Älskar du horoskop? Då måste du hålla koll på denna nya trend

29 apr, 2017 
AvELLE -redaktionen
Ditt stjärntecken påverkar numera alltifrån ditt 
val av läppstift till din karriär. Den nya trenden heter mysticore – och vårt förhållningssätt till astrologi och magi har blivit både kul 
och tillåtande. New Yorks mest 
kända stjärntydare tog sig an 
ELLEs Sofia Hedström.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Av Sofia Hedström Foto IBL

Vilket stjärntecken är du?

Den här första dejten på en ordinär, snofsig bar på Manhattan blir inte som alla andra. Redan efter tio minuter vill nämligen killen som är klädd i kostym och jobbar inom finans snacka astrologi. Jag tänker direkt att jag är utsatt för något slugt raggningsknep, något från den ökända dejtingboken The game. Men när dejten glider in på sin sjätte timme och killen fortsätter prata om ämnet kan jag faktiskt inte annat än konstatera att han verkar genuint intresserad av både mig och astrologi.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det är inte bara dejter som tolkar in en hel massa egenskaper när de får höra att jag är en februarifödd Fisk. Enligt Marc Jacobs makeupartist Gilbert Soliz är jag exempelvis både dramatisk och djup och bör sminka mig därefter. Festsmink till vardags är tydligen helt accepterat för oss Fiskar och något som ett antal modemagasin samt ett besök på skönhetsvaruhuset Sephora bekräftar. Det här med att sminka sig efter sitt stjärntecken blir allt vanligare och glittriga läppar är en vårtrend som jag i egenskap av Fisk blir rekommenderad att haka på.

Annons

Det är tydligt att allt fler identifierar sig med sitt stjärntecken, i dag går det nämligen förutom läppstift även att köpa loafers och doftljus dekorerade med Oxar, Tvillingar och Fiskar. På trendiga inredningsbutiken ABC Carpet i New York har det till och med öppnats en avdelning för new age-relaterade inredningsprylar och på catwalken märks det ockulta. Att stjärndesignern Christian Dior var en vidskeplig man som inför varje visning tog till tarotkorten för att lugna nerverna har Maria Grazia Chiuri tagit fasta på. I hennes debutkollektion för modehuset som finns i butik just nu märks tarotkortsmotiv på kashmirtröjor såväl som på klänningar i tyll. Även Gucci och Preen använder sig av ockulta symboler den här säsongen och eftersom modebranschen är tidiga med trender är det bara att konstatera att vi kommer att flumma rejält under resten av året.

Världens mest kända astrolog heter Susan Miller och för många av de 6,5 miljon människor som besöker hennes Astrologyzone.com varje månad är hon en oumbärlig vän. Miller vägleder även kändisar som Jennifer Aniston, konsulterar modeeliten och gör en rad popkulturella samarbeten som zodiac-tvålar för skönhetsmärket Fresh. Hon är i 70-årsåldern, men ser betydligt yngre ut och beter sig som en sprallig tonåring i en moderlig förpackning. Jag har aldrig fått ett personligt horoskop läst tidigare, men känner mig trygg. Efter att Miller fått mitt fullständiga namn, letat upp hemorten Skara på kartan och via sms till min mamma fått veta exakt vilken tid jag är född sätter sessionen igång.

Annons

– Herregud, du har samma diagram som Stephen King och ligger nära Steve Jobs. Du måste satsa – nu! Skriv en bok, gör tv. Du har fantastiska ögon!

Det är omvälvande att träffa Susan Miller. Hon pratar oavbrutet och allt hon säger handlar om mig. Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till alla hennes sanningar, men känner igen mig i det mesta.

– Du kan gå in i ett rum och direkt se vem som mår dåligt. Du suger i dig allt som en svamp, men du måste börja skydda dig och vara ensam. Dina idéer får du när du är ensam hemma. Du har ett mysigt hem, fullt av färska blommor va?

Susan berättar att planeten Saturnus kommer att piska mig till att bli en bra ledare och att jag i december kommer att vara väldigt känd. Astrologiska sanningar strömmar ur Susans mun, högt och lågt som att jag måste skaffa mig en hemförsäkring och är garanterad kärlek.

