Årets horoskop 2020

10 okt, 2019 
AvELLE -redaktionen
Årshoroskop 2020
Är 2020 året ditt liv tar en helomvändning? Eller är det året då du får en ny möjlighet i karriären, inleder en ny relation eller får uppleva nya saker? Det står redan skrivet i stjärnorna och astroåret 2020 blir minst sagt händelserikt. Läs ditt årshoroskop här!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Månadens horoskop: Så blir din och kändisarnas december 2020Brand logo
Månadens horoskop: Så blir din och kändisarnas december 2020

En ny era tar sin början

Den 12 januari möts Saturnus och Pluto i Stenbockens tecken – en minst sagt epokgörande händelse. De här två långsamma planeterna tar så god tid på sig i sina cykler över himlavalvet, att vi endast får uppleva dem tillsammans två eller tre gånger under en livstid, senast var i slutet av 1982 och innan dess möttes de 1947 och 1914. Början på varje ny cykel innebär ett avslut på det som varit och en inledning på ett nytt kapitel för oss alla. Även om vi fortsätter leva våra liv som vanligt blir det snart uppenbart att spelreglerna har ändrats och när vi efter ett par år ser tillbaka på det tidiga århundradet kommer det att kännas som en helt annan tid. Det kan mycket väl uppstå en hastig 1980-talsvurm i och med att det senaste mötet mellan Saturnus och Pluto gör sig påmint, men detta är ändå början på något helt annat och även om det kan vara härligt med nostalgi så är det framtiden vi bör fokusera på – för världen kommer att förändras väldigt snabbt. Oavsett vad Saturnus och Pluto har att erbjuda den här gången så kommer det att fortsätta forma världen ända till cykelns slut under 2052, vilket kan ses som en oöverblickbar lång tid.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Saturnus och Pluto utgör en väldigt kraftfull kombination. För Saturnus handlar allt om strukturer, regler och processer, medan Pluto fokuserar på dolda krafter och underliggande faktorer. Stenbocken är ett mycket ambitiöst stjärntecken som arbetar hårt och är högpresterande. Saturnus är i sitt esse i just det tecknet och Pluto roas av alla maktspel som sätts igång. Vanligen tar politiken ett kliv åt höger när Saturnus och Pluto strålar samman och även om balansen alltid återfinner sig så kan det ta ett tag. Under tiden måste de med mjukare och mer flexibla värderingar anstränga sig hårdare för att göra sig hörda.

Förra året hade vi den optimistiska duon Jupiter och Neptunus som lindrade all turbulens som uppstod när Saturnus och Pluto närmade sig varandra, med det har vi inte i år. Jupiter befinner sig också i Stenbocken nu, ett tecken där han är som svagast, men eftersom hans energi och glädjespridande aldrig kan suddas ut helt kommer han göra sitt yttersta för att lätta upp tillvaron när Saturnus krav blir lite väl hårda. 2020 blir ett bra år för den lite mörka och subversiva humorn.

Annons

Eftersom både Jupiter och Saturnus befinner sig i Stenbocken måste även de mötas någon gång under året. Detta sker sent i december, när året går mot sitt slut, och under antiken sågs deras cykel som en markering för tidens gång. De möts var tjugonde år – senast år 2000 – och nu kommer de vara precis i början av Vattumannen, vars element är luft. Jupiter och Saturnus kommer nu att mötas i luft ända fram till 2140, tidigare möttes de i elementet jord. Möjligen kan det här ses som ett tecken på att vi lämnar den oljebaserade ekonomin till förmån för digitalisering. Oavsett så sker en markant övergång, precis som med Saturnus och Pluto. Vi har ett helt nytt kapitel framför oss, helt tomma blad som ska fyllas med innehåll.

Om Jupiter är med Saturnus och Saturnus är med Pluto, så måste även Jupiter vara med Pluto – för alla tre planeter befinner sig på samma plats. Jupiters och Plutos cykler har inte samma tyngd, de är kortare och sträcker sig bara över tolv år. Den senaste slutade sent 2007. Dessa cykler markerar skeden där djupare inverkan från de långsammare planeterna syns i vårt dagliga liv – vilket uttrycks i mode, musik och sådant vi tycker om eller vill ägna oss åt. Ibland tar det några år innan stämningen i en ny era påverkar alla och envar, men Jupiter suger åt sig de andra två planeternas influenser så snabbt den här gången att vi kommer se kulturen förändras nästan omgående. Ny stil, ny känsla, ny era – ögonblickligen.

Annons

De år då tre planeter befinner sig i samma tecken är sällsynta. Det skedde några gånger under sent 1960-tal och återigen under 1980-talet, med nu har vi väntat i över 30 år och kommer definitivt känna av de energier 2020 kommer med. Och trots de mörka undertonerna från Saturnus blir det en spännande period, ett avgörande år som vi kommer vara stolta över att ha upplevt. Kanske blir det inte som vi förväntat oss eller vad många av oss skulle välja, men det lär inte bli tråkigt.

