Välkurerad stilmix med färgstarka detaljer i fokus

Ett husbygge sägs vara en relations största prövning. I Lännersta såg Helena och Matt potential att bygga nytt. Resultatet? En välkurerad stilmix som känns lika delar tidlös och innovativ.
18 juni, 2018

I grunden är det ett enkelt modulhus, men i ordets rätta bemärkelse är det helt unikt och anpassat efter familjen Leach Squire och deras behov. Som två kartonger staplade på varandra, förklarar Helena Leach Squire med ett skratt.

Helena och hennes man Matt jobbar båda med design. Helena är Creative Director och Matt är Design Director och har mångårig erfarenhet från design och varumärkesutveckling. Två projektdrivna människor som är vana vid att skapa innehåll som väcker intresse, och deras hus är inget undantag.

Det hela började 2008 när Helena och Matt köpte en tomt i Lännersta i Nacka, strax utanför Stockholm. Tomten med två tillhörande sommarstugor såg inte mycket ut för världen, men Helena och Matt såg potential att bygga nytt.

– Vi fastnade för tomten, den ligger på höjden och blir lite som en egen oas. På visningen blev vi helt sålda på naturen. Och för mig som spenderade somrarna på segelbåt när jag växte upp var det nästan som att jag skulle få min egen kobbe i trädgården, säger Helena.

Men hur ser egentligen kravspecifikationen ut när ett par med mångårig erfarenhet från design ska bygga hus? Naturnära, anpassat efter tomten, gemensamma sällskapsytor och stora fönster med djupa fönsternischer lät melodin i detta fall.

– Våra yrken påverkade självklart oss mycket när vi byggde huset, både utifrån att vi i våra yrken väger för- och nackdelar, tar fram ett koncept och försöker se längre och bredare än behovet i dagsläget. Det gjorde att vi under husbygget verkligen fick fundera över vår familjs behov nu och i framtiden. Klart att vi hade kunnat göra saker annorlunda, livet och intressen förändras, men jag tror att vår kravspecifikation till arkitekterna var visuell likväl som en praktisk lista över önskemål, storlek, takhöjd och antal sovrum.

Drygt ett år senare stod huset så gott som klart. Ett färgstarkt hem med många arkitektoniska detaljer att vila ögonen på. Generösa

fönster med djupa fönsternischer klädda i plywood, en turkos trappa och grafiska inslag karakteriserar hemmet som känns lika delar uppfriskande och nytänkande som tidlöst och hemtrevligt.

– När vänner som kommer på besök säger att vi har det hemtrevligt blir jag både chockad och glad. Det är den finaste komplimang man kan få, framför allt jag som i mitt yrke är ganska mån om att saker ska upplevas snygga, säger Helena.

I hemmet syns familjens personlighet och intressen. På väggarna hänger street art-konst från Helenas och Matts tidigare konstgalleri, i hallen står familjens sneakers och sönerna Georges och Billy Finns skateboards på rad. I hemmets hjärta, köket, samlas familjen för att njuta av Matts stora intresse: mat och bakning och Helena å andra sidan är småbesatt av att skapa vackra stilleben.

– Jag kommer från ett hem där mamma kammade mattfransar på fredagar. Det är en pedantisk ådra jag har som nu tar sig uttryck i att jag vill ha fint och städat runt mig. Men i slutändan är vi en aktiv familj, min man har två racercyklar och jag har en som flyttas runt i huset, plus att mina söner har skateboards överallt. Den typen av stök har jag inget problem med.

På höjden i Lännersta har huset funnit sin plats, och familjen Leach Squire med det.

– Att bygga ett nytt hus är både läskigt och fantastiskt. Det är en dröm att bygga sitt eget hus, men det innebär också många val. Det man kan konstatera är att det blev bra till slut och att vi är fortfarande är gifta, säger Helena med ett skratt.

Här bor: Helena och Matt Leach Squire och sönerna George, 10, och Billy Finn, 7.
Bor: I hus på 160 kvadratmeter i Lännersta i Nacka.
Gör: Helena är Creative Director och Matt är Design Director.
Följ: Helena: @mrsleachsquire och Matts bakkonto: @thecakemakerstockholm

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Sovrummet är målat i en vacker grönblå färg. Överkastet är ett loppisfynd från Österlen.

På uteplatsen med tillhörande kök finns plats för stora sällskap och tillställningar. Generöst matbord och ett platsbyggt utekök. Gula stolar, Ikea.

De djupa fönsternischerna är perfekta för stilleben eller en plats att koppla av på. Vas, Hay.

Den blå trappan är en av många detaljer att lägga ögonen på i huset. Historien bakom är att familjen ville skapa en kostnadseffektiv och slitstark trappa och valde målad furu. Taklampa, Verner Pantons Globe, Verpan.

Generösa fönster bidrar med vackert ljusinsläpp. Pall, Alvar Aalto, Artek. Krokar, Hay, och den gröna lampan är ett gammalt loppisfynd.

Social yta ovanför köket. Matta, ärvd av Helenas mamma. Lampa på väggen hängde i en väns pappas garage som familjen fick köpa. Chesterfieldsoffa från Blocket, fåtölj från återvinningen.

Grundtanken med köket var att ha lika högt i tak som i resterande undervåning, men för att skapa en till social yta byggdes ett inglasat loft som på ett naturligt sätt även bygger in köket. Barskåpet kommer från en antikaffär. Affischer på väggarna, en mix från Helena och Matts galleri och olika butiker.

Vy från utsidan av huset som är klätt i ljust trä för en ren look. Huset har generösa fönsterpartier som påminner om svarta kassetter.

Helena i ett av husets vackra fönster.

Av: Tina Hellberg

Text: Sanna Rossäng

Foto: Petra Bindel