Kika in i inredningsfotografens trendsäkra villa

26 sep, 2017 
AvELLE Decoration
Hemma hos Ragnar Omarsson
Det mästerliga ljuset ger liv åt interiörer i Ragnar Ómarssons bilder. Så ock i huset där han bor med sin familj. Bland 50 nyanser av grått finns här även ett liv i fyrfärg med barn och hund.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bänk i samma blå väggfärg som i vardagsrummet

Fotografen Ragnar Ómarsson är sockermotståndaren som gärna bjuder på sockerdränkta bakverk när journalister kommer på besök för att titta på hans hem. Men när det kommer till inredning är han väldigt konsekvent och bestämd. Tur är det väl att frun i huset, Ebba, gärna överlåter ansvaret för inredningen till honom.

Vardagsrum med blåa väggar och en platsbyggd bokhylla i samma färg.

– Ragnar får gärna gå loss med sin passion och sina 50 nyanser av grått, förklarar Ebba som hellre arbetar med snälla barnböcker på sitt Smultron Förlag än inreder.

Annons

Hemma hos Ómarssons är det helt normalt att det flyttar in en ny lampa varje månad och att herrn i huset smyger omkring och finjusterar ljuset från 40 lampor innan det är dags att runda av kvällen. Ragnar är besatt av lampor, men det är kanske en naturlig följd av hans arbete med interiör- och livsstilsfotografi.

Platsbyggt skrivbord vid fönstret

– Komposition och ljus, det är det fotografi handlar om. I mina bilder är det alltid tydligt var ljuset kommer ifrån, säger Ragnar, vars bilder ofta syns i Ikeas och H&M:s trycksaker och inte sällan här i ELLE Decoration. Han är också en av grundarna till Our Story, ett företag som tar familjefotografering till nya nivåer.

Annons

Den lyckade kompositionen i hemmet handlar även den mycket om att rikta ljuset. Genom lampor såklart, men också med hjälp av gardiner och möblering. Och de djupa fönsternischerna gör sitt.

Familjen Omarsson

– När det bara är ljust blir det inte intressant. ”Ljust och krispigt” är enkelt att ta till men det är inte min stil, säger Ragnar.

Huset, som är byggt 1949, ritades som examensarbete av en arkitekt vid namn Erkhammar.

Konstverk lodrätt över varandra i köket

– Vi var ju så glada när vi hittade det här huset och kände att det kunde bli ett livsprojekt. Vi hade tänkt ta allt pö om pö men i stället blev Ragnar helt manisk, gjorde det mesta själv och körde på en hel sommar, berättar Ebba.

Annons
Vy från matplats till kök

Samma kväll som de fick nycklarna slängdes det gamla köket ut och sedan fortsatte arbetet i sex veckor, från kl 07.00 till midnatt. Till sin hjälp hade han pappa, som är inredningsarkitekt och bror, som passande nog är elektriker. Den arbetsamma trion satte tänderna i allt från ändring av planlösning och flytt av dörrar till avlägsnande av strukturtapeter, flagande tak och fula golvfoder.

– Jag ser aldrig hur mycket jobb det kan bli, jag ser bara hur bra det kan bli, förklarar Ragnar som bara sparade badrummen klädda med originalkakel, någon rad inbyggda garderober och parketten som slipades om.

Annons
Sovrum med platsbyggda garderober runt sängen samt inbyggt "sängbord" över huvudändan.

Ebba som vuxit upp här på Lidingö, eller ”ön” som den kallas bland invånarna, har försett hemmet med en hel del antikviteter och minnessaker. Islänningen Ragnar hade däremot bara en blå Ikeakasse med ägodelar när han och Ebba flyttade ihop i Stockholm, efter att ha träffats på en konstutbildning i Florens. Han knyter inte an till saker på ett känslomässigt plan, och får i det närmsta panik när det trillar in grejer från släkten. Då replikerar Ragnar genast med att köpa ännu en lampa, något som släkten i sin tur skrattar en del åt.

Annons
Exteriör

Den lite speciella kvällsrutinen med pysslande med ljuskällor äger rum efter läggning av barnen.

Uteplats

– Hemmet ska vara perfekt ljussatt innan han sätter sig ner och njuter. Och det gör han gärna i ”min schäslong”, skrattar Ebba, som har arbetat som inredningsstylist men numera ger ut barnböcker. Schäslongen är en av få saker hon faktiskt valt, men lite oväntat har den också blivit Ragnars favorit.

Annons

– Jag ogillar egentligen möbler som är funktionella och bekväma. Likt förbannat ligger jag där varje kväll, gärna med filt och kaffe.

Liten pool

– Och gärna en glass! flikar Ebba in, fastän det var förstås innan sockermotståndet väcktes.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Av: Pella Hedeby

Text: Sophia Genitz

Foto: Ragnar Ómarsson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons