Årshoroskop 2015 – så blir året för dig!

15 december, 2014

ELLEs årshoroskop 2015 – året framför oss!

Efter tre års stress och osäkerhet kan det kommande året äntligen erbjuda lite ljusare astrologiska förutsättningar. Ända sedan sommaren 2012 har vi påverkats av stridigheterna mellan Uranus och Pluto. De två planeterna – som båda står för omvälvning och förändring – har tillintetgjort det sena 1900-talets värld för att istället börja bygga på något nytt. Drabbningar mellan de yttre planeterna förekommer vanligtvis tre gånger under en tidsram på ett eller två år, men den här perioden har varit ovanlig lång och svår, med inte mindre än sju linjeringar. Ännu återstår en av dessa – i mars 2015 – men nu har vi hunnit vänja oss och vet vad vi har att förvänta. Dessutom har vi sex lagt sex av dem bakom oss, så det värsta är över. Vi kan helt enkelt rycka på axlarna åt det hela och gå vidare.

Och sedan, som solsken efter regn, förändras allt. Uranus benägenhet att stå för det oväntade tar sig inte längre uttryck i en destruktiv konflikt med Pluto, utan mildras med hjälp av den optimistiska Jupiter – alla förändringar sker nu till det bättre istället för till det sämre. Lite av detta kunde märkas redan i slutet av 2014, men nu är effekten mycket starkare och med ett minskat inflytande från Pluto, i kombination med ökade influenser från Jupiter, så kommer våren 2015 att föra med sig mycket mer än bara härligt väder: förnyat självförtroende och en känsla av lättnad – som kommer att delas av alla.

Efter alla sorts kriser och motgångar är det fullt naturligt att vilja återställa saker till ett ursprungsläge, som för att låtsas att någon kris aldrig existerat. Eller så kanske man söker trygghet i en förgången era. Men den här gången finns ingen återvändo: Uranus och Pluto har gjort ett gediget arbete och det är lättare att börja på ny kula än att rekonstruera. De här krisåren har gjort klart för oss att världen inte längre är vad den har varit; allt från det sena 1900-talet och tidiga 2000-talet kan betraktas som historia. Det tar alltid tid för ett nytt århundrade att forma sin identitet och de inleds alltid med starkt inflytande från det föregående. Men nu är det 2015 och nästan en sjättedel av det 21:a århundradet har gått, vilket motsvarar två månader av ett år – så det är hög tid att vi lämnar 1900-talet bakom oss. Inspirerade och stärkta av entusiasmen från Jupiter och Uranus är våren 2015 det perfekta tillfället att ge sig ut på en ny resa, och riktningen är otvivelaktigt framåt.

Sommaren fortgår i samma stämning som våren, men senare – i augusti – går Jupiter över i ett nytt tecken. När han befann sig i Lejonet var han idérik med starkt självförtroende, men i Jungfrun blir han mycket svagare och tillvaron får ett lugnare tonläge. Den blinda entusiasmen och tron på att inget kan gå fel ersätts med något mer eftertänksamt. I september hamnar Jupiter under Neptunus inflytande, en märklig position som kan medföra antingen nya insikter och vägar framåt som vi aldrig tidigare kunnat föreställa oss, eller fallgropar för de av oss som är för sturska för att se efter var vi går. Ett par veckor senare kommer Saturnus, den krassa verklighetens planet, påminna oss om att inspiration bara är en del av ekvationen – det krävs handlingskraft och sunt förnuft också.

Men det är viktigt att de här höstliga influenserna sätts i sitt rätta perspektiv. Jämfört med det sönderfall som Uranus och Pluto stått för de senaste tre åren är det här petitesser; små snälla påminnelser om att vi efter den entusiastiska våren och sommaren bör ta det lite lugnare under resten av året – och att vi skall vara medvetna om att vi träder in i en helt ny era, för 2015 är ett år att verkligen se fram emot och njuta av. Och dessutom är de flesta av oss mer intresserade av hur Mars och Venus rör sig – krafterna bakom attraktion och romantik – än av de yttre planeternas stora manövrar. Till skillnad från förra året är Mars stark och målmedveten genom hela 2015 och han möter Venus hela tre gånger, något som inte har inträffat sedan tidigt 1980-tal. Det astrologiska kärleksparet vill utan tvekan ta igen förlorad tid, och under ett år så fantastiskt som detta kan man lätt förstå varför.

 

Väduren

Många gånger när du inlett en ny period i ditt liv har du försiktigt stängt dörren till ditt förflutna, men 2015 gör du långt mer än så. Du smäller igen dörren, låser den, kastar bort nyckeln och barrikaderar den så den aldrig mer går att öppna. Det här är – måste understrykas – ett väldigt okaraktäristiskt beteende. Du är vanligtvis så mån om att börja på nytt, och så entusiastisk inför det nya som skall komma, att du helt enkelt aldrig bryr dig om att se tillbaka. Men av någon anledning får möjligheten att kunna säga att du gör det ena eller det andra för absolut sista gången, och att du aldrig mer skall återvända till ditt gamla liv, en enorm betydelse under 2015. Alla skeden i processen är precis lika njutbara och tillfredsställande, något att se tillbaka på senare – fast det du allra mest ser fram emot är att nå vägs ände och det faktum att du verkligen har lämnat ditt förflutna bakom dig.

Märkligt nog har du inget mål att ta sikte på, i alla fall inte inledningsvis. En solförmörkelse i ditt tecken under september kommer förmodligen att bli början på din berättelses nästa kapitel, men mellan det stora avslutet och det där nya sträcker sig hela sommaren, och då verkar du vara tillfreds med att bara flyta med. På ett personligt plan är det en behaglig tid. Du har tid att förnya gammal vänskap och att göra nya bekantskaper. Du kan omvärdera både dig själv och ditt liv och förändra det du känner för. Eller låta bli. Livet är precis så som du vill att det ska vara; du lever inte under någon press från vare sig vänner, familj eller någon annan. Det är det som är det fina. Och fast du inte har några egentliga planer för framtiden så räds du den inte på något sätt. Kanske beror det på att Saturnus, den förbehållande planeten, vars dystra närvaro fick framtiden att verka problemfylld, nu befinner sig på en helt annan plats än 2013 och 2014. Framtiden känns lättare och mer bekymmersfri – och du nöjer dig med det.

Det här är ett gyllene år för dina relationer. Svärmeriet mellan Venus och Mars, himlavalvets arketypiska kärlekspar, inleds i februari då de möts i ditt eget tecken efter nästan två år som åtskilda. Sedan möts de igen i september, i kärlekssektorn av ditt horoskopdiagram, och en sista gång i november. Oavsett i vilket stadium dina relationer befinner sig så kommer de att de utvecklas: om du är singel så inleder du sannolikt en ny romans; och om du redan har ett förhållande kan du räkna med att det blir mer seriöst, och så vidare. Mars och Venus befinner sig i närheten av varandra under hela året, så attraktion och begär är konsekvent på höga nivåer – om du någon gång ska följa ditt hjärta är det nu.

Gällande karriär är detta ett år som lämpar sig för planering snarare än agerande. Du har tid att överväga dina möjligheter och det finns ingen anledning att säga ja till första bästa erbjudande. I oktober och november kommer du att ha fullt upp igen, så vid det laget har du sannolikt funnit din nya roll. Ekonomiskt ser det bra ut, med mars och april som höjdpunkter. Sommaren blir dyr, men du har så kul att det inte spelar någon roll.

 

Oxen

Det mest slående med 2015 är hur mycket frihet du har jämfört med tidigare år. Du har tillbringat så mycket tid på en begränsad yta och vetat exakt var gränserna gått, och du har tänkt så mycket på konsekvenserna av överträdelser att du inte ens har varit i närheten. Precis som oxen på ängen har du din alldeles egna favoritplats, du stannar där och blir arg om du tror att någon försöker ta sig in på ditt territorium. Men det här året, däremot, har staketen runt ängen rivits och grinden står öppen; om du vill ta dig vidare så kan du det – och faktum är att det finns en hel vid värld där ute, med hundratals nya betesmarker att utforska. Allt du behöver göra är att lyfta huvudet och se efter.

Om tanken på att röra dig utanför din trygghetszon gör dig nervös finns det två saker som kanske kan hjälpa dig. Det första är att vem som än har fungerat som grindvakt, och sett till att du hållit dig på plats, helt enkelt inte kommer vara där under 2015, bortsett från en kort period under sommaren; det innebär att du kan agera på egna initiativ utan att någon talar om för dig att du inte kan. Och om du är osäker på i vilken riktning du ska gå så kommer himlakropparna att ge dig några försiktiga knuffar i rätt riktning, i form av såväl sol- som månförmörkelser under våren och hösten. Dessa kommer att skapa goda förutsättningar för dig och ge den styrka du behöver för att ta de där viktiga första stegen.

Samma frihetskänsla är närvarande också i dina relationer. Om du har hållit en relation på låg nivå på grund av externa restriktioner, som till exempel att inte ha möjlighet att ses så ofta som önskat, eller obearbetade känslor från tidigare förhållanden, så försvinner allt sådant det här året och du kan lugnt låta relationen utvecklas. Det kan ta några månader innan du inser fullt ut hur mycket ni kan göra tillsammans; din försiktiga natur och benägenhet att hålla dig inom vissa gränser har lagt grunden för mönster som är svåra att bryta. Men det bästa med all den här nyvunna friheten, och kanske det du njuter allra mest av, är tanken på att relationen har en framtid. Tidigare försökte du njuta av det lilla ni hade, men utan tro på att det någonsin skulle kunna bli det du egentligen önskade – nu kan du sikta mot stjärnorna och du har alla möjligheter att förverkliga dina drömmar. Det som händer i februari är intensivt och sexigt, kanske till och med hemligt ett tag; men när sommaren går mot sitt slut är förhållandet officiellt, stadgat och lyckligt. Precis som du.

Inom karriären är våren definitivt årets bästa period. 2015 inleds med att din egen planet Venus närmar sig toppen av ditt horoskopdiagram, framgångssektorn, och detta skeende håller i sig under årets första månader, så häng på och se hur långt det kan ta dig. Ekonomin kommer att vara något instabil med en osäker period i maj och juni; försök stabilisera din position och bygg upp reserver i juli och augusti. I september kan du behöva vara försiktig, men slutet av året ser ut att bli stabilt och pålitligt och du kommer att känna dig mycket säkrare vid det laget.

 

Tvillingarna

Ödets makter utmanar oss gärna till att göra vårt allra yttersta och uppenbarligen har du presterat riktigt väl de senaste månaderna, för under 2015 kommer du att stiga i graderna. Du kommer att märka hur allt blir lite svårare – sedan vänjer du dig vid de nya spelreglerna, satsar stort och börjar ta hem de höga poängen igen. Om du hade hoppats på en enkel match så är 2015 inte rätt period; men när du ser tillbaka i slutet av året och konstaterar hur långt du har kommit, så kommer du att vara nöjd med resultatet.

Graden av utveckling kommer att bero på hur mycket du anstränger dig, och det är faktiskt något positivt, för det innebär att du själv kan bestämma takten. Under största delen av året kommer de aktiva planeterna att befinna sig österut för din del. När de befinner sig på den sidan kommer handlingskraften och initiativen komma från dig själv; när de befinner sig på andra sidan så kommer stimulus att komma från andra, eller från yttre omständigheter, och sådant är mycket svårare att kontrollera. Självklart kommer det att uppstå tillfällen då du faller, eller gör misstag, och du kommer att önska att livet var så där enkelt som förr; men varje gång kommer du att resa dig inom två eller tre veckor och du drar lärdom av dina erfarenheter. Detta kommer att ske en gång i början på året, då du för första gången inser att spelreglerna har ändrats, sedan ännu en gång under sommaren och så en sista på hösten – de senare motgångarna kommer vara mer lätthanterliga än den första. Det låter tufft, men du kommer att ha många härliga stunder längs vägen, och en hel del roliga. Du kommer inte att vara det minsta uttråkad, vilket alltid är en stor fördel för dig. Det här årets utmaningar är precis vad du behöver.

Dina privata relationer kommer också att utvecklas. I april inträffar en månförmörkelse i kärlekssektorn av ditt horoskopdiagram, vilket medför en förändring av din egen roll i ett förhållande. Kanske upplever du att det befintliga inte längre är tillräckligt, och vill ha mer; eller kanske har du hållit uppe en fasad och bestämmer dig för att det är dags att vara mer öppen med vem du är och vad du vill. Det sker ännu en utveckling i september som tar dig ytterligare ett steg framåt. Det här låter väldigt riskabelt, lite som att försöka springa innan man kan gå, men det är egentligen tvärtom. Det finns en stark mening och mognad i det du gör. Du famlar inte i blindo i hopp om att finna något bra, du gör det du alltid har velat, fast på en nivå som du inte varit i närheten av tidigare – precis som med allt annat det här året.

I slutet av året står du inför ett karriärmässigt vägskäl. Det du erbjuds kan verka vara ett helt vanligt jobb, men om du betraktar det mot bakgrund av var du har befunnit dig och vart du är på väg, så kommer du att upptäcka att det innebär mycket mer än så. Det kommer att innehålla mycket av precis allt du står för och tror på – och med det sagt, att knyta an till sitt yngre jag, full av förhoppningar och nobla ideal, kommer att vara en värdefull prövning även om du bestämmer dig för att tacka nej till erbjudandet. Ekonomiskt ser det stabilare ut efter april, med höjdpunkter i maj och juli; men överlag ska du vara försiktig och tänka på framtiden.

 

Kräftan

2015 har mängder att erbjuda, men tempot är varierande och det innebär att du måste koncentrera dig på det du gör för att få bästa möjliga utdelning. Under årets början kommer det att uppstå en massa hinder, så när det känns som att du hamnat mitt i en trafikstockning är det tålamod som gäller. Försök att hitta något som distraherar eller underhåller dig medan du väntar. Så fort vintern är slut och våren tar sin början kommer allt att flyta på snabbare och det är då du måste vara skärpt för att göra det mesta av de erbjudanden som dyker upp längs vägen. Sommaren är bra, men några av de saker som begränsade dig under 2014 finns kvar – du kommer att kunna göra framsteg, men får hålla nere lite på takten. Du kan uppleva det som antingen frustrerande eller tryggt, men oavsett så är det bättre än att sitta fast och inte komma någon stans. Under hösten blir det ytterligare en snabb utveckling och plötslig hastighetsförändring och det är först framåt årets slut som du har full kontroll över det som sker. När du ser tillbaka i december kan du konstatera att du har kommit ganska långt, och du kommer att vara nöjd, speciellt efter att ha haft en så långsam start; men det här är definitivt ett år då du själv måste sitta bakom ratten – du kan inte bara luta dig tillbaka, lyssna på musik och stirra ut genom fönstret och hoppas på att få skjuts till målet.

När det gäller privata relationer kommer det här året att domineras av ett förhållande som inte bara påverkar dig känslomässigt, utan som också kommer att höja din sociala status. Under ett tag kommer ni att utgöra händelsernas centrum och motta uppmärksamhet och beundran från alla i din bekantskapskrets. Det här är inget du har upplevt tidigare och till en början kan du ha svårt att hantera det; tidigare har du alltid lyckats hålla ditt privatliv för dig själv, och nu måste du dela det – åtminstone delvis. Det är först några månader senare, när uppståndelsen kring förhållandet lagt sig något, som du känner att ni verkligen kan vara tillsammans.

Men alla problem är inte över än. Det här är ett förhållande som medför en viss livsstil, och du trivs med det. När det uppstår oenigheter, som det gör i alla förhållanden, kan du komma på dig själv med att tycka att tillvaron är så bra att det kompenserar för alla sårade känslor. Men då måste du rannsaka dig själv, är det kärlek eller shopping du vill ha? Vilket inte är en helt bekväm fråga.

I karriären har du möjlighet att göra stora framsteg under de där perioderna av fritt flöde på våren och hösten. Slösa inte tid på funderingar över huruvida du verkligen duger – skicka bara in ansökan och kör över konkurrenterna med en kombination av drivkraft och mod. Du har inget att förlora, men allt att vinna. Om du efter ett halvår upptäcker att din nya position inte har så mycket att komma med på lång sikt som du hade trott, så kan du byta spår till något med större potential. Behåll färdriktningen och nöj dig inte med det näst bästa. Oroa dig inte för pengar heller, för ekonomiskt är detta ett av dina bättre år, med särskilda höjdpunkter i januari och sen under hela perioden från april till oktober.

 

Lejonet

När 2015 inleds är du fortfarande i lindan av en fas som påbörjades förra året. Jupiter befinner sig fortfarande i ditt tecken och förser dig med en strid ström av nya möjligheter; allt du behöver göra är att tacka ja till en av dem och framgången är säkrad. Om du ännu inte har antagit några av erbjudandena beror det antingen på att det står någon annan i din väg, som du väntar på ska försvinna, eller så har du vant dig vid det välmående som Jupiter alltid för med sig och så länge han befinner sig i ditt tecken känner du inget behov att göra något alls – lite som en katt som har hittat en solig plats att dåsa på. Och det är givetvis lite av problemet med de fördelaktiga planeterna. När de befinner sig i ens tecken vill man fortsätta livet precis som det är, och det är först när de rört sig vidare insikten kommer om att man borde ha agerat. Du ska se Jupiters period i ditt tecken som chans att så frön inför framtiden, som kommer att gro och ge avkastning genom hela decenniet och ända in i 2020-talet. Du har ända fram till din födelsedag på dig att anta en eller flera av planetens utmaningar; problemet är bara, vilken av dem?

Frågan är inte helt enkel att besvara. Det här årets mån- och solförmörkelser medför att du funderar en hel del – inte bara på vad du ska göra, utan också varför. Det kan hända att det som motiverade dig för några år sedan inte längre känns rätt för den tid vi lever i nu; eller så har du helt enkelt vuxit ifrån det. Oavsett så måste du använda Jupiters möjligheter för att ta dig i en riktning som passar för den du är nu, inte den du var för en tid sedan.

Dina relationer det här året är lekfulla på ett sätt de inte varit på ett bra tag, du kanske till och med är lite våghalsig. Det beror till stor del på att tiden som gått har pressat fram en sorts intensitet. Under en stor del av året kommer du att känna av Saturnus begränsande närvaro i privatlivet, han agerar likt ett planeternas förkläde och övervakar dina handlingar. Det betyder inte att dina kärleksaffärer inte kan utvecklas, men det tar bort något av gnistan och spontaniteten. Det stora undantaget sker under sommaren när Saturnus tjänstvilligt avlägsnar sig från kärlekssektorn i ditt horoskopdiagram under några veckor – precis när Venus går in i Lejonet. Kombinationen av att bokstavligen ha kärleken i ditt eget tecken och att alla restriktioner är avlägsnade, ger alla förutsättningar för en passionerad och minnesvärd sommar – innan Saturnus återupptar sina förpliktelser i september.

Nyckeln till yrkesmässig framgång det här året är att vara dig själv. Alla lejon är kapabla till stordåd, men bara om du har en tydlig position och friheten att göra saker på ditt sätt. Om din nuvarande roll begränsar ditt vitala uttryck, så är det dags för förändring. Brytpunkten kommer i mars och kan innebära några kraftfulla meningsutbyten, men allt sker till det bättre. Rent ekonomiskt är detta ett lysande år, speciellt efter att Jupiter träder in i ekonomisektorn av ditt diagram i slutet av sommaren; sena oktober ser riktigt bra ut.

 

Jungfrun

En ny astrologisk era inleds inte omedelbart den första dagen på ett nytt år, utan ofta inträffar det signifikanta datumet en bit in på året, vilket innebär att årets första del tillhör den gamla eran och att enbart de allra sista månaderna tillhör den nya. Detta stämmer verkligen in på 2015. Brytpunkten sker när Jupiter går in i ditt tecken, i detta fall augusti, följt av en solförmörkelse i Jungfruns tecken i september. Dessa två händelser medför att ditt liv kommer att förändras. Under månaderna som leder fram till detta märker du hur du försöker avsluta sådant du påbörjat, men ännu inte färdigställt, så att du kan lämna det bakom dig precis så snyggt och prydligt som just du vill ha det. Det finns vissa stjärntecken som bara släpper allt och går, men du tillhör inte ett av dem.

