Tom lokal blev konstnärlig drömlägenhet – med mycket personlighet

Konstnärlig lägenhet av tom lokal – hemma hos-reportage ELLE Decoration

Genom att själva bygga om en tom lokal till en lägenhet fick Ania Pauser och Hannu Hietamäki det precis som de ville ha det.
28 maj, 2019

Foto: Stellan Herner

Av: Tina Hellberg

Konstnären och formgivaren Ania Pausers och möbelsnickaren Hannu Hietamäkis lägenhet var en gång en sliten lokal med fyra väggar och ett ojämnt trägolv. De köpte den med bygglov och skapade tillsammans den välplanerade och skräddade lägenheten på fyra månader.

Nu kan det ju hjälpa att man är ett par där båda har studerat på Carl Malmstens Furniture Studies om man skata sig an en så omfattande renovering. Ania Pauser började på linjen för möbeldesign när Hannu Hietamäki gick sista året på möbelsnickerilinjen och gjorde sitt gesällprov.

– Han var den allvarsamma, ganska buttre finnen som tyckte att vi på design var för högljudda. När han var klar med gesällprovet slappnade han av lite och efter ett tips från en gemensam vän om att ”den där Hannu är inte så dum” så började vi uppvakta varandra, säger Ania.

Anias lampserie Knopp börjar produceras för Klong

Efter examen 2010 reste de i ett års tid och strax efter att de kom hem fick Ania jobb på designföretaget Klong och det var där som hennes lampserie Knopp, som ger det där karaktäristiska ljusspelet som man ser i lägenheten, började produceras. Runtom i rummen kan man även se figurer, figurativa skulpturer i olika storlekar och uttryck, som Ania gjort.

– Det började med en kapsylöppnare, Finn, som finns i Klongs sortiment sedan fyra år nu. Innan Finn har jag mest ritat figurer och varelser, som små illustrationer. Det var väldigt kul att se en av dessa figurer få tredimensionell form och ta plats i folks hem!

Under en husbilssemester med Hannu bestämde sig Ania för att jobba mer skulpturalt och när de kom hem ansökte Ania till en mastersutbildning i keramikkonst på HDK, Högskolan för design och konsthantverk. Ania fokuserade på skulpterandet och avslutade de två åren med utställningen Together we are less alone. Där fick besökarna möta Anias figurer, som är som från en annan värld men ändå väldigt människolika. En av dem sitter innanför dörren och lyfter handen i en vänlig gest som för att säga hej. Den kallas ”Vännen”.

En annan karaktär som kommit in i Anias och Hannus liv är Sisu, en svart rolig hund som är hälften kelpie hälften double doodle. När vi är på besök sover den flera gånger och är väldigt pigg dessemellan, valpig med öronen vickandes fram och tillbaka. De har inte riktigt satt sig på sin plats ännu.

I köket står en gammal koffert som blivit Sisus plats att vila på när hon inte kryper ihop för att få plats på den hopvikta filten från Eleanor Pritchard som en gång nästan var ”för fin för att användas”.

Det första, större skulpturala arbetet

Utanför badrummet står ett djur i trä, Sloken, Anias första större skulpturala arbete, i samarbete med Hannu. Ett projekt som realiserades inför möbelmässan i Milano 2013. Hannu gjorde alla fina sammanfogningar och motorsågade grundformen och sedan skulpterade Ania fram djuret med en vinkelslip och olika raspar.

Sloken är gjord i massiv ek som sedan är kemiskt blekt och med öron och svans i naturgarvat läder. Ania och Hannu har gjort fler Slokar och gör dem vartefter på beställning. Det är lätt att fokusera på alla fina detaljer i deras hem, som exempelvis dörren till badrummet som har en relief av Anias favoritmönster – hon kallar det för fjällmönster.

Den är en kärleksgåva från Hannu, som tillbringat många timmar att få den helt perfekt. De funderade på att ta med sig dörren när de skulle flytta, men den är en del i helheten och får stanna kvar. För nu har de precis flyttat till en gård på Orust med odlingsmark, skog och ett gammalt sågverk.

Hannu Hietamäki, som snickrar allt från exklusiva parfymaskar till jugendorangerier, fortsätter sin verksamhet där med möbelformgivning och platsspecifika inredningar, både i egen regi och i samarbete med designer och inredningsarkitekter. Han är också en del av möbelstudion Snickeriet, tillsammans med Karl-Johan Hjerling.

”Vi ville båda två bo och verka på samma plats”

– Hannu längtade efter att ta fram sitt eget material från stock till stol. När vi studerade satellitbilder på marken så såg vi en byggnad som inte var med i objektsbeskrivningen. Hannu sa att om det är ett sågverk så tar vi det och det var det! Vi ville båda två bo och verka på samma plats och på gården ska jag ha min ateljé också, säger Ania.

Det var inte lätt att lämna lägenheten i Stockholm, som Ania säger:

– Det känns väldigt fint och speciellt att bo på ett ställe där man byggt allt, och valt allt in i minsta minsta detalj. Det kommer vi antagligen inte att göra igen.

Fakta Ania Pauser och Hannu Hietamäki:

Namn: Ania Pauser och Hannu Hietamäki

Gör: Ania är konstnär och formgivare och Hannu är möbelsnickare.

Bostad: Lägenhet vid Gullmarsplan i Stockholm.

Aktuellt: Ania Pausers första offentliga uppdrag invigs i juni i Uppsala: en bronsskulptur som heter Upptäckten.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Badrumsdörren är klädd med en fjällpanel som Hannu har snickrat.

Läs mer:

Kreativt och ombonat sekelskifteshem i Malmö – kika in!

Stilfull elegans på 40 kvadratmeter i Stockholm

Kontinentalt möter avskalat – i vackra 20–talsvillan