Retro möter samtida konst i Stockholm

11 aug, 2018 
AvELLE Decoration
Samtida konst och ikonisk inredningsdesign från 60- och 70-talet visar sig vara en perfekt match i en nyrenoverad sekelskifteslägenhet i Stockholm. Kika in!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Makalöst vardagsrum med palm, vit soffa och möbler i olika utförande

På 60- och 70-talet slog italiensk inredningsdesign resten av världen med häpnad. Soffor som såg ut som fylliga läppar, klädhängare i form av kaktusar och fåtöljer som påminde om rundade kvinnofigurer med fotpallar som bojor vände upp och ner på föreställningen om vad möbler kunde vara, och lyfte frågor om demokrati, jämlikhet och konsumism.

Gråmålade väggar och geometriska detaljer

Inte att undra på att intresset för epoken växer i dagens samhälle. Framsynta möbel- och belysningsföretag som Cassina, Arflex, Artemide, Gufram och många fler experimenterade med nya uttryck, material och tekniker. Ett kvitto på designens relevans än i dag är att en hel del har tagits upp i nyproduktion de senaste åren.

Annons
Mysig hörna med härlig, naturlig ljuskälla och detaljer i marmor
Badrum i vitt kakel

Inspirationen kom ofta från rörelser i konstvärlden, som popkonst och konceptkonst. Kanske är det en del av förklaringen till att den ikoniska 60- och 70-talsdesignen fungerar så bra tillsammans med samtida konst, som också bottnar i ett starkt samhällsengagemang.

Annons

Sekelskifteslägenhet i Stockholm med design och konst i fokus

Dialogen mellan dåtidens design och nutidens konst kommer till uttryck på ett fint sätt i en sekelskifteslägenhet i Stockholm, som renoverats omsorgsfullt för att låta både designen och konsten få ta plats.

Inredningsdetaljer och möbler som går i mörkare toner
Vitmålade väggar med mysig soffa i beige och koboltblått bord

I hallen möts besökaren av en affisch från konstnären Keith Harings första soloutställning i New York, en skulptur av den unga skulptören Hilde Retzlaff, och Gae Aulentis höj- och sänkbara bordslampa Pipistrello för Martinelli Luce från 1965.

Annons
Matplats med triangelformad lampa, stolar i retrostil och träfärgad köksbänk
Stilleben i hemmet

Det öppna köket och vardagsrummet, ankrat vid en vacker köksmöbel i almrotsfaner av Axel Wannberg, är ett samspel mellan möbler som soffan Marenco från Arflex och Willy Ballez soffbord med underrede av travertin, samt ung konst från gallerier som Erik Nordenhake, Belenius och CFHILL.

Annons
Sovrummet går i mörka toner

Det är en livlig inredningsmix som väcker tankar och får fart på fantasin. Och den är inte oöverkomlig. En hel del intressant 60-talsdesign finns att upptäcka för rimliga priser på olika auktionssajter och den spännande konsten är än så länge inte speciellt dyr. Kan det bli bättre?

Text Anders Bergmark
Foto Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Läs mer:

Unik och ombonad vintagedröm i Stockholm

40 kvadratmeter stilfull elegans i lägenheten på Kungsholmen

Sober elegans möter hållbarhet i Skåne

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons