Årets horoskop 2017 – så blir året för dig!

Är 2017 året då du träffar en ny kärlek eller får drömjobbet? ELLEs astrolog Bernard Fitzwalter har svaret – och det nya året har mycket att erbjuda. Det här är en period för nya idéer, styrka och självförtroende – och en smula mod.
19 december, 2016

MISSA INTE DAGENS HOROSKOP – VARJE DAG PÅ ELLE.SE >

Väduren
21/3–19/4

2017 blir i det närmaste ett perfekt år för dig. Bara ett par veckor in kommer Mars, som är din styrande planet, tillbaka in i ditt tecken. Du fylls med ny energi och visshet och utvecklas i en takt som verkade omöjlig förra året. Tillvaron visar upp sin bästa sida – och du älskar det. Slutet av februari är avgörande. Mars möter Uranus, den planet som inspirerar till förändring, och om du ska byta riktning någon gång under året, eller påbörja ett nytt långsiktigt projekt, så är det nu. Du har upplevt Mars och Uranus tillsammans förut – 2013 och 2015 – och varje gång erbjöd de en rad möjligheter där du kunde välja fritt. Men det här smörgåsbordet med intressanta vägval för framtiden kommer bara att dukas upp under fyra tillfällen för Väduren, sedan blir det inga fler. Visserligen återstår ett tillfälle under 2019, men det har en lite sista-minuten-känsla över sig och då kanske det inte finns så många valmöjligheter kvar? Men nu finns det fortfarande flera möjligheter för dig och om du ännu inte har samlat mod för att prova dina vingar, så borde du nog göra det nu.

Relationer: När det gäller känslolivet kan året delas in i två halvor. De första månaderna är härliga, men går i ett väldigt långsamt tempo. Ändå är det här den tid på året då du är som mest aktiv och upptagen med allt annat i livet, och under Mars och Uranus inflytande fattar du vågade beslut kring framtiden. Kanske blir det här din tillflyktsort från allt annat som händer? Du kanske klamrar dig fast vid en gammal relation som du önskar lyckas hålla liv i även om du väljer en ny väg i livet. Men förhållandet verkar helt sakna energi, eller vilja att ta sig vidare, och eftersom resten av ditt liv utvecklas kan det hända att kärleken hamnar på efterkälken. Perioden mellan juli och november är mycket bättre. Nu blir det riktigt passionerat och tanken på en gemensam framtid finns där till skillnad mot förut. Det kan mycket väl vara samma förhållande, som på något sätt överlevt den tråkiga perioden, men troligast är att du har en ny relation. En sak är emellertid säker, den andra halvan av året passar dina känslomässiga behov mycket bättre – och ger dig mycket bättre framtidsutsikter.

Karriär: Det här året är gynnsamt för din karriär, och om du tyckte att du halkade efter lite förra året så har du nu möjlighet att ta igen det du förlorat för att återigen hamna i främsta ledet. Det blir några viktiga beslut att fatta i juni och juli och de ger stora konsekvenser oavsett vilken väg du tar. Men du är väl medveten om vad som står på spel och du kommer inte att ångra dina val. Slutet på året för med sig belöningar och förpliktelser; du är helt klart på väg uppåt. Ekonomiskt sett blir den bästa perioden från mars till juni, fast de långsiktiga investeringarna börjar växa till sig från oktober och framåt.

Oxen

20/4–20/5

Du är lite osäker på vilken väg du ska ta. Det uppstår flera tillfällen under året då du bestämmer dig för en sak och förbereder dig på att gå i den riktningen, men sedan ändrar dig och stannar där du är. Några veckor senare ändrar du dig igen och avslutar det du påbörjade tidigare. Mot slutet av året kommer du ha gjort stora framsteg, men tveksamheten och osäkerheten ger intryck av att du ändrar dig för att du måste, snarare än för att du vill. Kanske är du bara försiktig och vill förvissa dig om att du har fattat rätt beslut innan du tar det där sista, avgörande steget. Det här är som allra tydligast i ditt privatliv.

Relationer: I januari och februari blir du allt mer involverad i en relation och ni tar det hela mycket längre än du planerat, men du sveps med av de överväldigande känslorna – du vill inte att det ska stanna upp – och fortsätter. Men hur långt och snabbt det än går verkar din partner hela tiden befinna sig ett steg framför dig och efter ett tag känns det som att förhållandet håller på att glida dig ur händerna, i en riktning du inte vågar följa med i. Du behöver en omedelbar paus för att hämta andan och anpassa dig till den nya nivå ni befinner er på – men förhållandet eskalerar för varje dag och inget av det du gör för att hålla jämna steg räcker till. Vid det här laget har du hamnat långt bort från din comfort zone och det trivs du inte med, så du backar. Erfaren- heten var dock inte bortkastad. Du har lärt dig mycket på väldigt kort tid och du har överraskats av hur långt du kan driva på dig själv. I början på juni fattar du några viktiga beslut: de är inte av den sorten som du pratar öppet om, utan är snarare löften du ger dig själv om framtiden och kommande kärleksaffärer. I början på oktober får du möjlighet att testa dina nya regler och den här gången har du total kontroll över händelseförloppet. Det är precis lika intensivt och spännande, men känslan av att gå för långt och tappa greppet är borta. Du mår mycket bättre nu. Så mycket bättre att du snart börjar fundera över att göra relationen permanent och du pratar om vilken riktning du vill att ni ska ta under resten av året.

Karriär: Mönstret ser liknande ut i ditt arbetsliv: du gör framsteg, men måste prova dig fram ett par gånger innan du känner dig bekväm. I början på året är du väldigt nöjd med din position, men när våren närmar sig börjar du känna dig en smula besviken. Kanske är du uttråkad, eller så känns det som att du har kommit till vägs ände och behöver hitta något nytt. Men efter noga övervägande bestämmer du dig ändå för att stanna kvar. I augusti får du däremot en stark känsla av att du inte kommer längre – så du bryter upp. Skulle det ha varit bättre med ett uppbrott i februari? Det är svårt att säga. När det gäller att sätta sprätt på pengar och ha kul ser juni ut att vara den mest gynnsamma perioden. Augusti är också en viktig månad: du märker att de hinder som hittills stått i vägen för dina ambitioner – och planer på rikedom – börjar minska, för att snart försvinna helt.

Fiskarna

19/2–20/3

Under det här året måste du vara tydlig och bestämd i dina handlingar, vilket är lättare sagt än gjort. Du känner dig bekvämare med att bara flyta med, men i år räcker inte det. Faktum är att du måste ta en tydlig ståndpunkt i en viss fråga. Det spelar egentligen ingen roll om du vinner eller förlorar, det viktiga är att du tar ställning och inte bara håller med majoriteten. Vid två tillfällen, när vår går mot sommar och när sommar går mot höst, tvingas du riskera din position genom att stå upp för en viss sak – sannolikt vinner du den första gången och förlorar den andra, fast resultaten är långt ifrån säkra. Det är den här sortens lek som skyttar och tvillingar brukar roas av, men för dig är den skrämmande och du känner lättnad när fasen är över. December är raka motsatsen: Uranus gör inte längre livet oförutsägbart och Jupiter dämpas av Neptunus. Alla dina spänningar släpper och du är lycklig. Du slipper vara defensiv, du kan vara och göra precis vad du vill.

Relationer: Ditt privatliv under 2017 domineras av de händelser som framkallas av årets första förmörkelser – de inträffar i februari, väldigt nära din styrande planet Neptunus och i ditt eget tecken. Det är den sista av en serie förmörkelser i Fiskarna, en sorts rest från förra året, men fortfarande väldigt kraftfulla. Det som händer är att du klart och tydligt får mod att tala om vad du verkligen vill ha ut av ditt förhållande. Tidigare har du tyckt att det är lättare att anpassa dig efter vad andra vill, att böja dig för att passa in och att hitta vägar runt minsta hinder. Men det är ett väldigt passivt förhållningssätt i en relation, du tillåter dig att bli formad av den andra och de omständigheter som fört er samman. Nu måste du själv ta initiativet, ställa krav och sätta upp villkor som din partner får förhålla sig till. Det känns väldigt ovant, men du anar att du har fått en sällsynt möjlighet att bli lycklig på dina egna villkor och att du måste ta chansen. Resultatet är fantastiskt, förmodligen för att du hanterar det hela som en sorts scenograf – du skapar inte bara förutsättningarna för kärleksrelationen, utan även för miljön och tillvaron ni lever i. Du blir belönad både bildligt och bokstavligt, och om du tidigare haft farhågor så är de helt borta i oktober. Och vid det laget är det inte längre någon lek, det är allvar.

Karriär: Det här är förmodligen inte ett år då du totalt ändrar riktning i karriären, men du kommer definitivt att röra på dig. Så fort en tjänst som du vet att du kommer att trivas bättre på blir ledig intar du den genast – en förflyttning snarare i sidled än uppåt, men det känns ändå som en befordran. Ett smart drag. Din ekonomi är väldigt god och sannolikt bättre än väntat mellan februari och juni, i november får du dessutom en trevlig överraskning. Dina långsiktiga investeringar ser väldigt bra ut i år, men glöm inte innebörden av långsiktighet. De drag du gör, oavsett hur förmånliga de är, kanske inte ger utdelning förrän 2018.

Vattumannen

20/1–18/2

Under stora delar av det här året dras du i två olika riktningar: den ena styrs av Saturnus, som tycker att du ska bygga vidare på det du redan har, och den andra av Jupiter, som menar att du gör bäst i att bara lämna allt bakom dig och börja om med något bättre. Båda planeterna har rätt, men på olika sätt. Det har tagit dig – och Saturnus – väldigt lång tid att ta er dit ni befinner er nu. Förmodligen fler år än du vill erkänna, men låt oss säga att resan påbörjades i början på 2000-talet, eller till och med ännu tidigare. Det handlar om din livsinställning, din syn på hur världen borde se ut, vad du tycker är rätt och vad du vill åstadkomma. Alla jobb du har haft och alla förhållanden har varit stadier längs samma väg, som leder mot ett och samma mål. Du har redan klarat av det mesta av det du föresatt dig, så Saturnus tycker inte du ska sluta nu. Jupiter menar att alla resor ska hjälpa dig att komma till insikt och växa längs vägen, men att du faktiskt har tappat intresset de senaste månaderna och bara lunkar på. Det är dags att stanna upp och ta en ny väg. Sammantaget säger de här planeterna att det inte är för sent att göra stora och långsiktiga förändringar. Om det finns något annat du hellre skulle göra, gör det. Man lever bara en gång.

Relationer: Det här kan bli ett rätt tumultartat år för dina personliga relationer, med förmörkelser i både ditt eget tecken och det på motsatta sidan, vilket symboliserar din partner. Förmörkelser innebär ofta uppbrott, plötslig påverkan från ett nytt håll eller påtvingade förändringar, och den här gången betyder de sannolikt att dörrar stängs, snarare än öppnas – så var beredd på påminnelser om att relationen inte är så stark som den kan verka utifrån sett. Om du verkligen tittar efter kanske du kan skönja några sprickor. En av de här antydningarna kommer i februari, så diskret att du lätt kan missa den, men om du lyckas snappa upp meddelandet så kommer du inte att ta miste på det – och det kommer att krävas omedelbara åtgärder. Ni behöver inte nödvändigtvis göra slut, men vissa saker måste förändras. Det kommer också att uppstå flera tillfällen när din partner inte verkar vilja ta nästa steg med dig. Är ni fortfarande på väg åt samma håll? Eller i samma hastighet? En av er kanske vill snabba på mot ett visst mål, medan den andra hoppas på att slippa. Prata igenom det ordentligt.

Karriär: Karriärmässigt gör du snabba framsteg, men de flesta sker under årets sista månader. Kanske känns det som att du står stilla under våren, men det är inte riktigt sant. December kommer dessutom att föra med sig auktoritet och makt som du inte bett om, så ta det varsamt innan du vant dig. Ekonomiskt ser det ljust ut i januari och du får en oväntad skjuts i april. I augusti ska du ta det lugnt, låt pengarna ligga och se vad som händer.

Stenbocken

22/12–19/1

Av alla tecken är Stenbocken den som förstår tid bäst. Du är den med mest tålamod och om det så skulle ta tio år för dig att nå ett mål så härdar du ut. Men även de längsta cyklerna har sina slut och interaktionen längst ner i ditt diagram mellan Saturnus, din styrande planet, och Uranus, visar att ramverket kring ditt liv och din livsstil sedan länge har varit i behov av förnyelse. Mot slutet av året har Saturnus återvänt till ditt tecken vilket påbörjar en ny cykel av tillväxt och utveckling för dig, och efter halva 2018 kommer dessutom Uranus att ha förflyttat sig till en annan sektor av himlen. Alltså närmar sig båda de här inflytelserika planeterna tiden då det är dags att förflytta sig. Det betyder: uppbrott innan nystart och nedbrytning innan återuppbyggnad. Det här är ett år som lämpar sig för tillbakablickar och för att ta itu med ouppklarade affärer från de senaste åren – sedan kan du gå vidare. Du kan mycket väl tycka att en hel del av det här inte är aktuellt eller intressant, så du kan antingen låta det vara eller göra dig av med det. När du väl är inne i processen kommer du att bli förvånad över hur mycket du inte behöver eller vill spara.

Relationer: I privatlivet har du en stor fråga som behöver få svar. Vill du att ditt nuvarande förhållande ska bli en del av fundamentet till den nya framtid du jobbar på, eller vill du börja om på egen hand för att sedan förenas med förhållandet. Det är två helt olika alternativ. Det beror på om du tycker att relationen är ett sant parförhållande, eller en allians som delar samma ambitioner och syn på framtiden. Under vårmånaderna kommer det att bli många diskussioner om detta och kanske kan ni fatta några överraskande beslut i början på sommaren. Men det finns ingen anledning att skynda, ni kan ta god tid på er att finna svaren. Det är viktigare att det blir rätt än att ni väljer något snabbt och smidigt, men som blir fel i slutändan.

Karriär: 2017 är ett fantastiskt år för din karriär – utan tvekan decenniets bästa. Allt du vill ha kan du få. Men du kan inte bara sitta och vänta på att få det serverat, du måste själv ta initiativet och kanske ge dig in på saker du ännu inte provat. Målet med det här året bör vara att få ett större inflytande och inte bara att sikta högre, även om det givetvis är bra om du kan åstadkomma båda. Var beredd på att ta risker. Jupiter befinner sig i toppen av ditt diagram under hela våren och sommaren, så du kan knappast misslyckas. Det här borde ge dig självförtroende nog att göra saker du normalt sett inte skulle våga.

Din ekonomi under året är intressant. Vanligtvis är du välorganiserad när det gäller pengar, men det här årets förmörkelser inträffar i pengasektorn av ditt diagram och det kan förorsaka några svackor som du inte kan påverka. Men du behöver inte oroa dig. September kan bli en kostsam månad, och oktober extravagant – vilket är samma sak, fast roligare – men framåt nyår har du full kontroll igen.

Skytten

22/11–21/12

Du kommer sannolikt att tillbringa stora delar av det här året med att irra runt. Du känner dig tillbakahållen, är uttråkad och vill slå dig fri. Det finns goda skäl till att du känner såhär och så fort du har analyserat dem måste du se till att använda din frustration på rätt sätt. Den största anledningen till att du känner dig tillbakahållen är Saturnus långvariga närvaro i ditt tecken. Saturnus är inte nödvändigtvis en dålig planet, hans känsla för plikt och organisering kommer alltid till nytta. Men du har aldrig tyckt om honom och då han har befunnit sig i ditt tecken sedan slutet av 2014 har du fått nog och vill bli av med honom. Och så kommer det att bli, men inte förrän i slutet av året. Till dess måste du ha tålamod. Samtidigt är din styrande planet Jupiter på spralligt humör i en del av himlavalvet han tycker om, han kommer ständigt på nya idéer och bus för att underhålla dig. Men du måste fundera över hur mycket av det där som egentligen är användbart. Skulle du ha brytt dig om dessa upptåg ifall du inte kände dig tillbakahållen av Saturnus? Förmodligen inte.

Relationer: Även i privatlivet är känslan av frustration närvarande. Du tycker att ditt nuvarande förhållande har tappat gnistan och du behöver hitta en ny riktning – eller ett nytt förhållande. Vare sig det blir det ena eller det andra så kommer du sannolikt att överreagera, men spänningen mellan Jupiter och Uranus under de första månaderna gör att du vill frigöra dig från allt, såväl det goda som det onda, och det är svårt att stå emot. Som alltid förverkligar du dina idéer omedelbart, för att sedan inse att du har gått för långt. I mars och april är du djupt ångerfull och anstränger dig för att reparera den skada du åstadkommit – men se upp så du inte överdriver och i stället kväver förhållandet med sentimentalitet. Det dröjer ända till maj innan allt är bra igen och du har verkligen lärt dig en läxa. Det uppstår några spänningar i september, men den här gången är diskussionerna faktiskt givande och inriktade på framtiden – och du känner dig inte längre instängd.

Karriär: Jobbmässigt blir slutet av augusti den mest avgörande perioden. Då får du möjlighet att göra något helt annat, och även om det kanske inte passar in i dina planer bör du ändå överväga det. Du skulle få användning av dina verkliga styrkor och tillfälle att visa vem du är. Kort sagt: det är ett val ditt hjärta skulle göra snarare än din hjärna. Det kanske dröjer flera år, eller ett helt decennium, innan du får en sådan här chans på nytt – kan du vänta så länge på att bli tillfrågad igen?

Som alltid behöver ekonomin ses om och det kan vara så att du tar några risker du inte har råd med, först i mars och sedan i augusti. Mot slutet av året kan en begränsad budget hålla nere din shopping, men det kan också ha en lugnande effekt i och med att dina ojämna inkomster jämnas ut, vilket är något bra i det långa loppet.

Skorpionen

23/10–21/11

Under 2017 är det viktigt att du inte låter dig dras tillbaka i det förflutna. I början på året kommer du på dig själv med att tänka på sådant som hände för två eller tre år sedan och slås av detaljer du inte tänkte på då. Det är väldigt lockande att försöka hitta sätt att få tillbaka det du förlorade och ”återta” den delen av ditt liv igen, men i så fall sjunker du bara djupare ner i en svår situation. Du har gått vidare och måste släppa taget.

Relationer: Privat inleds året med en överraskning – en önskan du haft länge går i uppfyllelse. Det låter enkelt men är faktiskt väldigt komplicerat, för det här är något du har längtat efter men aldrig trott skulle hända. Men nu sker det alltså. Du vet inte riktigt hur du ska hantera situationen. Du kanske inte ens är redo att erkänna för dig själv att det faktiskt var det här du ville. Var själva drömmen bättre än verkligheten? Oavsett hur du väljer att ta det så vet du att detta kan förändra ditt liv helt. Du upplever att du inte har någon kontroll över framtiden, vilket är både spännande och skrämmande på samma gång. Var inte för kalkylerande, det här är ett beslut du ska fatta med hjärtat, inte hjärnan. Välj det alternativ som gör dig lyckligast, så slipper du ångra dig senare. Under resten av året är romantiken aldrig långt borta. Venus och Mars tillbringar sommaren med att jaga varandra över himlavalvet och den energin kommer att påverka dig vid flera tillfällen – så som i maj, juni och augusti. Varje tillfälle erbjuder intressanta möten och möjlighet för att något ska kunna utvecklas, du vet inte riktigt vad men det är det som gör det så spännande. Vid ett tillfälle ser det ut att bli allvar, men du släpper det och föredrar vänskapen mellan er.

Karriär: Karriärmässigt borde 2017 vara ett av de allra bästa åren. Din styrande planet Mars färdas högt och snabbt. Under tio månader befinner han sig ovanför horisonten av ditt horoskopdiagram och avslutar året i ditt tecken. Föreställ dig hur du sveper fram och kammar hem framgångar och utmärkelser och sedan knyter ihop säcken när året går mot sitt slut. Ungefär så blir det. I slutet av augusti kan du få en möjlighet att ta ett rejält kliv uppåt och erbjudandet får dig att stanna upp och fundera. Det kan vara så att tiden för just den yrkesrollen har passerat, så att tacka ja vore i själva verket att backa – och som sagt; att återvända till det förflutna är precis vad du ska undvika i år. Så tänk efter väldigt noga innan du tackar ja, gör det bara om du har full kontroll över din utveckling och vänd det till något framåtblickande. Din ekonomi förbättras avsevärt – men inte förrän i slutet av året. Det skulle stämma bättre att säga att du får god ekonomi 2018, men du känner av förändringen redan i november och december 2017. Du rider dock på en liten våg av tur i mitten på året, så maj och juni blir också bra.

Vågen

23/9–22/10

Det här är möjligheternas år. Oavsett om du tar första bästa chans, flera stycken eller ingen alls, så är det helt upp till dig. Men när december kommer kan du inte stå och säga att du aldrig fick några chanser. Allt kommer till dig genom påverkan från Jupiter, som befinner sig i ditt tecken mellan januari och oktober. Han stannar ungefär ett år i varje tecken innan han ger sig av, så du måste passa på att utnyttja honom när du kan. Allt du påbörjar under ett år då Jupiter befinner sig i ditt tecken kommer att gro och växa till sig i flera år, så nu är bästa tiden att fundera över hur livet ska se ut under resten av decenniet – och var du vill befinna dig på 2020-talet. Bli inte nedslagen om de första planerna misslyckas eller om du ger dig in på något som du senare ångrar; Jupiter låter dig prova om och om igen, ända tills du hittar det du vill ha. Du upplever ett bra exempel på det här i augusti, då något du verkligen hade hoppats på går helt fel. Men bara två veckor senare hittar du något bättre. Med Jupiter på din sida kan du egentligen inte förlora.

