Stilsäker sekelskiftestrea med ett ljuvligt grönt kök

Stilsäker sekelskiftestrea med ett ljuvligt grönt kök

Efter en utflykt i förorten insåg Emilie och Fredrik Camén att de var stadsbor i själen och flyttade tillbaka till Södermalm. Nu bor de med sina två barn i en sekelskiftestrea ett stenkast från Mariatorget.
05 april, 2017

När Emilie och Fredrik Camén fick barn gjorde de som många andra och tog med sig flyttlasset från centrala Södermalm ut till villaförorten. Men efter tre år i huset i Älvsjö insåg de att de var stadsbor i själen och tog fram flyttlådorna igen.

– Jag tycker att det är jättesmidigt att bo i stan när man har småbarn, allt finns precis intill där man bor och vi saknade verkligen pulsen, berättar Emilie.

På önskelistan under lägenhetsvisningarna stod ett stort och luftigt vardagsrum, balkong, fönster åt två håll och en bra innergård där barnen kunde leka.

– Tvärtemot vad många andra verkar tycka vill jag ha en stor hall. När man är en familj med två barn är det ovärderligt, berättar Emilie.

Väl på plats i lägenheten gjorde den maffiga kakelugnen i carraramarmor och mässing samt de vackra, såpade golven också sitt för att förföra familjen.

– De som bodde här innan hade såpat golvet under tio års tid och fått till en helt fantastisk yta. Jag skäms lite när jag tänker på hur många tuschpennsträck vår familj kommer att lämna efter sig på dem, skrattar Emilie.

Förutom att måla och tapetsera hela lägenheten dagen efter tillträdet har familjen totalrenoverat köket. Det gamla köket skiljdes tidigare från hallen av en vägg och överskåpen täckte väggen hela vägen fram till fönstret.

– Det kändes som om de ramlade ner över en eftersom rummet är så smalt. Nu gjorde vi i stället en inbyggd hylla längst in för att få en luftigare känsla där. Vi ville skapa en modern variant av ett originalkök och bestämde oss tidigt för att vi ville ha spegelluckor och enhetlighet med bänkskiva och stänkskydd i marmor, berättar Emilie.

Luckorna beställdes grundlackerade från Pickyliving och sedan handmålades de på plats. Först var paret inne på att köket skulle vara grått, men i sista sekund utgick de från färgerna i William Morris-tapeten i hallen eftersom det kändes viktigt med en matchning mellan de två rummen nu när väggen som skiljde dem åt tagits bort.

– I efterhand blev färgen mer salviagrön än militärgrön och det var en chock till en början, men den vinner i längden, berättar Emilie.

– Vi såg faktiskt tapeten på visningen av en annan lägenhet och blev helt förälskade. Dock kände vi inte samma för själva lägenheten men vi bestämde då att vi skulle ha den här tapeten i hallen i den lägenhet vi väl köpte, berättar Emilie.

Inspirerade bland annat av restaurang Sketch i London har puderrosa blivit en viktig del av familjens inredningsrecept, och tittar man noga finns färgen i samtliga av hemmets rum. Och färgharmoni är något som står högt i kurs i familjen Caméns hem.

– Vi har köpt så många kuddar som jag går och plockar bort. Kvar blir alltid grått, svart, beige, vitt, grönt och just puderrosa. Lustigt nog ser det likadant ut i min garderob.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Kakelugnen klädd med carraramarmor 
är en imponerande pjäs. Soffa, Room. Kuddar, Afroart. Sittpuff, Normann Copenhagen. 
Vedkorg, Ferm Living.

Innanfär dörren till vardagsrummet står dagbädden Sinnerlig från Ikea, svartvit kudde, Asplund. Vägglampa Bonjour, Bxxlght. Byrå Snow, Asplund.

Köksluckorna 
från Pickyliving beställdes i grundlackerad 
mdf och penselmålades sedan
 på plats med 
NCS S4005-G80Y. Taklampa, Flos. Hänglampor, Muuto. Matta, Himla. 
Handtag, Super-
front. Spis, Smeg. Blandare. Tapwell. Kastrull, Le Creuset. Väggfärgen är 
målad i samma 
NCS-kulör som luckorna.

Alla golv i lägenheten är såpskurade och har en fantastisk yta. Skåp Snow, Asplund. Vas, Flo Interiör. Lampa, Ellos Home. 
Taklampan har Emilie gjort av en svart tygsladd och en vanlig sockel. Bord, Hay. Stolar, Asplund. Fat, Hay. Ljuslyktor, Skultuna. Ljusstake, Svenskt Tenn.

William Morris tapet Honeysuckle gör hallen grön året om.

Poster, Jens Assur. Bord, Hay. Stolar, Asplund. Litet bord, Hay.

Vägghyllor, Elfa. Gul skål, Muuto. 
Apa, Kay Bojesen. Vit spargris, MoMa i New York. Väggfärgen är Alcros kulör Himalaya.

Hylla, String. Haj, TGR. Eiffeltornet är köpt i en souvenirbutik i Paris. Matrjosjkadockor, Ingela P Arrhenius. Dinosaurien från Leksaksborgen fick man gräva ut själv från en gipsplatta. Träfigurer, Muji.

Fredrik, Sixten, 7, Emilie och Franka, 5 år under bilden på Sixten fotograferad av Mattias Lindbäck, som är en vän till familjen. 
Emilie är Sverigechef på PR-byrån Presskontakterna och Fredrik är account director på designbyrån Kurppa Hosk.

Av: Charlotte Frey Svidén

Foto: Jonas Gustavsson