Trendsäkert och tidlöst radhus – med ett supersnyggt kök!

Trendsäkert och tidlöst radhus – med ett supersnyggt kök!

60-talshuset i radhuslängan hade allt det som Sofi och Johan sökte – och lite till. De slog till direkt, trots att de egentligen letade efter en lägenhet.
29 augusti, 2017

Rad efter rad ligger likadana gula 60-talslängor i det lummiga området Djupadal i Malmö. Men när man öppnar dörren till den fyrkantiga lilla längan där Sofi Nilsson och Johan Lidberg bor är kontrasten stor. Det är ljust och luftigt och huset följer en atriumgård med utgångar till trädgården från nästan varje rum. Det var just detta som Sofi och Johan föll för när de köpte huset för sex år sedan.

– Vi bodde i lägenhet, gillade det livet och var egentligen ute efter en större lägenhet berättar Sofi. Men några goda vänner hade precis köpt sin farmors gamla radhus på en parallellgata här, när vi hälsade på blev vi helt förtjusta. Vi tänkte om.

Sofi och Johan hade just fått Lo, sitt första barn, och uppskattade områdets närhet till allt, att kunna cykla in till jobbet mitt i stan på bara 20 minuter och åt andra hållet, till havet, lika snabbt. Grönområden och nära till skolan, allt det som man värdesätter som barnfamilj.

Det blev ett hastigt köp av ett ganska slitet och nedgånget hus. Sofi och Johan bestämde sig snabbt för hur det skulle se ut efter renoveringen. Det behövdes ljus och luft i radhuset.

– Vi kompletterar varandra bra, säger Sofi. Johan är mer praktisk och eftertänksam medan jag är mer impulsiv och tycker detaljerna är det roligaste. Vi älskar att laga mat så ett stort och praktiskt kök med matplats stod högt på önskelistan.

En vägg togs bort och ett sovrum blev öppet matrum, på så vis fick även köket direktanslutning till den lilla atriumgården. Där byggde de trädäck och pergola. Vinstockar slingrar i pergolans tak och på sommaren blir det som ett extra rum.

– Vi har försökt att spara så mycket som möjligt av originalinredningen för att behålla själen i huset, hade gärna sparat ännu mer men till exempel de bruna teakfönstren var i för dåligt skick.

Dörrar med glaspartier och parketten i vardagsrummet finns kvar, men plastgolven i resten av huset åkte ut och har ersatts av vitmålade brädgolv. Även tegelgolvet i hallen har målats vitt med garagefärg i väntan på nytt golv.

– Det var ett enkelt hus att flytta till från lägenhet, lagom stort, liten trädgård, ingen källare eller vind. Vi gillar planlösningen med stora sällskapsytor och att alla sovrum ligger i en egen del av huset.

Sofi som har ett förflutet i modebranschen arbetar numera på AB Småland, den hållbara livsstilsbutiken som ligger mitt i Malmö. Där jobbar hon med inköp samt har det kreativa ansvaret. Johan jobbar som tandläkare.

– Hemmet är vår oas och jag uppskattar att ha det fint runt mig men det känns viktigt att det är ett levande hem där allt brukas och inte bara står. Jag tar med mig tankarna om hållbarhet som AB Småland står för hem. Vi tänker mer långsiktigt i dag både inredningsmässigt och i det vardagliga. Många av möblerna och detaljerna är köpta på nätauktion som fåtöljer, soffa och soffbord i vardagsrummet. Andra saker kommer från släkten. Soffkuddarna har Sofis farmor sytt och ryamattan har hennes morfar knutit.

– Att göra mattor var morfars hobby, han satt hemma vid soffbordet och knöt flera stora mattor genom åren.

Hemmet präglas också av de många gröna växterna.

– Varannan vecka åker jag till Köpenhamn för att köpa in växter till butiken och då är det lätt att det åker med något nytt hem också. Det ger fin energi med gröna växter inomhus tycker jag, och det är en skön avkoppling nästan lite terapeutiskt att pyssla med dem, avslutar Sofi.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Vardagsrummet är stort 
och luftigt med fönster ut mot altanen längs hela väggen. De bruna glasdörrarna 
är original. Omklädda fåtöljer Karin av Bruno Mathsson fyndade på nätauktion liksom soffbordet Superellips av 
Piet Hein och Bruno Mathsson. Dagbädd från Artilleriet, pläd från Hay, kudde sydd av 
Sofis farmor, läderpuff från Marocko, matta Ikea.

Altanen med pergola byggde Sofi och Johan direkt när de flyttade in 
och den blir som ett extra rum på sommaren. På altanen 
finns också plats för gunga till barnen Lo och Bill.

Los sovrum vetter också åt trädgården. Koja från No 74.

I vitrinskåpet i matrummet 
finns allt som används dagligen: glas, servetter, stearinljus ...

Matrummet ligger i direkt anslutning till köket med altandörr ut till trädgården. 
De inbyggda skåpen är ursprungliga men med nya luckor. Mattan är ett fynd från nätauktion, 
matbord Ikea och lampan kommer från en vän som rensade ut den.

Sofi och Johan älskar att 
laga mat och ett stort funktionellt kök stod högt på önskelistan. Planlösningen är densamma, inredningen fick bytas ut, men alla handtag sparades och återanvändes. Köksinredning från Ikea, bänkskiva av marmor.

Långbordet av två enkla bockbord 
fungerar både att sitta och rita vid och för arbete. Asymmetrisk pall av Martino Gamper.

En utställningsaffisch från Louisiana för in extra färg i vardagsrummet. Litet sidobord av paret Eames för Vitra.

I hyllsystemet som täcker kortsidan av vardagsrummet samlas fina och praktiska saker. Den vackra ryamattan 
har Sofis morfar knutit på 1950-talet.

Sovrummet har den ursprungliga parketten kvar. Vikskärmen tillhörde inredningen i en butik som Sofi arbetat i tidigare. Sängkläder från Norrgavel, matta och kimono Vandorff Studios, AB Småland.

Bänken med gröna växter vid fönstret är från Jysk, lampa Ikea och läderpuff 
från Marocko.

Av: Alexandra Ydholm

Text: Ida Magntorn

Fotograf: Andrea Papini