Relationer: I privatlivet ägnar du första halvåret åt ett förhållande som verkar ha fler nackdelar än fördelar. Som vanligt prioriterar du relationen och struntar i dina egna behov, du ger allt men får inget tillbaka. I april inser du att du har gjort vad du kan och i början på juni bestämmer du dig för att leva ditt eget liv igen. Du ser gärna att förhållandet håller för detta, men har varken mer tid eller energi att lägga ner på det. Sommaren ser ut att bli lugnare och du får tid över till annat, men plötsligt – och helt oväntat – får du kontakt med någon du kände för länge sedan och det slår genast gnistor mellan er. Är det detta du borde satsa på? Och kommer det att bli bättre den här gången? Eller söker du bara tröst hos någon som hade känslor för dig en gång i tiden, med tanke på alla svårigheter du gått igenom under årets första halva? Svaret på alla dessa frågor är ja, till viss del. Allt du vet med säkerhet är att du mår bättre än du har gjort på länge – även om du har lite dåligt samvete. Den initiala passionen avtar efter oktober och ni kanske bestämmer er för att inte fortsätta träffas, men ditt självförtroende är återställt och du kan återigen se på dig själv som en person som kan älska och bli älskad – och det betyder mycket för dig.

Karriär: Det här blir ett utmärkt år för din karriär, Jupiter är på din sida och alltid redo att hjälpa till. Din ekonomi är också god, speciellt mot slutet av året. Faran är att du kan känna dig låst – kanske kräver det perfekta jobbet att du skriver på ett långsiktigt kontrakt. Men om du hoppas på att kunna vara flexibel även fortsättningsvis för att få tid att utforska olika saker, i synnerhet med tanke på allt du gått igenom, så ska du följa ditt hjärta. Frihet är svårt att uppnå, men lätt att förlora.

Jungfrun

23/8–22/9

Låt 2017 bli året då du börjar planera för framtiden. De stora planetära händelserna, de mellan Saturnus och Uranus, sker i de sektorer av ditt horoskopdiagram som rör din nuvarande position och dina ambitioner för framtiden. Har du tagit för givet att om du stretar på som vanligt och gör ditt bästa, så hamnar du till slut där du vill? Det är tyvärr omöjligt. Precis som Saturnus och Uranus så måste du riva det du har för att kunna göra plats för något bättre. I stället för att bara gräva där du står ska du fundera över var du vill befinna dig om fem eller tio år. Tänk i stora drag och strunta i detaljerna – dem kan du ta itu med när det blir aktuellt. Kanske behöver du en liten knuff för att kunna ta det där viktiga första steget, och i så fall kan förmörkelsen i augusti bidra genom att understryka att en viss period i ditt liv är över och att du inte kan vända tillbaka. Om dörren till det förgångna stängs så finns det bara en väg att gå – framåt.

Relationer: Det händer viktiga saker i ditt privatliv. I början på året är du osäker på vad du vill med ditt nuvarande förhållande. Du bestämmer dig för att låta allt vara som det är och sedan se vad som händer, men det är mer av slentrian än en egentlig önskan. Allt detta förändras i februari då relationen går in i en ny fas, kanske på grund av en ny bekantskap som ger dig ett annat perspektiv och som får dig att fundera över saker som du tidigare sopat under mattan. Det är inga frågor som du kan svara på omedelbart, det kommer att krävas många diskussioner och sannolikt kommer du ändra dig flera gånger – men under tiden kommer du få en tydligare bild av situationen och tänka på den långsiktigt i stället för att bara försöka lösa problemen här och nu. I slutet av april kan det verka som att ni inte har gjort några framsteg alls, men i själva verket har ni kommit långt och förhållandet är mycket starkare. Därefter blir allt bara bättre och bättre, och slutet av sommaren blir en period du aldrig kommer att glömma. Till sist, när året går mot sitt slut, rör sig Saturnus – tidens och strukturens planet – in i kärlekssektorn av ditt horoskopdiagram och understryker det långsiktiga i beslutet som du nu är redo att fatta. Du har kommit väldigt långt på tio månader.

Karriär: I arbetslivet verkar det som att du är ovillig att ta några nya initiativ det här året. Intentionerna finns där och du har bra idéer, men när det blir skarpt läge backar du. Anledningen kan vara att du oroar dig för att inte ha tillräckligt med ekonomisk back up för att fullfölja dina planer. Det kan stämma under årets första månader, men från och med juni borde du märka av en klar förbättring av finanserna och detta håller i sig året ut. Så när du tvekar igen i augusti har det inte med ekonomi att göra, utan självförtroende. Tro på dina förmågor, ta ett rejält kliv framåt och blicka inte tillbaka.