Väduren

2020 blir sannolikt ett av dina mer betydelsefulla år någonsin – en av några få verkligt avgörande perioder som kommer forma det närmsta decenniet, eller mer, och när du ser tillbaka kommer den här tiden att framstå som en övergång från ett liv till ett annat. De tre yttre planeter som för oss alla framåt kommer befinna sig i den översta sektorn på Vädurens horoskopkarta, den som handlar om karriär och status, vilket kommer att placera dig i framkant bland alla förändringar som sker. Oavsett vad den nya eran för med sig så kommer du vara den första som får vetskap, den första som agerar och den första som tar till vara de nya möjligheterna. De inledande månaderna blir hektiska och intensiva, det finns ingen karta att följa eller regelbok som talar om hur saker ska göras. Var modig och lita på dina egna förmågor för att hitta en väg som fungerar för dig och för att få energi att ta dig vidare. För många skulle det här vara en mardröm, men en typisk Vädur är mycket hellre aktiv än sitter still och tanken på att vara den allra första som provar något nytt har aldrig bekymrat dig. Alltså, om någon kan hantera de här förändringens stormvindar så är det du. Dessutom kommer din egen planet Mars, som vanligtvis tillbringar runt två månader i varje tecken, stanna hela andra halvan av året – från slutet av juni till början på 2021 – i just Vattumannen. Detta är extremt ovanligt och ett annat år hade det kunnat ses som oroväckande, men just nu är det precis vad du behöver. Du kommer få all den energi som behövs för att ta dig an alla utmaningar som de yttre planeterna serverar och för att kunna kämpa för din sak. Medan Mars befinner sig i Vattumannen kommer han att sammanstråla med Jupiter, Saturnus och Pluto sammanlagt sju gånger under årets sista månader – du måste verkligen kämpa hårt, hålla fokus och vara helt säker på vad du vill åstadkomma. Men i slutändan är det du som vinner – det gör du alltid.

Annons

Allt detta hör samman med den publika sidan av ditt yrkesliv, medan privatlivet blir mindre turbulent – något du kommer vara tacksam för. Det kommer vara väldigt frestande att låta ditt förhållande vara statiskt, något tryggt och förutsägbart att luta dig mot när det andra blir för påfrestande. Men i år måste allt förändras, inklusive förhållanden, och det kommer att uppstå spänningar även här. De flesta orsakas av att din partner vill ta relationen vidare medan du tvekar. Sommaren blir konfliktfylld, men till hösten borde ni vara mer synkade – och fortfarande tillsammans.

Alla karriärplaner omdefinieras det här året på grund av de stora omvälvningarna som Saturnus och Pluto för med sig. Det kaos du genomgår i slutet av året för sannolikt in dig på en ny bana, kanske ett helt nytt yrke, vilket du måste ha i åtanke. Årets första halva blir mindre hektisk med gynnsamma perioder i mars och juni. Se till att ta tillvara på dem.

Annons

Oxen

I turbulenta perioder håller sig Oxen kvar på säker mark bland välbekanta ansikten och rutiner i väntan på att allt ska lugna ner sig igen. Oftast är det en ganska rimlig strategi, men inte nu – 2020 är ett år när omvälvningar inte kan undvikas. Det du framför allt kommer känna är hur själva grundbultarna i ditt liv undermineras, kanske till och med raseras. Pluto styr över allt det djupa och när han är aktiv kan marken du går på skaka rejält. Om du har haft en framtidsvision eller målbild som du envist hållit fast vid – kanske utan vidare framgång, men med förvissningen att ändå nå fram till slut – så kommer punkten för detta sättas i år. Den framtid du alltid strävat efter tillhör en tid som är förbi och det som kommer istället är något helt annat. På samma sätt kommer dina åsikter och värderingar, det som du och dina vänner alltid sett som självklara ståndpunkter, också att förändras. Nya tider föder nya idéer och du måste omvärdera allt, inte bara för att hänga med i samtiden utan också för att begripa hela det nya årtiondet. För en del stjärntecken blir detta ett aktivt år med synliga strider, för dig kommer striden att föras inombords och handla om att finna en ny plats i tillvaron, dels socialt och politiskt, dels en plats där du kan känna trygghet och rota dig på nytt. Dessa inre stridigheter kanske inte syns utåt, men de är ytterst verkliga och väldigt viktiga.

Annons

Den plågsamma processen med att frigöra dig från det förflutna har inverkan även rent privat. Ouppklarade relationer från förr gör sig påminda och behöver lösas innan du kan gå vidare in i den nya era som tar sin början i år. Det finns säkert massor av saker du hellre ägnar dig åt mitt i all stress, än att reda upp i gammalt groll, men du måste ta dig an framtiden med så lite emotionellt bagage som möjligt så det är inget du kan strunta i. Det kan också gälla en högst aktuell relation eller att du återupptäcker en person du hade ett förhållande med för länge sedan. Oavsett så måste du lägga ner både tid och känslokraft. Perioden runt din födelsedag blir särskilt viktig – det är då du släpper taget om ditt gamla jag och accepterar att framtiden måste bli annorlunda. Framför allt inser du att denna framtid kan bli så mycket bättre än det du lämnar bakom dig. Istället för att reagera defensivt blir du kreativ, optimistisk och till och med en smula ambitiös – vilket inte är så tokigt alls.

Annons

Trots alla förändringar i ditt liv kan du ta dig både framåt och uppåt rent karriärmässigt under 2020. Årets första halva ser ut att bli bäst med en särskilt aktiv period i april. Uranus befinner sig fortfarande i ditt tecken och även om han inte direkt har en central roll i år så knuffar han dig framåt, en energi du kan använda till din fördel. Så länge du fortsätter framåt och söker efter nya utmaningar istället för att klamra dig fast vid det som varit, så kommer allt att gå bra.

Tvillingarna

Vad tycker du om, egentligen? Om du måste välja mellan två saker, vad väljer du? Och om det finns ännu fler alternativ? Ditt tecken är känt för sina innovativa och flexibla tankegångar, men bara i krasst kommersiell bemärkelse: när det gäller att fynda eller göra en affär så är du smartare än de flesta, men så fort känslor kommer in i bilden är du lika förvirrad och obeslutsam de flesta andra. Det här året för med sig stora förändringar, så mycket vet vi, men även olika valmöjligheter inför framtiden. Detta är något du uppskattar, för du älskar variation och dras alltid till sådant du inte känner till sedan tidigare. Men när du väl har läst menyn och sett alla erbjudanden så måste du bestämma dig, och det är där problemen börjar. Vilket alternativ kommer ta dig längst in i den ovissa framtid som vi alla står inför? Vilket kommer ge mest avkastning? Det är svårt att veta när allt är nytt och du inte har någon tidigare erfarenhet att luta dig emot. Du blir dessutom väldigt lätt uttråkad, så vilket alternativ kommer att vara det roligaste? För att hitta svaret måste du lägga alla tankar på status åt sidan och fundera över vad du verkligen tycker om att göra – och varför. Det är ingen lätt sak att svara på och det kommer uppstå åtminstone tre tillfällen under året när du måste ägna mycket tid åt självreflektion för att försöka lösa problemet. Förmodligen kommer du fram till att det du tycker allra mest om inte alls handlar om karriär eller pengar och sannolikt inte heller själva jobbet i sig. Det som återstår är känslomässiga motiv som du knappt kan definiera och det irriterar dig. Men all denna självrannsakan är faktiskt väldigt nyttig, när ovissheten kring det nya året börjar klarna i oktober och november så vet du vem du är och vad du vill. Du kommer att kunna fatta de rätta långsiktiga besluten.

Annons

Relationsmässigt ser 2020 ut som en lång radda kompromisser och det uppstår definitivt en del tillfällen då du känner att du sträckt dig så långt du kan och att det är läge att avsluta förhållandet –men varje gång det händer lyckas du hitta en utväg för att undvika den slutgiltiga konfrontationen. Så ni fortsätter. Under våren och sommaren har ni en lycklig period som varar i ungefär två månader, kanske är du helt enkelt för trött för att gräla eller så har ni hittat en väg som passar er båda. Inte perfekt, men helt okej – kanske tillräckligt okej för att kunna ta ett stort steg framåt tillsammans när året går mot sitt slut.

Vad gäller karriären kan det här året bli bättre än förväntat, men du måste se realistiskt på hur mycket du kan åstadkomma i ett enda drag. Du har alltid varit bra på att se de små möjligheterna, springorna som går att slinka igenom för att ta sig vidare och det uppstår några sådana i slutet av sommaren och under hösten. I juni och juli kan du behöva se över din ekonomi, men goda krafter hjälper dig att ta igen eventuella förluster i augusti och september.

Annons

Kräftan

Eftersom det planetära tumult som uppstår under året utspelar sig i Stenbocken, så långt bort från ditt tecken det går att komma, kunde man tänka sig att du bara skulle kunna luta dig tillbaka och betrakta allt på avstånd – men i själva verket blir det helt tvärtom. De stora planeter som befinner sig i Stenbocken riktar sig rakt mot dig på exakt motsatt sida av zodiaken, vilket gör att allt du tar dig för blir en utmaning. Dessutom förväntas du ta första steget i ett nytt riskfyllt projekt. Du är mer bekväm med att göra motdrag och att reagera på det motståndaren gör, för att sedan bestämma om du ska ignorera tilltaget eller gå till motattack. Men nu måste du alltså initiera processen själv, och inte bara en gång, utan varje gång. Du måste också föregå med gott exempel och staka ut en bana som andra kan följa, eller kanske anta en närmast föräldralik roll för de som vänder sig till dig för att få råd. I början på sommaren, precis när du tror att du har allt under kontroll, inträffar en solförmörkelse i ditt tecken som knuffar dig framåt på helt nya och oväntade sätt – som förmörkelser alltid gör. Att förbli densamma verkar inte vara ett alternativ. Kräftan är förvisso ett överraskande tecken, mycket hårdare och tuffare än ryktet som känslig vill påskina. När du är tvungen att agera, i synnerhet när det gäller att stå upp för nära och kära, då tvekar du inte. Det här året kommer de egenskaperna väl till pass.

Annons

Dina privata relationer blir centrala för tillvaron under 2020. Det egna tecknet och det rakt motsatta utgör relationsaxeln i alla horoskopkartor och planetära skeenden i just de två områdena påverkar alla relationer, såväl privat som yrkesmässigt. Eftersom det är mycket som händer i Stenbocken i år står det klart att oavsett hur läget är nu – om ni är tillsammans eller inte, om ni bor ihop eller inte, osv – så måste en förändring till. Detta behöver inte innebära slutet på ett eventuellt förhållande, men det innebär att det inte kan fortsätta så som det ser ut idag, hur gärna du än vill. Tiderna förändras och så måste även du. Ju mer du motstånd du har, desto starkare blir den press utifrån som tillslut får dig att ge vika. Vad du beslutar om framtiden och vilket förhållande du bestämmer dig för att leva i är upp till dig, men det krävs mer än en enklare uppdatering av det du hade tidigare.

Annons

Det här året blir avgörande även för karriären. Den position du har kommer att förändras, så utöver hårt arbete för att bibehålla din plats och inte halka bakåt, måste du också omdefiniera själva yrkesrollen. Precis som i privatlivet kan det inte fortgå som tidigare, men du bör kunna ha kontroll över de förändringar som görs och slutresultatet hamnar sannolikt i närheten av vad du önskar – inte bara en hafsigt arrangerad respons på förändrade omständigheter och oväntade händelser. Var djärv, du klarar av mycket mer än du tror. Rent ekonomiskt ser maj och september ut att bli bäst och ett nytt upplägg eller kontrakt i december gynnar långsiktiga planer och lindrar dina farhågor inför framtiden.

Lejonet

Lejonet må vara savannens konung, men om savannen skövlas för att göra plats för vägar och bostäder försvinner hans jaktmarker och han måste söka efter nya. I år kommer du förstå hur lejonet känner sig: de förändringar som sker är för stora för att motstå eller kontrollera, du måste acceptera att ditt liv tar en ny riktning och försöka anpassa dig. Lejonets inställning till livet grundar sig på styrka, lätthet och förtrogenhet: du vet vad du gör, du har gjort det länge och du är bra på det. Det innebär att du ofta lyckas med allt du tar dg för, du kan ditt territorium och du stannar där. Men vad händer om territoriet inte längre finns kvar och du tvingas till platser du aldrig varit på tidigare? Vad händer om du behöver kunskaper du ännu inte har? Det här året uppstår mängder av sådana situationer. Vanligtvis när saker inte går din väg inväntar du helt enkelt rätt tillfälle för att komma tillbaka, men nu när de yttre planeterna befinner sig långt från ditt eget tecken, och ska stanna där i flera år framöver, har du inte den möjligheten. Oavsett vad du tycker så kommer allt som 2020 för med sig bli det nya normala, du har alltså inget annat alternativ än att anpassa dig. Du måste lära dig de nya reglerna, träffa nya människor och utveckla nya förmågor – och det bästa sättet är att släppa taget och flyta med i händelseförloppet. Det är inte din vanliga stil, men i år när allt förändras är det att föredra. Iaktta alla andra och gör som de tills du lärt dig spelets regler. Gör hellre många små förändringar än allt på en gång. Efter ett tag – och det är ingen brådska – hittar du en ny plats att göra dig hemmastadd på och du får nya rutiner.

Annons

Alla de här externa förändringarna har också inverkan på ditt kärleksförhållande, men ingen av er vill ta nya initiativ eller utveckla relationen såvida det inte känns helt naturligt. Press utifrån kan få er att komma varandra närmre och få er kärlek att kännas starkare, fast om detta är på riktigt eller om det avtar när resten av livet inte är i omvälvning är svårt att sia om. Njut medan du kan och se vad som händer när livet återgår till det normala. Sannolikt håller det känslomässiga klistret och det finns tecken på att ni inleder en ny, mognare fas i förhållandet mot slutet av året. Efter att ha kommit varandra så nära under sommaren kanske ni bestämmer er för att ni har vad som krävs för ett riktigt långt engagemang.

Yrkesmässigt uppstår den avgörande perioden tidigt på sommaren då du verkar vara redo att lämna något du har arbetat hårt och länge för. Du är utmattad – ta en paus och återgå i juli när allt stabiliserat sig. Du behöver inte kasta bort något. Vad gäller ekonomin ska du ta det försiktigt i april och juni och i oktober kan du göra investeringar för framtiden.