Men oavsett om du knyter ihop lösa ändar eller packar resväskan inför framtiden, så är detta ett år då du till stor del befinner dig i en sorts offentlighet och du arbetar hårt. Mars – den energiska planeten, vars bana styr över vilka delar av våra liv som kommer att vara mest hektiska den kommande perioden – befinner sig inom den arbetsorienterade sektorn av ditt horoskopdiagram nästan hela året, eller i själva Jungfrun, så du kommer att vara fullt aktiv samtidigt som ditt arbete blir synligt. Ledighet och hemmasittande blir det inte så mycket av.

I och med att Saturnus intar en ny position längst ner i ditt diagram inleds också en ny era i ditt privatliv. Han ses ofta som en trist och känslolös planet, men hans stabiliserande inverkan är avgörande för alla relationer, för han representerar det långsiktiga engagemang som gärna får komma efter den initiala attraktionen. Längst ner i ditt diagram får han dig att lägga ny grund för framtiden, vilket innebär att du tar ditt nuvarande förhållande på stort allvar. För dig är detta den essentiella grunden där alla dina hopp för framtiden finns rotade, och från vilken de kommer att växa. Låter detta tjusigt men totalt ospännande? Oroa dig inte, det kommer att finnas gott om utrymme för passion också, speciellt i slutet av sommaren och under hösten, när de himmelska älskarna Venus och Mars har årets sista möte just i själva Jungfrun.

Föga förvånande är detta också en period då ditt yrkesliv förändras. Om alla andra delar av ditt liv tar en ny riktning, så är verkar det rimligt att arbetet också gör det. Men det kan också vara så att du bara behöver göra en del justeringar – kanske flytta dig i sidled, så att du inte gör exakt samma sak, men något liknande – för att lätta något på stressen och på så sätt frigöra energi för att klara allt det andra i livet. Men du måste hålla koll på din ekonomi. I april behöver du se över arbete-inkomst-livsstils-ekvationen så den kan anpassas till din nya situation. Maj och september kan också bli svåra, men lösningen i båda fall är att komma ihåg vart du är på väg och att hela tiden fortsätta framåt; problemen uppstår först när du tappar kontrollen och tillåter dig att halka efter.

 

Vågen

Om du är trött på att tillvaron i flera års tid bara varit full av hinder och svårigheter, så är 2015 året du har väntat på. Det är nu de flesta av dina önskningar kommer att uppfyllas och du kommer dessutom ha tid att njuta av dem, utan att ständigt behöva pressa dig vidare mot något annat. Din egen planet, Venus, befinner sig långa perioder i de sektorer som är dina personliga favoriter och det kommer att ge regelbunden utdelning under hela året – så du känner hela tiden att du har något att se fram emot. Detta är ett år med balans, flyt och rytm: andra stjärntecken struntar i sådant, men för dig är det viktigt. 2015 kommer att vara ett mycket tillfredsställande år för dig.

Men det som gör dig allra lyckligast är att ha en fin relation med någon som betyder mycket för dig, och under det här året finns alla förutsättningar. Sol- och månförmörkelserna kommer att infalla i ditt eget tecken, eller det motsatta, vilket symboliserar din partner; detta innebär flera tillfällen under året när du kan inleda ett nytt förhållande eller ta ytterligare ett steg i det befintliga. Förmörkelser står för förändring och utveckling under året och att ha dem precis i de mest personliga sektorerna innebär att hela året styrs av vad som händer i privatlivet. Att Venus och Mars dessutom möts exakt i relationsvinkeln kan bara innebära en sak: 2015 är ett år då kärleken står i fokus och allt annat kommer i andra hand. Höjdpunkten blir den långa sejouren under sommaren då du kan göra allt det du alltid lovat dig själv – och bäst av allt, ni kan göra det tillsammans. Det är som i en film; du kan knappt tro att det är sant och du vill inte att det ska ta slut.

Karriärmassigt kan detta vara en bra tid för pånyttfödelse. Kanske har dina arbetskamrater vant sig vid att du har en viss roll, och det kan göra det svårare för dig att komma vidare. I april uppstår ett bra tillfälle när du kan bryta dig loss från den fixerade bilden och presentera en ny version av dig själv för omvärlden. Med den nya looken kommer ny attityd och nya förmågor. Du har självklart alltid haft de här förmågorna, men de har varit dolda alldeles för länge. Nu får du möjlighet att använda dig av dem. Under sommaren funderar du över några av dina ouppfyllda mål för framtiden och du konstaterar att livet är för kort för att göra något du inte trivs med – i september tar du äntligen steget och bryter med det förflutna. Mot slutet av året har du kommit in på en helt ny väg – och du stortrivs. Det är också en bra tid att se över ekonomin: de restriktioner som har hindrat dig från att spendera försvinner helt under året och bortsett från en kort period under sommaren, då du måste betala av några skulder, kan du göra vad du vill med dina pengar. Under slutet av året slösar du en hel del på dig själv, men varför inte? Du firar ditt nya jag – och det är du värd.

