Välkomponerat i radhus från 1800-talet i Köpenhamn

Välkomponerat i radhus från 1800-talet i Köpenhamn

Stilbyten, flyttar och ständiga förändringar är vardagsmat för familjen Fussell i 1800-talsradhuset i Köpenhamns Kompositörsdistrikt.
03 april, 2017

Konstant i rörelse och aldrig rädda för förändring. Familjen Fussell hade redan bott på mängder av ställen i USA, Spanien och Marocko innan de landade i Köpenhamn för sju år sedan. Och nu packar Valentina Fussell, maken Jack och deras tre barn ihop hemmet igen och flyttar tillbaka till USA, med siktet inställt på Los Angeles.

Av: Emma Persson Lagerberg
Foto: Petra Bindel 

– Flytten till Köpenhamn var vår tjugonde flytt! Alla dessa flyttar har definitivt betytt att vi ständigt skalar ner på mängden tillhörigheter, så vi lever oändligt mycket mer minimalistiskt än våra vänner och familjer i USA. Men det har också gjort att vi blir väldigt känslomässigt knutna till ställen som känns hemma.

De senaste fyra åren har det stället varit ett vackert radhus, byggt i mitten av 1800-talet, i ett av Köpenhamns mest pittoreska områden.

– De här kvarteren kallas för Kompositörsdistriktet eftersom det bott så mycket musiker här, och den kulturen är fortfarande väldigt närvarande. Under sommaren när det är varmt och många grannar har öppna fönster fylls luften av lukten av rosor och ljudet av klassisk musik.

– Barnens första skola i Danmark låg en gata bort, så vi brukade köra igenom det här området och fundera på hur det skulle vara att bo här. När det här huset blev ledigt bad vi direkt om att få titta på det. Redan innan vi gick in genom dörren sa jag att vi ville ha det. Mäklaren frågade om vi inte ville se det först. ”Har det toalett och en vask?” frågade jag. När hon svarade ja sa jag: ”Vi tar det!”

Huset är på 145 kvadratmeter fördelade på tre plan. Överst ligger ett sovrum och ateljén, från vilken Valentina, som är inredare och fotograf, driver det egna designföretaget House of Valentina. På mellanvåningen har barnen sina sovrum och på bottenvåningen ligger kök och vardagsrum. Men ingenting är statiskt. Huset är, precis som dess invånare, ständigt i förändring.

– Man blir aldrig färdig. Jag älskar att testa nya idéer och det händer att jag flyttar runt hela rum över en helg. Det finns inte ett enda utrymme i huset som är detsamma som när vi flyttade in, barnen förväntar sig aldrig att se en stil särskilt länge här hemma.

Flytten till Danmark öppnade upp en ny designvärld för Valentina, som hittat mängder av inspiration i det avskalat skandinaviska.

– Att leva i Skandinavien har verkligen förändrat mitt liv på många sätt. Jag hade aldrig sett någonting som liknade den designvärld som finns här och jag fick en helt ny passion för modifierade monokroma inredningar. Jack retar alltid mig och säger att jag skapat ett hem i den danska regnbågens färger: svart, grått och vitt!

– Jag tycker att ett hem ska representera de människor som bor i det, att det ska fungera som en bakgrund till vår livshistoria. Och jag tycker att vårt hem representerar oss: varma, kärleksfulla och i ständigt förändring …

 

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Matplatsen precis intill köket. Bordet fick paret i bröllopspresent av Jacks mamma, stolarna är från Gubi. Det stora grå skåpet är köpt vintage i Köpenhamn. Det var mintgrönt från början men målades om i Farrow & Balls kulör Mole’s Breath.

Det grå träbordet i sovrummet har Valentina fått av en vän och har sedan målat om det 
i Farrow & Balls kulör Railings. Spegeln är ett vintagefynd.

Rofyllt sovrum under 
takåsarna. Rosa överkast från 
Zara Home, sänglampor 
köpta i Paris. Taklampan kommer 
från Normann Copenhagen. 
Fotografiet på väggen är Valentinas eget.

På översta våningen under 
snedtaket ligger Valentinas hemma-
kontor. Det långa skrivbordet 
är gjort av skivor och benbockar från 
Ikea. Stolarna kommer från 
Gubi. Det lilla bordet i fuskmarmor 
i förgrunden har Valentina gjort, 
hur kan man se på hennes Youtube-
kanal House of Valentina.

Valentina övertalade hyresvärden om att få måla köksluckorna mörkgrå. Köksbänken i betong fanns där redan. Silverbrickorna är köpta i Marocko när familjen bodde där. Fotografiet ovanför vasken är Valentina Fussells eget och kan köpas i hennes webbshop. Lamporna kommer från danska Frama.

I anslutning till kök och 
matrum på bottenvåningen ligger vardagsrummet. Det stora grå skåpet har paret köpt i USA för länge sedan, men sedan 
målat om i Jotuns Sort Pepper. Även soffan i förgrunden hade familjen med sig från USA.

Favoriter på display. 
Det stora grå skåpet är ett vintagefynd, skåpet i 
förgrunden är köpt i Marocko.

Hela familjen Fussell på trappan till radhuset i centrala Köpenhamn.

Detalj från badrummet, som är helt svartmålat. 
Fotografiet på väggen är taget av Valentina.