En stilren och stämningsfull samlingsplats i glas

glasveranda med pool

Ett extra rum för stora middagar, med eget utekök och plats (och porslin!) för alla. Glashuset bockade av varenda önskeruta för familjerna i Ljugarn.
31 augusti, 2018

Det är sensommarkväll i gotländska Ljugarn, skymningen faller och himlen speglas i det sluttande taket på glashuset bredvid poolen. Innanför hörs pratet och skratten från middagsgästerna runt det långa bordet, porslinet från det stora vita skåpet på ena kortsidan har dukats fram, ljus och lampor är tända och maten lagas på grillen i uteköket.

– Det är världens bästa ställe, konstaterar Lotta Noremark som bor i ett av de tre husen som delar på poolen, innergården och det nyaste tillskottet – glashuset – som byggdes för fyra år sedan och rymmer 18 sittande personer.

– Men vi har varit 30 som mest, då knölade vi in oss i varenda liten vrå. När vi byggde glashuset var det två saker som var viktiga: Det skulle rymma ett långt bord med en bänk, för att kunna sitta många, och det vita skåpet skulle få plats. Det är där vi samlar glas, porslin och bestick, så att vi kan duka för 25 personer utan problem.

Det var för elva år sedan som barndomsvännerna Lotta Noremark och Susanne Modig, tillsammans med sina familjer, bestämde sig för att bygga hus på Gotland ihop. De var sommarlovskompisar som barn, hade lantställe på samma ö, och nu blev de det igen.

De byggde tre hus på tomten i Ljugarn, ett till varje familj och ett ”ungdomshus”, som Susanne och Mats Modigs numera vuxna barn bor i när de är här.

– Många tyckte att det var konstigt. Vad är det här för gäng som bor ihop? Vi visste ju inte heller om det skulle funka, men det blev superbra. Det är ett riktigt paradis!

Men många vuxna, flera barn och massor av vänner krävde både yta och sittplatser när alla samlades och drömmen om en plats där alla kunde äta tillsammans, utan att behöva låna ihop stolar, porslin och bestick, växte snart till ett verkligt byggprojekt.

– Vi höll på att planera detta jättelänge, och till slut hände det!

Med hjälp av duktiga lokala hantverkare och en genomtänkt grundidé, som bygger på att många ska få plats och att allt som behövs för en stormiddag ska finnas i huset och inte vara för fint för att använda, blev drömmen om glashuset verklighet.

Lotta Noremarks man Conny gillar att laga mat och uteköket i anslutning till glashuset är hans domän. Där finns förutom en vanlig grill också en gasollåga med en stor stekhäll, en Muurikka. Där tillagar han grönsaker, potatis och även hamburgare och fisk, som kan vara svårt att grilla.

– Han har full kontroll därinne, det är Connys kök. Det ingick också i hela konceptet, att ha utekök och glashus i ett, så att all mat lagas när vi är där. Runt köket samlas alla och hänger.

Pool utanför glasverandan

Solsängarna fick Lotta Noremark köpa av en kollega och kruka har hon släpat hem från Mallorca. Kuddarna kommer från Kvarnbacken Inredning i Ljugarn. Huset är byggt av Nife Entreprenad.

Den stora muren som utgör glashusets bakre vägg är hög, för att skapa ett fall på glaset så att det ska klara vintrarna. Putsen är så kallad snutputs, ett klassiskt gotländskt hantverk.

– Magnus Enderborg från Ljugarns bygg, som har hjälpt oss med alla murar, ringde mig när jag var på jobb i Hamptons. Klockan var fem på morgonen och han undrade vilken sorts puts vi ville ha. Han förklarade vad snutputs var, ”tänk att du har två spatlar, en i varje hand, och drar dem på väggarna”. Det lät inte fint, utbrister Lotta och skrattar.

Men när hon hunnit prata med Susanne och de hade bestämt sig för vanlig puts var det redan för sent, allt var klart.

– Vi är evinnerligt tacksamma för det! Det blev en så vacker vägg. Vi hade tänkt hänga tavlor där, men väggen är så fin i sig och har ett eget liv.

De valde att bygga en kamin i huset för att förlänga säsongen, och på hösten kan de sitta och äta därinne utan problem. Även juldrinken före middagen intas här – med dunjacka på.

Familjerna var så nöjda med konstruktionen och hela glashusidén att de tillsammans startade bolaget Glashus Gotland, för att hjälpa andra som vill göra liknande projekt. Hittills har de inte haft tid att göra verklighet av planerna, men företaget finns kvar och kontakten med hantverkarna har de sedan länge.

– Vi hänger här jämt, det är vårt favoritställe. Vi är ganska lata i vårt kollektiv, så vi ville bygga det så underhållsfritt som möjligt för att inte behöva fixa så mycket när vi är här. Vi kallar husen för ”Ardre, resort och spa”, det är här vi checkar in när vi är utarbetade eller trötta efter studier.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Av: Lotta Noremark Text: Helena Skoog Foto: Stellan Herner

Solsängarna fick Lotta Noremark köpa av en kollega och kruka har hon släpat hem från Mallorca. Kuddarna kommer från Kvarnbacken Inredning i Ljugarn. Huset är byggt av Nife Entreprenad.

Kaminen är inköpt via Leva Kungslador i Visby. Korgstolarna är Ikeas Byholma och även kuddarna och mattan kommer från Ikea. Satsbordet är från Granit. Muggarna är från Åsa Lindström i Hablingbo. "Har ni tid, åk dit och köp en mugg och ät middag på crêperiet. Supermysigt!"

Koppen är en present från Lottas dotter Elsa, ett loppisfynd som hon gjorde när hon var liten. Kakelplattorna från Marrakech Design, som blev över när glashuset byggdes, fungerar som glasunderlägg.

När familjerna byggde glashuset hade de redan det vita skåpet och visste att de ville använda det här, så huset är byggt efter det. Här samlas glas och porslin som inte har någon annan plats, arvegods och loppisfynd som kan dukas upp för 25 personer.

Lotta Noremarks mamma samlade på udda vinglas och dottern gör detsamma – "väldigt bra, för då kan gästerna hålla ordning på sina glas". Vattenglasen kommer från Ikea, porslinet är loppisfynd och karaffen kommer från Lottas mormor. Ljusstake, Tove Adman. Lampor, Room.

Det långa bordet kommer från en butik som sålde vinglas och använde det som displaybord, men ville förnya sig. "Det bästa är att det är så smalt", säger Lotta, "75 centimeter, vilket gör att alla kan vara med i samtalet". Lamporna som hänger ovanför bordet kommer från Room, stolarna och kuddarna (Agen och Ursula), kommer från Ikea. Betongljusstake från Tove Adman.

De gula frukterna kommer från Lilla Bjers, ett av familjernas favoritställen på Gotland. "Här är allt ekologiskt och sååå gott."

De ofållade servetterna har de gjort själva av linnetyg, som tvättats många gånger. Servisen och fiskbesticken är loppisfynd.