Ljust och stilrent i modedesignerns hem

Atmosfären i modedesigner
 Anna Valentines ljusa 
Londonvåning är näst intill sakral. Men enkelheten 
i inredningen är långt 
ifrån någon tillfällighet – varje 
kvadratmeter är lika 
genomtänkt som hennes sobert 
smakfulla kläddesign.
14 mars, 2017

En lägenhet i centrala London bor den brittiska mode- designern Anna Valentine tillsammans med maken Jonathan Berger och hunden Djingis. När de köpte

lägenheten för drygt 12 år sedan var det framför allt läget i innerstadsdelen Marylebone som lockade, med bara ett stenkast till Annas studio och Jonathans jobb.

Styling: Luanne Toms/Frank Features
Text: Kerryn Fischer
Foto: Elsa Young/Frank Features

– Marylebone ligger väldigt centralt precis bakom Oxford Street, men känns ändå som ett eget litet sam hälle med en fantastisk bondens marknad och olika specerihandlare, säger Anna.

Anna Valentine har jobbat inom modeindustrin i nästan tre årtionden och är kanske mest känd för att tillsammans med Antonia Robinson ha utformat den kappa och klänning som hertiginnan av Windsor bar när hon gifte sig med prins Charles år 2005.

– Jag vill att mina kläder ska se avslappnat naturliga ut, samtidigt som de ska kännas lyxiga och genomtänkta när du bär dem. Samma sak gäller för mitt hem. Jag vill att folk ska kunna komma in här och känna sig avslappnade. Ingenting ska kännas alltför dyrbart, även om det är det.

Annas och Jonathans hem ligger på första våningen i ett gammalt hus i georgiansk stil med utsikt mot ett gröns- kande torg. Lägenheten, som mäter hela 380 kvm, har en lugn atmosfär och överallt syns de naturliga materialvalen; köksbänkar i marmor, ett överdimensionerat träbord, en vackert sliten skinnsoffa och en samling handgjord keramik är bara några exempel.

– Jag väljer gärna organiska, mer taktila detaljer som kan mjuka upp de hårda kanter som ibland finns inom inredning och arkitektur.

När Anna och Jonathan flyttade in var lägenheten mer traditionell i sin karaktär och utrymmet var fördelat på många rum. Efter några år valde paret att låta det Londonbaserade arkitektkontoret DRDH se över lägenhetens planlösning. Resultatet blev en betydligt mer öppen och ljus yta när flera väggar togs bort. I enlighet med Annas och Jonathans önskan skapades ett stort och generöst rum som innefattade både vardagsrum, kök och matplats.

Färgpaletten i lägenheten är inspirerad av en 1900-talsmålning av den danske konstnären Vilhelm Hammershøi. En behaglig benvit nyans ligger som ett mjukt täcke över väggar, skåp och möbler i våningen. I köket finns inte ett enda handtag och tekniken är väl dold. Underskåp såväl som väggar och lampor går i vitt, men som en finstämd kontrast löper en bänkskiva och ett stänkskydd i grå marmor över hela arbetsytan.

– Jag tycker om färger, men jag föredrar ändå sparsamt färgsatta rum. Jag njuter betydligt mer av ljuset och utsikten från fönster än av färgstark inredning, avslutar Anna.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Anna Valentine jobbar till vardags som kläddesigner och inte långt från lägenheten ligger hennes studio.

På väggen hänger flera av hennes pågående kreationer och inredningen och färgsättningen i studion går, precis som i våningen, nästan helt i vitt.

Även sovrummet går i samma avskalade stil med en vit inramning och några detaljer i trä som bryter av på ett mjukt sätt. Sängen är formgiven av Jacqueline Morabito och de inramade skisserna på väggen är signerade Antoni Tapies. Stolen har Anna fått som gåva.

Sovrummet rymmer en alkov med ett fantastiskt ljusinsläpp från balkongdörrarna. Vid det runda bordet, som är inhandlat på Stephen Sprake Antiques i London, står två vackert slitna pallar. Träbyrån i bakgrunden är japansk och kommer från en butik på King’s Road.

Eftersom köket ligger i samma rum som vardagsrummet var det viktigt att köksinredningen skulle vara lugn och rofylld – utan störande teknik och iögonfallande utrustning. Köket går nästintill helt i vitt och all teknik är integrerad. Längs med hela arbetsytan löper en bänkskiva och stänkskydd i ljusgrå marmor. De antika vägglamporna har målats i samma vita ton som väggarna. Runt det rustika matbordet, i design av Vincent van Dyusen, står en blandning trästolar och pallar köpta på olika marknader i södra Frankrike. Golvlampan är köpt hos Retrouvius Salvage i London.

Annas hemmakontor badar i ljus tack vare rummets magnifika fönster och väggarnas vita inramning. Det stiliga skrivbordet som passar perfekt in på ytan har Anna formgivit själv.