Stilsäker minimalism hos designern i Stockholm

Modedesignern Lee Cotters hem i Stockholm

Modedesignern Lee Cotter älskar svärta, men bor i en lägenhet som flödar av ljus. Här blandas klassisk design med konst av vänner – och en brutalt ful tekopp.
14 februari, 2020
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter
0:56

Efter reklamen: 5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter

(0:56)

Slå på ljud
Jordnära färgpaletter, nytänkande silhuetter och statementbelysning. Spana in hur våren och sommaren 2021 ser ut enligt våra danska inredningsfavoriter som Hay, Ferm Living och Menu.

Ett blommande kastanjeträd på en innergård gjorde att Lee Cotter fastande för sin sekelskiftslägenhet i Stockholm.

– Jag minns att jag på visningen gick ut på balkongen och möttes av ett blommande kastanjeträd. Kastanjer är ett starkt minne från min barndom i södra London och på höstarna lägger jag kastanjer i fickorna på dem jag älskar. Jag såg trädet som ett tecken: här ska jag bo!

”Jag blandar klassiker med moderna möbler”

Huset byggt 1918 har en generös takhöjd och flödar av ljus, den gråa och vita basen skapar en bakgrund för inredningen som är noga utvald.

– De möbler jag valt återspeglar nog mitt formöga. Jag blandar klassiker från Louis Poulsen, Bruno Mathsson, Michel Ducaroy, Tore Ahlsén och Harry Bertoia med moderna möbler och prylar som jag samlat på mig från resor. Vissa möbler har jag själv designat och producerat.

Det mesta av konsten i hemmet är av Lees vänner David Engzell och Jesper Waldersten. Men här finns också fotokonst från projekt som Lee har gjort tillsammans med Nils Odier, Julia Hetta och Mattias Lindbäck.

– I min profession skapar jag ständigt nytt men i mitt hem vill jag ha det konstant.

Främst känd som designer för V Ave Shoe Repair och By the No

Lee beskrivs av sina vänner som selektiv, generös, lojal och lite svår, och är främst känd som designer för varumärkena V Ave Shoe Repair och By the No. Men han arbetar också med ett flertal projekt vid sidan av sina egna.

Som utvecklare av varumärkeskoncept och formgivare av allt från kläder, skor, väskor, accessoarer till inredning och grafik så får Lee utlopp för sin främsta passion, att se nya saker, varumärken och projekt få liv. Skapande och kreativitet har alltid varit en del av hans person.

– Jag började tidigt intressera mig för mode och ritade kläder, skor och accessoarer långt innan jag visste att jag skulle kunna livnära mig på min passion. I unga år dedikerade jag livet till dans och identifierade mig som dansare. Rörelse grundade mitt synsätt på form och koncept.

Det finns några platser där de flesta av Lees idéer kläcks: i duschen, på flygplan och på balkongen med en kopp te.

– När jag inte kan göra annat än att ostört sitta still och tänka, när projektet får mitt odelade fokus, då öppnas det dörrar i min fantasi. När eller om jag slutar leta nya sätt att berätta eller skapa uttryck, ja då är det dags att sluta. Jag har alltid haft stor respekt för traditioner och hantverk, men rebellen i mig vill alltid vända ut och in eller slita isär och sätta ihop igen på nytt.

Det engelska arvet bidrar till att Lee är en stor tedrickare och att favoritsaken i hemmet är just en tekopp, en gåva från Lees patriotiske farfar från 1981.

Beskriver stilen som svart och enkel

– Jag var i London då vigseln mellan Prins Charles och Lady Di ägde rum, minns det som igår. Min farfar gav mig muggen, och sedan dess har jag druckit ca 40 000 koppar te ut den har jag räknat ut. Koppen är brutal, kanske den fulaste saken jag äger, men det sentimentala värdet är större än vad ögat kan återge.

Förutom tekoppen så kännetecknas både Lees skapelser och hem av stilsäker minimalism där färgen svart dominerar och Lee beskriver själv sin stil som svart och enkel.

– Jag har haft en förkärlek för svärta sedan barnsben. Min första cykel målade jag svart, min säng i pojkrummet var svart. Svärtan rymmer så mycket. Det finns en neutralitet i svart som tilltalar mig. I svärtan gömmer sig nyanserna och skuggorna.

För att få in ett genomgående ljus i lägenheten så har de flesta väggar flyttats och planlösningen ändrats. Den gamla pigingången togs bort och serveringsgången revs till förmån för ett genomgående ljus.

– Ljus är viktigt för humöret och jag vill ha flöde och energi i mitt hem.

Köket byggdes om i vinkel med en öppen planlösning mot både frukostbordet och det större matbordet. Att få plats för middagar med många vänner och familj var viktigt och köket är favoritplatsen i hemmet – där får han uttryck för sin andra stora passion: att laga mat.

– Hemma lagar jag helst franskt och jag försöker äta säsongsbetonat. Intentionen var att skapa en planlösning där jag kan laga mat samtidigt som jag har en trevlig konversation med mina gäster.

Av: Agnès Rosa Beckman

Foto: Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här!

I hallen möts man av ett konstverk i formpressad plast från 1960 inköpt i Milano.

Konstverk, kol på papper av konstnär David Engzell.

Matsalsbordet har Lee ritat själv och låtit tillverka i Sverige. Lampa från Louis Poulsen som fått ny el och textilkabel. Formpressade plaststolar med stålunderrede köpta 
på Grandpa på Söder "back in the day". Konstverk, kol på papper, av konstnären David Engzell.

"Tupparna i smide 
är ett arv från min gammelmormor." I bokhyllan står också Designer of the year award från Habit 2007 + Elle 2009.

Industrilampa inköpt i Paris på Rue Vieille du Temple, frakten kostade lika mycket som lampan. Två prints av Cy Twombly skapade för utställningen Artemisia som hölls i Ugo Ferranti gallery i Rom 1980. Parka i printad nylon från By the No x Kvarnström.

Numrerade printar av konstnären Lennart Jarstad, 1978. "En gåva från min gode vän som är barnbarn till Jarstad och hittade dessa vackra printar i källaren i arvegodset. Jarstad var rektor på Konstfack en gång i tiden." Kreation skapad för By the No. x Waldersten. Pläd, Svenskt Tenn. Sängkläder, Magniberg.

"Jag har varit ett Beatlesfan sedan barnsben. Min mamma var ett stort fan och jag har ärvt hennes musiksmak. Utöver brittpop från sent 60-tal så lyssnar jag mest bara på 90-00-tals hiphop. En konstig mix, men det funkar för mig. Pläd, Svenskt Tenn. Lampa, Ikea. Skulptur, Susanne Beckman.

Bokhyllan i vardagsrummet med ett urval av böcker och memorabilia från resor. Fåtölj Togo rån Ligne Roset. Glasvaser, Paar Vasen, inhandlade 
på auktion i Köln. Formgivare okänd.

Fåtölj med fotpall Togo från Ligne Roset. Lampa Pia utan tyg, design Tore Ahlsén, Gärsnäs. Fåtölj Karin av Bruno Mathsson, Dux, och bord från David Design 
(en kvarleva från 90-talet). Pläd och kuddar från Svenskt Tenn. Soffa från Habitat.

Fåtölj Karin av Bruno Mathsson för Dux och bord från David Design (en kvarleva från 90-talet). Pläd och kuddar från Svenskt Tenn. Skulpturer, Susanne Beckman. Glasvas, Paar Vasen, Inhandlat på auktion i Köln. Formgivare okänd. Soffa från Habitat.

LÄS MER:

Färgstarkt och stilsäkert hos modedesignern i Stockholm

Kreativt och personligt hemma hos H&M Home-designern

Gammalt möter nytt hos konstnärerna i Stockholm