Unikt 50-talshus av ikonen Greta Grossman till salu – se bilderna inifrån

30 jun, 2016 
AvJoel Linde
Greta Grossman gjorde sig ett namn som modernistisk arkitekt i Kalifornien och har endast ritat ett enda hus i Skandinavien. Nu är det till salu.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Formgivaren och arkitekten Greta Magnusson Grossman var verksam under modernismen i mitten av 1900-talet i både Sverige och USA. Det var dock i USA som hon gjorde sig ett namn som arkitekt, speciellt känd för sina hus på besvärliga ytor. Hon ritade gärna hus i exklusiva Beverly Hills i Los Angeles.

greta-hus-kalifornien

I hela Skandinavien har hon endast ritat ett hus. Det ligger i Hudiksvall är – som vi har skrivit om tidigare – ute till försäljning. Hemnet-serien ”Dröm dig hem” ger dig en unik inblick i huset, som fortfarande är näst intill i originalskick.

Annons
greta-grossman

Villa Sundin byggdes 1959. Den har 5 rum på totalt 136 kvadrat, och utropspriset är 7 miljoner. Det är av stilen kaliforniskt glashus som fortfarande är relativt vanligt i den soliga delstaten.

Som formgivare är Greta Magnusson Grossman bland annat känd för den ikoniska lampan ”Gräshoppa” eller ”Grasshopper”.

Via Bukowskis. Lampan såldes för 50 000 kronor.
Via Bukowskis. Lampan såldes för 50 000 kronor.

Villa Sundin är över 50 år gammalt, men känns ändå modernt.

Annons

”Det finns väldigt många dubbelfunktioner som är smarta, som man har användning av, säger säljaren Jonas Asplint.

Formerna känns igen. Spiskåporna både över den öppna spisen och spisen i köket är som stora versioner av lampskärmen till ”Gräshoppan”.

greta-grossman-villa-sundin
greta-grossman-hus2

Alla detaljer är genomtänkta och det har använts en hel del importerade material, som till exempel glasmosaik från Italien.

Annons

Här nedan kan du se hela rundturen i huset och här kan du läsa mer om dess unika historia!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons