmässigt är de senaste årens turbulens förbi och din arbetssituation blir mer stabil. Fast om du under sommaren blir erbjuden utökat ansvar, där du kan få utlopp för din kreativitet, ska du tacka ja. Ekonomiskt går du in i en period med hårt arbete och hög avkastning. Det är bra, men enbart pengar har aldrig varit någon morot för dig – se till att du har gott om fritid också.

Stenbocken 22/12–19/1

Äntligen är Saturnus, din styrande planet, tillbaka i ditt tecken, för första gången på den här sidan millennieskiftet. Det är det här du har väntat på. Nu behöver du inte längre lägga all din energi på projekt som i slutänden avbokas, inte heller se på när andra tar åt sig äran för det du har åstadkommit. Enligt dig borde det finnas en enkel korrelation mellan ambition, ansträngning och handling som sedan stakar ut en människas karriär – hela vägen till toppen. Med Saturnus och Stenbocken till hjälp är det exakt vad som kommer att hända. Du kan inte få bättre förutsättningar. Det finns även ett långsiktigt perspektiv. Saturnus återkomst till Stenbocken utgör slutet på flera planetära långtidscykler, så du befinner dig i slutfasen av privata och jobbrelaterade projekt som påbörjades för länge sedan. Du har varit tvungen att vänta på framgångarna, men nu har du faktiskt uppnått alla uppsatta mål – det har med andra ord varit mödan värt. Det innebär också att du inom ungefär två år har åstadkommit allt du föresatt dig och måste lägga upp en ny plan, men det kan vänta. Fokusera i stället på de enorma framgångar den kommande perioden för med sig.

Kärlek: Även i ditt privatliv händer mycket. En av årets förmörkelser – som infaller under sommaren – medför en drastisk förändring: om det inte finns någon speciell person i ditt liv så kommer det snart att göra det och det dröjer inte länge innan ni är ett etablerat par. Eller, om du redan har en relation, så kommer era band att knytas ännu hårdare inför framtiden. Samtidigt går Uranus, överraskningarnas planet, in i kärlekssektorn på ditt horoskop, vilket skulle kunna innebära en ny förbindelse av det mer vågade slaget. Om du trodde att alla dina relationer såg likadana ut, kommer den här sommaren att visa något annat.

Karriär: Ditt arbete retas lite med dig i år. Du kommer sannolikt inte att byta yrkesbana – du är ju så nära att nå dina mål – men du kan få möjlighet att återgå till en tidigare position eller projekt. Det är ingen degradering, bara en chans att upprepa något du gjort förut. Om du bestämmer dig för att tacka ja kommer du troligen märka att du gör ett mycket bättre jobb nu, vilket visar hur mycket du har utvecklats. Egentligen blir det bara en liten avstickare, för du är redan inne på en framgångsrik bana. Ekonomiskt ser året ut att bjuda på en del variation på grund av fler förmörkelser, men det du förlorar på gungorna tar du igen på karusellerna. Kanske får du en överraskning i februari.

Foto Hanna Stefansson

Tror du på horoskop?

'); jQuery('#polls-92').detach().appendTo('#polls-92-wrapper'); jQuery('#polls-92-loading').detach().appendTo('#polls-92-wrapper'); });
Loading ... Loading ...