Vackert franskt hem med pasteller och retrocharm

Vackert franskt hem med pasteller och retrocharm

Lisa och Julien föll handlöst för Villa Atlantidas retrocharm. I staden Pau i sydvästra Frankrike har de med varsam hand förvandlat villan till sitt drömhus – utan att inkräkta på hemmets ursprung.

Lisa och Julien älskar antikviteter och har tillsammans fem barn. En stor familj och ett intresse som gör att pinaler, prylar och fynd har en tendens att samlas på hög fick paret att inse att de behövde mer utrymme. Deras lägenhet i centrala Pau hade blivit för liten och drömmen om att få renovera ett hus växte sig allt starkare.

Av Amandine Berthon
Foto Julien Fernandez
Produktion Amandiejules.com

Villa Atlantida hade varit till salu i fem år, men husets fyra våningar, stora trädgård, stall och uthus levde upp till familjens förväntningar – och de slog till.

– Det krävdes en hel del fantasi för att inte bli avskräckt av gamla revade gardiner, smutsiga tapeter och 600 kvadratmeter utsliten heltäckningsmatta som fanns i hela huset, förutom på toaletterna, säger Lisa.

Villan byggdes, med sin angränsande tvilling, 1902, av en far åt sina två döttrar. En och samma familj hade bott i huset före Lisa och Julien, vilket gjorde att husets jugendstil bevarats helt. Lisa och Julien har genom subtila renoveringar alltid värnat om den autentiska atmosfären.

– Det var exakt det vi letade efter: ett gammalt hus som var oförstört av nyare moden, säger Julien.

Inga större renoveringar genomfördes. Den ursprungliga parketten renoverades, tapeterna i sovrummen byttes ut mot mer moderna mönster av Nina Campbell och de tvådelade vardagsrummen målades i två olika färger från Farrow & Ball.

– Vi tog var sin del av vardagsrummet. I Juliens del har han placerat sitt piano och sina samlingar av antikviteter. På min sida är saker och ting mer nedtonade.

Den största förändringen var att familjen valde att bygga ett kök på bottenvåningen. De tidigare ägarna hade nämligen valt att placera det i källaren, vilket inte passade familjens behov.

Det 600 kvadratmeter stora huset rymmer totalt 15 rum och knappt någonting är nytt. Det mesta har bevarats för att harmonisera med husets arkitektoniska ursprung. När det kommer till inredning är det en härlig mix av gammalt och ärvt.

– Jag köper aldrig någonting nytt, jag älskar att leta efter möbler och inredningsdetaljer second hand, säger Julien.

Trots att familjen nu bor på 600 kvadratmeter har Lisa och Julien fyllt varje vrå.

– Vi har bara bott här i två år och har redan fyllt varje kvadrat. Ju mer utrymme du har, desto mer fyller du det.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Dubbeldörrar i glas delar av det tvådelade vardagsrummet där Lisa och Julien inrett var sin sida.

Villan byggdes 1902 och 
både den charmiga verandan och den tillhörande 
trädgården där familjen gärna umgås har en skönt
lantlig känsla.

Lisas och Juliens hem är fullt av sociala ytor. Vardagsrummet leder vidare ut mot verandan där familjen gärna spenderar tid tillsammans.

Gillar du inredningen i det här hemmet? Här är 14 shoppingtips som sätter stilen!