 

Skorpionen

Efter att ha haft Saturnus i ditt tecken under nästan tre år kommer det att kännas märkligt att påbörja året utan honom. Om du får svårt att leva utan hans starka inflytande så kommer han tillbaka några veckor under sommaren för att se hur allt står till – men bara som ett eko av det förflutna snarare än som en nystart. Saturnus tid i Skorpionen är förbi och du kommer inte att återse honom förrän under 2040-talet. Samtidigt avtar också stridigheterna mellan Uranus och din egen planet Pluto och mot slutet av april kommer också de att vara historia – deras nästa drabbning ligger årtionden framåt i tiden. De senaste åren har varit enormt tunga för dig, men nu lättar allt. Du är fri och livet kommer att te sig väldigt annorlunda.

Det kan ta ett tag innan du till fullo uppskattar allt det den nya friheten innebär och vad du kan göra med den. Saturnus tid i ditt Skorpionen har förändrat dig, och det händer alla vars tecken han passerar under sin färd. Du är smidigare och fastare och det du en gång i tiden såg som åtråvärt, eller kanske till och med livsnödvändigt, betyder inte längre någonting. Om du tänker efter så har ditt forna liv upphört att existera; men även om du skulle kunna få det tillbaka så vill du inte det. Den enda möjliga vägen leder framåt och för en gångs skull är beslutet helt och hållet ditt. Istället för att låta dig påverkas av omständigheter bortom din kontroll, så har du istället ett enormt spektra av möjligheter. Och som du kommer att märka: att ha oändliga valmöjligheter är precis lika frustrerande som att inte ha några alls – tills du lärt dig att hantera dem på rätt sätt.

I privatlivet känner du att det är dags att göra allvar av ett förhållande som har fått stå tillbaka under en längre tid. Ni har tillräckligt med gemensam historia för att veta att ni tycker om varandra, men nu måste du göra en ansats framåt mot ett gemensamt mål eller kanske till och med bestämma ett specifikt datum, och det kan vara svårare än du tror. Ni har båda vant er vid att gå era egna vägar och att bara mötas när det passar er, så att göra genensam sak i livet kan bli en tuff utmaning. Det kommer att uppstå flera tillfällen då ni ser ut att glida ifrån varandra igen, men ni måste fortsätta. Tålamod och tillit kommer att vara nyckelingredienser och de hör ju dessvärre inte till grundegenskaperna hos en Skorpion, vars naturliga instinkter är både impulsiva och defensiva – med du kan klara av det.

För karriären är det här ett fantastiskt år. Jupiter, som bär med sig allt gott, befinner sig i toppen av ditt horoskopdiagram under större delen av året, så framgången är i det närmaste säkrad. Under sommaren får han dessutom sällskap Venus och med de två förenade är möjligheterna oändliga. Du är inte riktigt van vid den här sortens uppskattning, men någonstans där bland all uppvaktning och alla gratulationer finns några riktigt fina möjligheter – så se till att utnyttja den uppmärksamhet du får och ta vara på den medan tid är. Finansiellt kommer det att se något dystrare ut och du behöver planera väl. Men med ett år som i övrigt är så bejakande och utan begränsningar blir den där lilla dosen av verklighet ändå inte så nedslående.

 

Skytten

Det här året styrs av två väldigt olika influenser och resultatet blir lite bitterljuvt. Den ljuva komponenten utgörs av din styrande planet, Jupiter, som når toppen av ditt horoskopdiagram i början på augusti och stannar där tills slutet av sommaren 2016. Det blir kulmen på en cykel som startade 2007 och du blir belönad för allt hårt arbete du lagt ner under de sju svåra år som gått. Det innebär också att du borde tänka på vart du ska bege dig härnäst – men i och med att Jupiter håller fanan högt i åtminstone ett helt år till, så är det ingen omedelbar brådska.

Den andra komponenten, den bittra, är Saturnus inträde i ditt tecken. I en cocktail är det den mörkare drycken som står för styrka och karaktär, och detsamma gäller för planeter. Saturnus har inte befunnit sig i Skytten sedan 1980-talet, så det är en obekant känsla att ha honom där nu. Du kan omöjligen bortse från honom; hans inflytande genomsyrar hela dig och ditt liv. Han är den som hjälper dig från en nivå i livet till en annan, att lämna det förflutna bakom, och du kommer inte att känna dig helt tillfreds med detta. Men ju mer motstånd du gör, desto värre blir det; det enda rätta är att acceptera att livet förändras och att ödet inte alltid anpassar sig efter dina specifika önskemål – släpp taget om sådana saker du egentligen inte behöver längre, även om du fortfarande är fäst vid dem.

I privatlivet är det dags för att låta ditt förhållande utvecklas, vilket inte är det lättaste om du klamrar dig fast vid det som varit och vägrar att möta framtiden. Förändring är livets kärna och inget kan någonsin förbli så som det alltid varit. Och ärligt talat är det väl ingen som vill det heller. Men vi vill gärna tro att vi vet när läget är det rätta för de här förändringarna, fast det gör vi ju sällan. Det här årets förmörkelser, som inträffar under vår och höst, kommer visa att ditt förhållande har kommit så långt det är möjligt i vissa riktningar och att stanna där ni är kommer bara leda till stagnation. Återuppväck och förnya relationen genom att avlägsna allt som är unket och slitet, och låt den växa i en ny riktning. Resultatet kanske inte blir det förhållande du en gång hade – men det var då, och nu är nu. Förändring och utveckling går hand i hand, man kan inte få det ena utan det andra. Våga vara äventyrlig och tillåt dig själv att gå vidare.

Med Jupiter i toppen av ditt horoskopdiagram kan de karriärmässiga förutsättningarna inte vara bättre. Nu är det läge att börja tänka på långsiktiga förändringar: inte bara ett nytt jobb, utan en ny karriär, och kanske hela livsstilen som kommer på köpet. En förmörkelse i september ger dig en föraning om en väldigt annorlunda framtid, som kan bli din om du vill. Ekonomin – det klassiska problemområdet för alla skyttar – ser lovande ut det här året och du är mån om att hålla fast vid vad än det är som fört med sig uppgången; men är det du som har kontroll över pengarna – för en gångs skull – eller är det pengarna som har kontroll över dig? Om det är det senare som gäller kommer du att bryta dig loss, din frihet betyder alltid mer för dig än pengar.

 

Stenbocken

Det här året ska du vara självisk – i ordets bästa bemärkelse. Efter att ha tillbringat de senaste fem åren i de allra översta sektorerna av ditt horoskopdiagram, glider din egen planet Saturnus vidare till himlavalvets lugnare delar; för dig innebär detta att du äntligen får tid att vila och återhämta dig. Du behöver inte längre ha jourberedskap för allt 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan; 2015 är året då det är okej att vara ledig, ha egentid och till och med att stänga av telefonen helt lite då och då. Och framför allt, det här året ger dig tid att tänka. Du har arbetat så hårt att du förmodligen har glömt vad det är du vill åstadkomma; allt som kommit att betyda något är deadlines och resultat. Du borde fundera över vad det är du verkligen vill och vad du skulle göra annorlunda om du kunde börja om på nytt. Du borde också fundera över den senaste tiden som gått, för då kommer du att se saker som du inte såg förut och dra lärdom av dem.

All den här introspektionen sker av en anledning. De senare åren av det här decenniet kommer att vara en sorts guldålder för dig, en period då du åstadkommer mer än du någonsin gjort förut. När du långt senare ser tillbaka kommer du lätt kunna konstatera att det sena 2010-talet var den absolut bästa tiden i ditt liv. Alltså blir 2015 själva planeringsfasen. Det är nu du diskret ska dra dig tillbaka från de platser, de människor och de aktiviteter som du inte riktigt gillar och istället göra mer av sådant du tycker om. Om det leder till ett par diskussioner med vänner eller kolleger, så må det vara hänt. Det är också hög tid att utvärdera din egen person, för ingen känner dig bättre än du själv och om det finns något som behöver ändras så är det nu det ska ske.

Ditt privatliv har också en avgörande roll i den stora planen för framtiden. En romantisk händelse på våren kan utvecklas till något ganska speciellt under sommaren och båda verkar känna – redan från allra första stund – att det här är ett förhållande som kommer att hålla: till och med för alltid. Därför har ingen av er särskilt bråttom och ni verkar vara nöjda med att bara vara vänner under större delen av året. Väldigt nära vänner, så klart, med fullkomligt förtroende för varandra och total tillit – men ändå, bara vänner. Först vid årets slut kommer ni tillräckligt nära för att vilja ta relationen vidare. Men om ni trivs i varandras sällskap, vilket ni verkar göra, så spelar det väl ingen roll att det dröjer lite?

Vad gäller arbete verkar du medvetet ta några steg tillbaka, bort från frontlinjen. Delvis beror det på ett bakslag i april då du upplever att du blir orättvist behandlad. Du bestämmer dig för att först och främst ta tillvara dina egna intressen och det är nu du börjar planera för en annan yrkesbana. Rent ekonomiskt är du mer försiktig – du gör mer för mindre och reducerar både risker och utgifter. Allt detta är en del i samma process, att sortera bort och komma till rätta med dig själv. Sommaren ser bra ut, men var försiktig med överenskommelser eller kontrakt i maj och september.

 

Vattumannen

2015 är frigörelsens år för dig. Det har varit tre år med konstanta spänningar och bråk, men konflikten mellan Uranus och Pluto tar slut i mars och Uranus – din egen planet – får då möjlighet att röra sig vidare. Du kommer känna att du äntligen har betalat skulderna från det förflutna, fullföljt alla åtaganden och att det inte finns något som kan hålla dig tillbaka. Du kan självklart välja att stanna där du är, men det är en enorm skillnad mellan att befinna sig någonstans av fri vilja och att vara tvungen till det. Oavsett vad du väljer så kan du räkna med framgång: den energiske Mars inleder året i ditt tecken och avslutar det bara några dagar bort från succétoppen i ditt horoskopdiagram, som han når i januari 2016. Under tiden sker din utveckling smidigt, konsekvent och självsäkert och du känner dig stimulerad på ett sätt du inte gjort på väldigt länge. Du känner att du kan få allt du vill ha, bara du är beredd att kämpa – och du har rätt. Under några dagar i juli kan det se ut som att problem från förr skall dyka upp igen, men precis som när väderleksrapportens storm bara blir en regning dag, så blir bekymren mindre än befarat och efter det kommer du inte att ha några alls.

