En stilren och stämningsfull samlingsplats i glas

31 aug, 2018 
AvELLE Decoration
glasveranda med pool
Ett extra rum för stora middagar, med eget utekök och plats (och porslin!) för alla. Glashuset bockade av varenda önskeruta för familjerna i Ljugarn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är sensommarkväll i gotländska Ljugarn, skymningen faller och himlen speglas i det sluttande taket på glashuset bredvid poolen. Innanför hörs pratet och skratten från middagsgästerna runt det långa bordet, porslinet från det stora vita skåpet på ena kortsidan har dukats fram, ljus och lampor är tända och maten lagas på grillen i uteköket.

Veranda i glas med matplats i
Detaljbild på mat

– Det är världens bästa ställe, konstaterar Lotta Noremark som bor i ett av de tre husen som delar på poolen, innergården och det nyaste tillskottet – glashuset – som byggdes för fyra år sedan och rymmer 18 sittande personer.

Annons

– Men vi har varit 30 som mest, då knölade vi in oss i varenda liten vrå. När vi byggde glashuset var det två saker som var viktiga: Det skulle rymma ett långt bord med en bänk, för att kunna sitta många, och det vita skåpet skulle få plats. Det är där vi samlar glas, porslin och bestick, så att vi kan duka för 25 personer utan problem.

Vitrinskåp

Det var för elva år sedan som barndomsvännerna Lotta Noremark och Susanne Modig, tillsammans med sina familjer, bestämde sig för att bygga hus på Gotland ihop. De var sommarlovskompisar som barn, hade lantställe på samma ö, och nu blev de det igen.

De byggde tre hus på tomten i Ljugarn, ett till varje familj och ett ”ungdomshus”, som Susanne och Mats Modigs numera vuxna barn bor i när de är här.

Annons

– Många tyckte att det var konstigt. Vad är det här för gäng som bor ihop? Vi visste ju inte heller om det skulle funka, men det blev superbra. Det är ett riktigt paradis!

Detaljbild på belysning över matbord

Men många vuxna, flera barn och massor av vänner krävde både yta och sittplatser när alla samlades och drömmen om en plats där alla kunde äta tillsammans, utan att behöva låna ihop stolar, porslin och bestick, växte snart till ett verkligt byggprojekt.

– Vi höll på att planera detta jättelänge, och till slut hände det!

Med hjälp av duktiga lokala hantverkare och en genomtänkt grundidé, som bygger på att många ska få plats och att allt som behövs för en stormiddag ska finnas i huset och inte vara för fint för att använda, blev drömmen om glashuset verklighet.

Glasveranda i kvällsljus med tända ljus på bordet

Lotta Noremarks man Conny gillar att laga mat och uteköket i anslutning till glashuset är hans domän. Där finns förutom en vanlig grill också en gasollåga med en stor stekhäll, en Muurikka. Där tillagar han grönsaker, potatis och även hamburgare och fisk, som kan vara svårt att grilla.

Annons

– Han har full kontroll därinne, det är Connys kök. Det ingick också i hela konceptet, att ha utekök och glashus i ett, så att all mat lagas när vi är där. Runt köket samlas alla och hänger.

Pool utanför glasverandan
Solsängarna fick Lotta Noremark köpa av en kollega och kruka har hon släpat hem från Mallorca. Kuddarna kommer från Kvarnbacken Inredning i Ljugarn. Huset är byggt av Nife Entreprenad.

Den stora muren som utgör glashusets bakre vägg är hög, för att skapa ett fall på glaset så att det ska klara vintrarna. Putsen är så kallad snutputs, ett klassiskt gotländskt hantverk.

– Magnus Enderborg från Ljugarns bygg, som har hjälpt oss med alla murar, ringde mig när jag var på jobb i Hamptons. Klockan var fem på morgonen och han undrade vilken sorts puts vi ville ha. Han förklarade vad snutputs var, ”tänk att du har två spatlar, en i varje hand, och drar dem på väggarna”. Det lät inte fint, utbrister Lotta och skrattar.

Annons

Men när hon hunnit prata med Susanne och de hade bestämt sig för vanlig puts var det redan för sent, allt var klart.

– Vi är evinnerligt tacksamma för det! Det blev en så vacker vägg. Vi hade tänkt hänga tavlor där, men väggen är så fin i sig och har ett eget liv.

öppen spis

De valde att bygga en kamin i huset för att förlänga säsongen, och på hösten kan de sitta och äta därinne utan problem. Även juldrinken före middagen intas här – med dunjacka på.

Familjerna var så nöjda med konstruktionen och hela glashusidén att de tillsammans startade bolaget Glashus Gotland, för att hjälpa andra som vill göra liknande projekt. Hittills har de inte haft tid att göra verklighet av planerna, men företaget finns kvar och kontakten med hantverkarna har de sedan länge.

– Vi hänger här jämt, det är vårt favoritställe. Vi är ganska lata i vårt kollektiv, så vi ville bygga det så underhållsfritt som möjligt för att inte behöva fixa så mycket när vi är här. Vi kallar husen för ”Ardre, resort och spa”, det är här vi checkar in när vi är utarbetade eller trötta efter studier.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Av: Lotta Noremark Text: Helena Skoog Foto: Stellan Herner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons