Kika in i inredningsfotografens trendsäkra villa

Hemma hos Ragnar Omarsson

Det mästerliga ljuset ger liv åt interiörer i Ragnar Ómarssons bilder. Så ock i huset där han bor med sin familj. Bland 50 nyanser av grått finns här även ett liv i fyrfärg med barn och hund.
26 september, 2017

Fotografen Ragnar Ómarsson är sockermotståndaren som gärna bjuder på sockerdränkta bakverk när journalister kommer på besök för att titta på hans hem. Men när det kommer till inredning är han väldigt konsekvent och bestämd. Tur är det väl att frun i huset, Ebba, gärna överlåter ansvaret för inredningen till honom.

– Ragnar får gärna gå loss med sin passion och sina 50 nyanser av grått, förklarar Ebba som hellre arbetar med snälla barnböcker på sitt Smultron Förlag än inreder.

Hemma hos Ómarssons är det helt normalt att det flyttar in en ny lampa varje månad och att herrn i huset smyger omkring och finjusterar ljuset från 40 lampor innan det är dags att runda av kvällen. Ragnar är besatt av lampor, men det är kanske en naturlig följd av hans arbete med interiör- och livsstilsfotografi.

– Komposition och ljus, det är det fotografi handlar om. I mina bilder är det alltid tydligt var ljuset kommer ifrån, säger Ragnar, vars bilder ofta syns i Ikeas och H&M:s trycksaker och inte sällan här i ELLE Decoration. Han är också en av grundarna till Our Story, ett företag som tar familjefotografering till nya nivåer.

Den lyckade kompositionen i hemmet handlar även den mycket om att rikta ljuset. Genom lampor såklart, men också med hjälp av gardiner och möblering. Och de djupa fönsternischerna gör sitt.

– När det bara är ljust blir det inte intressant. ”Ljust och krispigt” är enkelt att ta till men det är inte min stil, säger Ragnar.

Huset, som är byggt 1949, ritades som examensarbete av en arkitekt vid namn Erkhammar.

– Vi var ju så glada när vi hittade det här huset och kände att det kunde bli ett livsprojekt. Vi hade tänkt ta allt pö om pö men i stället blev Ragnar helt manisk, gjorde det mesta själv och körde på en hel sommar, berättar Ebba.

Samma kväll som de fick nycklarna slängdes det gamla köket ut och sedan fortsatte arbetet i sex veckor, från kl 07.00 till midnatt. Till sin hjälp hade han pappa, som är inredningsarkitekt och bror, som passande nog är elektriker. Den arbetsamma trion satte tänderna i allt från ändring av planlösning och flytt av dörrar till avlägsnande av strukturtapeter, flagande tak och fula golvfoder.

– Jag ser aldrig hur mycket jobb det kan bli, jag ser bara hur bra det kan bli, förklarar Ragnar som bara sparade badrummen klädda med originalkakel, någon rad inbyggda garderober och parketten som slipades om.

Ebba som vuxit upp här på Lidingö, eller ”ön” som den kallas bland invånarna, har försett hemmet med en hel del antikviteter och minnessaker. Islänningen Ragnar hade däremot bara en blå Ikeakasse med ägodelar när han och Ebba flyttade ihop i Stockholm, efter att ha träffats på en konstutbildning i Florens. Han knyter inte an till saker på ett känslomässigt plan, och får i det närmsta panik när det trillar in grejer från släkten. Då replikerar Ragnar genast med att köpa ännu en lampa, något som släkten i sin tur skrattar en del åt.

Den lite speciella kvällsrutinen med pysslande med ljuskällor äger rum efter läggning av barnen.

– Hemmet ska vara perfekt ljussatt innan han sätter sig ner och njuter. Och det gör han gärna i ”min schäslong”, skrattar Ebba, som har arbetat som inredningsstylist men numera ger ut barnböcker. Schäslongen är en av få saker hon faktiskt valt, men lite oväntat har den också blivit Ragnars favorit.

– Jag ogillar egentligen möbler som är funktionella och bekväma. Likt förbannat ligger jag där varje kväll, gärna med filt och kaffe.

– Och gärna en glass! flikar Ebba in, fastän det var förstås innan sockermotståndet väcktes.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Vardagsrummet rymmer massor av platsbyggd förvaring, en arbetsplats och en öppen spis. Den generösa soffan Vesta av Furninova flankeras av Harry Bertoias Diamond Chair anno 1952, lampa Cloche, Hay, vägglampa 265, Flos, fotografi Hötorgsskraporna av Camilla Åkrans. 

Catarina med familjens portugisiska urhund Rocky som gärna sitter 
och spanar på grannens kaniner. Den här vyn, mot trädgården och den lilla dammen, 
var det första som mötte Ebba och Ragnar på visningen när de föll för huset. 

Den lilla dammen är invändigt klädd i kolmårdsmarmor. 
Med ett djup på dryga metern är den populär bland barnen och deras grannar varma sommardagar. 
Utemöbel Palissade från Hay. Lampa från Fermob.

Sovrummet fick en ombonad alkov 
genom de kringbyggda garderoberna. Tavlan på väggen är en av Wegmans vovvar, 
lampor PJ 71,  Örsjö Belysning. Pläd, Vivaraise köpt hos Perspective Studio.

Köket har flyttats tillbaka till sin 
ursprungliga plats och är byggt av Ikeastommar som fått luckor av valchromat och bänkskiva av carraramarmor. Vid det långa bordet arbetar gärna Ebba och här sitter 
barnen ofta och pysslar. Wegners Y-stolar ger plats för många gäster. Taklampa Tribeca, 
Menu. Golvlampa Toio, Flos. Taklamporna i köket 
är Star 3 och Star 6 av Jonas Bohlin.

Vacker lek med linjer i utrymmet mellan köksön och glas-
väggen som avgränsar kök och matplats. Barstolar Hee från Hay. Lampa Armand från Habitat, fotografier 
av Dawid.

Inbäddat i grönska i ett idylliskt villakvarter på Lidingö finns familjen Ómarssons hus, byggt 1949.

Familjen Ómarsson: Ebba, Ragnar, Catarina, tre och ett halvt, och Viggo, sju år. Några kära föremål är samlade på soffbordet, som Josef Franks ljusstake Vänskapsknuten och en liten träask i form av en hare, en enkel men älskad minnessak efter Ebbas mamma. 

Väggfärgen 
St Paul’s Blue, som är 
ett samarbete mellan 
Frama och Jotun, har mången gång deklarerats 
som totalt överanvänd  
i trendiga magasin, 
men Ragnar Ómarsson 
älskar sättet kulören skiftar i takt med dagsljuset. Det duggar tätt mellan de italienska designlamporna, 
här Taccia från Flos.

Den platsbyggda bokhyllan i vardagsrummet ger extra djup fönsternisch vilket hjälper till att leda in ljuset i rummet på ett snyggt sätt. Lampa Snoopy, Flos. Stol PK 31 av Poul Kjaerholm.

Av: Pella Hedeby

Text: Sophia Genitz

Foto: Ragnar Ómarsson