Det här blir också ett bra år för dina relationer, men det kan krävas två eller tre försök innan det blir helt rätt. Du missar en chans precis i början på året då ni båda är distraherade av helt andra saker. Det andra tillfället inträffar i maj och blir ett klassiskt exempel på goda intentioner och dålig timing, det uppstår helt enkelt missförstånd. Förvissad om att lyckas gör du ett nytt försök i juli och nu går allt bra. Resten av sommaren är underbar och du är så lycklig över det som händer att allt annat, såväl arbete som vänner, får stå tillbaka ett tag. Det nya förhållandet är allt som betyder något för dig. Först när sommaren börjar gå mot höst lägger sig den initiala spänningen – men vid det laget planerar ni ivrigt inför framtiden, som nu ser ut att bjuda på underbara möjligheter som inte fanns där förut.

Du har också alla förutsättningar för att ta dig framåt i karriären. Saturnus – den tunga planeten vars restriktiva inflytande har lagt sten på börda de senaste månaderna – är svagare nu än tidigare, så det borde inte vara svårt att komma över de hinder han lägger i din väg. I april frigörs du från något rent juridiskt – kanske ett kontrakt – vilket kommer öppna flera nya dörrar för dig och du kan välja precis vilken du vill. Det kan emellertid vara så att det du vill och det du har råd med inte är samma sak och du måste försöka välja en riktning som ger dig det bästa av båda. Neptunus – planeten som kan vara både inspirerande och svekfull – kan göra så att din ekonomi försvagas något i slutet av året, så ta det varsamt. Fast de goda tiderna i januari och oktober borde få helheten i balans.

 

Fiskarna

Det här året kommer du att uppleva en press du aldrig känt förut och det kan ta ett tag innan du vänjer dig den. Saturnus har nu intagit en position i toppen av ditt horoskopdiagram och där kommer han att stanna i två år. Medan han är där kommer du att märka att det ställs fler krav på dig; du förväntas fatta beslut och leverera resultat i situationer som du helst inte vill befinna dig i alls. Många skulle betrakta det här som avancemang och se det ökade ansvaret som statushöjande, men du bryr dig vanligtvis inte om sådana saker – i synnerhet om det innebär att du inte kan komma och gå som du vill. Men hur du än ser på de här förändringarna så kvarstår faktum: de finns där och du måste stå ut med dem – Saturnus är obeveklig. Om du verkligen inte kan uthärda så kommer det att uppstå en flyktmöjlighet i slutet av mars, men du måste vara uppmärksam på vad det innebär; det är inte någon dörr som du kan gå ut genom för att sedan komma tillbaka när du önskar. Troligast är dock att du vid det laget har vant dig vid de nya rutinerna. I januari känner du dig du arg och förbittrad, men du blir mycket gladare redan i februari – glöm inte att Fiskarna är det mest anpassningsbara stjärntecknet av alla, det som kan smälta in och blomstra i vilken miljö som helst. Du behöver bara lite tid, helt enkelt.

I privatlivet kommer du däremot inte att uppleva samma press, snarare tvärtom. Jupiter – den planet som står för tillväxt och expansion – går under sommaren in i relationsvinkeln av ditt horoskopdiagram och det blir en period då ditt förhållande verkligen kan utvecklas. En förmörkelse i september förstärker detta ytterligare och kan medföra att relationen förändras i grunden – på ett positivt sätt. Sammantaget ser ditt privatliv ut att stärkas och du kommer dessutom få en mer seriös inställning till relationer och deras betydelse för din framtid. Du leker helt enkelt inte lika mycket längre; du har tydliga mål och är fast förvissad att nå dem. Den här beslutsamheten är inte bara ett gensvar på det Jupiter har att erbjuda, utan beror också på Saturnus närvaro. Även om du försöker undvika det, så kommer Saturnus seriösa inflytande märkas av i alla aspekter av ditt liv – men det betyder inte att du måste ha tråkigt, vilket tydligt visar sig i augusti.

Någon form av befordran eller karriärmässig förbättring är nästan oundviklig under 2015, för även om du kämpar emot så ingår det i Saturnus påverkan. Den verkliga brytpunkten sker i november, men du kommer att ha gott om tid att fundera över ditt ställningstagande. Och om du ångrar dig senare så är detta bara en del av ett flöde som sträcker sig över hela nästa år – situationen är hela tiden flytande med flera möjliga resultat som borde tilltala dig. Det positiva är att en befordran oftast innebär förbättrad ekonomi, så även nu, vilket kommer visa sig i slutet av året – men även utan den adderade bonusen så borde det här bli ett gynnsamt år för dina finanser. Mars ser bra ut, men lägg undan en liten reserv – den kan komma att behövas i slutet av sommaren.