– Kärlek är svårt för alla i New York, men du har Venus i fiskarna. Obegränsat med kärlek. Slappna av sötnos.

Annons

Mitt samtal med Susan Miller pågår i två timmar. Efteråt känner jag mig skakad, men också förväntansfull. Jag spelade in allt på mobilen och lyssnar på de astrologiska sanningarna två gånger till. Susan hör dessutom av sig via sms och mejl. Det visar sig att Fiskar är hennes favoritpersoner och att hon vill träffas igen.

Trendbyrån K-Hole som kom på begreppet normcore (ett slags antitrend som slog igenom för ett par år sedan och handlade om att se ut som ”vem som helst”) menar att samtidssökandet blir allt vanligare eftersom vi lever i en orolig tid och behöver lugnas. Vi har därför gått från den ytliga trenden normcore till mysticore som inte nödvändigtvis är djupare, men definitivt något helt annat. Trenden som även kallas kaosmagi går ut på att vara öppen för alla möjliga tolkningar av vad som pågår i ens liv, men att själv bestämma vad man tar in och vad som funkar just nu. Det rör sig om allt ifrån astrologi till tarotkort, gärna flera läror samtidigt.

Annons

Till skillnad från terapi där man försöker hitta en orsak behöver man här ingen förklaring till varför något funkar, när man känner magi finns det magi. Flummigt? Ja, men också lätt att tillämpa. Den övergripande idén med kaosmagin är nämligen att allt sökande inger hopp och att man samlar på de där stunderna när det känns som om allt stämmer.

Dagens öppenhet för magi har gjort sökandet till en del av utelivet i New York. I den trendiga stadsdelen Bushwick har exempelvis nattklubbsprofilerna Darcey Leonard och Kevin Pelrine öppnat Tarot Society. Duon beskriver klubben som en plattform för ett nytt sätt att umgås där fokus inte ligger på trendiga cocktails utan ett slags utforskande av sig själv. Även om den har ”Tarot” i namnet kan man här göra det mesta som klassas som sökande – som att få sitt horoskop läst eller testa sound bath.

– Det vi ägnar oss åt har en släng av både religion och terapi, men också uteliv. Många är inte i behov av en lång analytisk terapisession. Man kanske bara har en fråga som man vill ha svar på, säger Darcey Leonard.

Annons

Förutom att hitta ett nytt sätt att umgås på vill Tarot Society göra magin mer tillgänglig och avdramatisera flummet.

– Man kan se det som en väderleksrapport, självklart vill man veta om det regnar. Hos oss får du en magisk rapport så att du blir medveten om alla omständigheter i ditt liv.

På det trendiga surfkaféet i mitt Brooklyn-kvarter serveras det nu helande lattes. Jag testar enhörningslatten, som jag även läst om i New York Times. Den oväntat goda (och dyra) drycken är My little pony-blå och innehåller bland annat alger och dadlar. Plötsligt surrar mobilen till. Det är ett sms från den astrologientusiastiske finansmannen. ”Hej lilla Fisk.”

Baristor såväl som dejter har redan hakat på trenden. Det är bara att följa efter, om inte annat för att din omgivning kommer att bedöma vem du är baserat på ditt stjärntecken. Samtidsastrologin visar sig dessutom vara oväntat kul och tillåtande. Det är bara att ta in det du känner för och strunta i resten.

Annons

Så här funkar astrologi

Stjärntecken: När på året som du är född, kallas även för soltecken.

Chart: Var alla planeterna stod när du föddes. Om du får ett personligt horoskop är det just det här som en astrolog tittar på.

Stigande tecken: Ditt andra stjärntecken, som kan vara lika viktigt som en accentfärg i en klädsel. Det här tecknet bestäms beroende på när på dygnet du föddes och är det tecken som var på väg uppåt i horisonten. Förenklat kan man säga att ditt stigande tecken är så som du är på ytan.

Retrograd: Om du vill kunna slänga dig med de invigda så bör du känna till uttrycket Mercery retrograde som används flitigt, kanske är det nämligen då dina astrologitokiga vänner plötsligt inte vill gå ut. Retrograd betyder att planeterna inte beter sig som vanligt och den som oftast agerar oväntat är just Merkurius.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons