Stilsäker sekelskiftestrea med ett ljuvligt grönt kök

05 apr, 2017 
AvCaroline Holmbom
Efter en utflykt i förorten insåg Emilie och Fredrik Camén att de var stadsbor i själen och flyttade tillbaka till Södermalm. Nu bor de med sina två barn i en sekelskiftestrea ett stenkast från Mariatorget.
Annons

När Emilie och Fredrik Camén fick barn gjorde de som många andra och tog med sig flyttlasset från centrala Södermalm ut till villaförorten. Men efter tre år i huset i Älvsjö insåg de att de var stadsbor i själen och tog fram flyttlådorna igen.

Kök med ljusgröna köksluckor

– Jag tycker att det är jättesmidigt att bo i stan när man har småbarn, allt finns precis intill där man bor och vi saknade verkligen pulsen, berättar Emilie.

På önskelistan under lägenhetsvisningarna stod ett stort och luftigt vardagsrum, balkong, fönster åt två håll och en bra innergård där barnen kunde leka.

Annons

– Tvärtemot vad många andra verkar tycka vill jag ha en stor hall. När man är en familj med två barn är det ovärderligt, berättar Emilie.

Väl på plats i lägenheten gjorde den maffiga kakelugnen i carraramarmor och mässing samt de vackra, såpade golven också sitt för att förföra familjen.

Kök med slitet trägolv

– De som bodde här innan hade såpat golvet under tio års tid och fått till en helt fantastisk yta. Jag skäms lite när jag tänker på hur många tuschpennsträck vår familj kommer att lämna efter sig på dem, skrattar Emilie.

Annons

Förutom att måla och tapetsera hela lägenheten dagen efter tillträdet har familjen totalrenoverat köket. Det gamla köket skiljdes tidigare från hallen av en vägg och överskåpen täckte väggen hela vägen fram till fönstret.

– Det kändes som om de ramlade ner över en eftersom rummet är så smalt. Nu gjorde vi i stället en inbyggd hylla längst in för att få en luftigare känsla där. Vi ville skapa en modern variant av ett originalkök och bestämde oss tidigt för att vi ville ha spegelluckor och enhetlighet med bänkskiva och stänkskydd i marmor, berättar Emilie.

Unik kakelugn i marmor

Luckorna beställdes grundlackerade från Pickyliving och sedan handmålades de på plats. Först var paret inne på att köket skulle vara grått, men i sista sekund utgick de från färgerna i William Morris-tapeten i hallen eftersom det kändes viktigt med en matchning mellan de två rummen nu när väggen som skiljde dem åt tagits bort.

Annons

– I efterhand blev färgen mer salviagrön än militärgrön och det var en chock till en början, men den vinner i längden, berättar Emilie.

Bonjourlampa, trägolv med kvistar

– Vi såg faktiskt tapeten på visningen av en annan lägenhet och blev helt förälskade. Dock kände vi inte samma för själva lägenheten men vi bestämde då att vi skulle ha den här tapeten i hallen i den lägenhet vi väl köpte, berättar Emilie.

Inspirerade bland annat av restaurang Sketch i London har puderrosa blivit en viktig del av familjens inredningsrecept, och tittar man noga finns färgen i samtliga av hemmets rum. Och färgharmoni är något som står högt i kurs i familjen Caméns hem.

Annons
Grått sovrum

– Vi har köpt så många kuddar som jag går och plockar bort. Kvar blir alltid grått, svart, beige, vitt, grönt och just puderrosa. Lustigt nog ser det likadant ut i min garderob.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Foto: Jonas Gustavsson

Annons