Unik Bruno Mathsson-villa säljs – kika in!

Det finns ett 30-tal enfamiljsvillor ritade av arkitekten och möbelformgivaren Bruno Mathsson i Sverige. Nu ligger ett av husen ute till försäljning.
16 juni, 2016

Bruno Mathsson var en föregångare inom arkitektur såväl som inom möbelformgivning. Han ligger bland annat bakom de ikoniska stolarna Jetson och Pernilla, samt fåtöljen Karin och under sin livstid hann han rita ett 30-tal friliggande enfamiljsvillor i Sverige.

Nu ligger en av dem ute till försäljning i hans hemstad Värnamo – och det är en riktig kulturskatt.

Den mörkbruna 50-talsvillan på Backegårdsgatan 30 är omgärdad av en lummig, insynsskyddad trädgård och Mika Lappalainen, ansvarig mäklare på Svensk Fastighetsförmedling berättar att det är ett unikt hus man har chansen att lägga vantarna på.

– Det är ett fantastiskt objekt och ett konstverk i sig. Dessutom är det den enda friliggande Bruno Mathsson-villan i hans hemstad Värnamo. Huset är så gott som orört och intakt, det är bara några få detaljer som är ändrade under åren, vilket är häftigt, säger han.

– Förhoppningsvis är köparen någon som uppskattar huset för vad det är. Det som är lite speciellt är att det inte är K-märkt, så i dagsläget finns det inga begränsningar – på gott och ont.

Villan ligger ute för utgångspriset 1 995 000 kronor – det vill säga i samma prisklass som en etta i Stockholms innerstad – och innanför den blå entrédörren möts man direkt av ljus och rymd.

Vardagsrummet består till stor del av vackra glaspartier från golv till tak, med utsikt mot trädgården.

I västerläge finns en uteplats med tak.

Bruno Mathssons tanke var att koppla ihop inomhus och utomhus och att hela huset skulle präglas av en kontakt med naturen – och det har han verkligen lyckats med.

Tomtarean är på 1 080 kvadratmeter och dessutom utlovas en mängd innovativa inomhuslösningar som måste upplevas på plats.

 

Det fräscha badrummet renoverades på 80-talet och rymmer bland annat ett badkar, tvättställ, wc och tvättmaskin.

I det kompletta köket finns det gott om skåp och arbetsytor.

Trots att boytan är på knappt 125 kvadratmeter – med en biarea på 30 kvadratmeter – känns villan betydligt större. Det beror på att Bruno Mathsson inte bara var modernist, han var även funktionalist. Villan är därför minutiöst planerad och trots att sovrummen är små finns det gott om plats för både säng och skrivbord.

I hallen finner man en lång garderobsvägg som sväljer allt du kan tänkas behöva förvara – allt snyggt inbyggt med smarta skjutdörrar, så klart.

Bruno Mathsson föddes i Värnamo 1907 och var mest verksam i hemstaden under större delen av sitt liv.

4 av Bruno Mathssons mest kända möbler:

1. Stol, Jetson

2. Fåtölj, Pernilla 2

3. Stol, Karin

 

 

4. Dagbädd, Paris

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Produktbilder och porträtt: Bruno Mathsson International