Annons

Jungfrun

Alla varelser behöver rätt miljö och en kombination av omständigheter som låter oss växa. Om en tidigare gynnsam miljö förändras, så kommer kanske vissa av de varelser som lever där dö ut, medan andra, mer lämpade för de nya omständigheterna, tar sig dit istället. De skeenden som initieras av de yttre planeterna i år ser ut att förändra den sociala miljön för alla och för vissa stjärntecken blir omställningen svår. För dig blir dessa förändringar precis de rätta. Det här är din tid. Det är den sällsynta kombinationen av Jupiter och Saturnus som gör det kommande året så gynnsamt för dig. Jupiters expansiva och entusiastiska energi ger dina ambitioner den uppbackning som behövs medan Saturnus strikta och regelmässiga attityd får dig att hålla deadlines, ha koll på utvecklingen och att inte förlora riktningen. Somliga skulle känna sig tillbakahållna, men för dig blir detta en hjälp och ett stöd. En bonus snarare än en begränsning. Båda dessa planeter befinner sig i den del av din horoskopkarta som handlar om självutveckling, så om du har levt som en närmast karikatyrartad Jungfru de senaste åren – det vill säga långt ifrån spännande och utan utsvävningar – så blir 2020 året då du överraskar alla. Inte minst dig själv.

Annons

Dina privata relationer gynnas också av de här planetära influenserna. Jupiters självförtroende ger dig ett helt nytt sorts mod och du smittas av Plutos mörka sexighet. När dessa två planeter möts, först under våren och sen mot slutet av året igen, kommer du att märka skillnaden – och det gör din partner också. Om du är singel kan solförmörkelsen i slutet av juni mycket väl introducera en ny person i ditt liv, attraktionen mellan er kommer att vara omedelbar. Kanske har du inte upplevt så starka känslomässiga energier tidigare och din nya relation kan pendla vilt mellan extremerna under några veckor innan ni lärt er hantera dem. Det är ett helt nytt scenario för dig och tidigare hade du kanske flytt, men inte nu. Du har ett nytt liv och du gillar det. När hösten kommer har sommarens maktkamper lagt sig. Ni har märkt vad som fungerar och inte och kan njuta av allt ert förhållande har att erbjuda. Augusti och september blir ljuvliga, möjligen lite väl trista för ditt nya jag. I november uppstår ännu en passionerad dispyt som kanske tilltalalar dig mer. Om utgången blir vad du önskar spelar inte riktigt någon roll, huvudsaken är att du är beredd att ta fajten.

Annons

Vad gäller yrkeslivet ser det ut att bli ändlösa diskussioner om huruvida du gör det rätta eller på rätt sätt, mycket prat och lite som blir gjort. Du har ett nyvunnet självförtroende och känner dig otålig, samtidigt har du högt anseende bland dina arbetskamrater och i april, maj och juni ser det ut att räcka långt. November verkar lova mycket utan att riktigt leverera, men oroa dig inte, det beror inte på dig. Släpp det och fokusera på vad som komma skall under 2021.

Vågen

2020 är året du gör en nystart. Inte samma gamla ansats att göra något du försökt i åratal, utan något helt annat – en riktig nystart. Det kan innebära ett nytt jobb eller en ny relation, men framför allt ser du ut att hamna på en helt ny plats och det är den stora skillnaden. Kanske känns det som att du har tömt alla möjligheter i din nuvarande situation, har du stagnerat på arbetsplatsen? Består ditt umgänge enbart av gamla arbetskamrater, folk du har bott med eller dejtat, utan nya bekantskaper? En förflyttning skulle råda bot på allt det. Det skulle definitivt innebära nya människor och nya möjligheter och kanske till och med turen skulle vända, ifall du har upplevt att chanserna gått dig förbi tidigare. För tur handlar väl egentligen om att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle? Det här året för med sig stora möjligheter för alla, inte bara Vågar, och med tre yttre planeter som linjerar sig inte mindre än åtta gånger blir det omöjligt att missa dem. Ur Vågens perspektiv inträffar de här förändringarna längst ner på horoskopkartan, den solida basen som handlar om boende och människor du står nära. Att undvika de här förändringarna är omöjligt, så det bästa är att acceptera dem och vad de har att erbjuda. Se dem som en gåva, vilket de i det långa loppet är. Alltså, förändra själva grundstrukturen och se vilka nya möjligheter, människor och öppningar som dyker upp istället.

Annons

Den viktigaste perioden vad gäller privatlivet är mellan april och juni. Inledningsvis ser din huvudsakliga relation ut att frodas, men precis när ni är redo att binda er mer långsiktigt falnar ditt intresse och du avstår. Du blir själv överraskad och har svårt att ringa in problemet, i maj och juni ägnar du mycket tid åt att försöka hitta svaret. Även om du trivs med ert dagliga liv tillsammans kanske det krävs en mer definierad riktning och mening för att matcha dina ambitioner. Du vill bygga en framtid, inte bara driva runt. Vad du än kommer fram till så agerar du omedelbart, årets andra halva är fylld av konstant aktivitet och förhandlingar för att förhållandet ska ge det du önskar. Det är möjligt att du har inlett en helt ny relation och försäkrar dig om att du inte begår samma misstag igen, men det är mer sannolikt att du bygger vidare på den ursprungliga relationen och att ni båda gör vad som krävs för att den ska bli bättre. Oavsett, ju större förändringar, desto bättre resultat.

Annons

Även i yrkeslivet måste du vara beredd på förändringar. Under sommaren erbjuds du en karriärmöjlighet som saknar motstycke och du funderar i flera veckor på om du ska tacka ja eller inte. I augusti är du nöjd över ditt beslut, i oktober infinner sig tvivlet och när året går mot sitt slut är du nöjd igen. Oroa dig inte – belöningen, både ekonomisk och övrig, kommer vara väl värd de sömnlösa nätterna.

Skorpionen

Alla arbetar bättre under lite press: en rival eller en pressad deadline ger oss något att ta sikte på. Saturnus position under året, nära din styrande planet Pluto, ger all press du kan önska dig – och märkligt nog tycker du om det, för det ger dig motivation. 2020 blir inget tillbakalutat år, men det kommer locka fram dina bästa sidor och därmed bli riktigt lyckat. Att ha Saturnus så nära Pluto är ungefär som att ha en beskyddare eller personlig tränare med sig hela dagarna. Inget du gör undslipper Saturnus – han granskar, värderar, begränsar och får dig att göra allt om igen och ännu effektivare. Det kommer att vara oerhört irriterande och du måste se upp så inte känslorna tar överhanden. Men så fort du vant dig och ser all framgång det ger, accepterar du gladeligen både arbetsbördan och den nya livsstilen. Som om detta inte vore nog blandar sig även Jupiter in i leken. När Jupiter möter Pluto är det som när två goda vänner går ut en kväll tillsammans och utmanar varandra på den ena galenskapen efter den andra – alla regler är till för att brytas, gränser överskrids och det blir otroligt roligt. Medan Saturnus och Pluto är superdisciplinerade fungerar Jupiter och Pluto tvärtom. Dessa kombinationer parallellt gör att Pluto först hamnar under press för att sedan kunna släppa taget rejält, vilket resulterar i spännande tider. Det här blir ett år att minnas.

Annons

Jupiters inverkan kommer att märkas även i privatlivet. Det kan låta gravt förenklat att Saturnus kravfullhet bara skulle röra arbete och karriär, medan Jupiters uppsluppenhet – och excesser – påverkar kärlekslivet, så det uppstår en balans, men det är mer eller mindre korrekt. Givetvis vill du utrycka dina känslor fullt ut, i synnerhet eftersom du arbetar under så hårda restriktioner från Saturnus, men ett förhållande som bara består av passion och ilska, som aldrig finner ro, kan vara väldigt jobbigt att uthärda. Men om ditt förhållande har stagnerat de senaste åren och behöver ny energi, så kan Jupiters närvaro under året vara exakt det du behöver. Det blir en period på flera veckor under sommaren som fylls av diskussioner, bråk och starka känslor – du bestämmer dig för att relationen är värd att satsa på. Kanske behöver ni bara ha lite kul tillsammans och i så fall kommer Jupiter väl till pass.

Annons

Årets konstellation mellan Saturnus och Pluto kan nästan garantera karriärmässig framgång. Du måste arbeta hårt, men inte utan välförtjänt belöning – Saturnus är sträng men rättvis. Augusti och september blir gynnsamma och du känner att du behärskar situationen till fullo, men du får inte trappa ner på ansträngningarna. Årets sista veckor blir tuffa, de sista varven på ett långt lopp som avgör om det blir vinst eller förlust. Oavsett finns det klara indikationer på ekonomisk utdelning vid årets slut, så du lär bli nöjd med utgången.

Skytten

Det finns en allt-eller-inget-känsla över 2020 som du kommer tycka är lika delar spännande och skrämmande. Tidigare har du hanterat nödvändiga förändringsprocesser genom att addera saker till det du redan hade, på så vis blev livet rikare samtidigt som du kunde hålla fast vid det som varit. Med andra ord förblev kärnan i livet, det som verkligen betytt något för dig, oförändrad. I år kommer detta inte längre vara möjligt. Du måste släppa taget om ditt gamla liv och påbörja ett helt nytt. Du har gjort likande ansatser förut, men oftast har du haft möjlighet att prova det nya innan du fattat ett beslut om att släppa taget. I år måste du hänge dig fullt ut åt det nya redan från början och sedan finns det ingen återvändo. Du måste engagera dig totalt och få det att fungera, även om du är skeptisk inledningsvis. Det är den skrämmande biten. Dina grundläggande kvalitéer som Skytt förändras däremot inte. Du förblir samma person som alltid: ärlig, öppen och fast förvissad om att göra det rätta. Det som kommer förändras är tillvaron du lever i och den livsstil du väljer för att visa hur mycket dina värderingar och övertygelser betyder för dig. Kanske bestämmer du dig för att leva enklare och mer hållbart med mindre slöseri, eller så tar du ett nytt, mindre välbetalt jobb för att få tid över till mer meningsfulla saker. Du märker att stora förändringar är på gång och frågan du måste ställa dig är hur du ska kunna vara sann mot dina principer som Skytt i en samtid som vår. När året går mot sitt slut har du hittat svaret – och du lever därefter.

Annons

Ditt privatliv ser ut att delas in i två distinkta perioder där övergången från den ena till den andra blir märkbar efter fyra månader. Den första perioden är passionerad och fylld av begär, exakt det du vill få ut av ett förhållande. Den andra handlar om att hantera relationen offentligt, att ses tillsammans och agera som ett par. Utåt sett verkar allt bra, men bakom fasaden är det mindre rofyllt och det du vill med relationen verkar ändras nästan vecka för vecka. Oktober blir avgörande, då ser ni ut att komma fram till något gemensamt och får förhoppningar om framtiden – men det är också en period då ni syns som mest offentligt och det måste du ha i åtanke. När glamouren mattas av mot slutet av året och förhållandet återgår till att bli mer privat, något som bara angår er, mår du mycket bättre.

Ryms din karriär i den här nya tillvaron? Antagligen, men det måste ske i etapper. I början på året funderar du över vad som behöver göras först, efter ett halvår på vart du är på väg och framåt årsskiftet på vad du ska lägga bakom dig. Men det finns en sak du otippat nog inte behöver bekymra dig över alls: din ekonomi. I det hänseendet blir detta ett av dina allra bästa år. Jupiter och Pluto hjälper dig att tjäna pengar och Saturnus hindrar dig från att göra av med allt på en gång.

Annons

Stenbocken

Under flera månader, kanske till och med år, har du haft två motsatta drivkrafter. Först den självklara viljan att lyckas i karriären, du vill nå toppen och få den status och de belöningar som hör till. Så långt är allt som vanligt. Men utöver allt detta finns också en önskan om att göra något mer betydande, något du först inte kan sätta ord på. Det skulle sannolikt innebära att arbeta på egen hand, även om att vara sin egen chef inte är huvudsaken. Och visst vill du vara framgångsrik, men materiell avkastning är inte främsta motivet. Du vill göra något givande och som har betydelse socialt eller kanske till och med moraliskt, men du vill inte lägga grunden själv. Du vill hitta dit eller bli tillfrågad och när detta sker vet du instinktivt att det är vad du letar efter. Den första av dessa drivkrafter, den sedvanliga ambitionen vad gäller karriären, härrör från Saturnus. Eftersom det är din styrande planet är detta välbekant och lätthanterligt, något som märks i ditt tidigare yrkesliv. Den andra drivkraften kommer från Pluto, de dolda krafter som inte framträder ofta men som besvarar de djupaste frågorna. Allt eftersom de två planeterna har närmat sig varandra i ditt tecken har du i stigande grad märkt att du dras åt två separata håll – och paradoxalt nog hur de på något sätt börjar sammanstråla: en suddig framtid blir alltmer tydlig. Under 2020 möts dessa två planeter för första gången på över 30 år – och i ditt tecken. Det de kommer bidra med, och det du har väntat på, är inte den förvirring och uppbrottskänsla andra tecken känner, utan klarhet. Du kommer hitta det du har sökt efter och märka att det är vad du vill. Med stärkt självförtroende tar du dig framåt i ditt nya liv som tillfredsställer alla dina ambitioner, såväl yrkesmässiga som privata.

Annons

Även i privatlivet kan ett ögonblicks klarsynthet förändra allt. Förmörkelsen som inträffar i slutet av juni i kärlekssektorn av din horoskopkarta, visar att ditt förhållande kan, och bör, vara så mycket mer än det är för närvarande. Stenbocken är inte det mest romantiska tecknet och ofta är du så upptagen med ditt arbete att du glömmer dina känslomässiga behov – ända tills någon, eller något, får dig att öppna ögonen. Förmörkelser är som brandalarm, de är påtagliga nog för att få oss att stanna upp och se över våra liv. Oftast visar de saker som är viktiga för vår långsiktiga utveckling och lycka – och så blir det definitivt den här gången.

Vad gäller arbete och karriär blir det här ett fantastiskt år. Utöver det faktum att Saturnus och Pluto omdefinierar din långsiktiga yrkesbana, befinner sig dessutom Jupiter i ditt tecken under nästan hela året. Det är en tydlig indikator på framgång och rikedom, där april och maj blir särskilt gynnsamma för din ekonomi. I juni och juli omorganiserar du dig yrkesmässigt, vilket ingår i din nya klarsynta vision. Du kan identifiera vad som behöver göras för att förbättra läget – och du agerar därefter.

Annons

Vattumannen

Det viktigaste datumet för Vattumän under 2020 är faktiskt bara tio dagar från målgång: den 21 december, när Jupiter och Saturnus möts i ditt tecken för första gången på över 600 år. Givetvis markerar en sådan händelse inledningen på en helt ny era för dig, men konsekvenserna visar sig först under 2021 och några år framåt. Innebär det att 2020 är ett år då du bara ska slå till ro och vänta? Inte alls. Det är ett år som kommer med stora förändringar för alla, inklusive dig, och med mängder av möjligheter. Men i ditt fall har detta ett specifikt slutdatum i december. Se på det som sista året på en universitetsutbildning – det finns fortfarande massor av saker du vill göra och utforska, men du vet att du måste fokusera på studierna och att när allt är färdigt så är det den stora världen som väntar. Du trivs med det du gör men vet att det måste ha ett slut och med ett slutdatum som närmar sig blir året extra intensivt. Precis så blir 2020. Vetskapen om att det här blir det sista året på en era väcker en del frågor. Finns det något du länge har lovat dig själv att göra men än så länge inte gjort? I så fall är det i år du ska göra slag i saken. Men å andra sidan, spelar det verkligen någon roll om du låter bli? Om det inte har något värde i framtiden, så hör det hemma på en annan bucketlist och inte bland aktuella målsättningar. Den här sortens omvärdering av ambitioner och måsten är en av dina viktigaste uppgifter under året som kommer. Att stryka några av punkterna på listan lindrar pressen och får året att kännas lättare och ljusare, samtidigt som de punkter du bestämmer dig för att lägga tid på blir roligare och mer lyckade – och ännu härligare att se tillbaka på senare i livet.

