Unik och ombonad vintagedröm i Stockholm

Färgstarkt, ombonat och personligt i Stockholm

Första gången Hanna kom hem till Jimmy kändes det som om hon kommit hem till sig själv. Nu bor de tillsammans på riktigt och har skapat den perfekta matchningen.
14 maj, 2019

Av: Charlotte Frey Svidén

Foto: Jonas Gustavsson

Hanna och Jimmy träffades för ett och ett halvt år sedan via Happn, en dejtingapp där det krävs att båda parternas vägar korsas ett flertal gånger för att en matchning ska ske. När de möttes i verkligheten visade det sig att appen verkligen hade rätt.

Mönstrade mattor och bord med matchande trästolar i hörnet av vardagsrummet
Hanna Knutsson och Jimmy Eriksson

De bodde inte bara i samma område, utan handlade i samma matbutik och tränade på samma gym. Vad Happn kanske inte kunnat förutse var dock att de dessutom verkade bo i princip likadant.

– Det var otroligt häftigt att komma hem till Jimmy första gången. Så fort jag klev över tröskeln utbrast jag; ”Okej, jag har typ kommit hem till mig själv?”, skrattar Hanna.

Växter och rotting möter varandra i vardagsrummet
Tavelvägg, gul soffa och metallisk golvlampa i vardagsrummet

– Det var så påtagligt att vi båda började skratta när han sedan kom hem till mig. En av allra första sakerna vi pratade om var hur roligt det skulle vara om vi flyttade ihop och fick mixa våra hem.

Rymlig trea med stor balkong vid Gullmarsplan

Sagt och gjort, paret bytte ganska snart till sig den rymliga trean vid Gullmarsplan, en hörnlägenhet med vidsträckt utsikt i två väderstreck och stor balkong. Den var i bra skick och sedan inflyttningen har Hanna och Jimmy bara bytt beslag på dörrar och skåp samt målat sovrummet grönt och hallen ljusblå.

Det mörkgrönmålade sovrummet med väggfäst bokhylla
Växter i krukor på fönsterbrädan i sovrummet

– Det är ju mycket som är standard i en hyresrätt och jag kan tycka att det är supertråkigt, men det får man leva med. Det får vara så nu och så gör vi något annat när vi väl äger en lägenhet, berättar Hanna.

Det gröna sovrummet – en favoritplats

Det gröna sovrummet har blivit en favoritplats för paret och de sitter gärna där inne och jobbar eller dukar upp frukost på bänken framför sängen. Även om inredningsintresset är starkt hos både Hanna och Jimmy och de sällan skiljer sig åt smakmässigt intresserad de sig ändå för olika delar av inredningsprocessen i hemmet.

– Jimmy kan fundera över saker väldigt länge och fixa och trixa fler gånger för att få till exempelvis det ultimata sättet att hänga upp en tavla. Jag har inte alls det tålamodet. Jag vet om jag tycker att en tavla är fin och då sätter jag upp den och sedan har jag gått vidare till nästa grej, konstaterar Hanna.

Stilleben i den ljusblåmålade hallen
Mysig matplats i köket med färgglada textilier, orange lampa och trästolar

Paret handlar gärna i vintagebutiker och gillar Dusty Deco i Stockholm lite extra. I Hannas hemstad Borås finns en annan favorit.

De bästa vintagebutikerna för inredning

– I Borås handlar jag gärna på Brinken 52. Bland annat den flerarmade golvlampan i vardagsrummet som jag letat efter länge, dök plötsligt upp på deras Instagram och jag skrev direkt till dem och bad dem hålla den till mig så skulle jag ta bussen ner om så krävdes. Då skrev de att de ändå skulle upp till Stockholm och kunde ta med den i bilen, berättar Hanna.

I grannstaden Göteborg är Lokalen GBG en favorit.

– En gång åkte vi faktiskt till Göteborg enbart för att kolla just hos dem, konstaterar Hanna.

Stringbokhylla i vardagsrummet
Hemmakontor med String-hylla, mysig ljuslila matta och träiga toner

Jimmy Eriksson arbetar som frilansande fotograf. Han gör bland annat reklamuppdrag för allt från hotellkedjor till banker men även porträtt. Hanna arbetar som inköpare på svenska matt- och möbelföretaget Layered.

– Jag har fastnat för detta med att köpa in saker och spendera andras pengar, ler Hanna som pluggade inköp redan som 20-åring och sedan dess jobbat på såväl modemärket Svea, webbutiken Nelly samt butikskedjan Vero Moda.

Karta över Sydamerika hängandes vid soffan i vardagsrummet
Familjebilder på kylskåpet

På Layered arbetar hon med alla steg i produktionen och förhandlar direkt med företagets fabriker. I vår lanserar Layered en ny inredningskollektion under namnet Fur collection med bland annat en pall, en stol och ett antal kuddar.

Till kollektionen har de arbetat med ett helt nytt, hållbart material som tillverkas på en av deras fabriker. Det som vid en första anblick ser ut som fårskinn är istället ett material skapat av avklippt ull som vävts in i ett slags nättyg av bomull.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Illustration av en simhall från Every Other Hour, formgiven av Joakim Hovrevik, köpt på en marknad. Stad från ovan, fotograf Jimmy Eriksson. Svartvit illustration, Jesper Waldersten. Tavla med pool, David Hockney. Fasadfotot i svart ram är köpt vintage. Porträtt av Carl Johan de Geer, fotograf Jimmy Eriksson. Illustration med hund, Agnes Florin. Liten tavla med naturmotiv, fotograf Jimmy Eriksson. Soffa Palmdale, Layered. Pälskudde Fur pillow, Layered. Soffbord från Bolia. Pläd, Åhléns. Kuddar, H&M Home. Pallen är köpt vintage. Golvlampa, Brinken 52. Fåtölj, Bruno Mathsson.

Herrbetjänten är köpt vintage. Kruka, Lolodi. Bordslampan är köpt på auktion.

David Bowie-porträtt, Brinken 52. Bokhylla, String. Foto vid pool, Aaron Slims. Sänggavel, Sova. Bäddset, H&M Home. Sänglampa, Bolia. Stol från Dusty Deco.

Taklampa, Ikea. Gardin, Åhléns. Byrån är köpt vintage. Rottingmöbelset, Ikea. Foto, fotograf Jimmy Eriksson. Matta Shaggy rug, Layered. Grönblommig kudde, Abigail Borg. Gul kudde, H&M Home. Turkos kudde, Almedahls.

Hanna Knutsson och Jimmy Eriksson.

Skolplanschen är köpt vintage. Bokhylla, String. Taklampan är köpt vintage. Senapsgul kudde, H&M Home. Bordet är köpt vintage. Stolar, Dusty Deco. Ampeln har paret fått av en god vän. Kruka, Gustavshill Handelsträdgård.

Vägglampa, Söders Retro & Design. Bord, Hay. Stolar, Lokalen GBG. Mattan under matbordet heter Sheera rose, Layered. Mattan vid soffan heter Tree of life, Layered. Skinnsoffa från Dusty Deco.

Väska, Zara. Klänningar, H&M, Åhléns och & Other Stories.

Sideboardet är köpt vintage. Bokhylla, String. Postern med fågel är köpt vintage i Köpenhamn.

Jimmy är fotograf och även Hanna tycker om att fotografera.

Satsbordet är köpt vintage. Bordslampa, Tid & rum. Karta från Söders Retro & Design. Bladet med fågeltryck är köpt vintage. Vägglampa, Nostalgiladan i Norrköping. Matta Tree of life, Layered.

Läs mer:

Urbana vibbar möter industriellt hemma hos designparet

Hänförande pastelldröm i hjärtat av Paris

40 kvadratmeter stilfull elegans i lägenheten på Kungsholmen