Tidlös design och moderna lösningar i Berlin

Färgstarkt hem i Berlin

Lägenheten i östra Berlin är inredd med en inspirerande krock av tidstypiska originaldetaljer och modern stil, starka färgklickar blandade med respekt för arvet.
04 september, 2019

Första gången Lisa Thamm och Freddy Fuss såg sin lägenhet, för ungefär tio år sedan, var den ganska nedgången, precis som hela grannskapet.

– Den hade inte blivit väl omhändertagen, säger Lisa, som är kommunikationschef på ett Berlin-baserat glasögonmärke.

Vackra, tidlösa fasader i östra Berlin
Stor rymd och vackra inredningsdetaljer i Berlinhemmet

Gatan där huset ligger i östra Berlin, var full av gamla joint-fimpar och det fanns även en swingersklubb i bottenvåningen på byggnaden. Men så är det inte längre.

Prenzlauer Berg – Berlins trendigaste område

Prenzlauer Berg är Berlins hippaste område, fyllt av designaffärer, coffee shops och sekelskifteslägenheter. Och numera har gentrifieringen även nått Lisas och Freddys gata längts ut på östra kanten.

– Steg för steg har vårt område förändrats säger Lisa. Nuförtiden har vi vinbutiker, bra restauranger och en gårdsbutik här, det är lite av en bykänsla.

Bord från schweiziska Lehni i den luftiga matplatsen i Berlin
Lisa Thamm och Freddy Fuss i sitt hem i östra Berlin

Lägenheten hittade de efter sex månaders letande. Precis som de förutsåg generationsskiftet i området, kunde paret också se förbi den smutsiga och nedgångna insidan.

– Vi såg potentialen på en gång, säger Freddy, som har en egen designstudio. Lägenheten vetter åt söder och har högt i tak, stora fönster, balkong och massor av originaldetaljer kvar.

Nyrenoverat med inslag av tidigt 1900-tal

Från början fanns det bara ett rum som var beboeligt, men stegvis har de renoverat resten. Taken i vardagsrummet och matsalen var täckta av tjock gul färg. När den togs bort avslöjades ett blekt blommigt mönster i original från 1910-talet när huset byggdes.

Vintagebelysning och färgstark konst prydder väggarna i östra Berlin
Böcker utgör en stor del av inredningen i hemmet i Berlin

Lisa och Freddy har också tagit fram bårder och kornischer i en jordig ockrafärg, som ger ett djup till de målade vita väggarna och tar upp värmen i de restaurerade parkettgolven. Väggen runt vardagsrumsfönstret har de lämnat obehandlad som en blinkning till byggnadens arv.

– Jag älskar kontrasten mellan det råa och det mer välpolerade, det är precis som staden Berlin i sig själv, säger Lisa.

Köket går i vita toner med tydliga kontraster mellan rått och välpolerat i östra Berlin
Sovrummet går i ljusgråa toner med säng från Coco-Mat

Det är just kontraster som paret låter sig inspireras av. Lugna nyanser bredvid starkare färger, och moderna möbler i sekelskiftesmiljö. Resor bidrar också mycket till deras stil.

”Varenda sak bär på minnen från olika länder som vi besökt”

– Vi har köpt nästan alla våra grejer utomlands, säger Lisa. Varenda sak bär på minnen från olika länder som vi besökt: besticken från en restaurang i Köpenhamn, sängen från ett hotell i Grekland. Vi håller alltid ögonen öppna, men det finns ingen egentlig plan.

 Gröna sofforna Polder av Hella Jongerius för Vitra i vardagsrummet i Berlin

Av Maja Hahne Regild
Foto Christoffer Regild/CPH Editorial
Text Hannah Booth
Översättning Ida Magntorn

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

Läs mer:

Rofylld oas med japanska influenser mitt i London

Från tom lokal till kreativ och personlig drömlägenhet – kika in!

Kreativt, ombonat och personligt sekelskifteshem