Lejonet

23/7–22/8

Solens och månens förmörkelsecykler tar sig baklänges genom alla stjärntecken och har återigen hamnat i Lejonet, där de stannar kvar under två år. Som alltid medför de förändringar, fast inte av den sort du vill ha och jobbar för – de för med sig oväntade händelser och erbjuder nya framtidsutsikter som du aldrig kunnat förutse. Du kan kämpa emot om du vill, men till slut kommer du att ge efter. Sedan inser du att förmörkelserna faktiskt har hjälpt dig att komma vidare och att ditt liv blivit bättre. Det här är helt enkelt ödets sätt att få dig att göra det du måste och att ta den väg som är menad för dig.

Relationer: Sannolikt är det i ditt privatliv som förmörkelsernas effekt kommer att märkas mest. Den första, i februari, är knappt kännbar, men ändå tillräcklig för att du ska tycka att allt känns lite jobbigare. Omständigheterna är inte lika gynnsamma som tidigare och du borde fundera över om du verkligen ska fortsätta på samma bana. I augusti får du en tydlig indikation på att du har nått vägs ände, du måste stanna upp, eller till och med vända om. Din första reaktion på detta blir sannolikt ilska: hur kan det här hända dig efter allt du har gjort! Men ödet har givetvis ingen respekt för status eller hur mycket något har kostat. Efter några dagars upprörd argumentation, både med dig själv och din partner, bestämmer du dig för att acceptera faktum och att göra det du borde ha gjort för flera månader sedan. Du upplever att du blir tvingad in i det och att det inte finns några andra alternativ, vilket stämmer till viss del. Men om du försöker se möjligheterna med allt så blir det en mindre plågsam erfarenhet. Förmörkelser fungerar bättre om man är följsam i stället för att göra motstånd – och i det långa loppet är de alltid av godo. I slutet av december, efter att ha tillbringat hela året där, lämnar Saturnus kärlekssektorn av ditt diagram. Kanske befann han sig där för att ge relationen stabilitet, men nu när förmörkelserna har fått dig att fatta ett avgörande beslut så behövs han inte där längre. Du inser nu att du har mer frihet än du kunde ana under sommaren – och i stället för att känna dig begränsad av valet du gjorde är du mer optimistisk.

Karriär: I yrkeslivet stöter du på oförutsedda hinder i mars och april. En förtroendekris uppstår när du inser att ett stort projekt som du är involverad i inte är så noga förberett som det sagts. Ju fler frågor du ställer, desto fler problem hittar du, och du börjar tvivla på om du verkligen vill vara delaktig. Till slut bestämmer du dig för att du vill det, men du är inte lika godtrogen och aktar dig för att bli ekonomiskt involverad. I juni eller juli löser sig allt, men upplevelsen har skakat dig. I augusti blir det bekymmersamt rent ekonomiskt, men inte särskilt länge. I september och oktober borde dina finanser vara normala igen.

Kräftan

21/6–22/7

Att ta stora kliv framåt kommer aldrig vara något du njuter av, men när du väl sätter igång roas du ändå av att återuppfinna dig själv och din livsstil. Tänk på månen, den himlakropp som styr ditt tecken: visst förnyar den sig varje månad? Alltså kan du det också. Och du kan trösta dig med att allt du gör det här året inte bara handlar om att förändra livet, utan också om att förbättra det. Så när du har vant dig vid tanken på att säga farväl till några av dina favoritprylar, som säkerligen har hängt med alldeles för länge, så kommer du faktiskt att tycka mer om ditt nya liv än ditt gamla och förundras över att du väntade så länge.

Relationer: Under större delen av året ser ditt privat-liv likadant ut som det alltid gjort, men när sommaren går mot höst börjar det hända saker. I oktober går Jupiter in i kärlekssektorn av ditt diagram och får strax därefter sällskap av Venus och Mars. Om ditt kärleksliv vid det här laget bara består av en fika då och då så kommer du överväldigas av hur snabbt det övergår i en djup och passionerad relation som betyder lika mycket för er båda. Du kanske undrar vilka magiska ord du yppat för att allt detta skulle ske, men svaret är helt enkelt att tiden var inne och ni sveps med av energierna. Om du redan är seriöst involverad så kan du räkna med att det blir ännu mer seriöst, eller att ni tar nästa stora steg i utvecklingen, oavsett om du är redo eller inte. Jupiter känner inga gränser, såvida de inte sätts av Saturnus, vars position i slutet på året kanske dämpar det hela något och får dig att tänka över hur du vill att förhållandet ska se ut i långa loppet.

Karriär: De största förändringarna det här året sker dock i din karriär – och eftersom den har en omedelbar effekt på din ekonomi och det liv du lever verkar allt hända på en gång. I mars och april får du mycket beröm på arbetet, kanske till och med någon sorts utmärkelse, vilket får dig att känna uppskattning och att du har hittat det du ska göra i livet. Men de yttre planeterna låter sig inte motstås och den tunga pressen från Saturnus och Uranus får dig att fundera över andra karriärmöjligheter, kanske kan du dra nytta av dina nyvunna framgångar för att öppna dörrar du tidigare inte vågat. Allt ser mycket lyckosamt ut och under sommaren tar du steget och inser att du kanske inte får fler chanser. Resultatet blir en total omvandling. Du kommer att känna dig som en helt ny person, med ett helt nytt liv – och du förändrar allt som speglar just det. Du har stigit i graderna, på alla sätt och vis. Ekonomiskt kan det se lite bekymmersamt ut i februari, men det är inte så illa som det verkar. I augusti får du ett helt nytt synsätt på pengar, men det beror troligen på din nya position mer än något annat.

Tvillingarna

21/5–20/6

Det här året handlar helt om att undkomma press och förpliktelser. Du kommer genast att märka hur tillvaron börjar förändras och att en mängd nya dörrar öppnas. Du vill ta reda på allt du kan om dem och se vad som finns på andra sidan, men samtidigt vill du hålla dig i rörelse och tar hellre på dig rollen som engagerad observatör än låter dig svepas med i den drastiska förändring som kanske kan bli för mycket. Genomgående för hela året är att du presterar som bäst när du hamnar i en situation utan förpliktelser, och så fort du låter dig begränsas, eller när du måste leva upp till specifika förväntningar, mår du dåligt.

Relationer: Kan det vara så att du föredrar att leva utan förpliktelser även privat? Det verkar så. Under de två större planetära skiftena under 2017, när Jupiter och Saturnus byter tecken i slutet på året, så placerar sig båda två i emotionellt känsliga delar av ditt horoskopdiagram vilket du garanterat kommer att märka. Saturnus förflyttning visar att din relation som den ser ut i dag helt enkelt är för seriös, och även om intentionen faktiskt var att lägga grunden för någon stabilt så känner du dig mer trängd än trygg. Det enda du tänker på är att frigöra dig. Det kan ta större delen av året att diskutera det här med din partner, men till slut kommer ni att enas om en mer lättsam och mindre förpliktigande nivå på förhållandet, vilket blir en enorm lättnad. Många kommer påpeka att det blir början på slutet för er, men i stället är det tvärtom. Om en dörr är låst så kommer personen bakom den att göra allt för att ta sig ut, men om dörren är olåst finns inget behov av det och personen stannar. Samtidigt kan Jupiters förflyttning visa att du fokuserade för hårt tidigare, kanske på att uppnå ett specifikt mål med förhållandet. Och som sagt, genom att minska på pressen så ökar chanserna att ni når målet. Slutet på året ser mycket lovande ut. Vid det laget har ni ändrat på förhållandets premisser och du känner hopp inför er framtid tillsammans – din styrande planet Merkurius befinner sig i relationssektorn och får dessutom sällskap av Venus. Bättre förutsättningar än så kan man inte önska sig.

Karriär: Den mest betydelsefulla framåtrörelsen i din karriär inträffar under årets första veckor. Du blir troligen erbjuden en väldigt utmanande och krävande position och förmodligen tackar du ja. Men så fort du har börjat inser du att det är ett arbete som omöjligt kan göras ordentligt och som kanske egentligen inte ens behövs: du befinner dig i ett utsatt läge och kan inte ta hem segern. Som tur är inträffar en förmörkelse i februari, det ger dig en nödutgång och en möjlighet att börja på något helt nytt. Kanske är det inte ens i närheten av det du gör för tillfället men det ser du som en fördel. Eftersom du vill fly fältet tar du chansen och nu slipper du åtminstone ifrån den tidigare pressen. Du får möjlighet att fundera över vad du verkligen vill. Rent ekonomiskt är januari och juli de bästa månaderna. Se till att inte göra av med för mycket pengar i mars, hur gärna du än vill ha vissa saker!

MISSA INTE DAGENS HOROSKOP – VARJE DAG PÅ ELLE.SE