Annons

Alla sorters privata relationer har sina egna fysiska lagar och tidspress brukar höja den känslomässiga temperaturen, så det här året bör bli minnesvärt. Venus tillbringar fyra månader i kärlekssektorn på din horoskopkarta, en ovanligt lång period. Detta kan innebära en ljuvlig romans som du inte vill släppa taget om och som blir allt mer intensiv för varje dag som går, helt enkelt för att du vet att du inte kan stanna där du är, du måste vidare. Årets förmörkelser antyder att när du försöker släppa taget i juni så går det inte, men när året går mot sitt slut har du haft tid att vänja dig vid tanken och du är redo att lämna relationen bakom dig.

På din arbetsplats försöker du färdigställa allt du har påbörjat. Det är viktigt för dig att nå en viss nivå av framgång, så att du senare kan se tillbaka på det som en lyckosam period. Fokusera på att dra nytta av dina talanger och ditt anseende, allt det andra kan du lämna bakom dig. Kanske går det också att sälja delar av sådant som hör till det förflutna för att finansiera framtida projekt, vilket gör bagaget ännu lättare att bära. Ha uppsikt i juni, du ser ut att först få en stor utdelning för att sedan förlora den direkt. I övrigt ser ekonomin ut att bli god.

Annons

Fiskarna

Livet är ett spel. Ibland vinner man och ibland förlorar man. Det är okej så länge det handlar om småslantar, men när insatserna är högre blir varje vinst en stor triumf och varje förlust en katastrof – varpå du frestas att ta ännu större risker för att antingen matcha eller kompensera föregående resultat. För dig blir 2020 ett högriskspel. Dina två styrande planeter, Jupiter och Neptunus, står i linje med varandra tre gånger i år, vilket ger dig framtidshopp och nya idéer. De uppmuntrar dig att vara äventyrlig, att sikta på det du vill ha och förverkliga dina drömmar. Men i samma del av himlavalvet finns Saturnus och Pluto som begränsar dig och förnekar dig den framgång du förtjänar, kanske låter de till och med dina planer för framtiden gå helt i stöpet. Jupiter, som gärna vill komma till undsättning, slår sig samman med Pluto för att lista ut hur de ska övervinna Saturnus gränssättningar och få dig närmre segern. Men de här upptågen kan lika gärna misslyckas som lyckas och i ett spel som detta är insatsen såväl känslomässig som ekonomisk. Du måste vara modig och när chanserna dyker upp ska du ta dem, men var beredd på att du kan förlora och du måste dra dig tillbaka så fort du känner att turen inte står på din sida. Tappa inte hoppet men ha hela tiden ett flexibelt förhållningssätt: sikta på att överleva och kanske till och med vinna lite, men inte mer än så.

Annons

Även i privatlivet blir flexibilitet och viljan att kompromissa avgörande. Det kan finnas saker som du förväntat dig, kanske till och med haft krav på, i din relation, men med så många upproriska planeter i full aktivitet är det högst osannolikt att få allt. Om du ändå insisterar bör du vänta tills året har gått och läget på himlavalvet har lugnat ner sig, men det bästa vore att acceptera kompromisserna. Fundera över om dina krav verkligen är nödvändiga för en hållbar relation och ifall du egentligen behöver ställa några krav alls. Relationen kan mycket väl slås av och på flera gånger under året, men det är i själva verket din reaktion på hur de yttre planeterna växelvis uppfyller och ignorerar dina önskningar. Flyt med om du kan och försök att inte tolka vartenda drag som det slutgiltiga, för så är inte fallet. I slutet av juni, däremot, uppstår en vändpunkt som faktiskt verkar ha betydelse. Det val du gör du då stakar ut vägen för resten av året och eliminerar några av oklarheterna.

Annons

Eftersom allt annat i tillvaron är så turbulent kanske du känner att du lika gärna kan röra lite på dig i yrkeslivet också, fast det behövs inte. Något som liknar en rejäl kris i juni kommer lugna ner sig om du väntar några veckor, men om du fortfarande vill byta arbetsplats uppstår ett bättre tillfälle framåt årsskiftet som du kan utnyttja. Ekonomin är god i början av året, men du ska vara väldigt försiktig från september till slutet av november – då är det inte läge att ta några risker.

Av: Bernard Fitzwalter

LÄS MER:

Älskar du horoskop – här är alla ELLEs artiklar om horoskop

Förlovningsringen som passar dig bäst – enligt ditt stjärntecken

Annons