Magiskt hem med ljusrosa sovrum och helsvart kök

12 maj, 2017 
AvSophia Genitz
Sprakande kreativt blev det när inredaren Kristina "Mimmi" Johansson gick loss på en lägenhet i Norrköping. Med enkla medel och mycket fantasi blev det en träffsäker miljö med dominant, svart kök och ett bubbelgums rosa sovrum.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När Mimmi Johansson köpte lägenheten hade hon siktet inställt på att även få köpa loss vinden ovanpå. Då hade hon kunnat utveckla de 46 kvadratmetrarna på höjden. När sedan  vindsprojektet drog ut på tiden och aldrig realiserades körde hon fast lite med planlösningen innan hon kom på hur hon skulle gå vidare.

Glasdörrar sovrum

Vilken blev den nya planen?

– Att slå ut väggen mellan det gamla köket och det som var det enda rummet bredvid och bygga en ny vägg till det som blev sovrum. Det blev en jättehärlig lägenhet. Fortfarande relativt liten, men med mycket bättre flöde.
Vad blev du mest nöjd med?

Annons

– Hur jag fick till köket och skapade nya sociala ytor. Jag fick verkligen vara uppfinningsrik och det mesta gjorde jag till en ringa kostnad.


Berätta mer om köket!

– Det befintliga hade endast ett par år på nacken och det hade känts dumt att bara riva ut det. I stället svängde jag om planlösningen och flyttade köket närmre fönstret för att bättre utnyttja ytorna och ljuset. Skåpen från Ikea behöll jag och målade om och den stora hyllan platsbyggdes. Fylld med saker skapar den en känsla av gammaldags serveringsgång. Kyl och frys täcktes med nya skåpfronter från Ikea.
Fanns några tveksamheter angående färgen på köket?

Annons

– Nej. Eftersom jag valde att placera köket på en kortsida av den rektangulärt formade lägenheten och satte in glasdörrar så skulle köket alltid vara i fokus och då var det viktigt att det fick ta plats. Jag ville inte ha ett kök som skulle smälta in i bakgrunden, det hade blivit själlöst. Jag är ganska impulsiv och går på känsla. ”Det här skulle kunna bli bra”, känner jag och så jobbar jag vidare.

Marinblå väggfärg


Hur skapar du en välkomnande och mjuk elegans bland så starka uttryck?

– Jag använder mig av växter! De ger liv och mjukar upp. Växter är det mest tacksamma sättet att snabbt få en skön och inbjudande känsla i ett rum. Och så blandar jag gärna in runda former i möbler och föremål som bryter av hårdare linjer.
Hur väljer du möbler? Utseende eller funktion?
– Utseendet och vad som händer estetiskt genom placeringen av en möbel är väldigt viktigt! Jag ställer gärna en fåtölj i sovrummet, inte för att sitta i den, men för att den ger en skön känsla, vilket i och för sig är en funktion i sig!
Glasdörrar i industristil är ju omåttligt populära – varför är de så tacksamma att arbeta med?

Annons

– Det är estetiskt tilltalande med svarta, raka linjer. Mina är av trä och dem hittade jag på loppis för 300 kr så de var svåra att motstå. Sedan kittade och målade jag om dem och lät sätta i nya glasrutor. I Sverige är vi ju väldigt trendkänsliga – är något fint och funkar så används det genast överallt, vilket är lite tråkigt!

Ljusrosa sovrum


Du är inte rädd för stark färg på mindre ytor?

– Nej, absolut inte. Kontraster blir alltid snyggt. Man ska ha kul med färg, det är bästa sättet att framkalla olika känslor. Mot hårt och stramt blir det uppfriskande med något glatt och roligt. Här var det ju bara en vägg som blev rosa – nu känner jag för ännu mer färg och vill ha ett rum med olika nyanser av rosa på alla väggarna!
Vilka designer eller designklassiker är du särskilt svag för?

Annons

– Jag uppskattar verkligen de arkitekter och formgivare som agerade i mitten på 1900-talet som Le Corbusier, Eero Saarinen, Pierre Paulin. Jag gillar B&B Italia, schysta, coola möbler som aldrig går ur tiden. Italienska ELLE Deco är väldigt inspirerande, där ser man många egna idéer och hemmen är aldrig ängsliga.

Blåa fåröljer

Vad gör dig till en bra inredare?

– Ögat för rummet och så är jag teknisk och älskar att tänka ut ytor. Jag blandar gärna in saker jag själv gjort, som i det här fallet mat- och soffbord, soffa och vikspegel. Då blir miljön mer oefterhärmlig och personlig.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Foto: Jonas Ingerstedt

Text: Sophia Genitz

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons