Stilrent grått i majestätisk 1800-talsvåning

För att dämpa våningens pampighet målades alla ytor grå och i dag trivs både föräldrar, barn, den moderna konsten och plastleksakerna i hemmet.
16 september, 2018

Alla nyanser av grått rör sig rytmiskt genom den stora lägenhetens alla rum. Ett ständigt skuggspel längs med golvbrädor, mellan pelare, över takrosetter, dörrpaneler och listverk. På ett raffinerat sätt smälter alla stora rum samman till en enhet och förstärker den skulpturala känslan som finns här tack vare arkitekturen och de många vackra originaldetaljerna.

I den gamla våningen från 1866, som en gång i tiden rymde en berömd mödravårdsklinik, bor i dag en ung familj med två små barn. Simone Sparsøe och Casper Nielsson har båda konstnärliga och kreativa yrken, Simone är stylist på dansk radio och tv, DR, och Casper är produktionsdesigner för reklamfilm.

Därmed är de båda vana att fantisera ihop scener och arbeta med olika stilar, och det var inte oväntat att de valde att ge sin bostad ett väl genomtänkt och genomgående koncept. Men deras val – att måla hela lägenheten helt i grå färg – måste ändå ses som rätt radikalt.

Trots att alla de frågade om råd avrådde dem från att måla grått, följde de sina instinkter. Således sveptes golv, tak, väggar, stuckatur, paneler och listverk in i en vacker dimgrå slöja som slätar ut och ger en neutral bas för övrig inredning, samtidigt som alla originaldetaljer får komma till sin rätt på ett modigt och samtida sätt.

– Att måla taken grå ger en väldigt intressant känsla där rummens karaktär förstärks så att man knappt ens behöver några möbler. Men minst lika viktigt är att det ger ”edge” till den här storslagna paradvåningen. Vi är unga och vill inte ha ett ståtligt hem, vi vill använda våningens visuella styrka och leka med färg och form, förklarar Simone.

Hon har varit en samlare hela livet och berättar att hennes favoritlek som barn var att skapa små universum och bygga upp små hem, till exempel under ett bord. Hennes föräldrar har alltid samlat antikviteter och äldre tiders skatter och hon är uppväxt med tanken att inredning är något ständigt föränderligt. Många ägodelar har varit med henne under många år men de byter ofta plats.

– När vi flyttade in i den här pampiga lägenheten kände vi att det blev nödvändigt att komplettera med moderna saker. Utan stringenta kontraster till det gamla och ståtliga skulle det bli som en kliché, som en scen eller en uppvisning mer än ett hem, säger Simone.

Paret har lite olika passioner men tycker ändå att deras olika stilar kompletterar varandra. Simone tycker om feminina saker och har mest att säga till om när det gäller textilier medan Casper älskar moderna lampor.

– Han har fått finna sig i att jag valde en väldigt blommig sänggavel till vårt sovrum och ibland kommer våra åsikter i konflikt men oftast kommer vi ändå överens, och alltid när det gäller de viktigaste valen, förklarar Simone.

Något de båda älskar är konst och de tycker om att ändra i sitt hem med hjälp av konstverk och färger.

– Vi har också lätt att finna oss i att allt inte blir exakt som vi tänkt oss, som att färgen i vardagsrummet blev mycket mörkare än vi tänkt eller att våra barn älskar att strössla vårt hem med plastiga spindelmansleksaker. Ingen av oss känner heller att vi absolut måste älska varje föremål i vårt hem, så länge någon av oss gör det är det okej. Vi kompromissar.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Vy från vardagsrummet mot köket 
där takets vackra gipsarbeten syns tydligt. Radiohuspendeln designades av 
Wilhelm Lauritzen för Louis Poulsen för att hänga i danska radiohuset på 1940-talet.

Barnens rum 
med den vackra blå färgen, målad 
ovanpå en äldre mönstrad tapet. Memory Lamp av 
Boris Klimek 
för Brokis har en 
tydlig form 
som fungerar extra 
bra i ett rum som 
ofta är stökigt.

Mitt i köket ryms en ö av svarta skåp i alla storlekar som rymmer massor av saker.

Kökets keramikplattor kommer från Fil de Fer, klockan designad av Arne Jacobsen är nyproducerad.

Soffan från Bolia har fått rullhjul 
så att den kan flyttas runt efter behov. Den täcker familjens alla behov av eftermiddagsslummer, avslappning och filmkvällar. I soffan finns massor 
av olika kuddar i olika material, alla köpta 
på Boheme-hjem. Lampa, Paolo Rizatto, Flos, mindre lampa, Morten Voss för Lightyears och målning av Thomas Langhoff.

Sjuanstol 
i kontorsmodell, 
Fritz Hansen. 
På väggen en
litografi av Picasso 
som är ett av 
Simones favorit-konstverk.

Mellan köket och vardagsrummet fanns tidigare en vägg som Simone och Casper lät ta ner så 
att rummen blev mer som en enhet. Från den här delen av köket är det fri sikt till barnens lekrum. Matbordet är köpt genom Den Blå Avis (ungefär danska Blocket). Thonetstol i original hittades på en fransk lopp-
marknad, gymnastikbänken 
som fått benen kapade 
köptes på Lauritz.com. 
Lamporna ovan bordet är Caspers loppmarknadsfynd från 1940-talet.

Stor lampa, 
Paolo Rizatto
för Flos, 
mindre lampa, Morten Voss 
för Lightyears. Poster av
 Ib Spang Olsen.

Simone Sparsøe är 
inspicient och stylist 
på DR och har 
arbetat bland annat 
med produktionen 
av Borgen. 
Hon bor i den 
160 kvadratmeter 
stora lägenheten
i centrala 
Köpenhamn 
tillsammans med 
Casper Nielsson, 
som är produktionsdesigner 
för reklamfilm, 
och parets två söner, Oscar, tre år, och 
Anton, tre månader.

Sovrummet är feminint 
på ett drömmigt sätt. Sänggaveln är en gammal vikvägg som ger värme 
och färg till rummet. Rummets grå färg och den klassiska taklampan av Wilhelm Lauritzen för Louis Poulsen stramar upp och kontrasterar fint mot det feminina och blommiga. Vikvägg 
från Fil de Fer, sängbord, 
OX Denmarq och lampa Bestlite, Gubi.

Text: Eva-Marie Wilken

Foto: Martin Sølyst/Livinginside