Retro möter samtida konst i Stockholm

Retro möter samtida konst i Stockholm

Samtida konst och ikonisk inredningsdesign från 60- och 70-talet visar sig vara en perfekt match i en nyrenoverad sekelskifteslägenhet i Stockholm. Kika in!
11 augusti, 2018

På 60- och 70-talet slog italiensk inredningsdesign resten av världen med häpnad. Soffor som såg ut som fylliga läppar, klädhängare i form av kaktusar och fåtöljer som påminde om rundade kvinnofigurer med fotpallar som bojor vände upp och ner på föreställningen om vad möbler kunde vara, och lyfte frågor om demokrati, jämlikhet och konsumism.

Inte att undra på att intresset för epoken växer i dagens samhälle. Framsynta möbel- och belysningsföretag som Cassina, Arflex, Artemide, Gufram och många fler experimenterade med nya uttryck, material och tekniker. Ett kvitto på designens relevans än i dag är att en hel del har tagits upp i nyproduktion de senaste åren.

Inspirationen kom ofta från rörelser i konstvärlden, som popkonst och konceptkonst. Kanske är det en del av förklaringen till att den ikoniska 60- och 70-talsdesignen fungerar så bra tillsammans med samtida konst, som också bottnar i ett starkt samhällsengagemang.

Sekelskifteslägenhet i Stockholm med design och konst i fokus

Dialogen mellan dåtidens design och nutidens konst kommer till uttryck på ett fint sätt i en sekelskifteslägenhet i Stockholm, som renoverats omsorgsfullt för att låta både designen och konsten få ta plats.

I hallen möts besökaren av en affisch från konstnären Keith Harings första soloutställning i New York, en skulptur av den unga skulptören Hilde Retzlaff, och Gae Aulentis höj- och sänkbara bordslampa Pipistrello för Martinelli Luce från 1965.

Det öppna köket och vardagsrummet, ankrat vid en vacker köksmöbel i almrotsfaner av Axel Wannberg, är ett samspel mellan möbler som soffan Marenco från Arflex och Willy Ballez soffbord med underrede av travertin, samt ung konst från gallerier som Erik Nordenhake, Belenius och CFHILL.

Det är en livlig inredningsmix som väcker tankar och får fart på fantasin. Och den är inte oöverkomlig. En hel del intressant 60-talsdesign finns att upptäcka för rimliga priser på olika auktionssajter och den spännande konsten är än så länge inte speciellt dyr. Kan det bli bättre?

Text Anders Bergmark
Foto Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Mellan hallen och köket hänger en affisch från Keith Harings första soloutställning i New York. Skulptur av Hilde Retzlaff, galleri Belenius.

I burspråket står en platsbyggd bänk av Axel Wannberg. Runt marmorbord av Angelo Mangiarotti och i taket en PH-lampa från Louis Poulsen.

Soffa Marenco från Arflex, design Mario Marenco. Blå pall av Form Us With Love. Polissköld bearbetad av konstnären Juan Sebastián Peláez. Soffbord med underrede av travertin av Willy Ballez, 1970-tal. Trästolar Africa Chair, design Tobia och Afra Scarpa för Maxalto. Två Japan-stolar, designade av Finn Juhl för den danska ambassaden i Tokyo. Tavla av Landon Metz. Stol i sträckmetall How High the Moon av Shiro Kuramata för Vitra. Golvlampa Chiara, design Mario Bellini för Flos, 1960-tal. I burspråket skymtar ett runt marmorbord av Angelo Mangiarotti.

I sovrummet står en Tulip-stol, design Eero Saarinen för Knoll. Tavla av Olivier Kosta-Théfaine. Sängbordet är ett mekanikerbord köpt på marknad i Paris. Ovanpå står en italiensk 60-talslampa, köpt på Ebay. Ovanför sängen hänger en tavla av Pierre Olofsson. Överkast och pläd från Society.

Köket är ritat för att kännas som ett sideboard och byggt i almrotsfaner, design Axel Wannberg. Framför motivet av Nathalie du Pasquier hänger lampor av Alvar Aalto för Artek. Italienskt marmorbord, 1970-tal. Stolar ur serien Dark Horse, design Rud Thygesen och Johnny Sørensen för Botium. Ovanför hänger en lampa av Florian Schulz.

Soffa Marenco från Arflex, design Mario Marenco. Blå pall av Form Us With Love. Bordslampa Shogun av Mario Botta, Artemide. Golvlampa Daphine, design Tommaso Cimini för Lumina. Konstverket på väggen är ett porträtt ur serien Cache av konstnären Evan Roth, galleri Erik Nordenhake.

Skrivbord köpt på Lauritz. Bordsspegel, Monica Förster för Zanat. Bordslampa Snoopy, design Achille och Pier Giacomo Castiglioni för Flos. Tavlor av Matthew Feyld. Taklampa från Itsu Lampuu, 1960-tal. Mattan är en afghanistansk war rug, köpt på Ebay från Pakistan.

Till höger: Badrummet har ett lyxigt, kaklat badkar. Tavlor av Martin Lukacs.

Sideboard köpt på Blocket. Lampa Pipistrello av Gae Aulenti för Martinelli Luce, 1960-tal. Tavla av Simon Mullan, galleri Erik Nordenhake.

Läs mer:

Unik och ombonad vintagedröm i Stockholm

40 kvadratmeter stilfull elegans i lägenheten på Kungsholmen

Sober elegans möter hållbarhet i Skåne