En stillsam oas – inredd med tidlösa designklassiker

Intill Gustav Adolfsparken i Stockholm har Lovisa Friman Bendz, en av kvinnorna bakom inredningsvarumärket Isadeco, och hennes man Johan skapat en stillsam oas.
07 november, 2017

Som fåglarna flyger är det inte långt mellan livliga Sibyllegatan på Östermalm och Gustav Adolfsparken på gränsen till Gärdet, men i tempo är det skilda världar. När Lovisa Friman Bendz och maken Johan skulle flytta från Sibyllegatan fanns den senare adressen inte på kartan. Men det var innan de upplevde den själva.

– Vi har vänner som köpte lägenhet i samma fastighet och tänkte att det är för långt bort från allt. Men när vi kom hem till dem första gången kände vi att det är ju här vi ska bo, berättar Lovisa.

Lägenheten är en fyrarummare på tredje våningen, alldeles intill Gustav Adolfsparken. Från hallen ligger sovrummen i fil mot gatan. Till vänster strömmar parkens lugn in genom fönstren och fyller vardagsrummet, matplatsen och köket. Nedanför leker några barn på lekplatsen. För Lovisa och Johan, som har en dotter som är åtta och en son som är sex, är läget perfekt.

Lovisa arbetar med design och kommunikation på Acne International. En dag (och många kvällar) i veckan ägnar hon åt inredningsföretaget Isadeco som hon startade tillsammans med kompanjonen Vivianne Issa för ett år sedan. Paret formger krukor i marmor och stengods som tar för sig som accessoarer i inredningen. Mottagandet har varit över förväntan och nu funderar de på att knyta till sig agenter utomlands för att pröva nya marknader.

I lägenheten får de vackra krukorna sällskap av 1900-talsklassiker av makarna Eames, Bruno Mathsson och Arne Jacobsen.

– Jag tycker att möblerna gärna får stämma överens med arkitekturen. Det här huset är byggt i början av femtiotalet och vi tycker mycket om design från den perioden. Det känns också bättre att investera i möbler som man vet att man kan sälja vidare. Ju mer klassiker desto bättre!

Med några undantag har möblemanget följt med från den förra lägenheten.

– Jag har inget behov av att göra om allt bara för att vi har flyttat. Tvärtom, det känns fint att saker får följa med och bli en del av barnens uppväxt.

Lovisa och hennes make köpte lägenheten av den tidigare ägarens son. Förutom stambyte var egentligen ingenting gjort sedan huset byggdes och det var nödvändigt att ta ett helhetsgrepp om renoveringen.

– Vi ville behålla så mycket som möjligt, men det var svårt eftersom mycket var så slitet, berättar hon.

De vände sig till arkitekten Buster Delin för att få hjälp med att skapa en ny planlösning baserad på den gamla. Tillsammans med honom tänkte de också ut en enhetlig plan för färger och material. Den första pusselbiten var golven. Lovisa har tillbringat många somrar på norra Öland, så öländsk kalksten blev ett naturligt val. Eftersom de har många möbler i mörkare träslag valde de ett mörkare trägolv, lagt i holländskt förband som var vanligt i hus som byggdes på femtiotalet.

– Utifrån det gällde det att hitta en färg som kändes bra. Jag provmålade säkert 30 kulörer innan vi landade i den här ljusgrå nyansen. Förutom på väggarna har vi också målat den på den platsbyggda bokhyllan i vardagsrummet.

I köket sitter valnötsluckor på underskåpen och vita luckor på överskåpen. Valnöten går sedan igen på kyl och frys, och på alla garderober i lägenheten.

– Vi gillar att det finns en röd tråd i inredningen. Det är viktigt att hitta det där lugnet att komma hem till och varva ner i, säger Lovisa.

Nu har de bott i lägenheten i ett och ett halvt år och det har blivit tydligt vad som fungerade bra och mindre bra.

– Nu i höst har vi börjat fundera på projektet Lägenhet 2.0. Nu har vi sett belysningen under olika årstider, var soffan borde stå och hur förvaringen fungerar. Nu ska vi förbättra det som skulle kunna bli bättre.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Skinnsoffa från 
schweiziska de Sede, köpt på 
Dusty Deco. Golvlampa 
Bestlite, från Gubi. 
Soffbord Tulip, designat 
av Eero Saarinen 
för Knoll International. 
Fåtölj Lounge Chair 
av Charles och Ray Eames 
för Vitra, köpt av 
en bekant. Matta Layered. Bordslampa PH, 
design Poul Henningsen 
för Louis Poulsen. Vid
fönstret tar krukväxter upp 
grönskan från parken 
utanför. Krukor från Isadeco.

Lovisa Friman Bendz på 
balkongen med utsikt 
över Gustav Adolfsparken.

Stenbordet 
med skiva av öländsk 
kalksten är gjort 
av en öländsk möbel-snickare och var en bröllopspresent. Pallen fick Lovisa av sin mamma. Ljusstake
Vänskapsknuten, Josef Frank för Svenskt Tenn. Vas Pallo, Design Carina Seth Andersson för Skrufs Glasbruk.

I sovrummet 
hänger en PH-lampa köpt på Gamla 
Lampor. Sängkläder från Linum. Vägglampor AJ50, köpta i Köpenhamn. Sängbord köpt på Nordlings Antik. 
Kruka Isadeco. Matta
Layered och korg Afroart. Sideboard köpt på Lauritz.

I vardagsrummet står 
en rund puff från Layered. 
Soffbord Tulip, designat 
av Eero Saarinen 
för Knoll International. 
Krukor från Isadeco. 
Lampa köpt på Gamla 
Lampor. Soffa från 
Ire Möbel. Kuddar Linum 
och Morris & Co.

Mellan matplats och kök 
har Lovisa och Johan tagit bort en 
vägg. Valnöten i underskåpen
går igen i luckorna till kyl och frys och 
alla garderobsdörrar. Taklampa 
köpt på Gamla Lampor. Bord Super-
ellips i teak, design Piet Hein och 
Bruno Mathsson, och stolar Sjuan av 
Arne Jacobsen för Fritz Hansen. 
Kruka Sunset Deep Blue, Isadeco.

Av: Tomasine Gahn

Text: Anders Bergmark

Foto: Jonas Ingerstedt